Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Orhan Pamuk Hakkında Hapis İstemi.

AthleT

Öne çıkan mesajlar

said:
Yazar Orhan Pamuk'un, İsviçre'de yayınlanan bir dergide yer alan röportajdaki sözleri nedeniyle ''Türklüğü alenen aşağılamak'' iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına bugün başlanacak.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın 30 Haziran 2005 tarihinde hazırlanan iddianamesinde, Pamuk hakkında, İsviçre'de yayınlanan ''Das Magazin'' adlı haftalık dergide yer alan ve Aktüel Dergisi'nin Şubat-Mart 2005 sayısında da çevirisine yer verilen röportaja ilişkin Kırklareli Merkez E Tipi Kapalı Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan Sebahattin Zorlu ve Kayseri'den Mehmet Özet'in şikayet başvurusunda bulunmaları üzerine soruşturma başlatıldığı belirtiliyor.

İddianamede, yazar Orhan Pamuk'un İsviçreli bir gazeteciyle yaptığı söyleşide, ''30 bin Kürdü ve bir milyon Ermeni'yi öldürdük. Türkiye'de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum'' şeklinde beyanları olduğu kaydediliyor.

Bu söyleşinin 2 ay sonra İsviçre'de, daha sonra da Türkiye'de yayınlandığı belirtilen iddianamede, Pamuk'un sözleriyle ''Türklüğü alenen aşağıladığı''nın anlaşıldığı öne sürülüyor.

İddianamede, Pamuk'un yeni TCK'nın 301. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Bu arada, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bir yazı gönderen Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşma günü adliye binası ve çevresinde yoğunluk yaşanacağına dikkati çekerek, gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

AP heyeti, Pamuk davası için Türkiye'de

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Camiel Eurlings başkanlığındaki 6 kişilik bir heyet, Orhan Pamuk'un sözde Ermeni soykırımına ilişkin sözlerinden dolayı açılan davayı izlemek üzere İstanbul'a geldi.

THY'ye ait bir uçakla akşam saatlerinde İstanbul'a gelen AP heyeti, "1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü" diyerek "Türklüğü aşağıladığı" iddiasıyla 3 yıla kadar hapsi istenen Orhan Pamuk'un, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak davasını izleyecek.

AP heyetinde Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Camiel Eurlings'ın yanı sıra Yeşiller'den Daniel Cohn-Bendit, Cem Özdemir, Joost Lagendijk, İngiliz Parlamenter Andrew Duff ile Hıristiyan Demokratlar'ın İngiliz üyesi Geoffrey Van Orden bulunuyor. Eurlings, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Orhan Pamuk'un, görüşlerini şiddet olmadan özgürce dile getirdiği için yargılanamayacağını söyledi.

Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eurlings, ''En önemli değerlerimizden biri, insanların şiddete başvurmadığı sürece, demokratik olduğu sürece istediğini söyleyebilmesidir. Bu, Avrupa'nın en temel özgürlüklerinden birisidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en temel unsurlardan birisi budur. İşte o yüzden bu çok önemli. Türkiye'nin bu anlamda müzakere sürecinde başarılı olması bunlara bağlı. Bu özgürlüğün garanti altına alınması gerekiyor. Sadece gazeteciler için değil, aynı zamanda bütün vatandaşlar için de. Şiddet olmadığı ve demokratik olduğu sürece siz görüşlerinizi çok açık şekilde dile getirebilmelisiniz. Biz, hükümeti reformlar konusunda cesaretlendirmek, bir adım daha atmalarını sağlamak ve ayrıca Orhan Pamuk'un serbest kalması için cesaret vermek üzere buradayız. Umuyoruz ki bunun gibi davalar ileride gündeme gelmesin. Biz Türkiye yandaşıyız ve bu değerlerin paylaşılmasından yanayız. Sayın Orhan Pamuk çok önemli bir yazar. Kendisi çok güzel bir yazardır. Sırf kendi görüşlerini dile getirdiği için hapse girmeyeceğinden emin olmak istiyoruz'' diye konuştu.

