Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Harry Potter: Çocuk kitabımı yoksa fantastik mi?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
said:
Suark, 30 Kasım 2005 17:41 tarihinde demiş ki:
aaa topic hortlamış =))).
Bir arkadaşa yazdığım gibi,
Harry potterı seri olarak düşünmek yerine 1 kitap olarak düşünmek lazım.Sadece 7 ye bolunmus.
Ilk 3 u gerzek traş kitaplar.
Tabiki DL,Lotr la falan karşılaştırılmaz
ama Allah aşkına Salvatore un kitaplarında Drizzt hariç hangi karakter derin?hepsi ondan bundan özenti imba karakterler.
Ha hp çocuk kitabı olsun olmasın güzel bir kitap,en azından sizi okurken alıp götürüyor.

salvatore kitapları yazarken başlangıçta wulfgarı ana karakter olarak tasarlamış daha sonra okuyucuların drizzt e baaglandığını farkedip ondan sonra drizzt üzerine younlaşmıştır ayrıca hp deki hangi karakter artemis kadar belirgin yada cüce bruenor kadar matron analar bile ki kitaplarda uzun süre yer almazlar karakterleri tamamıyla oturtulmuş karakterlerdir lütfen hp güzel bi kitap olabilir ama onu savuncam die başka kitapları yerden yere vurmadan önce düşünmek lazım bence tamam son kitaplarda drizzt uçtu kesti dogradı çok fazla olabilir bu kitapı bu kadar eleştrilcek duruma mı getirir!!![signature][hline]"Every creature will taste death"
Mesaj tarihi:
said:
dreagloth, 30 Kasım 2005 16:22 tarihinde demiş ki:
iyi sen git drizzt oku, bak adam sürekli crictical hit atıyo. :P

bi kere adam critical hit deil instant kill cekio :P :P :P :P[signature][hline]"Every creature will taste death"
Mesaj tarihi:
said:
DeathLord, 30 Kasım 2005 15:30 tarihinde demiş ki:
ya hp eglenceli ve güzel bi kitap olabilir ayrıca içinde fantastik ögeler de olabilir ama bana göre bi romanın fantastik roman (frp) bazlı olabilmesi için öncelikle karakterlerde oturmuşluk ve kendi içnde kurallar gerektirir
hp da maalesef bunların ikiside yetersiz !!!

Fantastik roman ile FRP'yi karıştırma. Dünya kuralları FRP'de olur. Her Fantastik kitaptan FRP yapılmaz, ki hepsinde "kurallar" olması gerekmez.

Biri de HP ve masaüstü mü? Komik gibi bişey demiş.

Fantastik roman olup olmadığını tartışıyoruz, FRP'si yapılır mı? Nasıl olur değil.[signature][hline]"Bir şeyler ters gitti..."
In Rock We Trust
K.A.L Forever!
Renksiz Pati, Tarafsız Pati
Her Şey Paticik İçin...
Mesaj tarihi:
Tamam işte birtek drizzt var orda.
Hayır derinlik imba olmakla oluyorsa eyvallah.Ben hiçbir derinlik goremıyorum wulfgarda gayet basit,asla bir tanis bir strum gibi olamaz onlar.
Ben kitabı falan savunmuyorum ki niye savunayım,komisyonmu alıyorum?
Kendimi justify[turkcesı gelmıo aklıma] etmeyemı ıhtıyacım var?yoo
Yanlış anlaşmalar olmasın,evet hp çocuk kitabı olarak çıkmıştır ve ilk 3 kitabı kotu ilk 2 si rezalettir.Ama ilerde 4-5-6 da hikaye ve karakterler gelişmeye,olaylar içiçe geçmeye ve oturmaya başlıyor.Şu son 6. kitapta bir sürü sorum yanıtlanmış oldu mesela,Ama hala bilinmeyen çok fazla.Buda Hp nin tum serisinin sadece 1 kitap olduğunu gosterır[signature][hline]By blood and honor we serve
dogu, 11 Kasım 2005 23:12 tarihinde demiş ki:
şehit olmak heralde kutsaldırda.allah demiş şehitlerin yeri farklı(öyle duydum).o zaman hepimiz şehit olalım.hem onurlu ölüosun hemde bi işe yarıyosun tabi önce MİLLİ olmak lazım.(alay etmiyorum ciddiyim ama gencecikken ölmekte koyuyo insana)
Mesaj tarihi:
fantastik çocuk kitabı?
valla okumuş etmiş değilim ama bi arkadaş iki sayfayı 15 küsür saniyede yutuyordu resmen var demek ki bir şey[signature][hline]kaleidoscopic=Borbag
dilinizden utanmayın!
karakedi, 24 Haziran 2005 12:31 tarihinde demiş ki:
uno seni banlıcam da suan cok işim var, sen banlanmış RPsi yapsana şimdilik.

