Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiye'nin ordu ve askeri gücü

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Sık sık duyduğum bazı laflar.

Bazıları diyor ki, Türkiye, Ordu için çok fazla bütçe ayırıyor. Orduya hiç bütçe ayırmasın, feci kalkınırız. Orduya bütçe ayrıldığı için fakirim ben.

Bazıları da diyor ki, en güçlü ordu biziz, en iyi asker bizde, en iyi pilotlar bizde, biz çok cesur bir milletiz, kimse bileğimizi bükemez. bizde askerlik vatani görevdir, herkes yiğittir, cesurdur.

Hatta havada parande atan gösteri uçakları kastedilerek, "dünyada bizim kadar iyi pilot bulunmuyor" bile deniliyor.

Arkadaşla konuştum bu konuyu.
Askeri gücümüz nedir, ne değildir.

Hani türk halkı üstündeki yaygın bir kanı vardır. "Irak'a Amerikan askerleri gitti, işi beceremedi. zaten amerikalılar tümden aptal. biz gitseydik çoktan bitmişti iş"

İşte bu konu üstünden tartıştık.

Resimlerde görüyoruz, Amerika askerleri oldukça karizmatik giysiler içerisinde ve ellerinde süper silahlarla oraya gitti.
Oysa bizim askerlere baktığımda, gerek kostümleri gerek silahları çok daha kötü gözüküyor.

Ayrıca bizde Comance RAH-66 gibi teknolojik helikopterler veya F-22, F-35, F-117, B-2 gibi uçaklarımız yok.
Sürekli F-16 uçaklarından bahsediliyor. Sanki elimizdeki tek uçak F-16ymış gibi yansıtılıyor.

Hani bir kanı var, "F-16 dışında neden uçak kullanalım" denilebilir. Ancak "bizim ordumuz, topraklarımızı ve sınırlarımızı korumakla yükümlü" diyorsak, daha teknolojik cihazlarımızın da olması gerekmez mi? Yani mesela radara yakalanmayan hayalet uçaklarımız olsa, sınır dışına çıkıp keşif yapsa gelse? Uçaklar illa yunan sınırında it dalaşı yapmaktan mı ibaret? Ha eğer öyleyse, hava kuvvetlerimizin ne anlamı var ki?

Bir de, generallerimizden biri "Sabaha kalksak, öğlen yemeğini yunanistan'da yeriz" gibi iddialı bir laf etmişti.
Pek inandırıcı gelmiyor bana.
Adamların insan sayısı az olabilir, ama bk gibi paraları var. askeri bütçeye inanılmaz paralar harcıyorlar. Adamlar o paraya bir sürü tank, uçak felan almıştır, saldırmaya kalksak kapıdan bile geçirmezler.

İki görüş var, birincisi "Türk ordusu sürekli savaştığından savaş konusunda çok deneyimlidir" diğer görüş ise, "Orduya verilen bütçe kaldırılsın".

Bu iki görüş üstünde de birşeyler söyleyeyim.

Türk ordusu sürekli savaşıyor diyoruz da, nerde savaşıyor? Bir zorunluk askerlik olayı var. Herkesin "vatan borcu" diye gaza geldiği. Ancak herkesin bu zorunluk askerlikten geçmiş olmasına rağmen disiplinli bir halk olmadığımızı görüyoruz. Tam tersine asker bir halktan ziyade, herkesin tabanca taşıdığı mafya bir halka döndük benim gözlemimde.

Türk ordusu sürekli savaşıyor da, nerde savaşıyor? Ben tanklarımızın bile kullanıldığını görmedim. Hani ne biliyim Irak savaşı gibi sıcak çatışmalar bulunuyor, tecrübemizi arttırabileceğimiz. Ama o fırsatları bile geri tepiyoruz. Tanklarımız depoda çürümeye terkediliyor.

Nedir yani askeri gücümüz? Amerika ordusu Irak'a karizmatik silahlarla, giysilerle gitti. Ya bizim ordumuz? Amerika ordusu askerleri resimleriyle Türk ordusu askerleri resimlerini kıyaslıyabileceğimiz bir site biliyor musunuz? Ya da böyle resimler var mı elinizde? Yani mesela "Amerika ordusu Irak'a şöyle askerler gönderdi, oysa biz gönderseydik şöyle askerleri gönderirdik" gibi resimler var mı elinizde? Merak ediyorum bizim ordu ne alemde.

