Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 5

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

ya ahah paradox ya, bir kere de game design saçmalamadan bir launch olsun çeyrek asır oldu artık.

dedim ya işte iç savaş gırla diye. inceledim baktım popların çoğunda DEVASA pop satisfaction debufflar var ve bütün açıklama "from events". ya kardeşim ne eventi, ne zaman geçecek hiçbir bilgi yok. forumlara yazıyorum bilen yok. neyse bu debuff zamanla arttı, baktım edirne köylülerinde -132% olmuş. bunu hiçbir şekilde counterlamak mümkün değil yani kesin isyan çıkaracak. ve ülkenin %75'i filan böyle. neyse hızı 5'e alıp birkaç yıl takip ettim, her yıl SADECE YÜZDE 1 (rakamla %1) azalıyor bu. yani 132 yıl boyunca üstüne yenisi gelmezse geçecek.

ya kardeşim kafanız iyi mi, johan sen mi yaptın, kim yaptı bunu bir oturup konuşalım. ne içiyorsunuz bu rulesetleri yazarken. akıl fikir yarabbi.

Mesaj tarihi:
Sam, 06.11.2025 17:56 tarihinde dedi ki:

ya ahah paradox ya, bir kere de game design saçmalamadan bir launch olsun çeyrek asır oldu artık.

çok çöp bir firmaya sırf 4x tekel diye umarım batarlar. her oyunu bir optimizasyon özürlü hayır anlamıyorum ne grafik var ne biş ivar.

• Uzuldum 1
Mesaj tarihi:
Sam, 06.11.2025 15:59 tarihinde dedi ki:

Sen şahlandır bu sefer osmanlı’yı, sana emanet ettim bekliyorum sonucu. 😸

sıcak bir 1358 yazında Konstantineyi aldım bile Karasioğulları beyliğinin de yardımıyla, 100 sene önde gidiyom Fatihten asdfs ya konstantiye beni alır ya ben onu didim!

• Haha 2
Mesaj tarihi: (düzenlendi)

bizans o kadar kötü durumda başlıyor ki gerçekten neden bütün timelapse'lerde battığını anladım lol. aydınlılar, saruhanlılar, eflak, trabzon, epirüs'ü yanıma aldım da kimse saldırmaya cesaret edemedi neyse ki, son iç savaşta istanbul ve adalar hariç heryeri almış olarak başlamıştı isyancılar lol.

1337'yi sırf bizansçılar sevinsin diye seçmişlerdi zaten ama neden 40-50'lerde duman olduğunu kanıtlıyor durum. birbirlerini yerken osmanlı yürüyor. yalnız event çok iyi ya, iç savaş başlıyor hemen orhan bey'den ulak geliyor "2 yıllık gelirini öde yoksa fena olur ha" diye lol.

hugbox'lar gerçekten durduruyor ama ai'ı yani anladım neden timelapselerde dünya statik. ittifak kurup üstüne birden fazla defensive league kurabiliyorsunuz. bulgarlar, sırplar, osmanlılar ve türklerin çoğu rival olduğu halde hiçbiri dalmaya cesaret edemedi.

şimdi bir de gelibolu depremi olup kale yıkıldı gerçekteki gibi, o event'i iyi yapmışlar. oradan avrupa'ya o sayede rahat çıkıyor osmanlı.

o köylü imparatorluğu peasant rebellion ya. adalar kalmış imparatorun elinde. aynen bana olan durum ahah. köylüler ele geçirirse gene bizans imp yazar.

Sam tarafından düzenlendi
  • Haha 1
Mesaj tarihi:

ya control sistemi mantıkta iyi ama uygulamada şöyle bir sorun var gibi:

https://forum.paradoxplaza.com/forum/threads/why-classes-cant-tax-in-low-control-province-too.1868091/

ani control yoksa da expense'ler tam binalarda mesela, ai bu nedenle iflasa gidiyor diyorlar. ben de oynarken dün aynı sorunu farketmiştim. thema binası mesela sadece başkent dışında yapılabiliyor ama yapmaya neden göremedim control düşükken. control yükseldiği zaman da işlevi kalmamış olacak.

