sylvanas Mesaj tarihi: Ekim 26, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2020 Frontend işinde freelancer ya da firmada çalışan ve para kazananlara sormak istiyorum. Baya expectation vs reality tadında bir şeyler yazar mısınız iş hakkında? Türkiye'de ortalama bir firmada klasik bir gün ya da hafta nasıl geçiyor, tam olarak neler yapılıyor neyle uğraşılıyor? Kağıt üstünde kalan şeyler ya da angarya işler vb gibi. Şey gibi mesela, astrofizik mezunu ne yapar diyince kariyer net gibi sitelerde tanımlar çıkar ya işte evreni araştırır roket yapar karadelik izler falan yazarlar ama adam liselilere fizik dersi veriyordur sdb. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Ekim 26, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2020 React yapiyoLr benim bildigim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Oce4n Mesaj tarihi: Ekim 26, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2020 İşin 2 yüzü var. grafik tasarım tarafı ve FE development kısmı. Grafik tasarım kısmını sormuyorsun sanırım. ama verdiğin benzetmeler burada geçerli. anlatılan iş ve yapılan iş burada farklılaşıyor. Yazılım tarafında anlatılan iş ne ise o yapılır. FE dev kısmını da 2'ye bölenler olabiliyor. Görsel ve yazılımsal olarak. Görsel dediğimiz html+css yazanlar sadece (grafik tasarıma da yakın kişiler olabiliyor bunlar). Yazılımsal kısmı da sunucudan datayı hazırlayıp FE'ye getirenler diyelim. Ama şirketler ikisini de bileni istiyor çoğu zaman (ikinci tür adamları). Sonra neden bu arayüzden odun gibi çıkıyor diye şikayet edince de outsource ediyorlar arayüzü... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
monoscope Mesaj tarihi: Ekim 26, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2020 (düzenlendi) Yeni nesil front end developerlar biraz daha kendini backendci gibi hissetmek icin javascript nodejs MERN vs. seylere agirlik verip abi ben css yazmiyorum ui developer degilim javascript engineerim diyor. Hakli olduklari noktalar var tabi ama biz bu meslege basladigimizda photoshoptan alir html css'e cevirirdik yanina da bir jquery mis Developmentin neresine bakarsan angarya is var valla front endin de kendine has dertleri var. Abi dugme kaymis, abi ekran kuculunce form bozuluyo gibi dertler. Front endin guzel yani ama kurumsal bir sirket icin konusuyorum mesela birsey oldu ve site patladi %95 front endi ilgilendiren bir konu olmaz, basi agrimaz Ekim 26, 2020 monoscope tarafından düzenlendi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Litminov Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 (düzenlendi) Ben de bilişimciyim. mezun olduktan sonra hangi alanda işe başlasam derken frontendçi olmaya karar verdim. Dandik bi eticaret sitesinde 6 ay kadar çalıştım. Tabii dandik olduğu için ne iş olsa kilitliyorlardı. Pek de güzel deneyimler edinmedim. Profesyonel bir kurumda (profesyonel olanı var mı, nasıl anlarız) ne yapıyorlar, junior maaşı ne kadar, sprint, scrum gibi saçmalıklar var mı, işleyiş nedir bir iki tüyo alsak süper olacak. Kasım 10, 2020 Litminov tarafından düzenlendi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Goering Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 (düzenlendi) sprint, scrum, JIRA olmayan geliştirme var mı diye sorsaydın banka projecisiyim, teknik anlamıyorum ama sprint'ler çok detaylı. kontrolün kontrolü gerekiyor yazılım olunca. Kasım 10, 2020 Goering tarafından düzenlendi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Litminov Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 Evet olmayan bir kurum var mı diye sorsam daha doğru olur. Sadece yazılım sektöründe mi böyle? Ben bu kontrol işinden çok rahatsızım hele ki jira. Dakika dakika ne yaptığını rapor et demek küfür gibi geliyor bana. Daha serbest çalışmak istiyorum ben. Bana net bir şekilde yapılacak iş verilsin yapayım istiyorum. 9 günde yaparım bilemedin 10 günde yaparım. 7 günde yaptın yaptın yapamadın fail oldu sprint al sıçtın bok ettin diye suçlu aramak niye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Goering Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 (düzenlendi) JIRA işte planlamayı mümkün kılıyor, atıyorum sana proje atıyorum: approx. "2 gün" yazıyoruz, sen 4 günde bitirebiliyorsun. öyle öyle önümüzü görüyoruz, delay var mı vs? hangi bug neyi BLOCK ediyor. bir sürü de comment giriyorsun, mail'larda kimse kaybolmuyor. illa bunun da haftalık 1-2 toplantısı oluyor. developer'ı zaten kimse çok pushlamıyor, rahatsız bir süreç olduğunu de herkes biliyor genelde. başka süreçlere tanık olan varsa yazsın, finans tarafı banka / forex böyle. Kasım 10, 2020 Goering tarafından düzenlendi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Oce4n Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 türkiyede düzgün scrum yapan ben görmedim 1-2 istisna dışında. genelde agile çalışıyoruz biz diyorlar... (iş geliyor yapıyoz işte mantığı). çünkü sürekli yeni proje gelip geliştirme yapılmıyor çok büyük