Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

State of Linux 2018

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
Ubuntu MATE'de gelmiyor onlar. Bir de Minimal Install diye bir sey cikardilar, cok iyi. Sadece DE, temel DE araclari (en temel) ve Firefox yukleniyor onunla. Sonra her seyi sen yukluyorsun.

Bir de Ubuntu MATE farkli abi, kullanacagim tek Ubuntu versiyonu. Hem yapanlar cok iyi, hem de yapanlarin neredeyse hepsi MATE'i yapanlarla ayni kisiler, gayriresmi MATE dagitimi gibi. MATE kullanacaksan daha iyisi acik ara yok.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
"Minimal Install" Ubuntu'nun yeni ozelligi, tum resmi versiyonlarda var. Su: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ubuntu-18.04-Minimal-Desktop

Ubuntu core dedigin X filan olmayan, minimal ubuntu. Network installer da filan var. Ayri bir sey o. Bu Minimal Install Core + minimal DE gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

But the Ubuntu Amazon icon does remain in the minimal install. Firefox, Nautilus, Ubuntu Software, and Help remain.

E duruyor Amazon App'i işte :D

Ubuntu tamam çok fazla forum destek var çok popüler olduğu için ama Deepin'de de, Arch tabanlı Manjaro veya Antregos'ta da herhangi bir sıkıntı yaşamadım bugüne kadar. Ubuntu kullanmak için bir sebep yok bence 2k18de. Hem Linux distrosu ol, hem Open Source Development'ın öncüsü olmaya çalış hem de Amazon reklamlı uygulama yüklü gel lol.

Hatta yok muydu ya Ubuntu'nun Microsoft gibi user datası taşıdığını söyleyen bir haber

https://www.omgubuntu.co.uk/2016/01/ubuntu-online-search-feature-disabled-16-04

16.04 ile kaldırmışlar da baya lol
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
paradoksalkedi said:

But the Ubuntu Amazon icon does remain in the minimal install. Firefox, Nautilus, Ubuntu Software, and Help remain.

Ubuntu'da duruyor abi. Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu MATE'de durmuyor. Ubuntu MATE epey epey temiz, tum bu Ubuntu garip seylerini kaldiriyor.

Dedigim gibi, Ubuntu 18.04 yuklememin tek nedeni Ubuntu MATE'in varligi. MATE favori DE'm su anda, Ubuntu MATE en iyi kullanildigi yer. Rolling release filan kullanamam zaten. UYAP ve e-imza programlari su an calisiyor ama Arch, Solus ya da sid ile her an bir guncelleme sonucu ucabilirler, ne yaparim o zaman ben?

Stable lazim yani bana. Arch, sid filan, stable degil bunlar. Deepin de sid tabanli zaten, rolling release. Stable sistem cokmuyor, saglam calisiyor demek degil abi, stable sistemde calisan programlar calismaya devam edecek, fonksiyonellikte bir degisiklik olmayacak demek. UYAP programlari 5 sene boyunca 18.04'de sorunsuz calisacak yani demek.

Bu durumda stable dagitim olarak Debian Stretch, CentOS, Ubuntu LTS, openSUSE Leap ve Mageia kaliyor geliyor.

Debian Stretch guzel, tek sorunum onunla MATE 1.16 ile gelmesi, Ubuntu MATE'deki 1.20 gtk3'e gecti tamamen, bir suru bugfix de gecirdi, cok daha iyi calisiyor. MATE nedeniyle esgectim onu. Ubuntu MATE olmasaydi, ya da KDE veyahut Gnome kullanayim deseydim Debian Stretch yuklerdim. sid ile de KDE kullaniyordum zaten.

openSUSE Leap cok cok iyi bir sistem, 15'de cikmak uzere, onun betasini na kurabilirdim, ama YaST yok mu YaST? Tum ayar dosyalari allak bullak sayesinde, hic bir sey alistigim gibi degil. Tekrardan ciddi ciddi kullanmayi ogrenmek gerekiyor. Ondan atladim onu da.

Mageia destek olarak kotu, third-party destegi sifir neredeyse. CentOS ise ana bilgisayarda kullanmaya uygun degil, tum optimizasyonu da sunucular icin.

Rasyonel bir sekilde Ubuntu MATE 18.04 sectim yani. Debian sid kullanmaya devam ederdim stable sistem istemeseydim, ya da Debian Stable yuklerdim MATE istemeseydim.
Sosyal ağlarda paylaş

Mate iyi de
Linux hala 3rd party gui li yazilimlarda cok kotu ya.

Ne evernote var, ne onenote var, ureticiler naive linux yapmadikca boyle olucak sanirim.

