Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mehmed: Bir Cihan Fatihi (2018) - Kanal D


sanssizsansli

Öne çıkan mesajlar

http://682350.static.karar.com/img/682x350/18-02/13/fatih-dizisi.jpg


Başlığını bulamadım. Bugün kanal d'nin sitesinden izledim.
Muhteşem yüzyıl gibi boktan olmamış ilk bölüm. İlerde ne olur bilmiyorum da saraydaki dallas tarzı olmayacak gibi.

Bi de ilk başlardaki patlama animasyonları çok boktan geldi bana lel
Fatihin aklına vurgu yapmayı ihmal etmemişler Celal Şengör sevinsin haha
Tabi bu tarz tarihi dizilerin klişelerine de girmişler her zamanki gibi yerli yabancı her yapımda bu olduğundan neyse sorun değil dedim.
2 saatlik ilk bölüm yapmışlar, sıkmadı ama eğer her bölüm böyleyse düzenli izlemek için aklıma yatmıyor pek.
evet.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şu da burda dursun
said:
konuya belki dogru, belki yanlis ancak derin bir bakış açısı getirmek istiyorum, şöyle ki;

şovenizm ve "hamasetten" beslenen ve de şer'i kurallarin empoze edildigi, fesin, pala/pos biyigin, arap alfabesinin, medine'nin, halifeliğin, saltanatın, monarşinin ve sair kutsal değerlerin on plana cikarildigi, haliyle inkılaplar ve laiklik gibi kavramlarin soyutlandigi bu tür filmler "basit" filmler degillerdir. basit olarak degerlendirmeme sebebim ise filmlerin dönemin gercekligini yansitmasi ile ilgili kaygilarim degil maalesef.

sağ goruslu, islamci ve muhafazakar temelleri olan bir iktidarin kendi siyasi propagandalarini uygulamak, mevcut nüfuzunu korumak, yeni seçmen, sempatizan ve partizanlar yaratmak acisindan bu tur dizilerin ulusal bir deger ifade ettiklerini düşünüyorum.

iktidarin, (o'nun müştemilatı ve de mutemmim cüzü olan milliyetci parti'nin) afrin'e, menbic'e duzenledigi operasyonlarin en doruk noktasinda, istanbul'u fetheden bir devrin padisahini konu almak gerçekten cok akillica, ve bu bir tesaduf degil..(zannımca)

medya bir nevii 'siyasal islamciligin' altyapısını hazırlıyor, bir neslin beyinleri sistematik olarak yıkanıyor, onaltı yıllık iktidar artık ustalık dönemini yaşıyor gerçekten de.

ayrıca bu filmlerin odak konularindan birisi de şehitlik mertebesinin yüceltilmesidir. sahsi teşhisim tabiki bu. misal, film sahnelerinde ordu sefere cikarken namazlar kilinip, allah, ummet ve vatan toprağı icin ölümün kutsallığı yüceltilir. akla degil, duygulara ve uhreviyata hitap eder. ne anlatmak istediğimi eski koalisyon donemlerini ornek gostererek birazdan ifade etmeye calisacagim..

kerameti bir dizi, evet. ozellikle trt'de yayinlanan filinta, abdülhamit, mehmetcik kutulamare de birer dizi. ama nefes almaksızın birer birer benzer senaryolar turetilerek nesillerin bilinçaltına ince ince işleniyor nedense..

hatta "seksenler" dizisi bile 'iktidar seviciligi' için gereğini yerine getirdi kanımca. komünistleri itin g.tüne sokup, inceden inceye ülkücüleri yücelttiler. solculuk ve komunizm tu kakadır mesajı verildi. ha dizi giyim kuşamıyla, yokluklarla, ümit besen'i, sezen aksu'suyla dönemi yansıtıyordu, evet.. ama 2007 yılında genel kurmay'ın bir e-muhtıra ile hükümete aba altından sopa gösterdiğini düşünürsek, dizinin "basit" bir senaryo gibi görünse de kamuoyu nezdinde darbelere karşı bir algı yaratmayı hedeflediğini de öngörebiliriz.

biraz once degindigim konuya geleyim. 1990'li yillarda suleyman demirel, tansu ciller ve mesut yilmaz'in vb. icinde bulundugu koalisyon hukumetlerinin ve bakanlarin gorevde kalma suresini, erken ve genel seçimlerde aldıkları oyların en önemli kıstaslarından yegane birisi de pkk ile mücadele surecinde gelen "sehit" haberleri olmuştur. bu tehdidi mevcut iktidar da 2007 sonrasında gayet bariz gormus, "çözüm sürecinde" silahlar susmuş olsa da sonrasında her gün şehit haberi gelmeye başlamıştı. hatırlarsanız birkaç yıl öncesine kadar şehit cenazelerinde iktidar temsilcileri yuhalanıyor, arbedeler çıkıyordu.. işte toplum mühendisliği ve kitlesel algı yönetimi o kaygılarla başladı.. hamasi dizi filmler de bu mühendisliğin önemli bir çarkı oldu. ve çark gitgide daha hızlı dönmeye başlatıldı. şehitlik, hükümetin basarisiz politikalari ile birlikte anılmıyor artik.. gayet olaganlasti ?..