Mesaj tarihi:

bugün 350 fix içeren 1.0.2 çıktı ama laborerlar hala levy'e alınmıyor düzeltilecek dendiği halde. 🤦‍♂️ başkentte rgo kurmak levy'i azaltıyor o yüzden hey yarabbi.

• Nasi yani? 1
Mesaj tarihi:

bu arada mikrodan korkmayıp taşın suyun sıkmak isteyenlere tüyo: vergileri otomatiğe bağlarsanız hep %50 mutluluk olacak şekilde tutuyor ama diyelim event nedeniyle estate %0'a çakıldı, farketmiyor gene ayda %0.2 artıyor sadece. elle mikro yapıp vergiyi %2 mutluluğa çekip sömürebilirsiniz estate'i. bire çıkınca üçe, üçe çıkınca dörde vs. varacağı nokta aynı, artış hızı da aynı.

just fakirlik things.

Mesaj tarihi:

Osmanlı ai marmara’yı tebalarıyla savunmak yerine fortları kaybedene kadar bir yerlerde 3 yıl oyalanınca marmara’yı aldım ve bütün olay bitti. Memluklara kadar beni zor tutarlar artık.

yalnız control birinci öneme sahip. Sahil şehirleriniz varsa Bütün donanmayı köküne  kadar galley veya mümkünse light ship yapıp patrole bırakın. Yollar çok pahalı ve yeterince prox azaltmıyor başlarda ama max maritime control ciddi azaltıyor. Bir de natural harbor iyiyse büyük fark.

başkent ve çevresi çok önemli o yüzden başlarda, başkent şehir iyiyse ona abanıp ekonomiyi onun üstüne kurmak lazım. Oradan sonrası daha kolay.

açık ara en iyi eu olmuş net tahmin ettiğim gibi. Bayağı ayar ve fix lazım ama oyunun temeli sağlam. Divine wind ile gelen Manadan kurtulduk hamdolsun.

Mesaj tarihi:

potatomcwhiskey de gördüm, yükseldim. ck ve hoi arasında niyeyse bunu hep atladım, yaşımız geliyor heralde. yeni başlayacaklara tuto önerilerinizi alırım, ingilizce daha iyi olur hatta

Mesaj tarihi:
Sam, 08.11.2025 10:03 tarihinde dedi ki:

açık ara en iyi eu olmuş net tahmin ettiğim gibi. Bayağı ayar ve fix lazım ama oyunun temeli sağlam. Divine wind ile gelen Manadan kurtulduk hamdolsun.

ben de çok beğendim oyunu valla, çok detaylı ama otomatiğe bırakma olayı koymaları çok güzel olmuş. 9//10 benim notum.

• Like 1
Mesaj tarihi:

Ahileri aldım Ankara devleti kurayım diye Alevi-şii başlattı ülkeyi. O dönemde bu derece mezhepsel ayrımlar yoktu ki Anadolu'da. Nüfusun yüzde 70ini Sünni gösteriyor zaten bir de. Bastım sunniye çevirdim ulkeyi stability eksiye döndü. Ülkenin ordusu da yokmuş hazırda jdjdjd. Neyse ilk oyun için yanlış seçim oldu sanırım. Osmanlı ile acemiliği atarız.

Ya o kadar dandini ülkelerle başlamayın hele hele ahiler anadolu’da ilk ölen beylik oldu, direkt daldı osmanlı. Zaten rise of the turks lideri beylik savaşsız otomatik komşulardan toprak alabiliyor. Osmanlı alıyordu herkesden şimdi karamanlılar osmanlılardan alıyor. Bu ikisinin arasında yastık ahiler zaten. Pro olunca oynanır da başlangıca iyi değil.

zaten osmanlı’dan harita çaldım, bir baktım timur’da 110k ordu var. Bütün Fatih sınırlarını toplasan toplamında o ordu yok lol. Ama gelmeye de çalışmıyor henüz daha bakalım, pasif gibi.

