Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ChatGPT ile iç mimari tarz oluşturma

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Birkaç yıldır interior design sitelerini, YouTube kanallarını vs takip ediyorum. iç mekan tasarımlarında ne tarz şeyleri seviyorum, ne tarz şeyleri sevmiyorum, bunları anlamak görmek için...

Şöyle bir liste oluşturmuştum:

Spoiler

mneCK3m.jpeg

IU13jLd.jpeg

gmlibzp.jpeg

5IKvvNi.jpeg

4E2jI0W.jpeg

Bu listeyi ChatGPT'ye verdim, dedim bana bunlar arasında kıyaslama yap sevdiğim bu öğeleri birleştirip bana bir tasarım tarzı üret, bunun üstüne de 1982-1992 yılları arasındaki tasarım trendlerini ekle, ortaya nasıl bir tasarım tarzı çıkartacaksın, hadi bakalım... dedim ve beraber "Neo Terra" ürettik.

Doğrudan söylememiştim ama pastel renkleri severim, Pastel Mavi, Pastel Pembe, Pastel Yeşil, ya da Gül Kurusu, Kiremit Rengi, Hardal Sarısı gibi. Sadece yukarıdaki kategorileri vermiş olmama rağmen, bana sunduğu renk paletinin buna çok yakın olması şaşırttı.

Çok formülümsü ve tek düze bir tasarım gibi gözükse de, alışveriş ederken fikir sunması için çok yardımcı görseller olmuş bence...

Neo Terra:

Spoiler

3sl2OBP.jpeg

c1R26Mv.png

XnVzxJd.png

fYbrI8h.jpeg

ESLaSKB.png

Peki benim sevmediğim o kategorileri birleştirirse ne çıkacak diye düşündüm, onu da yaptırdım.

Bunun adını da Eclectic Maxiglam olarak seçiyorum:

Spoiler

siHzWrr.jpeg

1VOImeN.jpeg

L9h9YJt.jpeg

UGDPnNa.jpeg

• Tesekkurler 1
Mesaj tarihi:

Baya hoş olmuş. Benim aklıma da AI ile mobilya tasarlanıp, gene onun üreteceği 3D data ile robotta işlenip zenginlere kişiye özel üretim olarak güzel parayla satılabilir mi gibi bir fikir gelmişti daha önce.

• Tesekkurler 1
Mesaj tarihi:

sevmediğim ne varsa katınca öyle oldu, otel bile olsa basar insanı kalırken.

sanki bunu biraz sadeleştirip temizlediğinde Art Deco hâline gelecekmiş gibi gözüktü bana.

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

1- tuketici olarak ai'dan farkli degilsin ki? gorduklerini takip ediyorsun, takip ettiklerini istiyorsun.

aslinda consumer olarak yaptigin ai ile ayni regurgitation

2- 1982-1992 yılları arasındaki tasarım trendlerini ekle dediginde o kadar safe oynamis ki, sadece banyoda bath tub ve terrazzo ve brass koymus her yere. son resmindeki plank parkeler 90larda cok moda degildi. son resmindeki isiklar da modern, banyoda tezgah ustu eviye de modern.

her neyse ai ile ic mimari (veya) henuz bir tutamayiz. isi bilen icin guzel bir tool. bizler icin iyi bir oyuncak.

maximalist tasarimlar.. boyk... ancak suudiler ve ruslar ile gayleri ayni cati altinda birlestiren nadir seylerden birisi oldugu icin korunmasi ve de destek verilmesi gereken bir konudur. leopar deseni, parlak altin tonlarini, asiri detayli masa lambalarini ve pembe rengini ayni potada sadece bu uc grup eritmek istiyor.

ozetle bone, suud, rus ya da gay degilsin buyuk ihtimalle. (not that there is anything is wrong with that!)

bir de neo terra dedigin zaten azicik japandi, azicik scandinavian olmus. en azindan mobilya bakarken oyle bakarsin.

dasaaa tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

bir mobilyacıdan mobilya almayı da iç mimar ile bir tutamayız. gerçek iç mimar müşteri için her şeyi kendisi üretir, yepyeni tasarımlar icat eder. aksini iddia eden de bir esnaf dükkanında iç mimari tatmamıştır.

rus olmadığımı iddia ederek de beni çok üzdün. sana laflar hazırladım dasaaa.

Mesaj tarihi:
dasaaa, 07.07.2025 18:52 tarihinde dedi ki:

valla bilemedim baskan, chatgpt ic mimari koyunca seviye anca "mobilya alacagiz herhalde" seviyesinde oluyor.

iç mimari dergileri de farklı bir şey sunmuyor ya. açıyorsun sayfalarda örnek tasarım bakıyorsun, sonra onlara benzer mobilya bulmak için uğraşıyorsun.

daha ötesinde ve orjinal bir tasarım istersen, Türkiye'deki iç mimarların bunu yapabileceğini sanmıyorum, yapabilecek çapta kişiler de bir ev tadilat masrafı kadar para ister...

