Notsand Mesaj tarihi: Ocak 9, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 9, 2026 Cok etnik grup koymuslar ya oyuna. Turk-Turkoman-Turkmen diye 3 etnik grup mu olur. Adhari-Azeri diye ayirmislar bir de. Bunlarin bazilari sinifsal ayrimlar, oyuncuya bu kadar parametre yuklemenin anlami yok. Baska turlu de yansitilabilirmis. 1
sanssizsansli Mesaj tarihi: Ocak 9, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 9, 2026 hepsini öldürün geriye parametre kalmasın
kizillelma Mesaj tarihi: Ocak 15, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 15, 2026 We already showed some UI improvements, including the pinned filters, last week, but here are the bulk of the bigger ones for 1.1 Rossbach! Also speaking of last week, we talked about some of the gameplay improvements, but we still have more there that we will share with you next week. https://forum.paradoxplaza.com/forum/developer-diary/tinto-talks-94-14th-of-january-2026.1895172/
Notsand Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Bu oyunu oynayabilen var mi ya? Oyun mu sorunlu yoksa ben mi cok yaslandim bilmiyorum. Oyuna girmemle cikmam bir oldu, bu ne lan diyip kenara attim. Bu ne bicim detay seviyesi, bu nasil bir UI. Ekranda micromanagement gerektirmeyen tirnak kadar alan yok, hicbir seye odaklanamiyorum. Haritada nereye baktigimi bile bilmiyorum, tiklanamayacak kadar kucuk provinceler var (Izlanda'yi bile 21 province yapmislar). 1300 yilinda banane kardesim hangi pop kahvaltida ne yiyor, pazarda hangi urunu aliyor. Karpuzu da ben mi secip koyayim onune? Oyun dunyasi boyle bir detay seviyesini goz onunde bulundursa bile, sen yazdigin butun kodu benim ustume dump etmek zorunda misin? 100 nicel veri arkada calissin yine ama onlari nitel 1-2 veriye yonlendirip beni onlarla muhattap kil. Bazi seyleri de muhasebe defterinden okuyarak degil de empirik olarak bilelim. Adamlar Victoria icin gelistirdikleri fikirleri bu oyun icin recycle etmisler - oyunu acinca bile Victoria muzigi caliyor. 1
Sam Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Oyun açık ara en iyi eu, dahası istenmeyen herşey otomatiğe alınabildiği için en kolay eu. Trade otomatikte default zaten popların ne yiyip içtiğini deneylemek zorunda değil oyuncu. Production methods ayrıca otomatikte gene default yani trade goods ile ilgili hiçbir micro yok gidip bunları manuele bilerek ve isteyerek almadığı sürece. oyunu son yamayla bozdular, şubat başı yaması ai aggression’ı düzeltecek ben onu bekliyorum. 1
Notsand Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 1- Otomatige alinabildigini aciklamakta yetersiz kaliyor oyun. 2- Otomatige alinabilse bile dikkat edilmesi ve gerektiginde mudahale edilmesi gereken parametreler bunlar. Campaigne baslar baslamaz her biri rabbit hole sekilde devam eden 10 tane falan uyari mesaji geliyor, oyuncunun algisi en bastan paramparca oluyor. EU normalde Crusader Kings ile Victoria'nin ortasi idi. Burada ise CK+Vic birlestirmisler gibi. Tamam, ugrasmak isteyene super detayli organik bir dunya sunsunlar -bunlari basarili da yapiyordur belki- ama User Experience yerlerde. Normalde Paradox oyunlarini her actigimda biraz daha penetre eder, yavas yavas alisirdim. Bunu 3-4 kere calistirdim, her seferinde de campaigni daha 1 gun ilerletmeden kapattim.
