Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türkiyenin kristal gecesi 6-7 eylül olayları

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
6-7 Eylül Olayları: Türkiye'nin Kristal Gecesi - Recep Maraşlı

Beyoğlu İstiklâl caddesinde Türk bayrağı asarak önlem almış olanların dışında ve daha önce tertipçiler tarafından işaretlenmiş tüm dükkanlar yerle bir edilmişti. Örgütlendirilmiş ve kışkırtılmış çapulcu kalabalıklar tarafından Taksim, Arnavutköy, Ortaköy, Karaköy, Eminönü, Sirkeci, Gedikpaşa, Çarşıkapı, Kumkapı ve Bakırköy de aralarında olmak üzere 52 yerde birden aynı anda çıkarılan yangınlarla tarihi, ulusal, kültürel ve sanat varlıkları bir gecede yakılıp kül edildi; yıkıldı, yağmalandı. İstiklal caddesi baştan ayağı tek bir dükkan kalmamacasına yağmalanmıştı. Yollar boydan boya kırılıp dökülmüş, parça parça edilmiş eşyalarla doluydu. Ellerine kazma, kürek, balyoz ne bulmuşsa kırılıp dökülecek Rum, Ermeni evi, işyeri arayan grupları şehrin dört bir yanında sabaha kadar terör estirdi. Tünel;deki Embros, Apoyevmatini, Tahidromos gibi Rumca yayın yapan gazetelerin idarehaneleri; Patrik;in Tarabya;daki evi ateşe verildi. Rum ve Ermeni hastanelerine bile saldırılarak yangınlar çıkarılmış, gayri Müslim mezarlıkları açılarak cesetler sokaklarda sürünür olmuştu.