Mesela adamlarda Swat var, Navy Seals var. Hatta Irak'a götürdükleri askerler var (adları ne, bilmiyorum). Oyunlarda ve filmlerde bunları sık sık görüyoruz. Ellerinde M-16, Altlarında Humvee ve Black Hawk'lar, son teknolojik ekipmanlar. Karizmatik bir şekilde ortada gezip operasyonlar düzenliyorlar.
Gerçi bizde film ve oyun endüstrisi gelişmemiş olduğundan bu tip askeri olayları göremiyoruz, ancak forumlarda hep karşılaştığım şöyle "psikopat bakan" asker resimleri görmekteyim:

Arkadaşla konuştuğumda,
arkadaşın olaya daha pozitif baktığını gördüm.
Amerikadan beleş tanklar almışız, yakıt sistemi kötü olduğundan vermişler. O yakıt sistemini israil'e değiştirip kullancakmışız.
Amerika'dan aldığımız bazı uçakları kullanmama nedenimiz "open source" bir programa sahip olmamasıymış. Yani onlar istediği an havada düşürebilirlermiş. Bu programları değiştirmekle uğraşıyormuşuz.
Uçak gemimiz bulunmasa da, bir sürü nükleer deniz altımız varmış, nükleer denizaltı üreten tesisimiz bulunuyormuş.
Helikopter olarak Whisky'lerimiz bulunuyormuş.

Sizin bu konudaki görüşlerinizi merak ettim.
Bildiğiniz neler var?
Yani "biz süper milletiz, kimse bileğimizi bükemez" gibi şeyler değil de, daha realistik konular soruyorum size.

Mesaj tarihi:
türk ordusu konusunda birşeyler geçiyor mu orda?
ne biliyim mor bereliler; uçaklar felan?
yoksa laf olsun torba dolsun diye mi söyledin?
Mesaj tarihi:
türkiyede tsk jokerdir.tsk isen istediğin yere girer,istediğin lafı söylersin.

siyasetede girer,darbenide yaparsın.

halil savdaları sindirir,düşünsel gücü ağırlıklı bir halk istemezsin.

[ Mesaj 29 March 2007, Thursday - 12:43 tarihinde, Apache tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Dünyadaki en büyük 2 ci f-16 filosu bizde ama neye yarar artık teknolojisi eksidi.

Yenilendirilmiş f-16 lar kullanılıyor şuanda.Öle uçaklar varki misal hornet.
Daha f16 radarında horneti görmeden.Hornet roketleri kitleyip yollar ve eve dönüş yoluna çıkar...

Artık az insan gücü fazla makina gücü sistemi var.Biz burda 34234 milyon askere sahip olalım.Agresif radikal savaşlarda bir boka yaramaz bu.Biz allah allah die giderken,onlar bir düğmeyle kazır bizi.

Bizim askerimizin disiplini güzel ve sayısı fazla.Bu defansif askeri gücünde iyi birşey.Birçok ülke bizden az ama daha yeni teknolojik savaş araçlarına sahip.Bizim hala bir çok taşıtımız kore savaşından kalma.Dedem kore gazisi,ailemde askerler var.Babam eskiden telekominikasyon üzerine tsk ile çalıştı.Bilgim var bu konularda.

Bize hiç bir ülke gelip misal abd nin ıraka yaptıgı gibi işgal edemez topraklarınımızda barınamaz.Ama biz bir savaş başlasak ne kadar içeri gireriz oda ayrı birşey.

Bir çok hurafe var bu konuda misal ; Aldığımız yeni askeri araç ve sistemlerin , alınan firmanın ülkesi atıyorum abd veya fransa ile bir savaş durumunda özel bir sistemle bizim araçların kullanılmaz duruma gelmesi vs vs tarzında...Böle şeylerden bahsediliyor.

En iyisi kendimiz üretmek geliştirmek.Oda şuan için pek uzakta.Ciddi araçlar üretmeye çok uzağız.

bence asyada bir çin var sağlam.Birde iran geliyor şuanda.Bizim askerimiz ve eğitimiz çok iyi.Askeri araçlarımız çok eski ve yenilenme revizyoan giderek yapılmakta.

