Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

gelecek hafta ..

sabonis

Öne çıkan mesajlar

Off pis laf sdfsdfg cümleye BÜYÜK harfle başlanır.

Şöyle bişi buldum misal

said:
Hem Türkçe, hem Edebiyat sorularında, az da olsa, özensiz hazırlanmış sorular olmadı değil. Ancak bu derslerle ilgili bir sorunun birden çok yanıtı var diye iptal edildiğini anımsamıyorum. Ayrıca, itiraz edilen sorularda verilen yanıtın niye doğru olduğu yönünde bir açıklama da yapılmadığı için, ÖSYM’nin dediği, sonraki yıllar için, bir "emir” gibi algılanıyor.

Birden çok yanıtı olduğu söylenen 34. soruya bakalım:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Diplomalarını alacak öğrenciler salona sırayla giriş yaptılar.

B) Müjdeyi vermek için mutfağa, annesinin yanına heyecanla koştu.

C) Konuşmasına başlamadan önce dinleyicilere şöyle bir baktı.

D) Eski öğrencilerin de katıldığı büyük bir toplantı düzenlediler.

E) Yarıyıl tatilinde yapılacak olan Amasra gezisi ertelendi

Değerlendirme:

A seçeneğinde “...giriş yaptılar”ı gören, öteki seçenekleri okuma gereği duymaz. Bu, “giriş yapmak”, yaygın bir yanlıştır; doğrusu, “girmek”tir.

http://blog.milliyet.com.tr/2011-ygs-turkce-de-yanlis-soru-var-mi-/Blog/?BlogNo=298500
Sosyal ağlarda paylaş

dilde dogru yanlis biraz havada bir konu.
ote yandan dilin genel bi yapisi var abi, bizimki sondan eklemeli iste. Yani bu grammer hatasi degil, direk yapi hatasi.
Biraz yabanci dilden ceviri gibi duruyor.

Kapi aralamak ornegi mesela, kapi aralama yapti demiyoruz, diyince cok rahatsiz ediyor heh.

fiile eklemek lazim, ekleye ekleye ilerlemek lazim obursu turlu artik baska bir dile eviriyoruz dili.
Sosyal ağlarda paylaş

bence ayrı bi kavram olmalı bu dediğim gibi yukarıda. eğer önceden belirli bi prosedürden geçme, kayda girme vs tarzında kontrollü bi girme durumu varsa giriş yapmak kullanılabilmeli.

ayrıca çıkış yapmak diye de bi şey var.
çıkış yapmak ve çıkışmak hemen hemen aynı ve ikisi de tdk tarafından kabul görmüş.

çıkış yapmak
1. bir tartışmada, karşı düşüncede olanları alt etmek için sert davranışta bulunmak

çıkışmak
1. Bir kimseye hoşa gitmeyen bir davranışından dolayı sert sözler söylemek, azarlamak
Sosyal ağlarda paylaş

abi anliyorum da iste oyle anlamlar katmak istiosan ona gore sonuna eklemen lazim.

O sacma olan ornek yaygin olmadigi icin sacma geliyor sana.

sondan eklemeli dil kavramina uymuyor, o yuzden rahatsiz ediyor, gramer vs gibi bisi degil.

Yani o yazilan turkce degilde inglo-turkce gibi oluyor.
Sosyal ağlarda paylaş

hayır, örneğin saçma Suark.
sen niye böylesin abi. yazılanı okumuyorsun ya.
yaygın olmadığı için saçma olsa yaygın olmadığı için saçma derim zaten.

neyse. o vereceğin örneğe şu şekilde bakman lâzım:
kapıyı araladı vs kapıyı aralık yaptı

bak bakalım tekrar "kapı aralama yaptı" kadar saçma mı geliyormuş kulağa.
Sosyal ağlarda paylaş

sabonis said:

senko said:

Bu mantikla gelecek yil, dedigimizde 2019u anlamak lazim

bitch please

"bu pazartesi" dediğin zaman, zaten 5 gün sonrayı kastetmiş olduğun için, gelecek pazartesi 12 gün sonra oluyor.

bu yıl dediğin zaman zaten içinde olduğun yılı kastediyorsun seve seve, gelecek yıl dediğinde de 2018'i.