6-7 Eylül Olayları: Planlı Bir Etnik Yok etme

Tamamen bilinçli, öngörülü ve planlı olarak tezgahlanan 6-7 Eylül olayları, Cumhuriyetçin vitrininde duran büyük şehirlerdeki etnik unsurlarının da son bir hamleyle yok edilmeleri girişimiydi. Devlet, bu politikasını hem o günlerde sürdürülmekte olan Kıbrıs görüşmelerinde bir şantaj, hem de İstanbul ve İzmir;in kadim halklarından kurtulma için bir fırsat olarak kullandı. Olayları ;Komünist tahriki; diye sunmakla da dış tepkileri önlemeye çalıştığı gibi ve sosyalistlere yeni saldırı bahanesi yaratarak bir taşla bir kaç kuş vurmaya çalıştı. Bu olaylar tüm sonuçlarıyla TC;nin temel devlet politikalarına hizmet etti. Öyle ki 1960 darbesinde DP Hükümetinin yargılanmasında bile işe yaradı..
Saldırılar, Atatürk;ün Selanik;te doğduğu eve Yunanlılarca bir bomba atıldığı haberinin 6 Eylül günü saat 13 ajansında radyodan okunması ve bu haberin ;İstanbul Ekspres; adlı akşam gazetesinin saat 16-17 arasında yaptığı 2. baskısında[460] duyurulmasıyla ;start; almış oldu. İstanbul Ekspres, MİT mensubu Mithat Perin;ın çıkardığı DP yanlısı bir gazetedir.
Beyoğlu İstiklâl caddesinde Türk bayrağı asarak önlem almış olanların dışında ve daha önce tertipçiler tarafından işaretlenmiş tüm dükkanlar yerle bir edilmişti. Örgütlendirilmiş ve kışkırtılmış çapulcu kalabalıklar tarafından Taksim, Arnavutköy, Ortaköy, Karaköy, Eminönü, Sirkeci, Gedikpaşa, Çarşıkapı, Kumkapı ve Bakırköy de aralarında olmak üzere 52 yerde birden aynı anda çıkarılan yangınlarla tarihi, ulusal, kültürel ve sanat varlıkları bir gecede yakılıp kül edildi; yıkıldı, yağmalandı. İstiklal caddesi baştan ayağı tek bir dükkan kalmamacasına yağmalanmıştı. Yollar boydan boya kırılıp dökülmüş, parça parça edilmiş eşyalarla doluydu. Ellerine kazma, kürek, balyoz ne bulmuşsa kırılıp dökülecek Rum, Ermeni evi, işyeri arayan grupları şehrin dört bir yanında sabaha kadar terör estirdi. Tünel;deki Embros, Apoyevmatini, Tahidromos gibi Rumca yayın yapan gazetelerin idarehaneleri; Patrik;in Tarabya;daki evi ateşe verildi. Rum ve Ermeni hastanelerine bile saldırılarak yangınlar çıkarılmış, gayri Müslim mezarlıkları açılarak cesetler sokaklarda sürünür olmuştu.
Milli Eğitim Bakanlığının resmi verilerine göre, İstanbul;da ilk, orta ve lise derecesinde 32 Rum ve 8 Ermeni okulu tahrip edilmişti. İstanbul;da 74 kilise vardı. 70;i aynı zamanda yakılıp yıkılmıştı. Kiliseler dışında bir Havra, 8 Ayazma, 2 Manastır, 3 bin 584;ü Rumlara diğeri Ermeni ve Musevilere ait 5 bin 538 gayrimenkul tamamen yakıldı.
İzmir;de Yunan konsolosluğu ile Fuardaki Yunan pavyonu ve Yunan kilisesi tamamen yakıldı, sahildeki iki Rum motoru batırıldı.
Ankara;da ve diğer bazı taşra kentlerinde ise her nasılsa kalmış olan Rum ve Ermenilerin kilise ve işyerleri de bu kıyımdan nasiplerini aldılar. Asıl büyük yıkımın yaşandığı İstanbul ise tarihinin en büyük toplumsal felaketlerinden birini yaşamaktaydı.
15 Ekim 1955 tarihi itibariyle 4 bin 333 kişinin toplam 69 milyon 578 bin 744 TL zarar gördüğü beyan edilmişti.[461] Oysa bu rakamın gerçeğin çok küçük bir kısmı olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Bir tek kilisede bile tahrip edilip yağmalanan antika sanat eserlerinin değeri bile bu kadar edebilir. Gazeteci Haşim Akman;ın dediği gibi ;Tahrip edilen malların değeri gerçekten de inanılmaz boyutlardaydı. Ama İstanbul;un 500 yıllık çok kültürlü yapısına düşen bomba, hiç bir şeyle kıyaslanamayacak ölçüdeydi;
O sıralarda DP İstanbul milletvekili olan Aleksandros Haçopulos, TBMM;de yaptığı konuşmada Polisin tahrip ve yağma yapanları koruduğuna , örnekler verirken Büyük Ada;ya polisin gözleri önünde kayıklarla gelen 200-300 civarında kişinin Rum ev ve işyerlerini tahrip ettikten sonra yine polisin gözleri önünde elleri kollarını sallayarak Adayı terk ettiklerini belirtmektedir. Kendi evi de saldırıya uğrayan Haçopulos olayı şöyle anlatmakta
Mesaj tarihi:
niye cp yapmak out link vermek in mi?

Ellerine sağlık Apache, 6-7 Eylül olaylarını bilmeyen memleketimin insanı bugünlerde de başka bir sebepten süper gaza gelmeye meyilli. 50. yıl dönümünde muhakkak bilinmesi gereken, yakın tarihimize ışık tutan bir yazı.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"
Mesaj tarihi:
tekrardan o günleri lanetle anıyorum.iki üç ufak olayda gaza gelen kişilerinde o günleri bilmese bile öğrenerek şimdiki zamanın verdiği rahatı kendilerine batırmamalarını diliyorum.[signature][hline]shinsetsu desu..
Mesaj tarihi:
Bir Ermeni genci olarak bende lanetle anıp Türk Kürt Ermeni vs. tüm halkların Türk bayrağı altında bu vatandan 1mm toprak hak etmeden sonsuza kadar saygılı bir biçimde yaşamasını umud ediyorum.Saygılar...[signature][hline]-Kimeryalı Barbar-
Mesaj tarihi:
said:
Bomba provokasyonunun sadece hükümetin işi olmayıp devlete ait olduğunun maddi kanıtlarından biri de, yaptığı işe ;kahramanlık; olarak sahiplenen bombacı Oktay Engin daha sonra devlet kademelerinde hızla ilerleyerek 1992;de Nevşehir Valiliğine kadar gelmesidir. Şimdilerde ise Emniyet Genel Müdürlüğü Planlama Daire Başkanı !

