yusema Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 bende 2. oyunda durum bu. ilk oyunda eretna ile başlamıştım. bir kaç yanlış karar sonrası içimden geçtiler :d ikinci oyunda taceddinoğullarıyla (mor) osmanlıyla ittifak yapıp eretnadan bağımsızlığımı aldım. osmanlı ile eretna sürekli vassal olmam için teklif yapıyor , eretna'nın eski gücü yok ama gürcistan ile osmanlıdan biri yakında harcar beni. 1
Sam Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 13, 2025 (düzenlendi) bizans & osmanlı vs papalık & memluk Kasım 13, 2025 Sam tarafından düzenlendi 2
Grego Mesaj tarihi: Kasım 14, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 14, 2025 az çok paradox mekaniklerini bilen ama eu oynamamışlar için bi tane adam buldum.
kizillelma Mesaj tarihi: Kasım 18, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 18, 2025 YouTube EU4 kursunu tamamladın dedi ve bir görsel verdi . 1
massosoit Mesaj tarihi: Kasım 22, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 22, 2025 Bu kara veba dönemlerinde eylemlerden hangisini kullanıyorsunuz veya kullanıyor musunuz. İşe yarayan var mı gerçekten. (Birde eylemlerin bu oyun sonuna kadar verdiği buff/debuff lar sürekli aktifmi kalıyor. Yoksa sadece bu tür hastalık dönemlerinde mi aktif oluyor)
Sam Mesaj tarihi: Kasım 23, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 23, 2025 valla ben segregate the sick dedim, zaten diğerleri ya onunla uyumsuz (procure meds) ya mantıksız (faith meetings) ya da yararsızdı (close ports çünkü anında geliyor ticaret varsa). hospital yapılabilir ama nihayetinde kabaca 1/3 ölüyor hani mrna basamıyoruz. bu situationa özel olaylar, diğer normal salgınlarda devrede değil.
massosoit Mesaj tarihi: Kasım 29, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 29, 2025 (düzenlendi) Sam, 23.11.2025 03:18 tarihinde dedi ki: valla ben segregate the sick dedim, zaten diğerleri ya onunla uyumsuz (procure meds) ya mantıksız (faith meetings) ya da yararsızdı (close ports çünkü anında geliyor ticaret varsa). hospital yapılabilir ama nihayetinde kabaca 1/3 ölüyor hani mrna basamıyoruz. bu situationa özel olaylar, diğer normal salgınlarda devrede değil. Sam ben veba ile ilgili, önlem olarak hiçbir şey yapmamak ile bir şeyler yapaya çalışıp önlem almak arasında hiç bir fark göremedim. O yüzden başlayınca, sadece bitmesini bekliyorum. Tam doğru stratejiyi bulmaya çalışıyorum. Osmanlı ile 3 kez başladım. Core olayını en hızlı, en mantıklı nasıl çözerim diye buff/debuff ları baya bi inceledim. Şimdi bir ili bütünleştirdikten sonra direk kabine üyesi ile asimilasyona başlıyordum(tabi kanunlar, politikalar, sliderlar vs. asimilasyonu destekler şekilde yapılandırıyorum). Ama artık bu pek mantıklı gelmiyor. Çünkü asıl sıkıntı kültür farklılığı değil. Pop lar da ağır debuff ları, hep din farklılığı yüzünden yiyoruz. Zimmi zümresinden, ibrahimi topluluklar ayrıcalığını alıp din convert etmeye başlıyorum. asimilasyon yapıp core yapmaya uğraşmicam illeri. zaten core ve bütünleşmiş il ile arada -15 kontrol farkı oluşuyor. yeterince fetih yaptıktan sonra, duraklama dönemine girip kanunlar, politikalar, sliderlar vs. kültür converti destekler hale getirip, sonradan core lamak daha mantıklı geldi. ( daha o yıllara gelemedim ama büyük ihtimalle benim din convert etmeye başlayacağım yıllarda kültürel nüfuz ile ilgili buff lar ve binalarda açılacaktır.) Nedir mantıklı olan burada sizin hesaplarınıza göre Kasım 29, 2025 massosoit tarafından düzenlendi Eksik paylaşım
