Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Evet, epeydir Linux konusu acilmiyor. Son zamanlarda cok iyi gelismeler oldu ama Linux'da. Biraz konusayim hakkinda, tartisalim istedim. macOS ile gecen donemlerimden sonra Macbook'da Linux kulanmaya basladim yine tum ihtiyaclarimi karsilamaya basladigi icin, Office 2016 dahil. Ilk once eskiden karsilastigimiz guncel yazilimlar istiyorsak Fedora ve Arch Linux gibi surekli kirilan guncel dagitimlar kullamak zorunda kaliyorduk, ya da eski yazilimlari kabul edip CentOS, Debian, Ubuntu LTS kuruyordur. Bu sorun tamamen ortadan kalkti. Snap, Flatpak ve Nix (favorim bu Nix) gibi sistemler dagitimdan bagimsiz paket depolari sunarak istedigin yazilimi kurup kullanmani sagliyor sisteme entegre bir sekilde (temalar, .desktop dosyalari filan iste). Bu sistemlerden Snap ve Flatpak kendi destek paketlerinin dagitima kurulmasini istiyor (RHEL bile destekliyor ama), Nix ise tamamen dagitimlardan bagimsiz. Stability vs up-to-dateness ikilimi boylece ortadan kalkiyor. Debian Stable gibi dagitimlar uzerinde Flatpak araciligiyla en guncel Libreoffice gibi yazilimlar kullaniliyor. DE tarafinda da cok iyi gelismeler var. Eskiden KDE, Xfce, Gnome arasinda gider gelirdik alternatiflerimiz Openbox, Fluxbox gibi seylerdi. Simdi MATE, Budgie, Pantheon, Deepin, Cinnamon var epey epey iyi ve modern DE'ler olarak. Ozellikle MATE mukemmele yakin. Turkce okunuyor ayrica, mate dite meyt degil. Hayallerimin DE'si olmus. Soyle gorunuyor bende: https://s18.postimg.org/5wpzpo5i1/Screenshot_at_2018-02-04_13-07-11.png Gnome ve KDE de son versiyonlariyla epey olgunlasti. KDE hatta LTS versiyonlari cikarmaya basladi gecen yil. Sorunsuz calisiyor LTS'de. Oyun tarafinda da epey gelisme var. Steam'de native olarak calisan oyunum macOS'dakinden fazla. Crossover tarafi da cok gelisti. Crossover Wine'in firmasi, commercial olarak sattiklari destekli ve daha kararli ve uyumlu calisan Wine versiyonu. Verdiginiz para Wine programcilarina gidiyor. Neyse iste, Crossover'a DirectX 11 destegi geldi. Native olarak calismayan neredeyse denedigim her oyunu rahatca calistirdi. Crossover tarafinda ek olarak Office 2016, guncel Adobe CC gibi yazilimlar da native performansinda calisiyor artik. DaVinci Resolve zaten native calisiyor. Yeni dagitimlar arasinda da epey iyileri var. Solus favori dagitimim su anda, yeni cikti, curated rolling release, benim kullandigim da bu. Kararli sistem isteyenler icin openSUSE Leap var, eski openSUSE'nin aksine SUSE uzerine kurulu bir sistem. Ayni kararliliga sahip. Ubuntu MATE mukemmel, eger curated rolling release sistemi ve parlak gelecegi olmasaydi Solus'un onu kullanirdim. Herkese tavsiye ettigim dagitim da Ubuntu MATE: https://ubuntu-mate.org/ Manjaro var sonra, Arch uzerine bir yazilim. Arch'i newbie firendly yapiyor. Epey saglam defaultlar ile geliyor. Xorg'dan da kurtulduk artik. libinput gibi kutuphaneler de kullanimi epey kolaylastiriyor. Kernel tarafinda de epey gelisme var performansa yonelik. TLP ve Thermald ile dizustu performansi sorunsuz artik. Daha yeni Kernel'e bir suru scheduler girdi. Guzel gelismeler var teknik tarafda da. Son olarak font rendering artik sorunsuz. Bir suru eski patentin suresinin dolmasiyla Freetype 2.8 ve sonrasinda font rendering macOS ve Windows'dan daha iyi olmus bence. Noto, Croscore, Liberation 2.0 gibi projeler de tip tasarimi olarak Adobe seviyelerinde kaliteler sunmaya basladi. Linux Desktop hic olmadigi kadar parlak ve kullanisli su anda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Crossover naive degil ya ofiste, onenote abidik gubidik calisiyor. Hadi ofis vm kurup halledersin de, su onenote un hostta calismasi lazim benim icin, hayvani derece de cok kullaniyorum. Diger taraftan Windows a naive docker geldi diyorlarsa da, hala sacma sapan hatalar. Zaten hyper v ile linux kurup onda docker kosturuyor, neye dayanarak nauve diyorlar onu anlamıyorum Mate i bu ara cok ovuyorlar bir de, sen de ovmussun, merak ettim iyice. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Valla bir Word kullaniyorum ben, onda native performans aliyorum Solus ile. Otekiler icin reddit'in yalancisiyim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 linux mu ovuyoruz, guzel =) wayland fedora disinda default gelmiyor hala bildigim kadariyla, xorg'dan kurtulmak zor. oyun disinda cok bahane yok linux'a gecmemek icin artik, valve sagolsun orada da bayagi gelisme var. wow da calisiyor, keyfim yerinde =p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lemmy Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Üşenmesem bi kuracam, hep deniycem bi deniyemedim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 said: Office 2016 diyorsaniz OFfice 2016'yi tamamen kullanip agziniza adini alin kardesim. sadece word kullanip da office demeyin. su yazdiginiz pencerenin az gelismisi word. power bi'dir, excel'dir, one note'dur falan sorunsuz calissin oyle konusun... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paradoksalkedi Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 çok güzel distrolar çıkmaya başladı ya görsellik ve kullanışlılık olarak macosa baya yaklaştı aslında. deepin elementaryos falan çok güzel distrolar deepin mesela favorimdi: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Pardus bugun yeni surum cikarmis: https://sourceforge.net/projects/gnupardus/files/Pardus4.1/ Su anda ama Solus, Ubuntu MATE ve Manjaro toplulugun dilinde olan. Ubuntu MATE ama ozel bir yerde, MATE denemek istiyorsaniz ilk bakacaginiz bu olmali. Oyle siradan bir Ubuntu flavor degil bu, gayriresmi MATE dagitimi. MATE'in ana programcilari 6 kisi, bunlarin 4'u Ubuntu MATE'i yapan ekipte. Diger MATE programcilarinin da iyi bir kismi Ubuntu MATE'de aktif. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeawee Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 uzun zamandır mint cinnamon kullanıyorum, eskiden mate kullanırdım ama cinnamon 3.0 müthiş oldu, mate'den geçtim buna. mint 18 LTS ile geliyor. baya memnunum. nix'i denemek istiyorum ama çok güzel geliyor kulağa immutable yapısı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Nix'i NixOS yukleyip kullanmaya gerek yok zaten, sunu calistir yeter: curl https://nixos.org/nix/install | sh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Quo-Vadis Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Dükkanda Linux Mint 18.2 cinnamon kullanıyorum, baya iyi. Bu arada ofis programı olarak Linux ta, WPS office tavsiye ederim. Bir iki font ekleme olayından sonra, aslan gibin MS office belgesi açıyor kapatıyor yaratıyor, yani nerdeyse tam uyumlu MS office ile. Ara yüzü de bildiğin MS office gibin :) Yabancılık çekmiyorsun yani. Aha sitesi: https://www.wps.com/linux Aha da downloadı linux için. http://wps-community.org/downloads Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Konuyu açan Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Yeni LibreOffice cikti, epey saglam: https://www.youtube.com/watch?v=YHBve8v13VY Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zeawee Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2018 libreoffice kullandigim en bug'li yazilimlardan biridir ya, cok onyargiliyim. gerci office kullanan, ihtiyaci olan biri de degilim de, ne zaman isim dusse beni yuz ustu birakti libreoffice :( cok crash oluyordu, buglari coktu eskiden. umarim duzeltmislerdir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pulkas Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 lazim olur VGA Passthrough on a Linux machine https://github.com/saveriomiroddi/vga-passthrough Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 GERGE said: Yeni LibreOffice cikti, epey saglam: https://www.youtube.com/watch?v=YHBve8v13VY bak hala word kullanip office diyor... en azindan index match offset sumproduct kullanmayanlarin office demesi yasaklanmali. ofis degil senin kullandigin. sen defter kullaniyorsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 libreoffice hala yeterince saglam degil malesef =/ neyse zaten bu is komple online'a donecek ileride o365 ve google