said:
Atatürk;ün evine bomba koymak suretiyle bu heyecanı yaratan insan bugün Nevşehir Valisidir. Bir mürettip. Bugün devletin tertibinden sorumlu bir makamın sorumlusudur!

şok oldum diyebilirim.
babam anlatmıştı bana küçükken o günleri
babamın üvey anneside ermeni imiş. onun yakınlarının felanda başına aynıları gelmiş felan.[signature][hline]Absolut, 01 Eylül 2005 00:39 tarihinde demiş ki:
Gnome diye kız vermeyen ağabeyi Elfi 16 yerinden genkledi.
Mesaj tarihi:
Özellikle dün akşam Tv8de yayınlanan Rıdvan Akar'ın belgeselini izlemenizi tavsiye ederim çok iyi hazırlanmış bir belgesel,gerçekleri tanıkların ağzından ve net belgelerle ortaya koyuyor,vizyon bölümünde yazdım saatini falan da ama pek ilgi gösteren olmadı maalesef.[signature][hline]"Umut iyi bir kahvaltı,kötü bir akşam yemeğidir!!"
Bacon
Mesaj tarihi:
apache gerçekten eline sağlık ben bu olayları tam olarak bilmiyodum yazıyı okudum acayip yararlı oldu her türkün bunları okuması ve bilmesi lazım[signature][hline]Para kazanmak mı o benim işim...:D
Mesaj tarihi:
yazı için teşekkürler, ben de amcamdan dinlemiştim bu olayları. hatırlanması, ibret alınması ve tekrarlanmaması gerekiyor.[signature][hline]Mnye etoh nadoh kahk zoobee v zadnetze.
Mesaj tarihi:
ısın komık yanı butun gayrımuslımler olaydan korkup dukkanalrına ataturk resmı ve turk bayragı koyuyor
bır vatandasımız ıse panıkten deposundakı bust u cıkarıp dukkanın vıtrıne koyuyor ve kaçıyor

olayalr bıtınce bır gelıyorkı etraftakı butun dukkanalr gıtmıs bı kendısınınkı sapasaglam sonra vıtrıne bır bakıyor bust Ataturkun degıl beethowen ınmış ataturk koymayınca haşk heralde bu gayrımuslım degıl korkmuyor demiş ve dukkana dokunmamış[signature][hline]"If your enemy has a choleric temper, seek to anger him."
Roy Mustang
Mesaj tarihi:
Bu gün sabah haberlerde izledim. 6-7 Eylül olaylarının yaşandığı günlere ait resimlerin sergilendiği bir sergi bir grup tarafından basılmış. Resimler duvarlardan indirilip parçalanmış. Bi alahın kuluda çıkıp adamları durdurmaya çalışmamış. Ayrıca habaerleri iyi takip edenler bilirler hala biri çıkıp "Vatan, millet, sakarya" diye bağırdığı zaman yülerze kişi toplanıp yağmaya ve birilerinin parmağıyla gösterdiği insanları linç etmeye başlıyor. Her nekadar bu olay 50 yıl önce olduysa da bence tehlike hala mevcut. Ben de adattendir diye "Kınıyorum" yazısını yazıyorum, ama insan 50 yıldan sonra birşeylerin değişmesini istiyor. Değişmediğini görünce de hayal kırıklığına uğruyor.[signature][hline]Sargas >> lvl45 Shaman >> Burning Legion
Glirhuin >> lvl41 Rogue >> Kor'gall
Mesaj tarihi:
50 yıl sonra aynı kafa

'50. Yılında 6-7 Eylül Olayları' konulu sergi ülkücülerin saldırısına uğradı. Saldırganlar fotoğrafları yerinden sökerek bazılarını yırttı. Tarih Vakfı Başkanı Silier, güvenlik önlemi alınmamasını eleştirdi

İSTANBUL - Tarih Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Helsinki İnsan Yerleşimleri Derneği'nce İstiklal Caddesi Karşı Sanat Galerisi'nde düzenlenen '50. Yılında 6-7 Eylül Olayları' konulu sergi, dün ülkücülerin saldırısına uğradı.