Sam Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 1- bunlar otomatikte default, sen gidip çıkardıysan otomatiğe alınabildiğini görmüş oluyorsun zaten. 2- hayır değiller, bunlar otomatikteyken hard starttan multi-hegemon oldum blind first run’da, asla öğrenmek veya ayarlamak zorunda değilsin. İlk unpause etmeden önce 2 saat filan okuyup planladım, bu bir kere yapılıyor ve biraz oynayınca neyin elzem ve neyin teferruat olduğu anlaşılıyor. Ben kendim burada bayağı püfler yazdım. eu normalde bottom of the barrel en sığ oyun idi açık ara 90’lar sonunda kalma derinliğe sahip. Burada mevcut binyıla gelmişler ama ne char sistemi ck’ye yakın ne de pop ve endüstri sistemi vic’e yakın hala. Char sistemi eu rome’dan bile daha sığ. Poplar aç kalmayıp havadan para üretiyor vs cidden iki tane kritik önemde şey var: control ve market access. zor konumda gudik bir ülkeyle başlamayın oyun zor görünüyorsa, basit birşeyle öğrenin sistemleri önce.
Notsand Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 (düzenlendi) Iyi de senin 2 saat pre-planning + oyun bitirme sonrasinda ogrendigin bilgiler oyunu ilk acan kisinin tecrubesini yansitmiyor ki. Oyunu ilk acan birine bu bahsettigin mesajlarin hicbiri verilmiyor. Actiginda hem dikkatin paramparca hem her bir klik baska bir rabbit hole'a gidiyor. Sen otomatikten cikarmadan hegemon olmussun, sahane - peki sen oyun dizayninin bir parcasi misin? Yani benim bu soruyu Paticik forumunda yoneltip cevabi senden almam oyunun intended dizayni mi? Alginin yassi bir bicimde yuzlerce farkli elemana yonlendirilmesi bir dizayn kusurudur, senin bu kaosta kendi cabalarin sonucu yolunu bulabilmen ise oyunun degil senin basarindir. Char sistemi CK kadar derin degil - peki. Onem hiyerarsisi olmayan kalabalik bir dizayn, menu icinde menu, ledger icinde ledger koyup makrosu gokte mikrosu yerde bir tecrube sunduktan sonra adina Char sistemi degil Samet sistemi diyelim. Ben ayni yukun altina girdikten sonra ne degisiyor ki? Vic'de tren var burada tren yok demek gibi birsey yani karsilastirmayi Char sistemi ve endustri uzerinden yapmak. Buttonin labeli degisince benim kapasitem degismiyor. Oyun gercekten iyidir belki de. Ama user experience farkli birsey ve cok da subjektif bir mesele degil. Ben belki beceriksizim, sen beceriklisin - ama ikimiz de hedef kitleyiz ve basarili bir urun ikimizi de angaje edebilendir. Ocak 24, 2026 Notsand tarafından düzenlendi
Sam Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 oyunu ilk açtığımda ne yaptığımı söyledim. yani oyunu ilk açan kişinin tecrübesi direkt. oyunu ilk açtığımda 2 saat o uyarıları ve oyunun kendi sunduğu "şunlara dikkat et" kısmını okudum, sonra ne yapmak istediğimi planladım. zaten fazla yapacak birşey yok ilk başladığında savaşta olan bir ülke değilsen. o zamanın çoğu okuyup öğrenmek. ben default otomazisyon ayarlarını değiştirmeden blind first run ile hard start'tan başarıya ulaştığımı söylüyorsam bu güven vermek için. oyun daha kompleks ama daha zor değil. benim başarım filan değil. oturup tek tek okuyabilmek bir başarı değil, paradox oyunlarında 25 yıldır gereken baseline sabır. vic 1'i öğrenmek zordu mesela 2003'te, bunu öğrenmek zor değil. oyun 100 ayrı şekilde detaylı olarak anlatıyor. ha yok "2 saat okumak istemiyorum 20dk okumak istiyorum" diyorsan benim mesajlarıma bakabilirsin, kıssadan hisse yazmışım başkasına faydası olsun diye. "hiç okumak istemiyorum" diyorsan paradox'u bırakma zamanı. sen bir yükün altına girmiyorsun, charlarla ilgili bir yük yok çünkü yapacak birşey yok. evlendirme microsu var ama onu da benim gibi mükemmelci manyaklar dışında kimse yapmadı, dahası son yamada kaldırdılar sanırım, oynamadım son yamayı. kısacası bir sistem var, charlar var ama gelinen noktada bir yük yok. sen ne yükün altına girmişsin anlamadım yani nedir o yük? beceri meselesi değil, ben prospektüs okuyan biriyim ama tanıdığım insanların %99'u prospektüs okumayan insanlar ve bu insanlara tavsiye etmiyorum zaten paradox oyunlarını. dünya nüfusunun prospektüs okuyan %1 nüfusunu hedefleyen oyunlar. sabır ve attention span gerekli. gözünüzde büyütmek yerine kafanız dinginken 2 saat boş vaktiniz varsa açıp sırayla okuyacaksınız. 20dk varsa benim mesajlarıma bakın.
