Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

PC Toplama, newb soruları


Meow

Öne çıkan mesajlar

Arkadaşlar selam, uzun sayılabilecek bir süre önce masaüstü windows pc'mi bırakıp iş için Mac, entertainment için ps4'e geçtim, şuanki durumumda Mac taşınabilir olarak isteklerime yetiyor(2017 air) ps4 de streaming için vs ok ama bir masaüstü bilgisayar toplamaya ya da ikinci el yakın bir şeyler bulursam almaya karar verdim, ihtiyaçlarım belli olduğu için çok high-end birşeye ihtiyacım yok, çok uzak kalmışım piyasadan, baktığım kadarıyla olabilir dedim parçalar;

1 - MSI VGA GEFORCE RTX 3060VENTUS 3X 12G OC RTX3060 12GB GDDR6 192B DX12 PCIE 4.0 X16 (3XDP 1XHDMI) (marka değişebilir çok detaylı incelemedim ama 12gb 3060lar mantıklı duruyor.)

2 - AMD Ryzen 5 5600 (yine fiyat performans olarak mantıklı ve yeterli duruyor)

3 - GSKILL RipjawsV Siyah DDR4-3600Mhz CL18 16GB (1X16GB) Single (18-22-22-42) 1.35V 

 

PC yanlış düşünmüyorsam en çok Da Vinci Resolve'da yük altında olacak, 4k h264 ve belki 4k h265 video editlenecek, çok fazla vfx vs işim olmuyor, olmaz da gidişata göre. Oynadığım oyunlar zaten CS:GO, OverWatch, CoD, WoW gibi oyunlardı bunlarda ya da oynamak istediğim yeni bir oyun çıktığında sorun yaşayacağımı düşünmüyorum bu ya da muadil donanım ile yanılıyor da olabilirim bilemedim.

 

Aklımda olan sorular;

 

- CPU - GPU seçimimde Nvidia bir kart için intel işlemci almak daha mantıklı olur mu?

 

- Sıvı soğutma muhabbetine ben hiç girmedim, default gerekli mi bu nane şuan toplanan sistemlerde, CPU - GPU OC edilmeyecek, Da Vinci Resolve Studio bildiğim kadarıyla hem CPU hem GPU'yu kullanıyor, bütün yükün bir tarafa yığılması gibi bir problem de yaşamam diyorum ama bilen birinin yardımına ihtiyacım var.

 

- Yeni çıkan M2 SSD'lere baktım gayet güzel duruyorlar, 1 tane 512, 1 tane 1TB alsam sorun yaşar mıyım? Ne kadar güvenebiliyoruz bu disklere? HDD her ihtimale karşı gerekli mi? İşim gereği yedekli çalışıyorum haricilerde ama yine de bir panik yaşamak istemem.

 

- Anakart için beni 4-5 yıl içinde üzmeyecek bir fiyat/performans ürünü tavsiyeniz olur mu?

 

- Şuan için referans monitör almayacağım ki sistem genelinde fiyatı düşük tutmaya çalışıyorum, ref monitör seneye dahil olacak sisteme, o zamana kadar kullanacağım 2k bir monitör işimi görür diye düşünüyorum, <5ms olması ve color accuracycinin nazaran yüksek olması gerekiyor, yani 1ms olacağına 5ms olsun accuracy yüksek olsun daha çok işime geliyor, yine burada bir fiyat/performans ürünü tavsiyesine ihtiyacım var.

 

- amazon.de üzerinden vs alsak bu parçalar türkiyeden daha ucuza geliyor mu?

 

Bu soruların cevaplarını internette bulabiliyorum ama nedense hepsi yanlı yazılmış gibi geliyor bir de yıllardır patinin teknik bilgisine güvenim sonsuz, cevap veren olursa şimdiden teşekkürler 🙂

 

 

 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

nvidia ile amd'nin sorunu yok.

sıvı soğutmaya gerek yok o işlemci için.

hdd'ye gerek yok. hdd'den daha güvenliler, patlarsa bile read only'e dönüşüyor bildiğim.

3060 bayağı geri ve artık eski bir gpu yalnız, güncel cod yenilenince 1440p'de çabuk yaşını belli etmeye başlayabilir. oynamak istediğin oyunlar için benchmark aramanı öneririm.

net bilmediklerime cevap vermedim, diğer arkadaşlar yazsın.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Stock değil düzgün bir fan alırım zaten de sıvı soğutmadan gözüm korkuyor hep nedense montajı yoracakmış gibi 😛  3060'ı mantıklı bulmamın sebebi aslında video ram / da vincideki gördüğüm performansıydı ama daha yeni muadillerine bakarım, abi birde hayatında çoğu oyunu low ayarlarda oynamış bir insanım gpu'da o yüzden 10kyı geçmek istemiyorum hiç ihtiyaç yok şuan ama diğer kartlara da bakayım bir yüksek ihtimal daha iyi bir seçenek bulurum, rx7600leri okudum biraz dün redditte onlara bakayım. Bu arada 5600X'i görmemişim ona da bakayım hfsd 2 aya anca toplarım ben 

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

5600x'e gerek yok ya, ben aldığımda alternatifleri pek yoktu ama 3060 gibi bir karta gereksiz fazla gelir. cpu kullanan productivity yapacaksan intel'in e-core'lu 12 veya 13 serilerine gözat.

ilk mesajındaki gibi ikinci ele fırsat vermeyi düşünüyorsan 10k altı 3060'tan çok daha iyi kartlar var 3070 gibi. vram gene lazımsa amd muadilleri var, onları da değerlendir istersen. normalde amd önermezdim ama nvidia vram cimrisi.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dün sahibindene baktım, var daha iyi sistemler ama bir yandan da seçenek sayısı çok az Antalya'dayım. 1-2 ay arası işte iyice okuyup edip takip edeceğim, sonra varsa uygun bir ikinci el o an için olabilir, olmadı parça fiyatlarına bakar toplarım 1 haftada. Kullanacağım programlarla uyumluluklarına vs göre az çok belli olur zaten öğrendikçe, amd muadillerinden çıkacak gibi bir şey, son kartım da amdydi memnundum aslında.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...