3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede 1 uçak gemimiz bile yok bu komik.Uçak gemimiz olsa oraya koycak adam gibi uçağımız bile yok.

Ama asker gücümüz ve gerilla savaşımız iyi...
Mesaj tarihi:
halk ve sosyal toplum orgutleride etkisiz elemandir
5 senede bir oyunu verir bida karismaz hatta oyu bile dogrudurust vermeyerek yuzde 25 secmen destegiyle ulkenin kaderini dincilere birakir

politikacilarda papazdir ordan burdan cikip hicbir ise yaramayarak fitil ederler milleti
Mesaj tarihi:
Zannetmiyorum Turk ordusu dunyanin en guclu 2. ordusu olucagini.7. buyuk orduydu sanirim.Gucu neye gore belirleyebiliriz o da ayri bisey.

Ornegin Amerika mi guclu.
Ama Amerika 4 senedir Iraktan 6 senedir afganistan dan cikamiyor.
Guclu ordu neresinde ?

Artik savalar cephede yapilmiyor.Amerika da zibil gibi ordu olsun.Rusya da nukleer silah olsun kiyamet silahi olsun o olsun bu olsun.Asker adim atmadan amerika yi devirebilsin.
Peki o halde guclu olan kimdir ?

Bizde de cok iyi teknoloji var.Ama bone un dedigi gibi bizde film sektoru olmadigindan askeri gucumuzu gosteremiyoruz. Alismisiz amerikanin hawklarina trooperlarina cyborg askerlerine.Sadece onlarda var zannediyoruz.
Bizdede cok gelismis Tim ler var ozel kuvvetler var.Ama bizde bu kadar desifre edilmemis.
Mesaj tarihi:
Bi savaş eninde sonunda piyade seviyesine iner. Amaç bi yeri ele geçirmek, kontrol altına almaksa, bunu kanlı canlı askerler olmadan yapmak nerdeyse imkansız.
Piyade gücümüz gerçekten çok yüksek. O yüzden, bi saldırı altında topraklarımızın güvende olacağını düşünüyorum. Bu açıdan, dünyanın 2. en büyük ordusu olmamız olası.
Mesaj tarihi:
wikipedia 'da dünyanın en büyük 2. ordusu diyo

oda muhtemelen TSK sitesindendir.

[ Mesaj 29 March 2007, Thursday - 12:56 tarihinde, paspatur tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
süper piyade gücümüz ve f-16 gücümüz olduğunu söylüyoruz.
peki daha taktiksel savaşlar için durum nedir?
yani dediğim gibi f-16 dışında güçlü uçağımız var mı?
tank ve helikopter kuvvetimiz ne durumda?
3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke için ne kadar iyi deniz savunmamız mevcut?

yani tamam, savaş eninde sonunda piyade savaşı haline dönecektir, bunu biliyoruz.
ama piyade savaşı olmadan önce de bir sürü farklı savaş teknikleri bulunuyor.
adam sana yüzlerce tank ve helikopter ile saldırırken, çin nüfüsu kadar askerin olsa neye yarar?

ya da ne biliyim, kıtadan kıtaya füze yollama imkanından bahsediliyor,
bizde bunları durdurabilecek savunma sistemi mevcut mu?

tamam, kağıt üstünde çok kalabalık bir askeri teşkilata sahibiz, peki gerçek bir savaşta ne kadar efektif olur bu ordu?

amerika yerine biz ırak'a girmiş olsak ne yapardık?

ya da olası bir amerika-iran savaşında iki devlet de bize düşman kesilirse ülkemizi savunabilir miyiz?
helikopter, tank, füze, gibi daha teknolojik silahlara karşı,
vatansever duygularla yanıp kavrulan zorunlu askerlik yapmış halk nasıl bir direniş sergileyebilir?
Mesaj tarihi:
Bildiğim kadarıyla, TSK, Nato nun en fazla askere sahip 2. ordusudur. Her ordunun Nato ya dahil olmadıgı malumunuzdur.