Joost lagendijk ise, gazetecilerin sorusu üzerine, yarınki mahkemede hakimin Orhan Pamuk'un yargılanmaması yönünde bir karar vermesini umut ettiğini belirtti. Lagendijk, "Türkiye'de ifade özgürlüğünün garanti altında olduğunu görmek istiyoruz'' dedi.

Cem Özdemir de, bu dava ile Türkiye düşmanlarına koz verildiğini öne sürdü.

kaynak : maynet[signature][hline]Kırlara ilk kar düştüğü zaman, ölümünün ne güzel olduğunu sevdim seni içimde öldürdüğüm zaman...
Güzel, Özlü Sözler Arşivi by insighT a.k.a AthleT
Sosyal ağlarda paylaş

said:

AP heyeti, Pamuk davası için Türkiye'de
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı Camiel Eurlings başkanlığındaki 6 kişilik bir heyet, Orhan Pamuk'un sözde Ermeni soykırımına ilişkin sözlerinden dolayı açılan davayı izlemek üzere İstanbul'a geldi.

Hadi bakalım yargıya baskı yapmayın diyenler bir adım öne gelsin şimdi.
Tayyüp dahil.Hani nerede?

[Bu mesaj Buzx tarafından 16 Aralık 2005 14:44 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Sayın Pamuğun yaptığı gerçekten affedilemez bir konu. Ama bunun yanında bazı şeylerde var tabi. Mesala öncelikli hata bizlerdedir. Bizler o şahsı yazar yaptık. Düne kadar kitaplarını okuduk. Sadece Pamuğa yazıklar olsun demekle bitmiyor olay. Asıl o mahkemede daha düne kadar onun kitaplarını okuyup simdi yuhalayanlarıda yargılamak lazım. Ünlü bir yazar, ünlü bir düşünür, ünlü bir şair gibi insanlar yoktur. Bunları o noktaya getiren kitle vardır. Bunlarda yargılansın bence. Bunun yanı sıra Rehn gibi insanlar Pamuk gibi çürük aydınların üzerinden bizlerin iç işlerine karışmak istemektedirler ki bu da ayrı bir konu. Bu arada kaynak ismi güzel olmus Maynet :D lol sen emi[signature][hline]Bir çift kedi ve bir çift köpek
Bir çift papağan ve bir hamster
Birde tarantula ile karadul
Ayrıca akvaryum.
Daha nice petlere..
Sosyal ağlarda paylaş

orhan pamuk'u hiç bir zaman sevmedim. eserlerini sattıran içerikten fazlası oldu her zaman. popüler kültürün bize sunduğu oyuncaklardan birisiydi her zaman.
açıklamalarına ise sonuna kadar karşıyım. haklı hiç bir yanıo yok, resmen ülkeyi satmaktır bu...
ama!..
fikir özgürlüğünden bahsedeceksek, önce bu gibi durumlarda dava açılmamasını sağlamalıyız. bu resmen hukuk dışı bir davranış.
orhan pamuk'a katılmıyorum ama o'na açıklamalarından dolayı dava açılmasına da karşıyım. bu anlayış yokolmalı.[signature][hline]is all that we see or seem
but a dream within a dream?

Edgar Allan Poe
Sosyal ağlarda paylaş

Bence Bu Orhan Beyi...Vatan Haini İlan Edip Atsınlar Vatandan...Zaten Orda Burda Gezip Abuk Saçma Salak...Laflar Ediyor...Gitsin Hangi Ülkede O Lafları Ediosa Orda Kalsın...Ama ÖNCE...Benim Elime Bir Versinlerde Şöle Eşşek Sudan Gelinceye Kadar Bi Döviyim Onu..[signature][hline]It Is Not The Great Who Are Strong...It's The Strong Who Are Great...
---Albel The Wicked---
Kader Seçilmiş Olduğumuz Olayların Toplu Adıdır...
---Uluç Sergün---
Xaenin, 16 Ağustos 2005 00:49 tarihinde demiş ki:
Biz insanız . İnsansı tepkiler veriyoruz . Senden de aynı tepkileri bekliyoruz .Kenshin.
Sosyal ağlarda paylaş