fog of war’ı iyi değerlendirin ve kendiniz dikkat edin, ani jumpscare stack çıkabiliyor artık eskisi gibi değil. Dağlar, ormanlar filan bloke ediyor. Carpet siege’e güvenmeyin çok. Ben şahsen düşmanı wipeladığımdan emin olmadan ayrılmıyorum.

tuto olarak resmi kanalın videoları var uzun, onları öneririm. Temiz anlatıyor temelleri öğrenmek için kafi. Daha çok girift olayları araştırmak lazım.

mesela iki gün devriye donanması niye gezmiyor diye dövündüm, meğerse durduğu yerde etkiyi veriyormuş etrafa. Geç kaldım o yüzden control yaymak için.

control hiç yapamadığınız uzak yerleri geçici vassal yapıp öyle faydanalabilirsiniz. Bir elin nesi, iki elin sesi. 200 levy gelecek yerden 1000 size attachleyen vassal çıkarmak mümkün.

controlü pahalı yollarla, köprü vs ile yükseltmek yerine önce başkenti inşaat ya resulallah deyip ihya edin. Tax base kurduktan sonra gerisine el atmak daha iyi.

bailiff’i betada nerflemişler, şimdi noob trap olmuş gördüğüm. Ben test için bir tane yapıp komşularına yol çektim, bir çöpe yaramadı. Oyunun en başında devleşmeye çalışmayın boşuna bence. Memluklar gibi ülkesinin nüfusunu başkenti minicik alana sıkıştırmış ülkeler açık ara avantajlı. O yüzden time lapse’de hiç yenilmiyormuş anladım.

maritime patrol için transport gemileri en kötü, fishing boat levy komple transport, benimkileri kırdım yerlerine galley yaptım. transport gerekirse levy'i çıkarıyorum zaten dövüşmeye yaramıyorlar, anında batıyorlar önlerinde savaşan gemi yoksa.

antagonism için de bir o tarafa, bir bu tarafa saldırın. anadolu'da toprak alınınca balkanlardakiler sallamıyor veya tam tersi. bence fazla rahat olmuş, osmanlı'ya karşı iki taraftan koalisyon kurma denemeleri vardı tarihte.

Mesaj tarihi:

Ben gayet başarılı buldum, hatta baya baya iyi bence. Biraz daha oynayayım yazacağım.

Osmanlı ile başladım ilk oyuna. Bu convert işini hangi sırayla yapmak lazım. Biraz inceledim buff/debuff ları da, sanırım önce religion sonra culture convert(assimilation) daha mantıklı sanki ?!

kültürü accepted yapabilirsin, ben osmanlı oynasam yunanları yapardım, bizans'la türkleri yaptım. sadece kültür ile ara bozuksa işte kültürün liderinden (kültüre popup yapın dominant ülkeyi yazar, en kalabalık olan) 50 favorla arayı düzeltmek lazım yoksa çok kapasite istiyor. lakin o kültüre sahip ülke kalmadıysa bu sefer paradox modun dediği gibi bir tane vassal release edip onunla anlaşmak lazım. öyle bir saçmalık var maalesef. yoksa saldırdığınız adamla önce arayı düzeltip sonra favor yapıp tam ölme eşeğim ölme.

belki de türklerin özel asimilasyon olayı vardır onu bilmiyorum ama oynayanlar olduğunu yazıyordu. o rise of the turks situation'a bir bakın. yoksa asimilasyon ve conversion bayağı yavaş kabine action olmadan. ayda 2-3 kişi filan.

sadece dediğim gibi şu event ile bölgeye mutsuzluk debuff veren event'lerin aynı anda stacklenmemesine dikkat edin. hala 120 yılı var geçmesi için edirne'nin. estate hit de kötü ama onu gene meclis çağırıp düzeltmek mümkün birkaç yılda.

bu arada özellikle stability'den parayı eksik etmeyin, eskisi gibi stab hit veren event'ler veya seçimler gelebiliyor üstüste. hakediyor parasını. legit'i de yükseltin sonra yüksekte dursun. bunları maxlamasanız da tepedeki çeyrekte durmaları önemli. düşükken disasterlar çıkabiliyor sonra bayağı başağrısı.