Asker sayısının bir ordunun gücünü belirtme konusunda tek etken olup olmadığının yorumunu da sizlere bırakıyorum.
Mesaj tarihi:
vallah ben 4 aydır usta birliğindeyim izmir foçada bu süre zarfında 4 tane tatbikat yaşadım bunların en büyüğü efes tatbikatı oldu denizden çıkarma gemileri, havadan uçaklar cıkarma yaptık manyak bişey ve gerçektende cok değişik bişey kimse merak etmesin ordu tüm silah gücünü bu tatbikatlarla kullanıyor ve deli gibi eğitim veriliyo .
Mesaj tarihi:
şöyle birşey duydum.
dünyada bir tek türkiyede üretiliyormuş.
denizaltından uçak fırlatılıyor, ve uçak denizden çıkıp gökyüzüne yükseliyor.

ne kadar doğru bilemem. ama zorunlu askerlik yapan insan sayısından ziyade, bu tip teknolojik aletlerin çok işe yarayacağını düşünüyorum.
hiç bir strateji bilgisayar oyununda tek tip askerle oyunu kazanamassınız. atıyorum mesela starcraftta sadece marine yaptınız yolladınız, ya da sadece carrier yaptınız yolladınız, adam farklı stratejiler kullanarak o birimleri yokedebilir.
oysa bu birimlere farklı tip birimler de konulursa, karşıdakinin sanşı daha da azalıyor.
mesela 2. dünya savaşı hakkında bir belgesel izlemiştim. adamlar almanların tankların yanında piyade yürüterek nasıl savaş kazandığını anlatıyordu.

yani demek istediğim, "çok vatansever mehmetçiğimiz var, böyle f-16 sayısı dünyada yok, en çok piyade sayısı bizde" felan olacak bir iş olduğunu sanmıyorum.
bizde f-16 varsa, başkasında aynı sayıda f-15 vardır, f-22 vardır felan filan.

ancak başta anlatılan denizaltı hikayesi doğruysa, teknolojik olarak da iyi bir konumda olduğumuzu düşüneceğim.
Mesaj tarihi:
said:
vallah ben 4 aydır usta birliğindeyim izmir foçada bu süre zarfında 4 tane tatbikat yaşadım bunların en büyüğü efes tatbikatı oldu denizden çıkarma gemileri, havadan uçaklar cıkarma yaptık manyak bişey ve gerçektende cok değişik bişey kimse merak etmesin ordu tüm silah gücünü bu tatbikatlarla kullanıyor ve deli gibi eğitim veriliyo .

En güzel yorum buydu bence. Tek bir tatbikata bakarak askeri güç yorumu. Yürü be. O zaman 50'lerde ki nükleer silah tatbikatlarına bakalım Amerika ve Rusya'nın. Öldük herhalde.

Bence askeri açıdan dwarf gibiyiz. Defans iyide attakda sıçabiliriz.
Mesaj tarihi:
teknolojik silahlarımız olduğu doğrudur ama savaş için hazırlar mı bilinmez.Milli güvenlik öğretmenimiz emekli tankçıydı ve bize şunları demişti.

Bizim şuan ülke sınırları içerisinde özellikle Doğu'da PKK'ya karşı kullandığımız tanklar ülkemizdeki en dandik aletlerdir.Amerika'nin,İngiltere'nin vs. hediye ettiği kıçı kırık araçlardır.Asıl güçlü tankları boşuna heba etmek istemediğinden ordu bunları önceden gönderiyor" demişti.

Bu tanklarda zaten eğitimi sorunsuz gören askerler çok usta tankçı oluyormuş.Çünkü tanklar durduk yerde dağılıyor,orası burası kopuyor,kullanımı zor vs. Bunları kullanan her aracı kullanır diyordu...

Nükleer denizaltılarımız var evet bunu okumuştum bende.

Ayrıca yine okuduğum bir yazıya göre gece karadan nokta atışı yapabilen bir tank modelini -şuan ismini unuttum- Dünya'da sadece 3 ülke yapıyor.İsrail-Almanya ve biz.

Bence gücümüzde var,en azından senelerdir askeriyeyi yönetenlerde beyin varsa gizliden de olsa teknolojik çalışmalar yapmış olmaları lazım.Ne kadar stratejik bir yerde olduğumuzun halk farkındaysa onlarda farkındadır diye düşünüyorum.

