Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

TEREYAĞLI EKMEK KANUNU


DeMiRMaSKe

Öne çıkan mesajlar

TEREYAĞLI EKMEK KANUNU
(Bu metin internetten alınmıştır. Yazarı bilinmiyor.)

Deneyler, şüpheye yer bırakmayan bir açıklıkla göstermiştir ki, üzerine tereyağı sürülmüş bir dilim ekmek yere düştüğünde, daima yağlı tarafı alta gelir...

Deney sırasında, tereyağlı ekmeğin fiziksel ve kimyasal durumunda bir değişiklik olmadığından, enerji açısından gözlenebilecek tek şey, sistemin potansiyel enerjisindeki azalmadır. Ekmeğin, tereyağlı yüzü alta ya da üste gelecek şekilde düşmesi durumlarında, kaybettiği potansiyel enerji miktarı aynıdır; bu yüzden olayı enerji ile açıklamak mümkün değildir. Ancak, ekmek yere yağlı yüzü alta gelecek şekilde düştüğünde, tereyağının bir kısmı ekmekten ayrılarak yere saçılmakta bu da sistemin entropisini önemli ölçüde arttırmaktadır: Yani, ekmeğin yağlı yüzü alta gelecek şekilde düşmesi durumunda sistemin entropisinde oluşan artış, ekmeğin yağlı yüzü üste gelecek şekilde düşmesi durumunda sistemin entropisinde oluşan artıştan daha fazladır. Bu durumda, termodinamik kanunlarına uyması için, üzerine tereyağı sürülmüş bir ekmek diliminin, yere düşerken, yağlı tarafını alta getirmeye çalışacağı açıktır. Tereyağlı Ekmek Kanunu'nun ilkeleri hakkında yaptığımız bu hatırlatma, günümüz fizikçilerinin yerçekimini kaldırma konusunda yaptıkları çalışmaları daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. Bildiğimiz gibi, başka bir fizik kanunu da; bir kedinin pencereden fırlatılması durumunda, yükseklik ne olursa olsun, dört ayağı üzerine düşeceğini söylemektedir. Bu durumda akla gelen ilk soru, bir kedinin sırtına tereyağlı bir ekmek dilimi, yağlı yüzü üste gelecek şekilde bağlanıp, kedi ve tereyağlı ekmekten oluşan bu sistem pencereden atıldığında, ne olacağıdır. Kedi mi dört ayağı üzerine düşecektir; yoksa, tereyağlı ekmeğin yağlı yüzü mü yere çarpacaktır ?...

Haylaz bir çocuk, bu deneyi şahsen yapmayı düşünebilir; ancak, sonuca bazı akıl yürütmelerle ulaşmak da mümkündür. Tereyağlı Ekmek Kanunu, ekmeğin tereyağlı yüzünün yere çarpması gerektiğini açık şekilde ifade ederken; kedi aerodinamiği, kedinin sırtüstü yere düşmesinin olanaksız olduğunu belirtmektedir. Doğanın, bu ikilemi üzerine, kedi ve tereyağlı ekmekten oluşan sistemin, yere düşmesini sağlaması imkansızdır. İşte bu yüzden, sırtına tereyağlı ekmek bağlanmış bir kedi, pencereden atıldığında yere düşmez... Yerçekimini alt etmenin sırrı, işte bu şekilde çözülmüştür. Tereyağlı bir kedi, pencereden fırlatıldığında, kedisel döndürme kuvveti ile tereyağsal çekim kuvvetinin dengelendiği belirli bir yükseklikte durur. Bu yüksekliği ekmeğin üzerinden bir miktar tereyağı alarak arttırmak ya da kedinin ayaklarından birini kopararak azaltmak mümkündür. Esasen bu teknik, gezegenler arası yolculuk yapmayı başarmış türler tarafından yaygın şekilde kullanılmaktadır; bir UFO'ya yaklaşıldığında duyulan gürültü de milyonlarca kedinin mırıltısından başka bir şey değildir.

Bu tekniğin tehlikeleri de yok değildir. Kedinin tereyağlı ekmeği yediğini düşünün; böyle bir durumda facia kaçınılmazdır. Bu durumda kediler dört ayakları üzerine düşerler; fakat, ancak dış yüzeyleri hava ile sürtünmeden dolayı akkor haline gelmiş, içi öfkeli uzaylılarla dolu, dev uzay gemisi kafalarına düşünceye kadar yaşayabilirler...

Bu sorunu çözmek için, bir çok kimyager ve kimya mühendisi, azimle, kedilerin hoşuna gitmeyecek bir tereyağı geliştirmek için çalışmaktadır. Fıstık ezmesi oldukça umut verici görünmekle birlikte, deneyler halen sürdürülmektedir...[hline]karakedi, 22 Şubat 2002 12:00 tarihinde demiş ki:
biz kılız.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Düşünce özgürlüğü diye bişi var kardeşim ne banından bahsediyonuz yaw. :) Ayrıca Satanistler kedi kesiyor onlara gidin siz ben kediyi öldürmeye çalışmıyorum Sadece sırtına tereyağlı ekmek bağlayıp yüksek bir yerden aşşa atcam.[hline]karakedi, 22 Şubat 2002 12:00 tarihinde demiş ki:
biz kılız.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yok bi kere yazının başında hata var.
sistemin potansiyel enerjisi tereyağlı tarafın düşüp düşmemesin göre değişir.

= ekmek
- tereyağ
* sistemin ağırlık merkezi
{} ekmek kenarları kabul edelim
'o' ekmek dolgu maddesi.


şimdi boş bi dilim ekmeğin ağırlık merkezini inceliyelim:

===============
{oooooooo*ooooooo}
=============== (şekil 1.1)

gibidir.eğer ekmeğin üzerine tereyağ sürülürse ağrılık merkezi yukarı kayar.kabaca:

-------------------
_______*________
===============
{oooooooooooooooo}
=============== (şekil 1.2)

gibi birşey olur.

e bu durumda sistemin ağırlık merkezi tereyağlı kısımın aşşağı gelmesi durumunda,yukarı gelmesi durumundan DAHA FAZLA yol katedip,DAHA FAZLA yükseklik kaybedeceğinden DAHA FAZLA potansiyel enerji kaybeder.

ayrıca bu durum,bu sistemin mükemmelleştirilememesinden kaynaklanmaktadır.eğer homojen yuvarlak bir ekmeğin üzerine homojen bir biçimde tereyağını dağıtmayı başarırasanız ve bununla birlikte ekmeği bıraktığınız anda yerçekimi ivme vektörü ekmek düzlemine dik olursa tereyağlı olmayan taraf yere gelecek şekilde düşer.

eğer bu durum haricinde en ufak bir etken olursa tork denge durumundan(0) kurtulacaktır. eylemsizilik momenti de((integral) r.r dm ) cisim sabit bir dm'ye sahip olmadığından yoğun tarafı aşşağı gelecek şekilde dönecektir.

bu duruma en yakın örnek ince bir çubuğun ucuna bağlanmış bir top sisteminin yüksekten bırakılmasıdır.

( ) top
I cubuk.

( )
.I
.I
.I
.I (şekil 1.3)

bu sistemde eğer yerçekim ivmesi vektörü ince çubuk ile aynı doğrultuda olmazsa dönüp toplu tarafı aşşağı gelecektir ve yere bu şekilde varacaktır.

.I
.I
.I
.I
( ) (şekil 1.4)
[hline]

mühendislik budur. ;)

*!üç gündür fizik çalışmaktan beyni sulanmıştır.*
*!söylenerek uzaklaşır.*[hline]Cogito Ergo Sum

[Bu mesaj Ra_d tarafından 16 Nisan 2002 21:49 tarihinde değiştirilmiştir]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 5 ay sonra ...
bu masa seviyesi ve tereyağının fiziksel özellikleri ile ilgili birşey ve aynı şey pastlar için geçerli. (hatta bi reklamda vardı : gerçek! pastalar her zaman ters düşer)

bu yüzden kedilerin pasta sevmediğini varsayarsak kedinin sırtına "ufak" bir miktarda pasta koyarız :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...