bir de çocuklarınızı evlendirirken dikkat edin, kara veba geldi hanedan palalaygos'tan komnenos'a geçti, trabzon ile personal union oldu. neyse ki senyoriteyi onlara bırakmadım, sonraki nesil ben lider oldum. hanedanı korumaya gerek olmasa da personal union kısmında siz avantajlı olun. erkek çocuklar ölüp kıza kalabiliyor taht.

bir önemli olay da fort'lar yaptıkları işe göre çok ucuz ilk yüzyılda. top filan yok, tek bir kale iki yıl sürdü. o esnada gidip adama saldırırsanız da kuşatan yiyor terrain malusları gene. fort yoksa bayağı gg olmak mümkün çünkü hemen hemen prov başkentlerine koşuyor. kritik yerlere yapmaktan çekinmeyin.

yazmadıysam bir de bailiff'i nerfleyip noob trap yapmışlar dokunmayın. test ettim, yol bile yapsam komşusuna bile faydası yok.

önemli bir tüyo daha yeni farkettim: gene instution embrace etmek gerekiyor, etmeden research ağacının o kısmından seçmek bile mümkün değil. bu sefer daha da önemli yani. o instituion'ı 100'lemiş bir market capital'den ithalat yapın. zararına da olsa yapabildiğiniz kadar yapın. ne kadar çok ithalat yaparsanız o kadar hızlı yayılıyor sizin market capital'de. orada 100'leyince de kalan ülkenize yayılmaya başlar.

hastalıklar da aynı şekilde mesela uyanamadım, kaffa'dan direkt geldi istanbul'a anında ticaret yüzünden kara veba.

valla dilek olay 24 yıldır oynuyorum seriyi, vic1'i gördüğümden beri bunu yapmalarını bekliyordum yani 22 yıl diyelim ona da. bazı meseleler var gerçi mesela control dışı ekonomi aslında yok sayılıyor, estate'ler para kazanamıyor ve hedeflediklerini yapamıyorlar. borç verecek paraları da yok mesela, oyunun başında borçları tükettim, banka ülkeleri devraldı ve estate 1 ducat bile ekleyemedi. bir tek ayı bile ekside kapatırsam iflas direkt.

ama şayet expansionlarla bir şekilde bozmazlarsa oyunun temeli tamam. eu3 de mesela en son gelen divine wind ile bozmuştu manayı ekleyip. iyi yaptıklarını sanıp sonra eu4'ü onun üstüne kurdular, temeli bozuktu. o feedback'i daha erken alsalar seriyi 10+ yıl süründürmezlerdi boşuna. mana yerine yapılması gereken buydu yani. kralın parası var yapın diyor ödüyor, inşaat yapılıyor bölge gelişiyor. anasından 5/5/5 doğdu diye cast building basmıyor havadan.

şu laborerları levy'e ekleselerdi son yamada, levy arttıramıyorum devamlı rgo bastığım için, nüfus artış hızından eklenecek levy'i kaybetmiş gibi oluyorum.

ha mesela işte su sayısı artmayan non-accepted kültür meselesi. balıkesir'i aldım mesela ama komple türkleştirmişler. ama bölge oyuna bizans core olarak başladığı için üremiyorlar. assimilate cabinet action basıyorum o da işe yaramıyor çünkü cultural tradition'ı yenemiyor cultural influence. sayısı artmayan locationlarım var mesela, nasıl çözeceğimi bilmiyorum türkleri accepted yapmadan. göçmen çağırsam gene yetmez çünkü türkler çoğunluğa geçmişse traditionları ağır basıyor.

herhalde osmanlıyla oynarken büyük sıkıntı olacak o çünkü rise of the turks situation balkanları ve ortadoğu'yu kapsamayacak. ne olacak mesela macaristan'ı alınca, adamları core da yapamayacaksın, (anadolu'da komple türk olan yerler mesela integrated kaldı 0 control) control 0'da başlıyor. culture acceptance kapasitesi yetecek mi acaba denemek gerekecek, gerçi hostile iken yetmeyeceği kesin.

• Yeni Oluştur...