Ayrıca bizim deniz komandoları ülkeler arasında yapılan tatbikat yarışında 1. olmuştu diye hatırlıyorum Amerikalıları bile geçip,ödül vs. almıştı haberlere çıkmışlardı.

Gücümüz iyi ya,ama taktik savaşı yönetebilecek kişiler olmadıkça Dünya'nin en güçlü silahları olsun elimizde patlar.İsrail - Arap savaşlarında sayıca ve silahça üstün olmalarına rağmen İsrail nasıl verdi Arapların eline ? Taktiksel başarı tamamen.

Yani asıl tartışmamız gereken soru bence şu olmalı ? Ne denli iyi komutanlarımız var ?
Mesaj tarihi:
bizim ordumuz bikaç çapulcu değil filistindeki yada ürdün deki gibi.bir yeri işgal etmek için ne kadar bomban teknolojin felan olsun piyade gücüyle girip işgal edemediğin sürece bi halta yaramaz.

ayrıca bence osmanlıda da spartada da aynı sistem var.bazı askerleri tek olayı asker olmaları bu yüzden yaptıkları işi en iyi şekilde yapıyorlar.
amerika şu an ırak ta çoğunlukla para için askerlik yapan adamları kullanıyor doğal olarak ta bek bir bk yiyemiyorlar
Mesaj tarihi:
Askeri olarak güclüyüz ama en güclü 2. ordu deiliz.

Ben askerdeyken cogu komutan dahi TSKnın teknolojisinin cok eskidigini kabul ediyordu. Askerlerimizin cogu da daha 20 yasındaki erler oldugundan, ciddi bir savas alanında cok büyük kayıplar veririz.

Profesyonel orduya gecmek de cok pahalı oldugundan, halen daha bu cagdışı zorunlu askerlik olayını insanlar cekmek zorunda kalıyor. Suanki etrafımızdaki stratejik durumu da bakarsak, daha uzun süre ordunun bu sekilde devam edecegini de rahatlıkla söyleyebiliriz.
Mesaj tarihi:
şöyle bir şey gördüm, eğer gerçekse gerçekten sevindirici bir durum.

http://webmaker.blogcu.com/2289360/

said:
Alt yazıda kısaca şu yazmaktadır : ABD'de yapılan Eagle Forces yarışmasında Spetsnaz, Yeşil Bereliler, GSG, SAT, Desert Force gibi ekipleri 4 yıl boyunca geride bırakarak birinci olması sonucu yarışma sonlandırılmış ve tekrarı olmamıştır.ABD, Irak savaşını bahane göstererek seçkin birliklerinin Irak'da bulunduğunu belirtmiştir.Batı medyası bu organizasyona ilgi göstermemiştir.
Mesaj tarihi:
kim demişse yunanlıların deniz kuvveti bizden iyi diye, SAT komandolarının gang'inden sonra demiştir heralde :)
Bone sende hiçbişey bilmeden TSK yı küçümsemişsin.Tek tip asker olur mu ya :) yok usa'nın swat'ı, navy seals'ı varmış.
bizde yok sanki onlardan, sat,sas,bordo bereli özel timler vs.
ayrıca kıyafet demişsin, kralı bizim askerlerde var, güneş gözlükleri olmayıversin, karizmamız eksik olsun.sadece f16 larımızda yok ayrıca f4 ve israilden aldıgımız casus ucaklarımız da var.
apache, skorsky helikopterlerimiz var, en hızlı ve en kabiliyetli tanklardan var, geçen trt'de gösteriyorlardı.
askeri gücümüz cok büyük, harcanılan para avrupada 1. sıradayız. ayrıca mecburi askerlik dünyanın birçok ülkesinde var.israilde 2 sene mesela.

düzenli ordumuza tüm NATO güveniyor, avrupa bizim korumamız altında.
zaten ibnelerin yaptıgı şu;
bizim askeri güce harcadıgımız para ile onlar milletinin ferah seviyesini yükseltmek için harcıyor.avrupanın bekçisiyiz kısaca.
  • Yeni Oluştur...