Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nvidia RTX 5000 serisi

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

cuda core kadar artış var-yok gibi, 4090'a kıyasla verim artmamış. serinin diğer ürünlerinde de cuda core kadar artış olacak sanki. daniel'ın dediği gibi 4k 240hz'de 4x mfg açmak isteyen için görünüşe göre. aynı node'da kalınca bütün metrikler birebir gitmiş gibi.

Mesaj tarihi:

Bu 5090 sonuçlarına göre 5080 büyük hayal kırıklığı olacak gibi gözüküyor. %5-10 olur artış 4080 Supere göre 5090 sonuçlarına göre. Hayır bir de 45-50bin civarıydı 4080 Superler son zamanda fiyatları uçtu, 5080 de 75binden aşağı satılmaz Trde yine çok boktan durumlar bekliyor bizi ekran kartı bakımından.

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Redditde bir çok kişi bu yeni transformer dlss modelinin Performance modunun bile önceki CNN modelinin Quality moduna denk olduğunu ve çok şaşırdıklarını söylüyorlar. Cyberpunk patchi ile gelen dll yi kopyalayıp diğer oyunlarda da denemişler onlarda da durum aynıymış. Belki de bir çok kişinin bir jenerasyon daha beklemesine yarayabilir gerçekten böyle ise. Açıkçası ben bu kadarını beklemiyordum, az biraz daha görüntü kalitesi artar diye düşünmüştüm. Çünkü normalde quality ile performance arası görüntü farkı 1440p de falan bence çok fazla.

AmoRPHouS tarafından düzenlendi

ilk sunumdan sonra konuştuk abi bunları, 5090 bu haldeyken diğer kartlar max %15 alır demiştim, şimdi o kadar bile olacağından şüpheliyim. era of greed yaşıyoruz bütün dünya ile beraber. amd de götlük yaptı zaten şimdi millet bu kartları görsün ne bok olduklarını bizde istediğimiz fiyattan satabilelim diye erteledikçe erteliyorlar, adamlar tonlarca kartı yollamış raflarda duruyor sattırmıyorlar sdfsdf. Oyun yapımcıları desen mal olmuş durumda, 3-5 stüdyo hariç hepsi çöp. Şu gpu'lara hala covid sonrası crypto mining bubble fiyatlarını giydirmeye çalışıyorlar anlamakta güçlük çekiyorum, millet nasıl verir şu karta 2k + vergi inanılır gibi değil. 4090ti lan bu. %20-30 performans %33 daha pahalı %35 daha fazla enerji çek ama 2 sene sonra çıkar yeni nesil diye itele. bu kart böyle ise 5070-5070ti-5080 leş olacak demektir.

GONDARCENGIZ tarafından düzenlendi

Sanırım sen de benim gibi bir önceki pc yenilemeni 4 sene önce rtx 3000 serisi ile yaptın ve hem o zaman hem de şimdiki uğraşmak zorunda oldugumuz olacağımız şeyler aşırı sinirlendiriyo seni de. Üstüne bir de performans sıçraması da az oldu gel de delirme.  Bir şekilde bu rtx 3000 serisi/covid/amd ryzen 5000 serisi çıkış zamanlarını içine alan 4 senelik (klasik) upgrade döngüsünden çıkmamız lazım. Nasıl olacak bilmiyorum. 4000 serisi zamanları hem ekran kartı hem işlemci serisinde stok sorunu yoktu böyle. 4 sene önce hem işlemci bulurken hem ekran kartı bulurken lanet etmiştim, abartmıyorum 25-30 gün boyunca tüm satıcıların ryzen 5900x ve rtx3080 sayfalarını favorilere eklemiştim. PC başındayken saat başı kontrol ediyordum. Şans eseri rtx 3000 lerin fiyatları mining yüzünden abartı uçmadan alabilmiştim ama dedigim gibi 25-30 gün sürdüydü. Ama saat başı kontrol etmeseydim %0 şans vardı. Millet discord botları falan kullanıyordu uyarı veren.