bedava D&D 3.5 ed., maksat wizards batsın.tık, indir
Mesaj tarihi:
Ya Her Kitap Farklı Ele Alınmalı Yanı Gidipde Drizztle De Harry Karşılaştırmayın Öeh...Hp Gerçektende İlk Çocuk Kitabı Olarak Çıktı Ama 3. Kitaptan Sonra Acayip Bir Derinleşme İle Kendine Bağlamayı Başardı..Karakterlere Gelince Karakterler Oturmuş Diyen Kişi Yanılır..Çunkü 7 Kitapta Karakterlirn Oluşum Aşamasını Anlatır...O Yüzden Gidipde Wulfgar In Karakteri Oturmus Harry Velet...Bezini Değiştirsin Falan Demeyin...[signature][hline]It Is Not The Great Who Are Strong...It's The Strong Who Are Great...
---Albel The Wicked---
Kader Seçilmiş Olduğumuz Olayların Toplu Adıdır...
---Uluç Sergün---
Xaenin, 16 Ağustos 2005 00:49 tarihinde demiş ki:
Biz insanız . İnsansı tepkiler veriyoruz . Senden de aynı tepkileri bekliyoruz .Kenshin.

[Bu mesaj KenshinHimura tarafından 01 Aralık 2005 03:31 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Drizzt mi keser Harry mi yer! azz sora... Dırınınnn...

Bakın FR hakkında yazılmış çoğu kitap Aber-Toril'i anlatmak , onun daha yakından kahramanlarıyla ve olaylarıyla tanınmasını sağlamak amaçlı yazılmıştır.Hatta hepimizin aşık olduğu Kara Elf üçlemesinin bile çıkış noktası aynıdır.Ama derinleşmiştir özeldir o ayrı.Tabii Elanie Cunningham gibi sıra dışı yazarlarla da kitaplar edebileşiyor onlar ayrı.
Fakat Harry Potter hiç bir şeyi hiç bir şekilde tanıtma amacı gütmeyen çocuksal öğelerden kurgulanmış çocuklardan çok büyüklere hitap eden bir kitaptır. Bir kere Harry Potter ve Drizzt Do'urden'i ayrı kulvarlarda yarıştırmak gerekir.

Bir kaç kavrama da değiniyim ;

FRP : fantastik rol yapma oyunları.Sanılanın aksine hiç bir kurala bağlı değildir.Hatta bir DM'e bile ihtiyaç olmaz oyuncular kafa dengiyse biraz hayal gücü ve boş vakitler yeter de artar bile FRP oynamak için.Ama WotC ve benzeri firmalar çıkardıkları profosyonel kitaplar ve araçlarla bu oyunu kurallara bağlamış kaos ortamını bastırmştır.Ama bu FRP deki özgürlük kavramını biraz da öldürmektedir kanımca...Hem son 5-6 yıldır bu firmalar samimi olmaktan çok ticari kaygılar gütmeye başladılar.