suite ile, buyuk eksiklik degil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Dasaaa o kadar haklı ki bu haklılık onu bi iki siyasi topikte bile götürür istediği gibi işkembeden sallayabilir, yani o derece haklı. Ofiste yedek bi makinaya linux kurup göreyim diyecektim özellikle saçma salak saatlerde update ayağına bandwithin emiklenmesinden ama yok yani notepad alternatifi kullanan adamın ofis ofis diye gerinmesine güvenilmez. Bu arada sumproduct baya yavaş bi formül dasaaacım, sumifslerle çalışmak, efenime söyleyeyim birden fazla pivotun sonuçlarını index matchlerle toplamak çarptırmak falan bile daha hızlı oluyor. Tüm tablolarımızda sumproductı yavaş yavaş kaldırıyoruz biz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 atın R'a R'a alıştığımdan beri excel'in eksikliğini daha az çekmeye başlıyorum. Ama excel'in tadı hala ayrı libre'ye de güvenilip iş yapılmaz. adı ofis olan programa iş yaptıramıyorsakta anlamı yok. Tek çare vm altında ofis. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 kafasi basan adam isi soyluyorsun senko, ofis fareleri anlamaz,,, Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
senko Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 ggplot2 sanat ya resmen :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 R gelistirme kolayligi/goze hos gelme acisindan sahane, keske istatisikcilerin elinden kurtulsa da adam gibi kod yazabilsek ustune. dashboardlar sunlar bunlar icin hala katir gibi d3.js kullaniyoruz, kod yazarken bakir isleme ustasi gibi ugrasiyoruz svg ile. neyse linux topicine donersek, devlet daireleri olsun okullar olsun, cogu is isletim sistemine hic bulasmadan, browser uzerinden hallediliyor zaten. degil linux, freebsd bile kursan bilgisayar kullaniminin %80i firefox/chrome uzerinden olan yerlerde hala acik kaynak kullanilmamasi uzucu. hazir tr abd'ye bu kadar atar yapip milliyetci takilirken umarim pardus'u tekrar desteklemeye baslar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 r vs verimli degil baskan. ofis icin uygun bir cozum degil. uni calisani, stats kasan falan icin uygun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Aaa dasaaa olur mu öyle şey dünyadaki tüm işletmeler big data mining ve non-lineer modelleme üzerinden yürüyor şimdi senin de söylediğin laf mı? Hayır veresiye defterini matislere dökmezse bakkal hasan amca nasıl bulsun kimin kaç para alacağı var borcu var. O yüzden ofis çözümü adı altında kendi kısıtlı iş çözümlemelerimizi sanki herkesin işine yarayabilecekmiş gibi pompalamaya devam. Arkadaşlar bence en iyi word processor oracle solaris altında matlabla kendi yazdığım axeword, onu kullanın çağ atlarınız 8-) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 axedice said: Dasaaa o kadar haklı ki bu haklılık onu bi iki siyasi topikte bile götürür istediği gibi işkembeden sallayabilir, yani o derece haklı. Ofiste yedek bi makinaya linux kurup göreyim diyecektim özellikle saçma salak saatlerde update ayağına bandwithin emiklenmesinden ama yok yani notepad alternatifi kullanan adamın ofis ofis diye gerinmesine güvenilmez. Bu arada sumproduct baya yavaş bi formül dasaaacım, sumifslerle çalışmak, efenime söyleyeyim birden fazla pivotun sonuçlarını index matchlerle toplamak çarptırmak falan bile daha hızlı oluyor. Tüm tablolarımızda sumproductı yavaş yavaş kaldırıyoruz biz. array'i sumiflerle cozebiliyor musunuz? sumproduct(-- zor durumlarda can kurtariyor. *axedice <3 40 yilin basinda hakliyim yihu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 5, 2018 Arrayi ne için kullandığına göre değişir. Min - max için misal 2 pivot tablo yapıp birinden min birinden max çektir (pivotları doğrudan kullanma, görsel tablona index matchle pivotlardan al sonuçları) , ne biliyim unique list çekeceksen yine pivot aldır ordan ana tabloya index matchle. Hani sumifs tabii ki arrayler için tek başına çözüm değil ama pivotu bi görsel olarak değil de veri kaynağı olarak kullanmak arraylere alternatif oldu bizim için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar