Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İş hayatında cinsiyet ayrımcılığı var mı?  

18 oy

1. 1. Var mı

• Kadınlar lehine var
      7
    • Erkekler lehine var
      9
    • Ayrımcılık yok
      2

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:

sektörel olarak değişiyor ya ben otelcilik sektöründeyim bir kadın 6-7 yılda direktör olurken erkek için çok daha ve zor oluyor. 10 direktörden 7'si kadın. Bunu tabii hem daha prezantabl olmalarına bağlıyor ek olarak daha organize ve dikkatliler, erkek o kadar olamıyor. 

Mesaj tarihi:
df, 15.08.2024 09:43 tarihinde dedi ki:

Tahmini rakamlarla türkiyede kadınların lehine olan yerler yüzde 5, eşit yerler yüzde 15, erkekler lehine yüzde 80 olsun diyelim.

paticik gibi ortamların yüzde 50 si o yüzde 5 lik şirketlerde çalışıyo olabilir. Herkes kendi ortamına göre oy kullanırsa da bu sonuçlar normal. Ama türkiye gerçeği kadınlar için çok kötü. Tabi iyileşme sürecinde. Bi 20 30 seneye belki eşit olmaya yaklaşır.

Gerçi amerika, avrupa bile hala tam beceremediğim göre biz ona 60 sene diyelim🙃

veya akla daha yatkın olanı: %5-%15-%80 oranlamasının absürt olması lol. çok dramatikleştirmişsin dağılımı.

fabrika ortamı için konuşuyorum kadınlar ekstra kayrılıyor. üretimdeki kadın erkek oranı ile argedekini kıyaslayarak bile bu durumu anlarsınız. konu kadın düşmanlığına evrilmesin diye daha fazla uzatmıcam ama batıda yaratılan eşitsizlik havasına çok katılmıyorum.

ismi koyulmamış bir anlaşma var, imalatta erkek fazla planlamada kadın. argede dengeli. bazı yöneticiler (dindarlar) kendi ekibini erkek ağırlıklı yapıyorlar ki bu ayrımcılık evet ama aynı adamlar dindar/seküler ayrımcılığı da yapıyor adam alırken. dolayısıyla bu anomaliyi sadece cinsiyede bağlamak doğru olmaz. bazı kadın yöneticiler de ekibine 5 kadın alıyorsa 1 erkek alıyor örneklerine bire bir şahidim. savunma sanayinde proje kontrol ofislerine bakın mesela full kadın torpilli çalışanlardan oluşur. bence kadın-erkek'ten ziyade genel olarak ayrımcılığa karşı bir güvence yaratılmalı. 

yönetim tarafına ayrı parantez açmak lazım. NŞA'da (politik etkenleri çıkartırsak) yönetici kadroda hiçbir şekilde ayrımcılıktan söz edemeyiz çünkü yöneticilerin cinsiyeti yok gibi bişey profesyonel oldukları için kendini aşağı çeken adamı anında kızağa çekiyorlar. hiç gözünün yaşına baktıklarını görmedim. kadın erkek fark etmiyor kim kötüyse rotasyona uğruyor. tabi bu dediğim gerçekten profesyonel açık bir ekosistemde geçerli. bazı kapalı departmanlarda yöneticiler at koşturuyor, kendi ailecek görüştüğü kişiyi yükseltiyor. çıkıntılar varsa başarılı da olsa önünü tıkıyorlar falan. 

bu konunun çözümü bence özel sektörün güçlenmesi ile olur. ne kadar çok şirket o kadar alternatif. ayrımcılığın her türlüsü verimi düşüreceği için zaten bu tarz olaylara göz yumulan yerler elinde kalifiye adamları tutamazlar. tabi şirketler arası centilmenlik anlaşmalarının devlet eliyle yasaklanması da gerek.

• Tesekkurler 1
Mesaj tarihi:

Çok boş beleş bi vidyoya çok boş beleş bi yazı olmuş, büyük şirketlerde devamlı bu kadar ponçik ponçik çalışan var mı bilmiyorum da ülkenin 90%ında erkek kadın şöyle bi ortam mümkün değil. Vardiyalı üretim hatları haricinde çoğu kadın erkekler kadar yoğun çalışıyor, mesai saatinde erkekler ne kadar geyik yapıyorsa kadınlar da o kadar yapıyor, idari tarafta işler yoğunsa bir o kadar fazladan mesaiye kalıyorlar falan. Adam troldür vs.dir bakmadım ama klasik olayı büyütüp aşırı tepki alma tiviti olmuş.

Mesaj tarihi:

bizim şirkette yazılım tarafında kadın pek bulamadığımızdan denge kurmak için kalan support alanlarda kadın pozitif alım yapıyorlar. erkek adaylarla görüşmüyorlar bile. support dediğim analist, qa, marketing, ui/ux vb alanlar. iş olunca gerektiği gibi yoğun çalışıyorlar ama development kadar yoğun iş çıkmıyor tabi. o yüzden daha çok goygoy oluyor. bizim sektördeki bir çok şirkette de benzer durum olduğuna eminim. her sektörün dinamiği farklıdır. genellemek zor.

• Like 1
  • Yeni Oluştur...