FK: FRP oyunlarından çok uzun zaman önce uzak bir galakside baca dumanları yeni bir kavramken ve yeşil çimenler ölmekte okyanus kirlenmekteyken adalı bir yazarın ortaya attığı masum bir etrimdir FK ya da fantastik edebiyat.Söz konusu şahıs olan Tolkien'den önce de bu dalda yapıtlar olmasına rağmen "masal" ya da "mit" olarak yer alıyorlardı.Fakat "Yüzüklerin Efendisi" ile birlikte FK terimi ortaya çıktı.Bu dalda yazar her dalda olduğundan daha özgürdür.Şiirler yazabilir şarkılar besteleyebilir tüm kalıplardan dışarı çıkabilir kısacası...FE edebiyatın bir parçasıdır anlayacağınız ve Alice de Harry Potter da Bremen Mızıkacıları da Yüzüklerin Egendisi ya da Kara Elf Üçlemesi de bu kavramın içerisindedir.Çünkü hepsi fantastiktir.Zaten başka ortak nktaları olsa yoz yapıtlardan başka bir şey olmazlardı...
Mesaj tarihi:
hp kendi çapında güzel bir kitap olarak değerlendirilebilir okuması da son derece heyecanlıdır hatta önceki msjlarımda bunu belirtmiştim neyse bu kitabı tutup da fr yada dl kitapları ile karşılaştırmak yersizdir!!! Drizzt kitapları power play kitaplarıdır bu tür kitplar okumak isteyenler gayet zevk alarak okuyabilir ki kitaplar oldukça fazla satmaktadır!!!
Drizzt in bir karakteri vardır özgün bi karakterdir benzerine ben henüz rastlamadım rastlayan varsa söylesin ögrenelim!!!
Drizzt kendi iç hesaplaşmaları olan güçlü ve zayıf yönleri olan korkulrı olan çekindiği noktaları olan bi karakterdir oynadığımız bir çok oyunda o karakterin yanından bile geçemeyiz!!!
wulfgar oturmuş bir karakterdir demedim ama emin ol salvatore eger wulfgarın üzerine younlşassaydı(maddi çıkarları boş verip ) wulfgardan baska karakter yok diecektin!!!
SAlvatore kitaplarını ticari amaçla yazmıştır doğru
Rowling kitaplarını bir pazarlama dehasıyla (bu benim deil uzmanların görüşü) piyasaya sürmüştür
harry potterlar da baslangıçta çocuk kitabı olarak tasarlanmış daha sonra pazardaki boşluk farkedilip yetişkinlerin de ilgisini çekicek şekilde deiştirilmiştir!!!
ilk 3 kitap ve 4,5,6 . kitaplar arasındaki tarz baskı (yazı buyukluğu) , kitap kalınlığı kendini daha çok yetişkin kitabı haline getirmiştir !!!
harry potter edebi olark tamamen değersizdir bu yüzden sakın Yüzüklerin efendisiyle aynı konu içinde konuşmaktan bile rahatsız oluorum!!!
frp kuralsızdır ama o kuralsızlığın içinde bile kendi içinde bir denge vardır sonuçta o dm siz oyunda bile sokaktaki herhangi bir çocuk gidip profesyonel bir savaşçıyı dürüst bir dövüşte ytenemez!!!
Yoktan enerji varedilmez enerji dönüştürülür fantastik dünyalrın hepsinde doğaüstü birşeyler yapamak istersen kendi içinden birşeyler feda etmek zorundasındır!!!
HP güzel ve eğlenceli fantastik bi hikayedir ( fantastik kavramını gerçek üstü manasında kullanıorum)
Hp çocukların hayallerini büyük oranda istismar etmiştir annesine ben hogwrtsa gitcem die bağırıp çağıran kaç cocuk vardır hayal bile edemiyorum!!!
Son söz olarak eğer hp fantastikse Goethenin Faust'u Kırmızı başlıklı kız, hansel ve grethel... gibi hepimizin bildiği masallarda fantastiktir !!![signature][hline]"Every creature will taste death"
Mesaj tarihi:
said:
DeathLord, 02 Aralık 2005 02:00 tarihinde demiş ki:
Drizzt in bir karakteri vardır özgün bi karakterdir benzerine ben henüz rastlamadım rastlayan varsa söylesin ögrenelim!!!
Drizzt kendi iç hesaplaşmaları olan güçlü ve zayıf yönleri olan korkulrı olan çekindiği noktaları olan bi karakterdir oynadığımız bir çok oyunda o karakterin yanından bile geçemeyiz!!!