kurumlarda. var olan projelerin üstünden ilerleniyor genelde. bunun da büyük çoğunluğunu support oluşturuyor. customer support içerisinde scrum zaten çok da anlamlı değil. task management toolu kullanmayı da yönetim biçimi olarak saymıyorum. işin takibini kolaylaştıran bir araç o sadece. benim şu ana kadar gördüğüm ve duyduğum yönetim sistemi: patronlar müşteriyle buluşuyor iş konusunda anlaşıyor. kafalarına göre bir deadline belirliyorlar. yazılım ekibine hadi bunu yetiştirin diyorlar. analistçiler tarafından microsoft project üzerinden iş parçalarına bölünüyor (yazılım süreciyle alakasız da bölmeler olabiliyor). yazılım ekibini oluşturan juniorlar sözde işleri alıp yapıyorlar kimse kontrol etmiyor bu çocukları. sonra bir bakıyorlar ki yanlış yapılmış bu işler. şirketlerde taşaklı adamlar olur genelde bunlar deli gibi çalışıp milletin bozukluklarını da kapatıp projeyi taşıyorlar. sonra müşteriye sunuluyor proje müşteri diyor ki ben böyle bir şey istememiştim. meğersem analizciler kafasına göre bir şeyler tasarlamış müşteriyle tam konuşmadan. taşaklı arkadaşlar müşteriye gönderilip yerinde geliştirme yapılıp gene eksiklikler tamamlanır ve proje biter. ama yurt dışında bu manzarayı göremezsiniz. sprint toplantıları 2 haftada bir olur. her gün 5dk lık scrum toplantısı yapılır. ekip üyeleri ben bu bu işleri yaptım bunları yapacağım diye diğer üyelere bilgi verir. eksik olan konularda başka ekipe bilgi verilmesi gerektiği konuşulur. unit test yazmayanı döverler, juniorlar kafasına göre iş yapamaz senior tarafından code review yapılarak ilerleyebilirler. kaos ortamı çok oluşmaz. neden böyle oluyor peki? cevabı da aslında bizim ülkemizdeki senior yazılımcıların seniorlukla tek alakası *sene doldurmuş olmak*. piyasada çok rahat bulabilirsiniz title olarak senior olarak gözükür 10 senelik deneyimi vardır ama memur gibi çalışmıştır sadece, kendisini geliştirecek bir şey yapmamıştır. unit test desen ne ki o diye bakar, git flowa ihtiyacı olamıştır bu güne kadar, performans ihtiyacı olan bir proje geliştirmemiştir... daha liste uzayıp gider.... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
reyou Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 oha +32847298347238947 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 10, 2020 Yeni bir FE devimiz var, ondan önce kendi çabalarımızla yapıyorduk genelde hazır kütüphaneler kullanıyorduk zaten. Onun haftası nasıl geçiyor, veya devlerimizin haftası nasıl geçiyor onu anlatayım. Gün başında scrum toplantımızı yapıyoruz, şu anda aynı anda 2 proje yürüyor. Sabah toplantısını yaptıktan sonra, herkes birbirinin dün ne yaptığını bugün neyle uğraşacağını biliyor. Koda yumuluyorlar veya aralarında teknik toplantılar yapıyorlar. Gün içerisinde acil durumlar olduğunda operasyona çekebiliyoruz onları. Yeni bir ürün veya modül geliştireceksek, işin kanlı bıçaklı, zor tarafı başlıyor. Yeni bir ürün yapmak zor, ben sahanın müşterinin beklentisini belirtiyorum aynı zamanda teknik bilgilerimi sunuyorum, Dev ekibi nasıl yapabileceklerini neyin olmayacağını neyin olacağını belirtiyorlar. Uzun sürüyor bu toplantılar ama bir hedef çıkıyor nihayetinde ki sprint olarak düşünülebilir bu hedefler. Yeni modül doğrudan müşteri tarafından istenen kritik birşeyse biraz daha stresli ama belirli, yeni bir şeyi biz yapıyorsak daha rahat ama belirsizlik yoğun oluyor. Beyinde fosfor kalmıyor heh. Bu tabi ürün tasarım kısmı, bunun bide görsel tasarımı var ki aman allahım en zoru o. UX tecrübelerimiz kendi tecrübelerimiz + müşteri davranışları ile sınırlı. Allahtan hepimizin kafası farklı çalışıyor ve birbirimizin yaptığına bok atıyoruz ki ortaya güzel şeyler çıkıyor. Temel kaiedelere uymaya çalışıyoruz genel olarak. Ben ekibi angarya hiç bir işle uğraştırmayı istemiyorum ama bir sisteme uyulması gerekli. Sistem yoksa kaos vardır, iş bitmez. Kod kısmındaki sistemi ortağım kuruyor, zaten artık o kod yazmıyor gibi bir şey heh. Bense yönetim ve operasyon tarafında kuruyorum. Arkada hep bi ajandamız var, mesela yeni bir ürün yapıyoruz, kime satabileceğimi biliyorum ama şu anda daha ortada MVP yokken marketingine başlamadım. Spesifik olarak FE tarafı napıyor? Eğer yeni ürün veya tasarım yapmıyorsa, ki tasarımın en güzel yolu bir yerlerden esinlenmektir, "böyle bişi yaptım abi nasıl olmuş" la gelebiliyor FEci arkadaş, öyle yapınca bayılıyorum =). Tabiki tasarım büyük bir firmada FE nin görevi değil, ama biraz UI biraz UX tecrübesi olması bi startup için ideal. Onun dışında benim bakış açımda FE ve BE çok farklı değil, iki tarafta kodcu yani. Eskiden HTML CSS JS üçgeni varken FE ciler biraz daha soft kodcu olarak görülürdüde artık öyle değil yani. Bu arada, sprint scrum saçmalık değil arkadaşlar :). Çok çok faydalı şeyler. Ama yöneticiniz bunları size hissettirmeden uygulayabilir veya modifiye edebilir. Plansız hedefe ulaşılmaz ve her zaman için deadline > motivasyon. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar