Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Turkiye'de Online Gaming

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Merhabalar,

Arkadaslar bu konuda biraz bilgi almak istiyorum. Sorularimi direkt soruyorum.

Turkiye'de online gaming'in durumu nedir? Genellikle hangi oyunlar oynanir. Sunucu bulmada zorlanilinir mi?(yani sunucu sayisi/oyuncu sayisi oranindan bahsediyorum) Oyunlarin lisans durumu nedir? Her oyun icin lisans alinmasi gerekiyor mu? Bunlarin yonetim isi zor mu?

MMORPG'ler hakkinda bayagi bir sey ogrendim su ana kadar, onun icin cevaplariniz diger oyun turleri (FPS, strateji etc) hakkinda olursa sevinirim.

Simdiden Tesekkur,

[ Mesaj 28 March 2007, Wednesday - 00:22 tarihinde, nedanko tarafından güncellenmiştir ]
Mesaj tarihi:
Lisanslar hakkinda da bilgi verirseniz ozellikle guzel olur. Su an arastiriyorum ama adam gibi bir bilgi bulamadim, kaca alinir, ayri bir lisansi mi var? Nedir nasildir...
Mesaj tarihi:
Ama yanilmiyorsam Counter Strike oynamak icin orjinal oyuna sahip olman gerekiyor? En azindan serverini acmak istiyorsan bir lisans ucreti oduyorsun, yaniliyor muyum?
Mesaj tarihi:
denemedim cs oynamyalı çok oldu ama oynayan arkadaşım non-steam serverlar oldugunu söylemişti.
listede gözükmüyor ama bilen giriyor gibi birşey.
mmorpg dışında pek orjinal oynanan onlnie oyun yok piyasada.
Mesaj tarihi:
Türkiyede 1 kişi orjinal oyun almışsa en az 100 kişi kaçak oyun alıyodur. 1 tane orjinal oyun satan firma varsa en az 100 tane kaçak oyun satan dükkan vardır, tezgahları da katarsak 1-500 gibi bir oran bile çıkabilir.
Mesaj tarihi:
turkiyede mmorpg disinda artik oyun oynanmiyo nerdeyse. cok az bi counter strike oynayan var ve neredeyse tamami korsan bide warcraft 3 var. ayrica bildigim kadariyla server acabilmek icin counterda falan bi lisans parasi odemene gerek yok diye biliyorum. warcraft 3 gibi oyunlarda sirket kendi serverlarini aciyo diger serverlar illegal statusunde gozukuyor bildigim kadariyla.
Mesaj tarihi:
Sanane lisans olayları yüzünden kapanıp Avaturk'ü açıp, sonra onu da kapattıktan sonra tamamen Oynasana'ya döndü. Artık oyunlar lisanslı olmadığı takdirde oynanamıyo. FPS ağırlıklı, özellikle Call of Duty, Counter-Strike:Source gibi oyunlar hala oynanabiliyo. Üstelik oldukça yoğun oluyo sunucular.
Ama özel üyelik sistemi var. Özel üye olmayanlar oyuna girmeden önce yanlış bilmiyosam 4-5 dakika beklemek zorundalar. Aylık 10$ gibi bi parayı gözden çıkarabilenler hem istedikleri oyuna anında girebiliyo, hem de forumlarda özel renkli isimlere sahip olabiliyo. Ayrıca teknik desteğe sorulan sorularda özel üyelere öncelik veriliyo ve özel üyeler için ayrı bi forum bölümü de mevcut.

Bi de, hala Arqas adlı Ultima Online sunucusunu ayakta tutmaya çalışan Tr-Game var. 2001'den beri açık olan bi sunucu bu. Tr-Game ayrıca yanlış bilmiyosam DotA turnuvaları düzenliyo ve ücretsiz WoW sunucusu da var. Arqas şu an açık değil de, yakın zamanda "hiç görmediğimiz yeniliklerle" tekrardan açılcakmış. Bekliyoruz.

Oynasana: www.oynasana.com
Tr-Game: www.tr-game.com
Mesaj tarihi:
call of duty orjinal olmadan oynanabiliyor oynasana serverlarında.. bir dosya/patch tadında birşey indiriyorsun single player oynayamıyorsun ama öle olduğunda fakar oynasana serverlarında oyuna girebiliyorsun. nasıl yapıyor ne yapıyor bilmiyorum ama böle bişi oluyo
Mesaj tarihi:
1.3 yama patch'i o dediğin. 1.3'ün crack'ini bulursan yine oynayabilirsin single player.

Konuya gelirsek, cod2 serverlarında aktif saatlerde ortalama 500 kişi olabiliyor.
Mesaj tarihi:
Türkiye'de online gaming yurt dışına göre içler acısı. Orjinal oyunların durumu ve internet fiyatları göz önüne alındığında böyle olması normal.

CS'de benim bildiğim sadece oyunun server versiyonunu satın alıyorsun onun da fiyatı oyunun kendisi civarındaydı galiba.