Drizzt kendiyle sureklı celısen bır karakter.Eğer karakter arıyorsan sana tavsiyem gidip DL okuman.Bir karakterler kitap yazılmaz.
said:
wulfgar oturmuş bir karakterdir demedim ama emin ol salvatore eger wulfgarın üzerine younlşassaydı(maddi çıkarları boş verip ) wulfgardan baska karakter yok diecektin!!!

evet kesinlikle böyle.Ama birşey değişmicektiki,gene 1 karakter olacaktı.
said:
SAlvatore kitaplarını ticari amaçla yazmıştır doğru
Rowling kitaplarını bir pazarlama dehasıyla (bu benim deil uzmanların görüşü) piyasaya sürmüştür
harry potterlar da baslangıçta çocuk kitabı olarak tasarlanmış daha sonra pazardaki boşluk farkedilip yetişkinlerin de ilgisini çekicek şekilde deiştirilmiştir!!!
ilk 3 kitap ve 4,5,6 . kitaplar arasındaki tarz baskı (yazı buyukluğu) , kitap kalınlığı kendini daha çok yetişkin kitabı haline getirmiştir !!!

Ee?bunun neresi kotu?neresi bunu onu çocuk kitabı yapıyor?Sen diyorsun değiştirilmiş diye.Çelişmeyelim kendimizle lütfen

said:
frp kuralsızdır ama o kuralsızlığın içinde bile kendi içinde bir denge vardır sonuçta o dm siz oyunda bile sokaktaki herhangi bir çocuk gidip profesyonel bir savaşçıyı dürüst bir dövüşte ytenemez!!!

evet hırsızın biri çıkıp priest/mage olabilir.Çobanlar sağa sola buyu atarlar.Drizzt karanlık altından sağ çıkar.Kızın biri 2 yılda ok kullanmayı sora kılıc kullanmayı ogrenır,eline epic verirler binlerce elemanı katleder.a evet mantıklı dimi.Hem güzelim her evrenin her dunyanın kendıne gore kuralları vardır,mesela gerçerkte bir yetişkini cok temiz dovebilirim,ama fr de bunu yapamam.Ya da DL de insanlar ampacı sleepi gorunce woaaaaaaaaaaaa olurlar,ama FR de bunu atana 'buyucumu la bu' derler.Bıraz sınırlarını genıslet lutfen fazla sıg dusunuyosun
said:
Yoktan enerji varedilmez enerji dönüştürülür fantastik dünyalrın hepsinde doğaüstü birşeyler yapamak istersen kendi içinden birşeyler feda etmek zorundasındır!!!

Bana abidalzimin horrid wilting[adını tam hatırlamıyorum]buyusu ıcın gereken malzemeyı soylerımısın?var mı?yok.Peki su yaratıp adamın kafasına dusurme buyusu?Fireball?
Harbi saçmalamışsın.
Ben oyle bir evren yaratırım ki,newtonun hiç bir kanunu geçmez.Napıcaksın?
Fazla heyecanlama bu arada[signature][hline]By blood and honor we serve
dogu, 11 Kasım 2005 23:12 tarihinde demiş ki:
şehit olmak heralde kutsaldırda.allah demiş şehitlerin yeri farklı(öyle duydum).o zaman hepimiz şehit olalım.hem onurlu ölüosun hemde bi işe yarıyosun tabi önce MİLLİ olmak lazım.(alay etmiyorum ciddiyim ama gencecikken ölmekte koyuyo insana)

