Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nvidia RTX 5000 serisi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

Sam'in daha once bahsettigi gibi, wafer maliyetleri degismedigi surece fiyatlar dusmez. Ustune enflasyonda eklendi, 2020 in 500 usd si simdi 610 usd ye denk geliyor.

Esas sikinti msrp ile satis fiyati arasindaki fark. Nvidia founder edition ile 3rd party arasindaki farkin %30 lara vurdugu oluyor.

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

yani high-end yarıiletkenler için gelinen noktada kullanılan makineleri üreten bir şirket, (asml) o makinelerde üretilen mercekleri yapan bir şirket (zeiss) ve işlemcileri üreten bir şirket (tsmc) var dünyada. biz 3-5 son tüketiciye satan şirketi konuşuyoruz ama fiziksel olarak bu şirketlerin tekelinde bütün dünyanın üretimi. hafıza çiplerinde de 2-3 üretici kaldı.

nvidia, intel, amd bunlar maliyetine satarsa eski fiyata gelir. haliyle maliyetine satmaları için nedenleri yok.

neden olduğunu ve neden böyle devam edeceğini açıklıyoruz ki insanlar ne alıp ne almayacaklarını planlayabilsin. "steiner karşı saldırı başlatıp bizi kurtaracak" palavralarıyla geçinen insanlara kanıp sürünmeyin diye.

"amd 32gb kart çıkaracak" palavrasıyla baitlediler 2 hafta insanları. hype ve rage ile karın doyuran yayıncılar bir sektör oldu.

Sam tarafından düzenlendi

who asked? chat gpt gibi cevap atıyosun abi, benim dediğime verdiğin karşı argüman bumu yani? 200-250 dolar maliyeti olan şeyi 800dolara satmazsın bu kadar basit, yap 600-650 alalım. boş yapmayın pls.

GONDARCENGIZ tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

Megacorp u savundugumuz yok, sadece mevcut durumu soyluyoruz. Nvidia rekabet yok diye 5090 sacma bir fiyat seviyesine cekti. 5080 icin istedigi fiyat bir onceki jenerasyona gore asiri fazla. Zaten reviewerlar bangir bangir 5080 almayin diyor. Benim eyyorlamam Nvidia nin fiyatlarinin %20 daha asagida olmasi yonunde, bu da anca rekabetle olur. 

Ote yandan Nvidia, AMD ve Intel in butun tedarik zincirleri temelde ayni firmalara bagli. Intel bile foundry icin tsmc ye gidip dayandi.

@GONDARCENGIZforum sırf sana mı çalışıyor? ilgilenmiyorsan okumazsın, ilgilenmiyorsan cevap vermezsin. boş boş ragebaiterları koyuyorsun, istemiyorsak seyretmiyoruz. maliyeti buyur paylaş kendi kafandan mı uydurdun yoksa kaynağın var mı? ben wafer fiyatı için kaynak koymuştum, senden de die maliyeti için kaynak bekliyorum.

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/NVDA/nvidia/profit-margins

profit marginleri yukarıdaki linkte. gallant'ın dediği gibi rekabet yoksa kaçtan gittiğini düşünüyorlarsa ondan satıyorlar.

buyur chat gpt cevabı atayım:

Alıntı

Sure! Let's compare the process nodes of the AMD Radeon RX 7800 XT and the RX 9070 XT:

### **AMD Radeon RX 7800 XT**
- **Process Node**: 5nm
- **Architecture**: RDNA 3
- **Key Features**: 3840 stream processors, 16 GB GDDR6 memory, 256-bit memory interface, ray tracing support, 128 MB Infinity Cache

### **AMD Radeon RX 9070 XT**
- **Process Node**: 4nm
- **Architecture**: RDNA 4
- **Key Features**: Expected to have similar performance to RTX 4080 Super, 16 GB VRAM (GDDR6/GDDR6X/GDDR7), 2nd Gen AI accelerators, 3rd Gen ray tracing accelerators, AMD Radiance Display Engine

The RX 7800 XT uses a 5nm process node, which is already quite advanced, while the RX 9070 XT takes it a step further with a 4nm process node. This should theoretically provide better efficiency and performance for the RX 9070 XT due to the smaller transistor size and improved architecture.