Azınlıklara ait ev ve işyerlerinin yağmalandığı 6-7 Eylül Olayları'nı 50 yıl sonra ortaya çıkan fotoğraflarla anlatan sergi, olaylı başladı. Galeri önünde dün saat 18.00 sıralarında ellerinde Türk bayraklarıyla toplanan grup, "Ya sev ya terk et", "Vatan hainleri", "Türkiye Türktür, Türk kalacak" sloganları attı. "Biz çocukken Atatürk'ün evi bombalandı, biz onları yaşadık" diye bağıran öfkeli grup, sergi salonundaki 250 fotoğraftan 15'ini söküp, birini yırttı, diğer fotoğraflara da yumurta attı. Daha sonra sergiden aldıkları fotoğraflar ve Türk bayraklarıyla İstiklal Caddesi'nde slogan atarak yürüyen saldırganlar polis tarafından gözaltına alındı.

Bu arada Fransız haber ajansı AFP saldırıyı fotoğraflarla tüm dünyadaki abonelerine duyurdu.

Saldırıya tepki gösteren Tarih Vakfı Başkanı Orhan Silier, 15 gün önce bazı gazetelere yansıyan '50 yıl öncesinden daha büyük şiddet kullanacağız' şeklindeki tehditlere ve güvenlik taleplerine rağmen yeterli önlem alınmamasını eleştirdi. Silier şöyle konuştu:

'100 bin bölü 20'lik fark'

"50 yıl önceki olayla, bu saldırının çapı arasındaki fark, 100 bin bölü 20 kişiyle Türkiye'nin ilerlemesini ortaya koyuyor. Bu sergi, 50. yılında Türkiye tarihinin ayrımcılık ve bağnazlık bakımından en yüz kızartıcı suçlarından biri olan 6-7 Eylül Olayları'nı, hem de aynı caddede hatırlatmak için düzenlenmişti. Türkiye aradan geçen 50 yıl içinde kendini çok geliştirdi. Bağnazlık ve ırkçılığı aşmak için çok yol alındı. Ama bu yolu birlikte alamadığımız gruplar da var. Bu grupların Türkiye'yi hâlâ ırkçı sloganlarla dar bir elbisenin içinde tutma çabaları da gitgide daha etkisizleşecektir. Toplum onları geride bırakacaktır."

Silier, 6-7 Eylül davalarında hâkimlik yapan emekli amiral Fahri Çoker'in vakfa bağışladığı fotoğraf ve belgelerden oluşan sergiyi ilk gün yaklaşık bin kişinin gezdiğini söyledi. Sergi 21 gün açık kalacak.

KAYNAK: RADİKAL

[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir.

bi fransız gastesi de şey demiş:
"ırak üç parçaya ayrılıcak.
1-normal
2-süper
3-kurşunsuz"

[Bu mesaj fedaykin tarafından 07 Eylül 2005 14:09 tarihinde değiştirilmiştir]
Mesaj tarihi:
Ya bu olayları yeniden hortlatmanın manası nedir? Yıllar önce yaşanmış bitmiş. Yeniden bu olayları gündeme getirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Üstelik de birlik, beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde.[signature][hline]Ordumuz Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş İfadesidir.
Kemal Atatürk
Mesaj tarihi:
Uluslar arası kardeşlik Vatan satmak değildir...

Herkes ne yaptığını bilmeli neler yaptığının ve nicin yapıldığını bilmeli..

Aksi takdirde bir 6 7 eylul olayının ardına sıgınıp ah vah ne kotu yıllar o yıllar demek KORKAKLIKTIR!