Notsand Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Oyunu oynamayi prospektus okumaya benzetiyorsan ben mikrofonu birakirim zaten
Sam Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 oyunu unpauselamadan önce 2 saat tooltip okumayı evet prospektüs okumak sayıyorum. char yaratmadan önce 100 sayfalık ruleset manual pdf okumak gibi, herkes için değil bu oyunlar.
bLackcha0s Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 ben emekli olunca oynııcam hep özeniyorum da prim gün sayım dolsun hele 1
Notsand Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Oyunu 100 sayfalik prospektus okumak ile esdeger bulan biri bana katilmistir zaten. Bunu bana karsi cikar gibi yaparken ifade etmesi olsa olsa bir iktidar mucadelesidir.
Sam Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 sen neyin mücadelesini veriyorsun bilmiyorum ama şurada haklı çıkmaya harcadığın emeği oyunda harcasan şimdiye ustası olurdun. 3
kizillelma Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 EU4 ün her ayrıntısını kendi kendine oynayarak öğrendim. Paradox oyunlarının ustalaşma süresi yardım videoları ile en az 100 saat. Benim gibi oynayanlar için 200-300 saat. Başka bir yolu yok ve bu oyunların büyüsü bu .. 1
Notsand Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2026 Herhangi birseyin ustalasma suresi 10k saat arkadaslar. Bence neyi savundugunuza karar verip oyle kurun cumlelerinizi. 1
Dragonutopia Mesaj tarihi: Ocak 25, 2026 Mesaj tarihi: Ocak 25, 2026 Notsand, 24.01.2026 13:05 tarihinde dedi ki: Bu oyunu oynayabilen var mi ya? Oyun mu sorunlu yoksa ben mi cok yaslandim bilmiyorum. Oyuna girmemle cikmam bir oldu, bu ne lan diyip kenara attim. Bu ne bicim detay seviyesi, bu nasil bir UI. Ekranda micromanagement gerektirmeyen tirnak kadar alan yok, hicbir seye odaklanamiyorum. Haritada nereye baktigimi bile bilmiyorum, tiklanamayacak kadar kucuk provinceler var (Izlanda'yi bile 21 province yapmislar). 1300 yilinda banane kardesim hangi pop kahvaltida ne yiyor, pazarda hangi urunu aliyor. Karpuzu da ben mi secip koyayim onune? Oyun dunyasi boyle bir detay seviyesini goz onunde bulundursa bile, sen yazdigin butun kodu benim ustume dump etmek zorunda misin? 100 nicel veri arkada calissin yine ama onlari nitel 1-2 veriye yonlendirip beni onlarla muhattap kil. Bazi seyleri de muhasebe defterinden okuyarak degil de empirik olarak bilelim. Adamlar Victoria icin gelistirdikleri fikirleri bu oyun icin recycle etmisler - oyunu acinca bile Victoria muzigi caliyor.
Öne çıkan mesajlar