benim sinirlendiğim olay orhan pamunk un düşünceleri değil,adamın bildiği dalde kendini avrupalılara alet etmesi.Düşüncelerine katılıyor değilim ama o konu ayrı.[signature][hline]You´ll never be alone again
You´ll never die again
You´ll never be born again
You´ll forever be, stuck here in eternity
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ractamainus, 16 Aralık 2005 14:59 tarihinde demiş ki:
fikir özgürlüğünden bahsedeceksek, önce bu gibi durumlarda dava açılmamasını sağlamalıyız. bu resmen hukuk dışı bir davranış.
orhan pamuk'a katılmıyorum ama o'na açıklamalarından dolayı dava açılmasına da karşıyım. bu anlayış yokolmalı.

ne fikir ozgurlugu ya abd de teksas eskiden meksikaninda ilerde gene meksikanin olabilir diyen adama "omur boyu" hapis verdiler .

sen koskoca bir milletin haksiz yere tum dunya tarafindan itham edildigi bir ortamda bunun gibi asilsiz iddialar ortaya atan birisine fikir ozgurlugu diye istedigi kadar sacmalamasina izin verirsen bu fikir ozgurlugune degil sacmaliga girer . fikir dedigin seyin bir degeri olmasi icin bazi dayanaklari olmasi gerekir oyle her kicimizdan ufurdugumuz laf fikir olmadigi gibi kicimizdan laf ufurme ozgurlugumuzde yoktur .

annesini de kendisini de tanidimadigin birisine gidip senin annen orospudur diyip suratina suratina yumruklari yerken " ama benim fikir ozgurlugum var " demekle ayni sey .[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Sosyal ağlarda paylaş

Konuyla hiç alakası olmayan İsviçrede Ermeni soykırımını inkar etmek yasal suç sayılıyor.

Dünyanın en medeni ülkesinde bu böyle ise Türkiyede de -sözde- Ermeni soykırımını kabul etmek suç sayılmalı.

Uygulamaya da pamıkla başlanmasında sakınca görmüyorum[signature][hline]her kiminki devesi vardır o zengindir.Ama her kimki Ferrariye biner o şanslıdır
arap atasözü
oldu mu?

Sosyal ağlarda paylaş

bu adamlar kolay yetişmiyor harbiden, ancak türkiyenin bir gerçeği de korkularıyla yüzleşmek bence. mesela tayyip de zamanında şiir okumuştu, apo da 30bin kişiyi öldürdü şimdi orda yatıo müritleri dışarda artislik yapıo, ermeniler ankaraya kadar kalan yerler batı ermenistandır dio :D (komedi yapıolar herhalde) neyse yani böle gidio, türkiye bu çemberden çıktı mı daha ***sen sırtı yere gelmez.

ha orhana gelirsek, adam da yanar döner annamadık ki, kardeşim sen halkın önünde yazarım die edebiyat yaparsan senin yedi sülalene söverler. işte ben öle bir laf kullanmadım, soykırım lafını kullanmadım. yok ebesinin ki, kinaye mi yaptın tecahülü arif mi yaptın. 30bin kürt 1milyon ermeniyi ben sölemedim sanki, sen türkiyenin hassas dengelerini bilmeden türkiyeyi ileri götürmek için kalıpları yıkıcam zihniyeti ile lök diye ortaya sıçarsan, çeşitli mekanizmaları devreye sokarsın. onnar da türkiyenin ebesini ağlatmak için elinden geleni yapar. ha şuraya gelirsek, orhan pamuk türk sever midir yoksa vatana ihanet mi etmiştir. orasını pek kestiremiyorum zira kendisini severim ama. eğer türk severse, vatanperverse yaptığı hıyarlıktır, kaş yapayım derken öküz öldürmektir. hainse zaten kafamız girsin.[signature][hline]EU-Frostwhisper; No Skill Just Luckers (guild)
lvl60 Human Mage (31arcane/20fire !)
Sosyal ağlarda paylaş

bence herhangi biri istediğini istediği kadar konuşabilmeli. gerçi bu pamık'ın söylediklerini tamamiyle samimiyetsiz ve sansasyonel buluyorum orası ayrı mesela.