bilale açıklar gibi deneyeyim; hafta başını pazartesi kabul ediyorsan çarşamba günü sana biri çıkıp "gelecek hafta pazartesi" derse başlayacak olan haftadaki pazartesiyi anlarsın. biri sana gelecek yıl ocak ayında derse 2019 ocak değil de 2018 ocağı anlaman gibi. Şu an temmuzdayız diye biri sana "gelecek yıl ocak ayı" dediğinde 2019 ocağı değil de 2018 ocağı anlıyorsan çarşamba günü sana "gelecek hafta pazartesi" denirse direk 5 gün sonrasını anlaman gerekir.
Sosyal ağlarda paylaş

abi ad hominem yapmayalim bari su konuda yahu
biraz sakin bu kadar gerilmeye gerek yok

deli adam dolmus paticik cidden, rahatlayın biraz yahu. Havalar mı çok sıcak orada nedir, şu konuda bile yapmayın artık şunu bay tadı verdiniz.

Anlattık işte derdimizi, dile uygun değil abi, türkçe sondan eklemeli dil, yani buna mı itiraz ediyorsun nedir anlamadım ki?

Hayır bide adam kasıyor gol yemeyeyim diye yarım saattir dil kurallarına uygun yazıyor falan. Takılma bu kadar, kalkıp şu konu üzerinden SEN ÖNCE KENDİN DOGRU YAZ seviyesine inmicem heh.

Dil bilimcilere mail atalım abi o zaman, madem türkçe sondan eklemeli bir dil değil, tanımı değiştirip bizi indo-european dil ağacına alsınlar.
k1nJo said:

Sosyal ağlarda paylaş

arkadas ingilizcedeki this,next kullanimina cok kafayi takmis, ya da cok mantikli gelmis benimsemis, baslik acmis iste onla ilgili.

cok da $aaapmamak lazim.

ben karsidaki kisininde op gibi biri oldugunu varsayip, bu pazartesi degil, ondan sonraki pazartesi diyip, lowest common denominator ile olayi cozuyorum sdf

eger tam tarihi biliyosan direk onu solicen iste ayin 23'u falan diye. :o
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

abi ad hominem yapmayalim bari su konuda yahu
biraz sakin bu kadar gerilmeye gerek yok

deli adam dolmus paticik cidden, rahatlayın biraz yahu. Havalar mı çok sıcak orada nedir, şu konuda bile yapmayın artık şunu bay tadı verdiniz.

Anlattık işte derdimizi, dile uygun değil abi, türkçe sondan eklemeli dil, yani buna mı itiraz ediyorsun nedir anlamadım ki?

Hayır bide adam kasıyor gol yemeyeyim diye yarım saattir dil kurallarına uygun yazıyor falan. Takılma bu kadar, kalkıp şu konu üzerinden SEN ÖNCE KENDİN DOGRU YAZ seviyesine inmicem heh.

Dil bilimcilere mail atalım abi o zaman, madem türkçe sondan eklemeli bir dil değil, tanımı değiştirip bizi indo-european dil ağacına alsınlar.
k1nJo said:

keşke akşam atsaymışsın abi mesajı, serin vakitte güldürmüş olurdun.

od homönöm yopmoyolom diyip bana sallamaya çalışmışsın da yani, olmamış. zira sırf bu konuda değil telefondan atmadığım her mesajda dikkat ediyorum yazı kurallarına. ayrıca her yazısında 10 tane hata olan birinin kalkıp bana doğru yazma konusunda laf yetiştireceğini de düşündüğüm yok zaten lol.

sana diyorum ki örneğin saçma. çok basit bi şey bu ya. örneğin yanlış abi.
hani bi de "girmek" üzerinden de neden saçma olduğunu gösterdim, mastar ekinin sondaki "k"sını düşürmekle bitmiyor çünkü iş diye gör dedim.

ama yine yaptın Suarklığını. örnek saçma değil, bana öyle geliyor sdf.
bi de üstüne sabahtan beri sondan eklemeli diyip duruyosun. e tamam kimse karşı çıkmıyor ki buna zaten.
ama buna çelişkili olarak tdk'dan örnek de verdim. bunlarla ilgili konuşacaksan konuş yoksa sondan eklemeli dil diyip durma.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...