Windowsta allahini sevsin bi excel yapsin su linuxe lite surum cart curt ne olursa oksun, verecem kac paraysa
Sosyal ağlarda paylaş

paradoksalkedi said:

linus torvalds'a sor onu en popüler distro builtin reklam koysun diye mi geliştirmiş kernel yapısını diye :(

Bi deneyelim lan olcak mi acaba diye gelistirmis, en populerinden en kullanilmayanina kadar herkes kullansin, istedigini yapsin diye de salivermis cayira. O yuzden herhangi bir kurulus kendini destekleyen, organizasyonuna para akitan sponsorunu kendi distro'suna eklerken kimseye bisey sormak zorunda degil.

Linux Kernel da Linus'in intellectual property'si degil artik. O yuzden gidip sorarsan da `bana ne lan?` diyerek azar isitmen oldukca olasi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Net calisiyorlar ya hukuk programlari, sorun yok. Tek gereken Oracle'in Java 8'ini kurmak, OpenJDK ile sorunlu oluyor. macOS'da calismiyorlar ama, Macbook kullaniyorum ben de. Macbook'a Windows yukleyince performansi epey kotu oluyor, Linux ile cok daha iyi calisiyor Mac'ler Windows'a kiyasla.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Bu arada Uyap editorlerinin Linux paketini hazirlayan yanlis hazirlamis, executable'larda (Java baslangic scripti kendileri) shebang yok, bash disinda bir shell kullaninca calismiyor kendin eklemezsen =)

Boyle bu isi konusan yerler bulduysan hayrina yaziver bunu da oralara =)

Ben de vaktinde bakmistim ama OpenJDK ile kullanmayi anlatiyordu rehberler, insanlar da calismiyor diyip Windows'a donuyordu =(
Sosyal ağlarda paylaş

İlk başta ben de inanamadım ama

said:
How to draw a circle using Gimp

Here are the steps to creating a circle in Gimp, specifically a hollow circle:

* Create a new layer in your image.

* Select the Ellipse tool from the Gimp Toolbox.

* Draw an ellipse/circle where you want it on your image. (Click one spot, drag the mouse to a second spot, and then release it.) I recommend making it just a little bit larger than you think you’ll need it, because the circle border will have a slight width to it. (Hold down the Shift and Alt keys while drawing to make a circle rather than an ellipse.)

* On the Gimp menu, click the Select menu, then the Border menu item.

* On the Border Selection dialog that comes up, select the pixel width for your circle. (I know that’s not what it says, but that’s what it means.) I generally use two or three pixels. You can also experiment with the “Feather Border” setting to see if you like what it does.

* When you click OK on that dialog, you should now see that your ellipse/circle appears to have a border, with dashed lines making up the inner and outer border edges.

* Make sure the foreground color is set to the color you want.

* Finally, click the Edit menu, and select the “Fill with FG Color” option.

Assuming that all worked, congratulations, that’s how you create a circle with Gimp.

İFGHİLGŞKSİLJFFGŞHLFŞK

Programın adı gerçekten ismiyle müsemma
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Crossover ile son PS sorunsuz calisiyor bu arada. Excel de tam calisiyormus bu arada yogun kullananlardan ogrendim.

O yazdigim Linux'da cizim yapacaksaniz Krita kullanin niyetiyleydi. Dagitimin repolarindan kullanmayin ama, bir suru de KDE bagimliligi cekmeyin. Suradan indirip kullanin: https://download.kde.org/stable/krita/3.3.3/krita-3.3.3-x86_64.appimage
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
TLP yapiyor. /etc/defaults/tlp.

Temelli kapali olsun diyorsan btusb'yi ve bluetooth'u blacklistle.

TLP ama en neti, TLP kullanmayan dizustu Linux kullanmasin zaten =) Masaustunde de calisir ama guzelce.

Su da olur:

gsettings set org.blueman.plugins.powermanager auto-power-on false
Sosyal ağlarda paylaş

Kısa manual:

önce etc/init/ 'e bakıyorsun orada bluetooth.override dosyayı var mı ? >(yoktur büyük ihtimal)

Yok ise yapiyorsun bir tane bluetooth.override, yapıştırıyorsun etc/init/ in içine

Ondan sonra terminalde şunu giriyorsun

sudo gedit /etc/init/bluetooth.override

Dosya açılınca içine tek kelime olarak

manual

yaziyorsun, kaydedip kapatıyorsun, restart atıyorsun, olay tamamdır.

Tekrar açmak istersen terminalde

sudo rm /etc/init/bluetooth.override - yazıp restart attın mı, açılır.

Bu yöntemle herşey kapatılır nerdeyse.

Bu arada gedit yazdı isek, illa gedit olmak zorunda değil nano olur, leafpad olur, geany olur, hangi text editorü kullanıyorsan onu yazmak lazım.

Ubuntu'ya göre dir, 2016 senesinde okumuştum, arada hala kullanırım, işe de yarıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...