Türkiye'de evlerde hep şu tasarımı görüyorum; antrasit, gri, siyah, daya bolca mermer zemin, bitti gitti:

Mesaj tarihi:
Bone, 08.07.2025 03:20 tarihinde dedi ki:

Türkiye'deki iç mimarların bunu yapabileceğini sanmıyorum, yapabilecek çapta kişiler de bir ev tadilat masrafı kadar para ister...

abi ben bi suru yerden mimar ile calistim. turk mimarlar piyasa sartlari geregi EPIC hizli ve son malzeme seciminin fiyat performansi konusunda cidden kaliteli. ancak asiri musteri odakli, rekabet yuksek olunca "guzel olani degil, musteriye guzel olani" verilip geciliyor. basitlestirilmis bir fabrikasyon adeta.

Yeni yetisenleri bilmiyorum ama benim yaslarimda olanlari habri basarili. Videoyu izlemedim, ama rule of thumb bir sey soyleyim, herhangi bir websitesi, landing page'i olmayan mimarlik sirketi ile ben calismak istemem. (profesyonel olarak da sahsi olarak da.. gerci abi sahsi olarak calisacagim adamlari telefonla ararim hani. kac senedir birlikteyiz adamlarla)

tasarimlarda (regurgitate dedigim olay bu zaten) millet gordugunu istiyor ne yazik ki. kendisine bir fikir olusturacak bilgi seviyesine gelmeleri zaman alacak. mesela senin krem rengi mobilya secimlerin, yeni parayi bulmus kesim icin gergi tavandi (goz kanatan orneklerini aratip izleyin abi... cok kotu cok) plastik bile olsa altin renklerinde mobilyalara eklenmis detaylardi vs. simdi tahmin edebiliyorum ki azicik gorduler, gecirdiler buyuk granitler, mermer karolaj vs. mimar da (mimar/ic mimar) elemani egitmek yerine "abi surayi da patlatayim sana!" diye gaz veriyor sdfsdf.

ben tr'de "abi stained concrete kullansam guzel olur aslinda" diyecek siradan vatandas olacagini sanmiyorum. "90lar" yazdigin icin aldigin terrazzo mesela cok guzel bir malzeme (terrazzo tile guzel degil, terrazzo guzel), su duvari brut beton birakacagim diyecek adam da azdir kendi kendine. mimar ticari dusundugu icin "bence burada X kullanalim" demeyecektir. butce limitleri icin demiyorum, basic mal musteriye olacak tavri "verimli" olacaktir (dusunme, musterinin dedigini koy - gec -parani al"

yine de sifir insaatlarda mimarin konusmasi gereken bazi konular var diye dusunuyorum, en onemlisi bence oda boyutlarinda,  plandaki dagitiminda falan olmasi gerekiyor. ben su anda almanya'dayim. facia! bana kalsa cogu mimarin diplomasinin hizlica iptal edilmesi, mimarlik kamplarinda.... ohom.. e... neyse kotu yapmislar yani, cok bilincsizce alanlari kesmisler.

bunun disinda malzeme secimleri de ne birbiri ile uyumlu, ne kalitesi cok iyi, ne de butcesel acidan bir karsiligi var. cok kotu degil ama hic iyi degil. italyan mimar ile calisirken bu sikintilari yasamiyorsun mesela. alman mimarlardan (yeni boktan bir tabir ekleyecegim) dubai egitimlileri de iyi (okullu musun alayli misin gibi, dubai construction boom ile, oradan is alan mimarlar cok sayida konut, otel projesi yapti dunyanin her yaninda. buyuk sirketlerin ofisleri orada var)

ya daha yazarim da isim var, tanidiginiz ic mimar - mimar varsa adamlara sorun. ama "fonksiyonel limitlerim bunlar, butce limitim de bu, sen ne tavsiye edersin?" ile baslayin bence "bej isterim dersen bej alirsin, nargile icen yeni turk evi istiyorum dersen onu alirsin yoksa"

2010lar tadelakt akimina alisamadim abi ben. ama resimler oyle denk gelmis ki adam islak hacim tasarlamis daha cok gibi duruyor.

ahahah simdi bakiyorum videoya

-dikkatimizi ceken ilk detay, bir karsilama alaninin bizi karsiliyor olmasi sdfsdfsdfsdf. 

dogrudan 0 veriyorum. surgulu kapi DICK gibi duruyor orada, icerideki dolabin kapisini 5cm kaydirsa kapaklar birbirinin uzerine acilmazdi. renk secimi gozleri kanatiyor. kaplama kullanilmasina karsi degilim ama malzemenin belli olmadigi yatay - dikey cizgiler manasiz bir kalabalik yaratiyor. duvar kaplamasinin bitisi ve diger detaylarin baslamasi arasinda bir anlam kuramiyorum.

giris alani aslinda buyuk belki kayar kapi buyuk yansitici yuzey gibi, tek parca cam ya da metal ayna olarak kullanilsaydi etkili olabilirdi. aydinlatma ile uniform bir isik elde edilmek istenilmis lakin alanin m2'sine gore oldukca buyuk ve kalabalik.

duvar onundeki konsol unitesi, duvardaki elektrik tesisatlarini kesiyor. gariptir ki bu hanimefendiyi rahatsiz etmemis. zeminde kullanilar tiling dogrusu asiri derecede siritmis giristeki tek acik renkli detay oldugu icin. bir de mimarlarin bu malzemeleri farki bitislerle kullanabilecegini, kaynastirabilecegini hatirlamasi lazim sanirim.

kota-stone-finishes.webp

her neyse, tamamen bos vaktimi kadinin karsilama alaninin bizi karsiliyor olmasi kismi ile bitirdim.

salincakla kalin

• Yeni Oluştur...