HErkes ulusunun yanlışını ve dıger ulusların yanlışlarını bilmeli..Yoksa iyi geçinelim sineye çekelim diyen bir gençliğin sonu kör kuyuda köleliktir..Hele en kötüsü özgürüz biz yalanında en büyük köleliği yaşamakta cabası!!

Öncelikle Ne ve Kim olduğunuzu bilmeniz dileği ile![signature][hline]Sırlar aldatır. AA
Mesaj tarihi:
said:
Rock, 07 Eylül 2005 13:45 tarihinde demiş ki:
Bu gün sabah haberlerde izledim. 6-7 Eylül olaylarının yaşandığı günlere ait resimlerin sergilendiği bir sergi bir grup tarafından basılmış. Resimler duvarlardan indirilip parçalanmış. Bi alahın kuluda çıkıp adamları durdurmaya çalışmamış.

dün gördüm televizyonda. çok komikti.
birkaç "ülkücü" gelmiş sergiye. böyle gaza gelmiş ortada bağırıp duruyor. hindi misali kabarıp duruyorlar, birisi de cüce gibiydi.
resimleri tek tek söküp yere attılar. ona buna bağırdılar felan.
polisler ise birkaç metre öteden izlemekle yetindi.

geçen gün de birileri cami önünde Atatürk'e küfür etmişti, gene polis birşey yapmamıştı.

Bilmiyorum, işler zivanadan çıktı iyice. Ama kimsenin birşey yaptığı yok. Bir yanda PKK terörü, bir yanda etnik düşmanlık yayılmaya çalışıyor, bir yanda şeriat... iyice ortalık karıştı. Polisler birşey yapmıyor, Hükümet'in icraatı yok vs vs.

6-7 Eylül olaylarından daha kötüleri olcak gibi gözüküyor...[signature][hline]Beş Hececiler
I fear no enemy! I fear not death!
For the khala is my strength.
Mesaj tarihi:
said:
King_Tiger, 07 Eylül 2005 14:11 tarihinde demiş ki:
Ya bu olayları yeniden hortlatmanın manası nedir? Yıllar önce yaşanmış bitmiş. Yeniden bu olayları gündeme getirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Üstelik de birlik, beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde.

Neden gündeme gelmesinin gerektiğini söyleyeyim hemen. Çünkü Türkiye gene provakatörlerin oyun sahası olmaya başladı. Millet gaza gelip linç girişimlerine yine başladı. Bu olay hatırlanmalı ve ibret alınmalı ki iki üç kendini bilmezi görüp provakosyona gelip "bütün kürtlere ölüm!" veya "ülkenin başında ben olsaydım bunların birini yaşatırmıydım" diye neyin ne olduğunu bilmeden kimse gaza gelmesin.
Mesaj tarihi:
said:
King_Tiger, 07 Eylül 2005 14:11 tarihinde demiş ki:
Ya bu olayları yeniden hortlatmanın manası nedir? Yıllar önce yaşanmış bitmiş. Yeniden bu olayları gündeme getirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Üstelik de birlik, beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde.

Aslında tam da bu zamanlarda bu olayların yeniden hortlaması gerekiyor. Hortlamalı ki insanlar başlarına neler gelebileceğini(hatta geleceğini) görsünler. Bu linç girişimlerini yapanlar cahil halktan oluşan güruhlar. Bunların doğru düzgün ne bir siyasi görüşü ne de dinle alakaları var. Sadece yağma ve eğlence için yıkım yapmak amaçlı bir araya toplanıyorlar. Bunları nereye itersen oraya saldırırlar. Şuan bunların kontrolü ülkücüler ve şerihatçılarda. Lafın kısası hiç birşey yaşanmış ve bitmiş değil. Tam tersine yaşanmış, yaşanıyor ve devletle halk bu kafayla gitmeye devam ederse daha beteri de yaşanır.[signature][hline]Sargas >> lvl45 Shaman >> Burning Legion
Mesaj tarihi:
bakin dogrudur yanlistir demiyorum ama olmasi gereken bir olaydi oldu bitti. Evet uzulmemiz gerek ama tarih her zaman gostermistir ki eger bir devleti turklestirmek istiyorsan daha dogrusu sahibi sen olmak istiyorsan. Bu tur bir kac olayi gerceklestirip ekonomini kendi milletine vermen lazim.