bugün şehitler ve şehit sayıları hakkinda en ufak bir elestiri duydunuz mu? hamaset temalı vatanperverlik ve milliyetçilik akımını dizi filmlerde bu kadar fazla işlersen; eleştiren ya linç, ya da vatan haini ilan edilir, bu kadar basit.

bu tür sinema ve diziler bir tür propaganda araclari. zihin kontrolunu saglamak suretiyle, bireyler yonetiliyor.

edebiyat, halkla iliskiler, sosyoloji, psikoloji vb. kitaplarinda-derslerinde "kitle iletisim sürecini" mutlaka gormussunuzdur, ifadesi soyledir;

*kaynak>ileti>kanal>hedef kitle>geri bildirim

konu uzerinden basitce açılımı;

*dizi>propaganda>televizyon>halk>oy

algi muhendislerinin diktesi ile yazılan bu diziler, kitlelerin siyasal ve ideolojik görüşlerini de rahatça şekillendiriyorlar.

mesela ekonomik krizin basindayiz. yakinda "avaramu" benzeri diziler yayinlanarak, "yoklugun" ne demek olduğunu da kazirlar hafizalara. bu vesile ile de aldigimiz asgari ucrete şükrederiz...(gibi)

kimsenin izledigi film veya diziye kulp takma derdinde degilim. sesli dusunerek çarkın hızlı dönmeye başladığını gördüm, nedense bu dizi üzerinden yorumsuz kalmak da istemedim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dizi güzel ben de beğendim, 50 yaşında adam oynamıyor 40'larında adam oynuyor, kaldı ki her 10 bölümde bir adam değiştiremeyeceklerine göre bu şekilde olması daha mantıklı. Jon Snow gibi 1.5 senede bir 6 bölüm gelse mantıklı olurdu söylediğin de sezonda 20 bölüm, her bölüm 2 2.5 saat olunca olamıyor maalesef.

Türkiye'de dizi yapmak sıkıntı her türlü, genelen her şeyi eleştiren bir millet olduğumuz için illa takacak bir şey bulacaktır insanlar. Yapımcısı Vatanım Sensin'in yapımcısı, o nedenle dizinin yapım kalitesinin iyi olacağını düşünüyordum, giysiler, mekanlar, çekim kalitesi yüksekti genelde. Oyunculuklar da şimdilik iyi. Dirilş Ertuğrul ile Muhteşem Yüzyılın arasında olmuş, Kenan çok yakışmış, heybetli, doldurmuş Fatih'i. Çetin amca biraz abartı oynuyor ama güzel, kızları çok kötü tabi, oyunculuklar yerlerde. Belli bir nesilden sonra genç oyuncu gelmiyor herhalde diye düşünüyorum. Muhteşem Yüzyıl'ın oyuncu seçimleri de gayet iyiydi, o dönem yıldızı yeni parlayan çocuklar, şehzadeleri iyi oynamıştı, Aras, Engin, Mehmet Günsur falan çok iyiydi. Detaylar da iyiydi, ay tutulmasını ölçebilmesi falan, Fatih çağının en aydınlık liderlerinden, çok önemli bir figür, çağ başlatan, çocukluğundan beri İstanbulla yatıp kalkan bir padişah.

Konu olarak da güzel bir konu seçtiler. Tabi sadece Fatih üzerinden giderse iş sıkıntı. Muhteşem Yüzyıl'ın da Diriliş'in de bence tutma sebepleri evet ecdad tarih ama bir yerde çok fazla karakter ve onların hikayeleri de işin içine girdi. Muhteşemde bir Süleyman var ama, kızının hikayesi, şehzadelerin çekişmeleri, onları aile hayatları, yeniçeriler bile yeri geldi 3 4 bölüm konu olarak işendi. Böyle dallanıp budaklanırsa iyi götürür Mehmed, yok tek padişahın hayatına girersek bence uzun soluklu olmayacaktır.

10 üstünde 8.5 verdim, TR dizilerine göre. Globalde 6 çalışır. Yan roller lazım.


Üstteki konuya şöyle katılmıyorum, bu ülkede o zaman Asker dizisi çeksen TSK propagandası, tarihi dizi çeksen Osmanlı propagandası, Cumhuriyet dönemi dizisi yapsan CHP propagandası, Atatürk yalakalığı olacak. Yani ne yaparsan yap patlaksın. Arka sokaklarda yok mu yani hükümet desteği? Sınır ötesine gidiyorlar, kendi içlerindeki polis askıya alınıyor fetöcüler tarafından vs, Söz dizisi, Börü dizisi, Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz vs vs.. O zaman sadece survivor ve yetenek sizsinizle geçecek tv kanalları, ama ona da laf geliyor, bizi uyutuyorlar bu şekilde acuna para kazandırmayın vs diye. Bu tür eleştiriler hep olacak, ne yaparsan yap bir grubun hoşuna gitmeyecek. Mehmed içinde ona bakan sultan "Tanrıya emanet ol" dedi dizide, öyle dediği için hashtag oldu Mehmed dün gece, neden "Allah'a emanet ol" dememiş diye, saçma sapan şeylere takan insanların ülkesiyiz maalesef. Viking dizisi yaptılar 5 sezon, ooo vikingler dünyaya yeniden hükmetmek mi isityor yoksaaa aman tanrımm...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

