Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkçe Ezan

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Bugün öğrenmiş bulunuyorum ki turkce ezan isteğimi dile getirebilmek için önce camiye gidip 5 vakit namaz kılmam gerekiyor. peki. ama biraz bekleticem, çünkü önce hükümetin tarım politikası ile ilgili konuşmak için tarlaya gidicem. cumada görüşürüz
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ve git oku Kuranda herkes farkeder o ahenki ve büyüyü.
bi nevi şifa gibidir,rahatlatır insanı içi ve büyüsü.
eğer kitapta türkçeye çevrildiğinde anlamı dışında o ahenk,kalpleri etkileyen büyü olsaydı(diğer dinlerde bulunduğuna inanmadığım şey) türkçe okunsun derdim hiç de gocunmam.

o kuranın değil arapçanın buyusu.arapca ahenklı bir dildir.
Sosyal ağlarda paylaş

Paticik'te dini konularda kafası orta çağda kalmamış, serbestçe düşünebilen kişilerin ortalaması yüksek sayılır. En yazından Türkiye ortalamasına bakarsanız -bence- çok çok yüksek. Ama buna rağmen, bu konuda bu kadar destek çıkanın olacağını düşünmemiştim. Helal olsun valla, çok güzel düşünceler yazılmış.

Ama ne yazik ki, bu tartıştıklarınızı büyük şehirlerin dışında (hatta büyük şehirlerin içindeki bir çok bölgede de) tartışmaya kalksanız bile başınız belaya girebilir benden söylemesi. =)
Sosyal ağlarda paylaş

şu konularda insanlar gaza gelmeseler keşke. Biri bir tartışma açıyor diye herkesin eline sopasını alıp koşuyor. Bu ülke bunları yemiyor diye milletvekili ağzıyla konuşmaktan, seni attırırım burdan diye tehdit etmekten, ağız dalaşı yapmaktan başka işi olmayan insanlar var. İki dakika zevkli bir bilgi paylaşımı oluyor sonra bu kalıpta biri damlıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

evt öyle değil mi
ananı al git diye hakaret etmeye ne gerek var
düşünceleri paylaşmayı hazmedememeye ne gerek var
sadece kendi düşündüğünün tartışılmasını istemeye ne gerek var di mi

di mi redeagle
yoksa biri damlamayınca olmuyor, yazdıkları doğru olunca hazmedememek iyi değil, cevap vermek yerine yukardakilerin tersini yapmak.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
şimdi nedense bu konular daha çok dinle ilgisi olmayan insanların ortaya attığı suni tartışmalar oluyor

daha sonra ezan kimi ilgilendirir; namaz kılan müslümanı, bunun dışında da işitsel olarak duyabilen tüm insanları

dinle ilgili olmadığımı kim biliyor da söylüyor forgiver efendi? ne güzel yobaz fikirler sayesinde kişiliğimizi bilmeden bizim üzerimizde bile fikirler öne sürüyorsunuz :)

hadi onu geçtim, ben bu ülkede yaşayan bir vatandaş değil miyim? ülkenin yavaş yavaş arap özentisine döndürülmesi, her gün arapça yayınlar yapılmasını hoş karşılamam mı gerekli? sırf dinden uzağız diye Türkiye vatandaşlığından mı atılıyoruz, da söz hakkımız elimizden alınıyor?

said:
bu ülkede anket yapılsa
bi düşün ve mantıklı düşün.
insanların türkçe ezana karşı istekli davranacak mı sence?

elbette bilmediği ve alışık olmadığı konulardan çekinecektir.
geleneklerinden adetlerinden ve babalarından öğrendiklerinden vazgeçmek istemiyceklerdir.

ama halkı ve ülkeyi ileri götürmek, daha gelişmiş ve modern yaşamalarını sağlamak devletin işidir. reformlar yapması gereklidir.

al sana bir örnek
bu ülkede anket yapılsa
bi düşün ve mantıklı düşün.
insanlar trafik ışıklarının tamamen kaldırılması fikri hoşlarına gider.
hoşlarına gider, ancak bu hadise trafikte kaosa neden olur. bu kaos da halkın zararına sonuçlanır. halk, sonunu düşünmeden bazı görüşleri genele yansıtır.
ama devlet genel görüşü de, azınlıkta olan görüşü de değerlendirmek zorundadır.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
"Laila ve Reina bar da birer martini alıp mükemmel converse ve manyaaak jeanlerinizle cool takılmaya devam edin.Caddelerde birbirinize trip yapın. Geçenlerde çok efficient bir system buldum diye arkadaşınıza artistlik taslayın."
Bence Arap özentiliğinden önce Amerikan özentiliğine çare bulun. Ezan'ın orjinali Arapça diye özentilik olarak yorumlamayı doğru bulmuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya başlığı açtım, sonra da kaçtım, kaç cevap gelmiş!
Ezanın kendisini bulduğum yerde bir de şu yazı vardı, Emre Kongar'ın.
Ben daha fazla yorum yapmayayım, Ziya Gökalp benim fikirlerimi çok güzel açıklamış, sade ve net.