Bugun bu olaylar olmasaydi butun ticaret yahudilerin elinde ermenilerin elinde olurdu. Osmanliyi yikan en buyuk sebeplerden biri bu biliyorsunuz. Yani kisacasi millilestirme operasyonlari arasinda en sessiz i budur. Bunu kubada yapmistir amerikada yapmistir, almanyada ispanyada yapmistir. Kisacasi biz yine en az zarar vererek yapanlardaniz. Dogru yanlis tartisilir ama eger devletin sahibi sen olmak istiyorsan bu is boyle yapilir.

Ha ne donemin hukumetini severim ne donemin adamlarini, hatta turkiyede yahudileri falan seven nadir adamlardanim. Ama isin ozu budur bazen millilestirme gerekir ve yapilir. Insan haklari vs diyeceksiniz ama bu isin insan haklariyla yapabilitesi yok ne yazikki gercekler aci.[signature][hline]any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
C CLARKE
Mesaj tarihi:
Sacma sapan yurtlarda orgutlenen sapsal bir genc cikip anarsistim ben diyebiliyorsa.. carsi ile alakasi olmayan bir bjk li of carsi sole carsi bole super felan diyebiliyorsa.. ki artik cok sik rastliyoruz.. sosyallesmek dedikleri bu herhal..[signature][hline]Saeros, 01 Eylül 2005 22:36 tarihinde demiş ki:
O.o
mum ışığında mı oynadınız warcraft'ı?
Mesaj tarihi:
bakin dogrudur yanlistir demiyorum ama olmasi gereken bir olaydi oldu bitti. Evet uzulmemiz gerek ama tarih her zaman gostermistir ki eger bir devleti turklestirmek istiyorsan daha dogrusu sahibi sen olmak istiyorsan. Bu tur bir kac olayi gerceklestirip ekonomini kendi milletine vermen lazim.

Evet haklısın. Zaten Ermeni, Rum, Yahudi yi öldürsen, mallarını yağmalasan ne olacak ki onlar insan bile değil nede olsa.

Bugun bu olaylar olmasaydi butun ticaret yahudilerin elinde ermenilerin elinde olurdu.

Evet belki Yahudi ve Ermenilerin elinde olurdu ama şimdiye kadar AB!ye 50 kere girmiş ve refah içinde yaşayan eğitimli bir toplumumuz olurdu. Halk şuanki gibi kıt kanat geçinen koyun sürüsü olmazdı.

Osmanliyi yikan en buyuk sebeplerden biri bu biliyorsunuz.

Deyim yerindeyse osmanlının vadesi dolmuştu o yüzden yıkıldı. Yıkılışı bana göre tamamen kendi ve dış unsurların suçuydu. Bir devlet doğru düzgün devlet adamı yetiştirmezse, sanayi devrimini dikkate almazsa ve tümbunların üstüne bir de cağil, şerihata bağlı bir halkın olsun tabiki yıkılır. Bu durumda istersen evrenin %99 unun imparatoru ol, geriye kalan %1 seni sömürge gibi kullanır, sen de yıkılır parçalanırsın.

Bunu kubada yapmistir amerikada yapmistir, almanyada ispanyada yapmistir. Kisacasi biz yine en az zarar vererek yapanlardaniz. Dogru yanlis tartisilir ama eger devletin sahibi sen olmak istiyorsan bu is boyle yapilir.

Yanlız bunları yapan tüm gelişmiş ülkeler bu suçları işledikleri kişilere karşı olan tazminatlarını son kuruşuna kadar ödediler. Böylede ufak bir ayrıntı var. Şuan Türkiye'deki azınlıkların sayısı o zamana göre bukadar düştüyse bunu nedeni azınlıkların o zamandan bu zamana kadar hala huzursuz edilmesidir. Bu saydığın ülkelerde de var ama orda bu davranışlara karşı salam cezalar da var.