burası vizyon birilerinin film, dizi başlığı açıp bunu seyir zevkine göre değerlendirmesi ya da konuşmasında ne gibi bi sıkıntı var? saçma sapan yerlere çekmenin bi manası yok. işi sinema boyutunda konuşuyoruz ecdad vatan padişahım çok yaşa mı demiş kimse? her şeyde faşist olmayın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Süreç olarak evet ama dizi içinde bu sefer konu ağırlaşıyor, çekimler uzuyor, yavaş çekimlerle süslicez, süre uzatıcaz diye yırtıyorlar. Ben bütünlüğün korunmasıyla ilgili dedim onu. Vatanım Sensin de mesela son sezon herhalde daha uzamaz dizi, 2 sezonda bitecektir. Orada da adam var, adamın ailesi var, her üyenin kendi hayatı, evlenmek istediği, evlenemediği kişiler var, arkada bir özgürlük mücadelesi var, efelerin olaya bakış açısı var, inönü var, mehmet akif ersoy geldi şimdi falan derken dolu dolu gidiyor. Kurgu anlamında çok alt hikaye ana hikayeyi tamamlıyor, seyredecek bir şeyler çıkıyor illa diye demek istedim. Diğer türlü tek ana hikayede 3 kişinin çevresine olan etki tepkilerini izliyosun o kadar. Ek bişeyler lazım içeri, Çandarlı'nın bakışı, fikri, istekleri de önemli mesela onu verecekler belli ki, orhana devam etmeliler mesela, tahta çıkamadı gg oldu daha görmiyelim olmasın, yaşadığı kadar görelim ayrı şekilde...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Faşistlikle ne alakası var abi :D adam değişik bir bakış açısı sunmuş beğenirsin veya beğenmezsin.Kaldı ki yazdığı şeylerde ki haksızlıklara söz etsen anlıycam ama genelleyerek bunu savunuyorsun.

Dedikleri yüzde yüz veya yüzde elli doğru olabilir veya olmayabilir ama bunlar düşünülmeyecek veya göz ardı edilebilecek gerçekler değiller. Senin ülkende medya tamamiyle propaganda aracına dönüşmüşse sende aklı selim bir birey olarak kuşkucu yaklaşabilirsin olaylara.

Yoksa Fatih Sultan Mehmed Atatürk ile beraber Türk ulusunda öne çıkan en taşaklı adamlardan birisi.Bence de dizisi filmi olmalı insanlara anlatılmalı ama misal objektif olduğu düşünülen tarihçiler bu adamın kendini osmanlıdan çok istanbulu aldıktan sonra romanın devamı gibi gördüğünü islama aykırı olan bir çok şeyi belki de yapan ilk padişah olduğunu söylüyorlar(heykele girememiş ama gidip kendi portresini çizdiriyor misal) yüzde 90 bunların hiç birisini vermeyecek bu diziler olumsuz yanlarını göstermeyecekler objektif bir bakıştan çok ecdad gazı üzerinden dönecek yine konu keşke aksi olsa da bizde severek izlesek göt olsak.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

fatih sirf osmanlinin degil dunyanin gordugu en psikopat liderlerden biri vizyon olarak. homerosu orjinalindan okuyup hectorun ocunu alicam kafasina girmesi filan tam kirik oldugunun ispati aslinda, bu gibi adamlar yaratiyor tarihi zaten.

osmanli kabile kafasindan devlet kafasina fatih sayesinde gecebildi, 2. mahmuta kadar devleti agir aksak yuzyillarca tasiyabildi bu fatihin kurdugu duzen ki buyuk istir, fatihin vizyonu ile yetisen adamlar sayesinde 2. mahmut cikabiliyor kac yuzyil sonra. 2. mahmutun yaptigi reformlar sayesinde ataturk ve cumhuriyeti kuran o super kadro yetisebiliyor.

bunlar anlatilmiycak tabikide. fatih sultan mehmetin hayattayken halkin en nefret ettigi padisahlardan biri oldugu, ona kiyasla yobaz oglunun ne kadar hos karsilandigi anlatilmiycak. batinin efelenmesi nedeniyle degil kapasitesi nedeniyle nasil gercekten korktugu bir adam olduguda yazilmiycak. ver kahramanligi, ver coskuyu bitti gitti iste

neyse bekleyin bi 10-15 seneye filan cok guzel evrensel bir IP cikarticam size omrum varsa ;) o zamana kadar cyperpunk biterse polaklara satarim oyun haklarini leziz leziz oynarsiniz star citizen beta cikmadan
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...