Neyse şimdi tam 4 sene sonrası dedigim gibi genelde insanlar 2 jenerasyonda bir yani 4 senede bir yeniliyor. O zaman bizimle aynı şekilde yenileyen çok sayıda insan tekrar yenileyecek. İlk sinyallerini 9800x3D işlemcide gördük. Almayı bir şekilde becerdim ilk 10 gün. 2 ay geçti stokta anca var gibi ufak ufak. Ekran kartı kısmı çok daha kötü olacak. Nvidia ve Amd bilerek hem önceki stokları kuruttular yenilerini göndermediler, hem de yeni serileri koklata koklata yollıyacaklar. Fiyatlar uçacak. Hevesliydim ben de 3080 den 5080 e geçiyim diye fakat 4080supere göre %5-10 fazla olacak gibi ,tam hayal kırıklığı. Öyle olacaktıysa ne diye millet bekledi ki, black friday zamanları 4080Super falan filan alıp geçmek daha karlı olurdu, şimdi o fırsat da gitti 4080Superlerin fiyatları da uçmuş. Açıkçası feci sinirlendiriyor bu durum. Hayır şimdi vazgeçip bir 2 sene daha bekleyeyim desem boşuna sistem upgrade ettim diye sürekli kafamın içinde düşünceler yiyip yiyip bitirecek. 

AmoRPHouS tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

mfg + reflex 2 combosu input ve görsel olarak kötü hissiyat yaratmazsa 5000 serisi iş yapar. aksi durumda çok tutmaz. güncele yakın kartlardan upgrade için konuşuyorum tabi yoksa zaten yeni sistem kuracaklar için sıkıntı yok.

Mesaj tarihi:
AmoRPHouS, 24.01.2025 08:28 tarihinde dedi ki:

Sanırım sen de benim gibi bir önceki pc yenilemeni 4 sene önce rtx 3000 serisi ile yaptın ve hem o zaman hem de şimdiki uğraşmak zorunda oldugumuz olacağımız şeyler aşırı sinirlendiriyo seni de. Üstüne bir de performans sıçraması da az oldu gel de delirme.  Bir şekilde bu rtx 3000 serisi/covid/amd ryzen 5000 serisi çıkış zamanlarını içine alan 4 senelik (klasik) upgrade döngüsünden çıkmamız lazım. Nasıl olacak bilmiyorum. 4000 serisi zamanları hem ekran kartı hem işlemci serisinde stok sorunu yoktu böyle. 4 sene önce hem işlemci bulurken hem ekran kartı bulurken lanet etmiştim, abartmıyorum 25-30 gün boyunca tüm satıcıların ryzen 5900x ve rtx3080 sayfalarını favorilere eklemiştim. PC başındayken saat başı kontrol ediyordum. Şans eseri rtx 3000 lerin fiyatları mining yüzünden abartı uçmadan alabilmiştim ama dedigim gibi 25-30 gün sürdüydü. Ama saat başı kontrol etmeseydim %0 şans vardı. Millet discord botları falan kullanıyordu uyarı veren.

Neyse şimdi tam 4 sene sonrası dedigim gibi genelde insanlar 2 jenerasyonda bir yani 4 senede bir yeniliyor. O zaman bizimle aynı şekilde yenileyen çok sayıda insan tekrar yenileyecek. İlk sinyallerini 9800x3D işlemcide gördük. Almayı bir şekilde becerdim ilk 10 gün. 2 ay geçti stokta anca var gibi ufak ufak. Ekran kartı kısmı çok daha kötü olacak. Nvidia ve Amd bilerek hem önceki stokları kuruttular yenilerini göndermediler, hem de yeni serileri koklata koklata yollıyacaklar. Fiyatlar uçacak. Hevesliydim ben de 3080 den 5080 e geçiyim diye fakat 4080supere göre %5-10 fazla olacak gibi ,tam hayal kırıklığı. Öyle olacaktıysa ne diye millet bekledi ki, black friday zamanları 4080Super falan filan alıp geçmek daha karlı olurdu, şimdi o fırsat da gitti 4080Superlerin fiyatları da uçmuş. Açıkçası feci sinirlendiriyor bu durum. Hayır şimdi vazgeçip bir 2 sene daha bekleyeyim desem boşuna sistem upgrade ettim diye sürekli kafamın içinde düşünceler yiyip yiyip bitirecek. 

Aynı bottayız, ben de 4 sene önce işlemci (5800X) ve gpu'yu (3080) newegg'den alabilmiştim. Henüz hiç bir parçayı değiştirmedim, sanırım bir tur daha beklerim.

Mesaj tarihi:

Upgrade etmelimiyim etmemelimiyim sorusunun cevabı tamamen ihtiyaciniza bağlı. Ozellikle 3xxx serisi varsa steam year reviewinize bir bakın, oradan çok oynadığınız oyun tiplerine ve sürelerine göre kararınızı verin.