bi de ilginç bişi var, bütün dünya sanki adamı asmaya karar vermişler gibi davranıyo¿ "manyağ mısınız evladım" demek istiyorum burdan kendilerine daha mahkeme başlamadı bile.

isviçrede tutuklanan türk tarih kurumu başkanımızı hatırlatırım über modern avrupalı zalaklara.. ha pardon tabi türk tarih kurumu başkanı faşist kaka pis bi insan; özgürlükçü, solcu ve entel olmak için türk devletinin ak dediğine kara deme mecburiyeti var..[signature][hline]Try Reality!
the invisibile and the non-existent look very much alike!

[Bu mesaj Rahan tarafından 21 Aralık 2005 09:32 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

en direkt konuyla alakasi yok ama bu arada bu avrupalilar beni gulmekten oldurecekler yakinda .

ne bicim bir adammis bunlar ya fransada da meclis tarih yazmaz diye fikir degistirdiler , rasmussen fikir ozgurlugudur diyip hz. muhammedle dalga gecen karikaturu bile fikir ozgurlugune sokup daha sonra roj tv. olayinda koseye sikisip aval aval bakabiliyor .

komedi adamlar bu avrupali devlet adamlari sonradan gorme ailelerin bol simartilmis hayati taniyamamis dangalak cocuklarina benziyorlar valla . koskoca devlet adami olmussunuz ne zeka ne haysiyet belirtisi gosteriyorsunuz . bu sozum turk ordusu pkk ile savasmayi seviyor diyen iq seviyesi daha dusuk modellerini de kapsiyor bunlarin .

hayir ab uyeligine karsi degilim ama birlige girince bu aptallar surusuyle nasil bir gelecegimiz olacak cok merak ediyorum . aptallar klubune mi uye oluyoruz[signature][hline]Fiery angels fell . Deep thunder roared around their shores... Burning with the fires of Orc.
Sosyal ağlarda paylaş

Edebiyat hocaları ile hep şu muhabbet geçerdi.Orhan Pamuk iyi bir yazar değil ama popüler , kitapları çok satılıyo ama çok okunduğunu sanmıyorum gibi.Simdi de kendi gerçekten talihsiz bir hata yaptı.Bir yazar yetiştiği ülkesine arkasını döner , aralarında düşmanlık olursa kime yazacak kitaplarını kime sığınacak merak ediyorum.Dava bir yana yaşanan dayak olaylarına da hak veriyorum.Bu ülke kuzu gibi hiç birşeye tepki göstermiyor deniyordu tepkiyse tepki , olayın içine şiddet girmesi güzel birşey değil elbet ancak dünyada her olayı konuşarak tartışarak çözen bir ulus türü yok.Çağdaş dediğimiz avrupada aykırı ve haksız bir düşünce cıksa mesala bir yazar çıksa naziler haklıydı bakalım ne olur ona .
Sosyal ağlarda paylaş