Ha ne donemin hukumetini severim ne donemin adamlarini, hatta turkiyede yahudileri falan seven nadir adamlardanim.

Şimdi yukarda bukadar laf söyledikten sonra ve son olarakta Insan haklari vs diyeceksiniz ama bu isin insan haklariyla yapabilitesi yok ne yazikki gercekler aci söylediğin bu sözden sonra bu yalanı söyleme kimse yemez. İnsanlara karşı yapılan bukadar haksızlığı, zulmü, ırkçılığı haklı bulduğunu söyleyeceksin sonra da ben bu adamları seviyorum diyeceksin.

Yani kisacasi millilestirme operasyonlari arasinda en sessiz i budur.

Son olarakta gelelim buna. Evet haklısın çok sessiz oldu 50 yıl boyunca da kimse bu olayların lafını etmedi. Şimdi de bu konunu açılmasının tek nedeni Türkiye'yi küçük düşürüp huzursuz etmek değil mi? İlk baktığımda düşünmeyen biri olsam ben de bunu düşünürüm. Ama bildiğim kaadrıyla acı gerçek şu ki bu konun 50 yıl boyunca gündeme gelmemesinin tek sebebi, kanunlarca bu tür konuların 50 yıl boyunca gündeme gelmesinin yasak olması. Olaya biraz da bu yönünden bakın.[signature][hline]Sargas >> lvl45 Shaman >> Burning Legion
Mesaj tarihi:
güzel yazmışsın rock, katılıyorum.

Zaman aşımı olduğu için bu konular açılıyor artık.

Ayrıca tüm Avrupa'ya rezil olundu bu olaylar olurken İstanbul'da uluslararası bir konferans ve bir sürü gazeteci varmış.
Mesaj tarihi:

Evet haklısın. Zaten Ermeni, Rum, Yahudi yi öldürsen, mallarını yağmalasan ne olacak ki onlar insan bile değil nede olsa.

Birincisi en iyi arkadaslarindan biri ermeni olan biriyle konusuyorsun. Yani nefret falan duyan bir adam degilim. Dedigim gibi isin dogrusunu yanlisini tartismiyorum. Bu bir millislestirme operasyonudur ayni sekilde varlik vergisi gibi. Begen begenme bugun baban istanbulda is yapabiliyorsa ticaret yapabiliyorsa bu ve bunun gibi olaylar sayesindedir. Yoksa bu ulkede ne turk kuyumcu olurdu nede turk zanaatkar. Gercekler acidir, yasamadan sartlari dusunmeden dinleyince kizdirir ama gercekler gercektir.

Evet belki Yahudi ve Ermenilerin elinde olurdu ama şimdiye kadar AB!ye 50 kere girmiş ve refah içinde yaşayan eğitimli bir toplumumuz olurdu. Halk şuanki gibi kıt kanat geçinen koyun sürüsü olmazdı.

Ermeni ve yahudiler sayesinde avrupa birligine giricez? Bana ermeni soykirimi yapilmistir desen olabilir derim. Ama tarih okumus herhangi 18 yasinin ustunde biri bu dediklerine kiciyla guler. Halk kit kanaati gec acliktan geberiyor olurdu. Yaw bilmeden sazan gibi atliyacagina osmanlida zanaatkar esnafe ve son 200 yil hakkinda arastirma yap. Boyle cocuk gibi BILGISIZ EGITIMSIZ cevap verme.

Deyim yerindeyse osmanlının vadesi dolmuştu o yüzden yıkıldı. Yıkılışı bana göre tamamen kendi ve dış unsurların suçuydu. Bir devlet doğru düzgün devlet adamı yetiştirmezse, sanayi devrimini dikkate almazsa ve tümbunların üstüne bir de cağil, şerihata bağlı bir halkın olsun tabiki yıkılır. Bu durumda istersen evrenin %99 unun imparatoru ol, geriye kalan %1 seni sömürge gibi kullanır, sen de yıkılır parçalanırsın.