• Like 1
Mesaj tarihi:

3000 veya öncesinde olanlar 5070 veya 5070ti’yi düşünebilir belki review’ları bekleyip. Sonraki nesil herhalde sonraki konsollarla beraber gelir ama, (node değişirse daha anlamlı bir gelişme yaşanabilir) bugün oynanan oyunlarda sıkıntı çekilmiyorsa beklenebilir.

Mesaj tarihi:

Su anki reviewlara gore en alinasi kart 7900 xtx gibi duruyor. $800+vergi burada, alasim var 5x serisi benchmarklarini gordukten sonra.

5080 20-24 gb olsa fiyat farkini hakedebilirdi ama su haliyle 4090’dan daha yavas cok rezil.

Mesaj tarihi:

7900xtx çok kötü yaşlanacak bir kart, son 5090 benchmark'larda zaten nal topluyor rt azı biraz geçen ölçüde devreye girince. zorunlu rt başladı. fsr4 de çalışmayacak. fsr3 ile uğraşmazlar bu noktadan sonra, mevcut haliyle kalır. ben almadığıma şükrettim. hani 6800-7800 segmentinde olsa fiyat nedeniyle anlaşılır ama 7900xtx'e o para verilmişken bekleyip 9070xt filan almak daha mantıklı illa amd isteniyorsa.

Mesaj tarihi:

RT’nin cok arandigi bir oyun yok minecraft falan harici bana gore. Onu da oynatir 7900xtx. Olsa olur olmasa cok sorun degil gibi RT. Asil 5090 alti kartlar cok kotu yaslanacak gibi bence 16 gb vram ile. Bugun bile 4k’da yetersiz o rakam. 

rt'nin zorunluluğu ve ağırlığı sadece yükselmeye devam edecek, bugün o parayı verip oyunda ayarları kısmak zaten şimdiden kötü ama daha da kötüleşecek. 16gb vram 4k'da herşeye yeterli framegen + path tracing bile açıkken. bunlar açıksa zaten upscaling devrede, o da vram kullanımını azaltıyor. 20-24gb istenen gün gelmeden çok önce 7900xtx oynanmaz hale gelir. 4k oynanacaksa zaten upscaling mecburi güncel bir oyunda, fsr2-3 de bulamaç gibi. 7900xtx yerine 5070ti veya 9070xt benzer paraya çok daha mantıklı. boşta duracak 8gb için bulamaç seyretmeyin bence.

9090xtx gibi birşey olsa mantıklı olabilirdi ama 7900xtx 5700xt bugün nasıl feature seti yüzünden kullanılmaz hale geldiyse öyle olacak.

geçen 1-2 yılda alındıysa eyvallah ama 2025'te almak 2026'da pişmanlık yaratır.

videoyu "5090 alın" diye koymadım bu arada ama steve'ler 1080p rt off benchmark filan koyuyor kimsenin kullanmadığı sentetik testler. "4090 vs 5090 2765212617 game avg 1080p 202fps vs 204fps hmm" diyen videoya bakıp alışveriş kararı vermemek lazım.

feature set eksikliğinden geçmişte çok çektim şahsen, amd şayet çıkaracağı kartlarla iyi-kötü feature parity'e biraz yaklaşırsa eyvallah ama son 3 nesilleri e-sports hariç bayağı kayıp yani. ai ve rt core'lar ekleyince bu nesilde biraz toparlayabilir belki.

Sam tarafından düzenlendi
Mesaj tarihi:

framegen ben begenemedim latency'den dolayi. belki story-telling tarzi oyunlarda acilir ama yine de bas falan dondurebilir vs cok manasini goremiyorum ben ekranin sag ustunde daha yuksek rakam gorebilmek disinda. upscaling fena degil gibi duruyor eskisine gore.

5090 + yeni psu fiyatini bu kadar berbat raster generational upliftten dolayi cok kabullenemiyorum acikcasi. ozellikle en son cikan aaa oyunlarda path tracing vs. her sey acik hali "ucundan kurtariyor" gibi flagship denilen kart. bu boyleyse flagship olmayan kartlarda neleri kismak gerekecek acaba? framegen falan bile acsan base fps 30 ise cok kotu duracak o.

<5090 benchmarklari beklenebilir ama 5090 alti kartlarin uplifti daha da az, o yuzden cok cazip gelmiyor yine de. 5070ti kagit uzerinde en iyi f/p gibi duruyor onun disinda evet.

• Yeni Oluştur...