Sam Mesaj tarihi: Kasım 29, 2025 Mesaj tarihi: Kasım 29, 2025 (düzenlendi) yani veba sırasında optimum olanı yazdım ama dramatik bir fark olmaz gene, belki herkes 10 kaybederken siz 9 kaybedersiniz hani ufak farklar. dhimmi estate'i incelemedim doğrusu ama dediklerinde ilgili olarak birkaç tespitim oldu: conversion/assimilation için modifier'lar önemli, burada birkaç en belli başlı önemli olanlar: - assimilation için influence vs tradition ki burada kütüphane/üniversite basmak ilk çözümler; tradition kökleyince hegemon olursan assimilate area geliyor ki bu bayağı kuvvetli, aynı anda 10 prov filan rakam olarak daha düşük olsa da - ass/conv için spiritual vs humanist, hangi yönde giderse o kolaylaşıp öbürü zorlaşıyor - bu ikisi için de büyük etken ama kontrol. ben şahsen özellikle corelamak istediğim bir yeri increase control cabinet action ile kökleyip öyle assimilate + convert etmeye çalışıyorum benim şahsen yapmak istediğim ve hedeflediğim assimilation değil de büyük nüfusa sahip grup olabildiğince accepted hale getirmek. bunun için cultural acceptance önemli ve bu bağımsız ülkelerden devasa (ulaşamadığım, limitin ötesinde mesela 50 istiyor ama 25 limit) favor istiyor veya vassal direkt hayhay diyor ama sonra 50 yıl hayvani cooldown. yani oyun boyunca birkaç kere yapılabilecek birşey sadece din zıtlığı religion tab altında görülebilir, genelde dramatik olarak daha fazla mesela hristiyanlar ve müslümanlar arasında, ortodoks ve katolikler arasında aynı uçurum yok mesela dert değil. benim mesela şu andaki şahsi hedefim cd bitince osmanlı vassal'dan cultural hate'i nötre getirip sonra accepted yapmak. ege ve marmara'daki türkleri büyük ölçüde asimile ettim ama iç anadolu'yu diploannexlesem bile kontrol olmayacak, total asimilasyon mantıksız ve zaten rp olarak da yapmak istediğim birşey değil. osmanlı ile bildiğim kadarıyla cultural capacity'i çok arttıran unique advance vs olması lazım, 15'e kadar gidiyormuş diyen gördüm. ben olsam en büyük grupları yunan gibi accepted yaparım bir vassal ile ilişkiyi nötre çekip. yunanlar bölgedeki en büyük grup zaten, türklerle beraber primary + accepted olunca oyunda kafa tutabilecek fransa hariç kimse olmaz. conversion yapılabilir ama bilmiyorum ne kadar ihtiyaç var osmanlı ile, bizans ile mecbur mesela dhimmi estate filan yok. dinler arasındaki ilişki arttırabiliyor mu bilmiyorum, hiç görmedim. papa'yı iznik'e davet edelim kiliseyi ziyaret etsin filan gibi şeyler henüz yok herhalde. osmanlı'nın yaptığı gibi sırbistan/bulgaristan/arnavutluk filan vassal olarak tutulabilir, ben hala annexlemiyorum onları. cidden marmara & ege'yi alıp konsolide ettikten sonra bölgede aşık atabilecek kimse yok o yapıyla, bence tekrar tekrar baştan başlamayı gerektirecek birşey yok, oyun o kadar min-max gerektirmiyor bayağı dövüyorsunuz bir noktadan sonra kartopu etkisiyle. zaman dilimi çok uzun zaten illa 1600'de cihan lideri olup bırakmaya gerek yok, ben şahsen sağlama aldıktan sonra yavaş tempoya geçtim. core yapmak isteyip yapamadığınızı vassala verip o coreladıktan sonra diploannex yaparsanız size core olarak geçiyor hani hiç uğraşmadan corelamak isteniyorsa o da bir çözüm.ben inat edip 1-2 provu vermedim, kendim yırtınıyorum ama sadece mekanik min-maxını düşünüyorsanız yunan provu yunan vassala verin o corelasın sonra diploannex. gerçi her diploannex -50 relation veriyor diğer vassallarla, ona dikkat etmek lazım. ülke çapında kontrolün 5'ten 20'ye çıkması ufak olay değil, 1 kazanırken 4 kazanmaya başlıyorsunuz. meteliğe kurşun atmaktan kalkınmaya geçmek gibi bir fark. kontrol & market access bu ikisi kazananı belirliyor oyunda özetle. Kasım 29, 2025 Sam tarafından düzenlendi