Okul kitaplarindan osmanli kitabi okuyup gelip yorum yapma. Osmanogullarininda etkisi vardir. Osmanlinin turklerden nefret etmesinin ticaretten elini cektirmesininde. Dis ulkelerin bizi ticaretten uzaklatirmasininda. Ama vadesi doldu yikildi diye kelimenin tam anlamiyla aptal bir yorum sacmadir. Kimse vadesi doldu diye olmez hastaliktan olur. Yaslanmak olum sebebi degildir.

Yanlız bunları yapan tüm gelişmiş ülkeler bu suçları işledikleri kişilere karşı olan tazminatlarını son kuruşuna kadar ödediler. Böylede ufak bir ayrıntı var. Şuan Türkiye'deki azınlıkların sayısı o zamana göre bukadar düştüyse bunu nedeni azınlıkların o zamandan bu zamana kadar hala huzursuz edilmesidir. Bu saydığın ülkelerde de var ama orda bu davranışlara karşı salam cezalar da var.

Kicindan sallama tarihle alakasi olmiyan bir adamsin anladigim. Kim tazminat odemis? Ispanya tarihinde ne yahudilere ne araplara nede baskasina para odedi. Franco oldurdugu kovaladigi hangi yabanciya tazminat odedi? Amerika hangi kizildereliye para verdi? Tamamen bilgisiz birisin oku ogren.

söylediğin bu sözden sonra bu yalanı söyleme kimse yemez. İnsanlara karşı yapılan bukadar haksızlığı, zulmü, ırkçılığı haklı bulduğunu söyleyeceksin sonra da ben bu adamları seviyorum diyeceksin.

Sevmek ve yasamak ayri seydir. Ben bugun bu ulkede turk benligimle oturabiliyorsam. Para kazanabiliyorsam bu olaylarin etkisi buyuktur. Begen begenme demokrasi tarihi insan haklariyla yaratilmamistir, tarih insan haklariyla olusmamistir. Begenirsin ama begenmezsin yasarsin.

Son olarakta gelelim buna. Evet haklısın çok sessiz oldu 50 yıl boyunca da kimse bu olayların lafını etmedi. Şimdi de bu konunu açılmasının tek nedeni Türkiye'yi küçük düşürüp huzursuz etmek değil mi? İlk baktığımda düşünmeyen biri olsam ben de bunu düşünürüm. Ama bildiğim kaadrıyla acı gerçek şu ki bu konun 50 yıl boyunca gündeme gelmemesinin tek sebebi, kanunlarca bu tür konuların 50 yıl boyunca gündeme gelmesinin yasak olması. Olaya biraz da bu yönünden bakın.

Hangi kanun engellemis? Butun olay saklanmis bir kac fotografin ortaya cikmasi. Kaldiki neyi tartisicaz biz? Napicaz ermenilere parami vericez bunun icin? Peki musul icin bana kim vericek? Bak canim yasin kac bilmiyorum ama tarih ile alakali bilginin sokaktan buldugum salak bir komunistten yada dangalak bir ulkucu den fazla degil. Tarih insan haklari uzerine dayanmaz ulke haklari, ulke isleri cikarlara gore yasar. Tarih boyunca bunun cezasini biz cektik. Cezasini cektik bizde cezalandiralim demiyorum. Ama millilestirme yapilmasi gereken bir olaydir. Bugun bir kurt devleti kurulursa gor bak ordaki butun turklerin isyerleri ellerinden alinacak. Ayni sekilde ermeniler doguda bir devlet kurarsada. Acikcasi konustugun konulari ozgurluk hippilik babinda dogru gorebilirsin. Ama gercek bu ve bu gibi olaylar sayesinde bugun baban ticaret yapiyor. Bu arada bir ara osmanlida nasil turkler ticaretten uzaklastirildi okursan anlarsin bizim yaptiklarimizin ne kadar medeni kaldigini. Asla unutma tarihi kazananlar yazar ama buna arastirmadan sadece salaklar inanir. Bir dahada karsima gecip konusacaksin kicindan tarih sallama
[signature][hline]any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
C CLARKE

[Bu mesaj onlyreal tarafından 08 Eylül 2005 03:05
  • Yeni Oluştur...