Is there anything specific you'd like to know about these GPUs?

bu da eski usül cevap:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-7800-xt.c3839

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-9070-xt.c4229

Alıntı

The big difference between RDNA3 and 4 is the chiplet design that is replaced by monolithic again

Big problem with chiplets was that the increased core count could not get a linear increase in performance but underperformed the higher they got

chiplet yekpareden ucuz çözüm.

hazır chat gpt açıkken 7800xt nin maliyetini bulsana abi bana ve 9070xt neden 650$ a satılamaz neden 800$ olmalı bana bir açıksalana 5 yaşındaymışım gibi. o zaman cevap atmış olacaksın.

GONDARCENGIZ tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:
Alıntı

The exact manufacturing cost of the AMD Radeon RX 7800 XT isn't publicly disclosed by AMD. However, we can make an educated guess based on similar GPUs and their production costs.

Typically, the cost of manufacturing a high-end GPU like the RX 7800 XT can range from **$250 to $300** per unit, depending on factors like yield rates, economies of scale, and the cost of raw materials. Keep in mind that this is just an estimate and the actual cost could vary.

Would you like to know more about the RX 7800 XT or any other GPUs?

bu şirketler için oyunculara 300-500$'a çip satma şu anda biraz formula 1 sponsorluğu gibi özellikle nvidia için, reklamına çalışıyorlar. amd de konsol pazarıyla yetindiğini düşünüyor herhalde. amd 100$ kırsa nvidia da 100$ kırabilir, o zarar edebilecekleri yarışa girmek istemiyorlar belli ki.

Mesaj tarihi:

Gpt nin verdigi verilerdeki uretim maliyetinin icinde marketing, dagitim, nakliye, gumruk, son saticinin marji dahil degil. Bunlari da ekleyince, AMD nin kari asagi yukari %30-40 arasi.

• Like 1
Mesaj tarihi:

Bazi testler yakin yada ayni cikiyor, genelde 4080 den kotu. Isin kotu yine fiyatlama. Yuksek olmasina ragmen 750 usd msrp diyip piyasaya en az 900 usd den satisa cikiyorsun.

Mesaj tarihi:

Asus prime 750’den çıkmış 5070ti, o taban modellere insanlar abanıp bitirmeden alınabilirse mantıklı. Geçen nesildeki en makul kart olan 4070tis’in devamı olduğu için düşünebilir 3070 ve altını kullananlar.

ha tabi bizim burada %50 konuyor herşeye. Turunç çin’e gümrüğü arttırınca esas şenlik muricalılar için.

Mesaj tarihi:

kim savunuyor anlamadım. 4070tis üretimi durdu zaten, 5070ti yerini aldığı için mantıklı dedim. bu geçen zamanda başka birisi rekabet edecek birşey çıkarmadı halen. 9070'leri isteyen düşünsün ama o feature sette o fiyattayken ben şahsen kimseye tavsiye etmem. 1 ay daha beklenebilir ama amd'nin kendi sunduğu projeksiyondan kabaca nereye yerleşeceğini görüyoruz:

IhU8EifHEj2NPblM.jpg

"atın eski kartlar artık çöp" demiyor kimse. mevcut kartı yetmeyen, yenisini arayan için. mevcudunuz yetiyorsa almayın zaten, ben almıyorum yetmediğini hissedene kadar. oyunlar bir noktada zorlamaya başlamasa zaten bozulana kadar kullanırım. "nvidia kötü pisss, hangi 4090'ı alayım" diyen arkadaşlar düşünsün lol.

Kimsenin nvidia yi savundugu yok. 4xxx serisinin uretimi durdu. Ihtiyaci olan icin 5070ti, oda msrp ye yakin fiyattan bulursa, en uygun secenek gibi duruyor. Onun icinde en az bir kac ay beklemek lazim ki stoklar yerine otursun. Yada bilindik yerden 2.el 4080 alinabilir.

Mevcut 3xxx serisi karti olanin 5xxx serisini transit gecmesi su anda daha makul.

Kisacasi 5xxx serisi su anki fiyat/performans haliyle balon. Elzem durumda degilseniz, almayin diye butun incelemeciler bagiriyor.

Gallant tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

çıktığı dönemde zaten çoğu kişi physx kapalı şekilde oynuyordu. yine kapalı şekilde oynanıyorsa çok sorun olmaz zaten.

• Yeni Oluştur...