Sam Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 (düzenlendi) lmao istanbul 1505 depremi, merkezde 30000, çevresinde 5000 ölü, merkezde 130 bina yıkık artık çevrede ne olmuştur emin değilim lmao. o yıkılanları yeniden inşa etmek bir yüzyıla yakın sürer herhalde. event 3000 ducat isteyince verdim ama sadece 10 yıllıkmış inşaat buffı ahah. vermeseymişim boşuna, o sürede inşa edeceğimi amorti etmeyecek. tax base'in %10'u bir günde gitti. dask arayınca yaptırmak lazımdı... bir de harita çalmadan gelen antogonism cidden inanılmaz. hindistan'daki en büyük ülke 300+ antagonism topladı sadece memluklardan harita çaldığım için lol. sana ne oluyor birader ya. senden çaldık sanki. koalisyona uzaklık sınırı olmasa bütün afrika ve asya üstüme sefer düzenleyecek harita çalmaktan ahah. Aralık 4, 2025 Sam tarafından düzenlendi 1
Shadow Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 ne depremi yaw, ben osmanlıyla daha gelmedim o yıla ama tırstım anlattığından asdasf
Sam Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 4, 2025 (düzenlendi) bu benim kaçıncı deprem ya, hatırladığım üçüncü. bir kere de iznik'te olmuştu. disaster map modundan görebilirsiniz. anadolu cidden gg. rastgele oluyor yani zaten fix yılı yok, hastalık gibi rng. 280'den 250'ye indi hadi neyse ülkenin parliament censusu kadar insan gitti de ben kırılan süper karlı binaları yapamadan aynı marketteki vassal kendininkileri dikip benim kara ortak oldu. annexation'a başlamıştım bulgaristan'ı ama 100 yıl sürecek lol. bir de basilissa o arada çocuksuz öldü, kardeşi de eflak bey'iyle evliydi, ülke romenlere kalmasın dile alelacele elective succession'a geçtim. ülkede 350+ aday olduğu için (üşenmeden evlendiriyorum herkesi eugenics programım dünyada bir numara ihbin ihbin) 100-100-100'e yakın üç aday var lol. gerçi crown power boostlamak için bakanlıkları ayarlıyordum şimdi o işler bayağı gg. neyse bir de bunu deneyelim. legit sıfıra, stab eksiye vurdu tabii hemen disaster el gösterdi, kökledim ikisini de biraz loan alarak düzelttim neyse ki. ülkenin 120 ducat verebildiği günlerden 120000 ducat verebildiği günlere geldik hamdolsun. onlar konuşur, kantakuzenos yapar. Aralık 5, 2025 Sam tarafından düzenlendi
Sam Mesaj tarihi: Aralık 5, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 5, 2025 (düzenlendi) felaketler arka arkaya.. die hard 2: bubonic plague with a vengeance oynamaya başladı, mahvetti gene kasıp kavuruyor. "ya nasılsa kimse ölmüyor hastane/karantina/resistance tech vs'ye gerek yok" demeyin, onların olduğu şehirler nispeten hızlı bağışıklık kazandı, olmayan kırsal alanları yoketti. gelmiyor gelmiyor derken bir geldi, yapıştırdı. ve bu sefer her çalışana ihtiyaç olan bir vakitte olduğu için direkt büyük darbe vuruyor. bazı ülkeler gene üçte bir nüfuslarını kaybetti. neyse çanakkale geçilmez yaptım, boğazlarda durdurduk %15 tech'ten %30 da binalardan resistance sayesinde. avrupalı onları ne fedakarlıkların kurtardığını hiç bilmeyecek. rahat 5 yıllık geliri hastane ve karantinalara gömdüm. olan gariban anadolu köylüsüne oldu. Aralık 5, 2025 Sam tarafından düzenlendi
Shadow Mesaj tarihi: Aralık 5, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 5, 2025 abi sen kahpe bizansla oynadığın için böyle başın beladan kurtulmuyor, benim gibi müslim olsan evliya toprağında hiç bişey gelmezdi başına asdfs 1
Sam Mesaj tarihi: Aralık 7, 2025 Mesaj tarihi: Aralık 7, 2025 100-100-98 (83+15) imparator tam zamanında yetişti. elective çok iyiydi (personal union'lar & fiefdom'lar patlıyor ve geri alamıyorsunuz yalnız fyi, vassal annexlemeyi ucu ucuna yapmaya çalışıyorum vassals strength zirve yaptı)) ama yeni betada evlenmeyi kısıtlamışlar galiba, aynı anda birkaç prodigy olmayacak seçmek için artık anladığım 500 aday arasından, kabine limitinin iki katıyla sınırlamışlar galiba.
Öne çıkan mesajlar