said:
elm, 21 Aralık 2005 18:12 tarihinde demiş ki:
Edebiyat hocaları ile hep şu muhabbet geçerdi.Orhan Pamuk iyi bir yazar değil ama popüler , kitapları çok satılıyo ama çok okunduğunu sanmıyorum gibi.Simdi de kendi gerçekten talihsiz bir hata yaptı.Bir yazar yetiştiği ülkesine arkasını döner , aralarında düşmanlık olursa kime yazacak kitaplarını kime sığınacak merak ediyorum.Dava bir yana yaşanan dayak olaylarına da hak veriyorum.Bu ülke kuzu gibi hiç birşeye tepki göstermiyor deniyordu tepkiyse tepki , olayın içine şiddet girmesi güzel birşey değil elbet ancak dünyada her olayı konuşarak tartışarak çözen bir ulus türü yok.Çağdaş dediğimiz avrupada aykırı ve haksız bir düşünce cıksa mesala bir yazar çıksa naziler haklıydı dese bakalım ne olur ona .
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle hedef avrupa mı, çağdaş türkiye mi ona karar verelim arkadaşlar. Benim hedefim çağdaş türkiye, dolayısıyla Avrupa'nın iyi özelliklerini örnek alırım, onda olmayanı da ben yapmaya çalışırım. Bu amaçtan şaşan varsa zaten ülkesi için pek bir yararı yoktur.
Bu bağlamda "avrupada bile şöyle böyle" önermesi çok yanlış ve akılsızca bir önermedir. Fiziksel şiddeti destekleyen bir kişiyle de zaten çağdaşlık dediğimiz kavramı tartışacak değilim.[signature][hline]L'enfer c'est l'Autre.
Sosyal ağlarda paylaş

elm: lol artık..

orhan pamuk'u savunmaya hiç gerek yok burda, ama biz onu büyüttükçe, söylediği her saçma sapan lafı kaale aldıkça adam büyüyo ve nobel'e daha da yaklaşıyo. devlet olarak, millet olarak adamın üzerine gittikçe, adam bir "demokrasi savaşçısı" görüntüsüne bürünüyor, hele bi de dayak olayları falan "geri kalmış ülke" imajımızı tazelemekte ve bizim, yabancı ülkelere karşı çok çirkin bir biçimde lanse edilmesine yol açmaktadır. orhan pamuk dedi diye biz bu soykırımı kabul etmiş mi sayılıyoruz?yok öyle bişey..[signature][hline]BabacumMostors, 30 Kasım 2005 23:32 tarihinde demiş ki:
Rapperzâde Ceza Efendi'den geliyor diss mâkâmından;
yoğurt koydum dolaba, oy sagopam, o telekler boğazına kaça

[Bu mesaj sir tarafından 21 Aralık 2005 18:24 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Benim anlamadığım neden herkes "millete geri kalmış ülke gibi gözüküyoruz..." diyor? Eğer söylediği laflar için birilerini hapse tıkıyorsak, üstüne üstlük fiziksel şiddete başvuruyorsak, üç paralık bir sömürge gibi duruşmalarımızda başka ülkelerin gözetmenlerine ihtiyaç duyuyor ve her şeyde standart olarak bu ülkeleri almaktan başka bir şey yapmıyorsak, "geri kalmış bir ülke gibi gözüküyoruz"'un endişesini yapmaya gerek yoktur, bizim zaten geri kalmış bir ülke olduğumuz kanıtlanmıştır.
Nitekim öyleyiz, son 1 senenin olaylarıyla ben buna inanıyorum, Tayyip Erdoğan başta olduğu sürece de daha geriye gideceğiz.[signature][hline]L'enfer c'est l'Autre.
Sosyal ağlarda paylaş

Düşünce suçundan hapse atılması çoook yanlış. Yapmaları gereken adamı Türk vatandaşlığından çıkartıp "SİE!" demek.[signature][hline]I love you but, i love your butt.
Suark, 09 Aralık 2004 20:21 tarihinde demiş ki:
Nedendir bilinmez birden kafana osurma isteği geldi içimden.

Keremcan'ın banına hayır kampanyasına destek için tıklayın!
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Pamuk'un ne dediği ya da düşündüğüyle ilgilenmiyorum.İyi bir yazar , kitapları güzel.Benim için gerisi önemli değil.Sanatçının sanatı kişiliğinden ve düşüncelerinden bağımsızdır;eğer aksi doğru olsaydı Edgar Allan Poe'yu literatürden silmek gerekirdi.[signature][hline]GERGE - Concerto for Electric Guitar No.1 Op.30
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...