[Bu mesaj Suark tarafından 02 Aralık 2005 08:41 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Oyy bu konu gene hortlamış. Rica ediyorum;
Beğensekte şu kitabı lütfen Yüzüklerin Efendisi ile aynı kefeye koymayalım. Onun edebi üstüğünden eser yok çünkü.
Lütfen bir Drizzt bir Tanis gibi oturmuş karakterle karşılaştırmayalım. Karakterleri iyi kötü gelişim aşamasında çünkü, bir oturmuşluk yok ortada. Rowling anca 5. kitapta Harry'e düşünüp, kızma yetisi verebildi:) Şikayet olsun diye söylemiyorum ama sağlıklı bir karakter portresi çıkamadı sonuncu kitaba kadar.
Lütfen yazarın iyi niyetli çabalarına karşın hp dünyasını bir planespace ile hatta bir ravenloft dünyaları ile karşılaştırmayalım. Yazık olur.
Ama lütfen;
Hp dünyasında diğerlerinde olan öğeler yok diye mantıksız olduğunu iddia etmeyelim. Öyle bir evren olması gerçeği, yaratıcısına saygı.
Kitap iyi-kötü insanın zihnini genişletecek ögeler taşıyor. Nasıl Ejderan nedir Bhaal kimdir bilirsem Dementor'uda bilirim. Hatta ortaya karışık bir evren yarattığığımızda(ehe:)) hp'den gayet karizmatik ögeler çekilebilir. İçerik kısmının sürekli genişlediğinin ve oturduğunu görelim. Hp'nin asıl başarısızlığı sadece Harry Potter olması ve çocuk kitabı olarak başlamasıydı. Biraz daha ek hikayelerle güzel bir evren olabilirdi. Bunu gözardı etmeyelim..
Ha bizim böyle bir iddiamız yok derseniz ne âla...
Mesaj tarihi:
said:
Gothic_Angel, 04 Eylül 2005 19:36 tarihinde demiş ki:
Öeeeeeahhh hayrı pitir ı lotr , ejderha mızrağı gibi kitaplarla aynı KİTAPLIĞA bile koyamazsın..

fantastik yanı olmayan basit çocuk kitabı bence..

PS : bende okudum hayrı abimizi ama İĞRENÇ ötesi.

Gediksavaşlarını öneririm sana.

öncelikle HP fantastik çocuk romanı (bu mu şu mu diye ayrılmıyor)
HP LOTR özentisi demişsiniz de şu insan Gediksavaşlarından bahsetmiş. HP özentidir en azından Gediksavaşları tamamen bir LOTR klonu.
peh[signature][hline]Every Living Creature Dies Alone
-AbLa-
Mesaj tarihi:

:D[signature][hline]A World is supported by four things: the learning of the wise, the justice of the great, the prayers of the righteous and the valor of the brave. But all of these things are as nothing, without a ruler who knows ruling.
Mesaj tarihi:
seri ilerledikçe fantastik bi seriye dönüşmeye başlıdı. ilk iki kitap biraz çocuksu olabilir bunu nedeni de ana karakter olan harry potter ın çoçuk olmasıdır. harry büyüdükçe kitabın hitap ettiği kesim de büyüyor. harry ergenleştikçe kitapta işlenen konular da ciddileşiyor. klişeleşmiş fantastik kitaplarfdaki gibi 10-12 yaşındaki bazen daha küçük yaştaki çocuklar kendilerinin en az üç kat yaşlı karakterleri alt ediyor hatta bazen onları dövüşte yeniyorlardı.
Mesaj tarihi:
said:
mulgear6, 29 Kasım 2005 00:15 tarihinde demiş ki:
hp saçma bi kere fizik kurallarına aykırı adam yoktan enerji varediyo olmaz ole sey en mantıklısı em ninki adam hem kendi içinden ham aydan hem de krynnden guc alıp ole buyu yapıyo ama onun da hoş bi atmosferi var bence

ha krynn de hayvan gibi hisar ın uçması fizik kurallarına uygun HP de yoktan enerji var etti vurun abalıya...
Mesaj tarihi:
suna bak post kasmamıs olmak için neler yapıorum neyse silpha bari sen yapma abi msj yazmayın bu konuya bu konunun burda tartışılması bile prim veriyo kitaba :(

ya uplamayın su konuyu lütfen unutulup gitsin arada yaa lütfen uplamayın bidaha :([signature][hline]"Every creature will taste death"

[Bu mesaj DeathLord tarafından 09 Aralık 2005 02:35 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
said:
nileppezdel, 06 Aralık 2005 18:16 tarihinde demiş ki:
Bütün HP'leri okudun mu Silphatos?

ilk 2'sini okumuştum. bence tamamen ticari bir olay, kaliteli fantazya okumak isteyen insan gider dl, fr, lotr, kara kule, ne bileyim yerdeniz falan okur bana göre. kadın zaten çocukları düşünerek yazmış, daha neyi tartışıyorsunuz ki?[signature][hline]Verecek ışığı olmayan, karanlığı sever...
Guild Wars Türkiye | MZ: Brotherhood of the Ball

[Bu mesaj Silphatos tarafından 09 Aralık 2005 02:40 tarihinde değiştirilmiştir]
  • Yeni Oluştur...