TÜRKÇE EZANIN ÖYKÜSÜ

Gençler bilmez, bir zamanlar Türkiye'de minarelerden ''Tanrı ululudur'' diye Türkçe ezan okunurdu. Üstelik bu uygulama öyle kısa da sürmedi. 1932 yılından 1950 yılına kadar tam on sekiz sene, Türkiye'de insanlar Türkçe ezanla namaz vaktini öğrendi. Daha sonra, İkinci Dünya Savaşı'nın bitimiyle başlayan ''Soğuk Savaş'' döneminde bütün Batı Dünyası'nı kapsayan ''Anti-komünizm'' mücadelesinde ön plana çıkarılan dinci yaklaşımlar, içerde de çok partili siyasetin iktidara getirdiği Demokrat Parti 'nin Atatürk Devrimlerini sorgulayan tutumuyla bütünleşti ve ezan yeniden Arapça okunmaya başlandı. Altan Öymen Değişim Yılları adıyla ikinci cildini çıkardığı anılarında, pek çok ilginç olayla birlikte bu deneyimin öyküsünü de ayrıntılı olarak anlatıyor: (ss.483-496)

Türkçe ezan okunması konusu Meşrutiyet dönemindeki bazı aydınlar tarafından da dile getirilmişti. Bu özlemi Ziya Gökalp söyle şiirleştirmiş:

''Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur.

Köylü anlar manasını namazdaki duanın

Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur

Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüda'nın

Ey Türk oğlu, iste senin orasıdır vatanın.''

Atatürk 1932'de, önce Türkçe ezan okunmasının dinen caiz olup olmadığını tartıştırıyor ve caiz olduğu belirleniyor.

Bunun üzerine içlerinde Hafız Burhan, Sadettin Kaynak, Hafız Nuri gibi dönemin önemli hafızlarının bulunduğu bir komisyon kurularak ezanın Türkçe çevirileri yapılıyor ve hangisinin ahenginin daha uygun olduğu tartışılıyor.

Kabul edilen metin şöyle:

''Tanrı uludur;

Şüphesiz bilirim, bildiririm:

Tanrı'dan başka yoktur tapacak,

Şüphesiz bilirim, bildiririm

Tanrı'nın elçisidir Muhammed

Haydin namaza, haydin felaha

Namaz uykudan hayırlıdır.''

Diyanet İşleri Başkanlığı 18 Temmuz 1932 tarihli bir genelge ile bu metni bütün camilere bildiriyor ve ezan Türkçe okunmaya başlanıyor.

Öymen, öykünün bundan sonrasını ve yaşanan ilginç olayları da son derece tatlı bir dille anlatıyor. Pek çok ilginç olay yaşandıktan sonra, Demokrat Parti 1950 yılında iktidara geliyor ve ilk iş olarak ezanın yeniden Arapça okunmasını sağlıyor. Bu arada Menderes ve arkadaşları bir sıkıntı yaşamışlardır:

Atatürk'e bağlılığıyla bilinen ve çok partili rejime geçilirken İsmet İnönü 'ye Atatürk Devrimleri konusunda dikkatlı olma sözü vermiş olan Celal Bayar buna ne diyecektir?

Öymen, bunu da o dönemin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olan Nihat Reşat Belger'in ağzından aktaran Nadir Nadi'ye dayanarak şöyle anlatıyor:

Cumhurbaşkanı Bayar'ın başkanlığında toplanan hükümet, Arapça ezan yasağının kaldırılmasını tartışmaktadır:

Bayar bir ara soruyor:

Arkadaşlar, kararımızla Atatürk'ün ruhu muazzep olmaz mi?

Buna Belger yanıt veriyor:

Büyük zaferimiz üzerine Atatürk'ün ruhu o kadarcık kusuru bize bağışlar efendim!

Bunun üzerine Bayar yatışıyor ve toplantı neşeli bir havada sürüyor.

Evet, 18 Temmuz 1932den, 16 Haziran 1950ye kadar (Demokrat Parti, iktidara geldikten sadece bir ay sonra, ilk icraatından biri olarak, Arapça Ezana dönmüş, gerekçe olarak da herkesin istediği dilde, özgürce ezan okuması şeklinde özgürlükçülüğü öne çıkarmıştır.) yaklaşık 18 sene camilerden Türkçe ezan okunmuştur.

Emre Kongar, Cumhuriyet, 25 Ekim 2004
Sosyal ağlarda paylaş

@rahatsiz:arabistan falan diosun kıçları gülüolar falan.
bana bahsettiğin örneğe bak o adamların zihniyeti peygamberin mezarının hemen altına direk otopark açmak.
o bu, suç işledi mi kafalarına göre kesip biçmek sonrada bunu islama mal etmek.
ben de libyada bulundum ramazanda kaddafi kelle götürüo du iftar saatleri..bu zihniyetin bana değil kıçı bilmem ne tarafıyla gülse ne olur.kendi hal durumları ve islamı dünya arenasında nasıl gösterdikleri ortada terörist merörist.aralarındaki istisnalara elbette lafım yok inanç bağlamında.

@penth:ezanı okuyacak kişi güzel yada çirkin yapar.
saykomatrixteki imamvari bi herife okutturursan elbette uyuz olursun kıl olursun.şey gibi bi şey bu seren serengile şarkı söletmek.
gerçi onun şarkısında da bi şey yok.içim yanıyorda var mı efenim ahenk:)
yaw atın şunu garbıca
Sosyal ağlarda paylaş

x=Dini degerlere onem veren kisi
y=Dini degerleri önemsemeyen kisi

x=Ramazan Bayrami
y=Şeker Bayrami

x=Ibadet özündeki dille güzeldir
y=neden türkce olmasin

x=Bas Örtü kisisel özgürlüktür
y=Ama laiklige aykiri(Kesinlikle Atatürk laikligi degil bu)

x=Namaz Bas örtülü kilinmali(Dinin geregi)
y=Neden bas örtüsüz kilmayiz(1 kere secde etmemis tip)

Bu liste böle uzar gider.Sadece deger vermediginiz konularda yorum yapmakdan kacinin..
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...