Çoğu oyunun lisansı bedava. Zaten çoğu gamespy gibi networkleri destekliyor.

İnsanlar ne oynuyor? wow u saymazsak ben net kafelerde en çok warcraft 3 (dota) oynandığını görüyorum. onun dışında bilimum fps. Evlerde de üç aşağı beş yukarı aynıdır. Yeni nesil oyunlar genelde yüksek sistem gereksinimleri yüzünden multi ortamına erişemiyorlar, oyunların o kadar iyi olmamalarının da bunda etkisi var tabii.

Neye ihtiyaç var? bence her telden çalan sunucu lazım. Aynı sunucuda hem fps hem de strateji oynanabilmeli. Onun dışında seviyeli ortam lazım.
Mesaj tarihi:
cs'den bıktım, ortalık dust açık olan cs serverlarıyla doldu. ut olabilir, tfc olabilir, q3 veya rocket arena olabilir, starcraft olabilir, warcraft olabilir. bu tip şeyler güzel olurdu mesela.

wow'un serverı açılamıyor, evet.

oyun oynayacağım zaman türkiye'de oynamıyorum ben.
gerçi ping sorunu yaşıyorum biraz, ama olsun.
çünkü yabancı serverlar biraz daha public oluyor. insanlar oyununa bakıyor, eğlenerek oynuyorsun.
türk serverlarında ise bazılarında para istiyorlar. bazılarında yer bekliyorsun iki saat. bazılarında küfürler gırla gidiyor vs vs.
bir de şu var, türk serverları genelde (hepsi değil tabii ki) kaçak oyunları destekliyor. bu yüzden orjinal oyun alanlar yabancı serverları tercih ediyor.

ancak kaliteli bir server olursa (mesela ultimatr'nin olympus serverı gibi) girip oynarım tabii ki, neden olmasın.
Mesaj tarihi:
starcraft dota olsun olursa :)
cok yuksek konfigurasyon istemeyen bisey olsun kısaca.
bakiyorum yeni oyunlar artik 10 gb 10 gb geliyorlar. bişi oynuyamaz olduk zaten
Mesaj tarihi:
hayir 75 gb-
notebook
20gb lik kismi windows partitionda
20 gb a yakinda mp3 var.
cok dolu hissediyorum zaten bukadardan sonra 4.5 gb ustu oyun kurmadim henuz dual yazicida yok.
Mesaj tarihi:
500gb'lik harddiskler çıktı.
ancak laptoplarda harddiskler 75-120 arası değişiyor, onun da yarısı windowsa, laptop recovery'sine vs gibi şeylere gidiyor.
idare etmek lazım işte :)
Mesaj tarihi:
Arkadaslar seviye, kalite diyorsunuz da, bunlar gorecei seyler ve bunlari herkese acik bir ortamda saglamak guc. Ancak radikal degisiklikler gerekiyor..

Ancak soyle olabilir. UO serveri acarsin farzi mahal, ve dersin ki serverda role playing sart degildir ama oyunun bariz sekilde seviyesini dusurenlere hapis cezasi vardir. Mesela b@b the kenk diyenleri, aga diye konusanlari atarsin jail'e. Ancak bu tip radikal degisiklikler seviyeyi bir nebze yukseltir, ama cok da basarili olamaz.

Varsa bu konularda fikriniz, cok radikal "sacma" da gorunebilir, dinlemek isterim..
Mesaj tarihi:
nedanko bana gore uo icin mesela brit bankin orda cikipta biri kufur etmedikce yada rahatsiz etmedikce sorun yoktur. RP yapilsin diyince insanlar rp yi Lordum bocek keselim ! Lordum lootu lootla tarzi yapiyo o yuzden yani sonucta insanlara rahatsizlik vermedikce seviye sorunu olmaz. Ha mesela eurobattle net diye warcraft 3 sunuculari var (orjinaldir warcraftlarim :P) icler acisi, tr kanalinda her gun bi pkk/kurt/ermeni/amerika tartismasi yapiliyo a.q. lar o.c. ler havada ucusuyo. seviyede en onemli sey siki denetimden geciyo. ha baktinki olmuyo hala boyle insanlar turuyo o zaman biraz goz korkutmak amaciyla bi kac gunah kecisi secilip cezalandirilabilinir :p
Mesaj tarihi:
dis'in dedigine katılmakla beraber bence oyunun seviyesinin rp yapmakla hiçbir alakası yok. asıl seviyeyi belirleyen insanların davranısları ve birbirleriyle muhattab olma tarzları. düşman olsun dost olsun..
en basitinden bu forumda bi threadde insanların birbirlerine saygı cercevesi içerisinde tartıstıgını düşünün diger bi yanda agzına ne geliosa onu söyleyerek. oyundaki olay da buna cok benzio.

illa ki herkesin de her an in-game konusması da gerekmio bence, off-game muhabbetin edilmesi seviyeyi o derece etkilemez düsündeyim ancak yine de ortalık yerde yapılmaması veya minumuma indirgenmesi gerekiyor.
  • Yeni Oluştur...