gen hareket haritasi nedir bilmiyorum. transposon'lardan mi bahsediyosun? benim dedigim evolutionarily higly conserved genlerdeki sequence bazindaki farkliliklardan yola cikarak evrimsel olarak yakinlik uzaklik tayini.
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.
Evrim teorisi ile ilgili bir soru
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Conserved_sequence
su olay. baca maca degil baya bariz kanit dolu DNA evrim icin.
Senin dediginle benzer seyler. Belirli bir geninin hangi canlida ortaya cikip hangi canlilar yayildigi gibi seyler. Bunlar evrimin var oldugu var sayimi uzerine olusturulmus haritalar. Evrimi kanitlayan seyler degiller. En nihayetinde evrimin nasil gerceklestigini sana gostermiyor sadece evrim modelinin dogada gozlemlenen bazi seyleri aciklayabildigini gosteriyor.
Bilimsel bakis acisindan bu da oldukca iyi bir basari.
Ama yeterli degil. Benim bahsettigim sey ise evrimi bir kabul olarak almiyor, evrimin nasil gerceklestigini molekuler duzeyde acikliyor. Senin soyledigin sey arabayi kullanmak, benim soyledigim sey ise arabayi parcalarina ayirip nasil calistigini ortaya cikarmak. Bugune kadar (yani herhalde bir 10 seneye kadar) evrim mutasyonla oluyor denmesine ragmen mutasyon bilgimiz oldukca kit oldugu icin cok da ikna edici aciklamalar yapilamiyordu. Simdi mutasyonlarin da sadece random mutasyonlardan ibaret olmadigi cok daha akillica ve yeni fonksiyon kazandirmaya adapte olmus degisimler oldugu ortaya cikiyor.
Bilimsel bakis acisindan bu da oldukca iyi bir basari.
Ama yeterli degil. Benim bahsettigim sey ise evrimi bir kabul olarak almiyor, evrimin nasil gerceklestigini molekuler duzeyde acikliyor. Senin soyledigin sey arabayi kullanmak, benim soyledigim sey ise arabayi parcalarina ayirip nasil calistigini ortaya cikarmak. Bugune kadar (yani herhalde bir 10 seneye kadar) evrim mutasyonla oluyor denmesine ragmen mutasyon bilgimiz oldukca kit oldugu icin cok da ikna edici aciklamalar yapilamiyordu. Simdi mutasyonlarin da sadece random mutasyonlardan ibaret olmadigi cok daha akillica ve yeni fonksiyon kazandirmaya adapte olmus degisimler oldugu ortaya cikiyor.
gen hareket haritasi nedir bilmiyorum. transposon'lardan mi bahsediyosun? benim dedigim evolutionarily higly conserved genlerdeki sequence bazindaki farkliliklardan yola cikarak evrimsel olarak yakinlik uzaklik tayini.
sanirim XLegolas'in dedigi, bu farkliliklarin nasil ortaya ciktiginin tam olarak aciklanmasinin saglanmasi. yani verilen gen dizilimlerinden yenisinin tam olarak nasil ciktiginin formulize edilmesi.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Conserved_sequence
Anlatamadim derdimi sanirim. conserved sequence bir gozlem ve evrim modeliyle uyusan ve evrim modeli tarafindan aciklanabilen bir gozlem. ama evrimi kanitlayan bir gozlem degil. conserved sequence ile uyusan baska modeller de ortaya atabilirsin ortaya bu sorun degil. En basidinden dinci bir insan sana gelir derki butun canlilar oldugu gibi yaratildi, genleri de bastan beri bu sekildeydi zaten. Baca orneginde oldugu gibi. Sen dersin ki "eger dunyanin yuvarlak oldugunu kabul edersek o zaman neden once bacanin gozuktugunu aciklayabiliriz" baska biri de gelir "once bacayo goruyoruz cunku bu su sebepten ortaya cikan optik bir yanilgi". Ha bunun yanlis oldugunu kanitlayabilirsin belki ama bu dunyanin yuvarlak oldugunu kanitlamaz. Sadece dunyanin yuvarlak oldugu fikrinin bazi gozlemleri aciklayan ve henuz curutulmemis bir model oldugunu gosterir.
Asil sorun aha bakin evrim mekanik olarak soyle gerceklesiyor demek de.
Ama sen gelip de tek hucreli bir canlinin tartismasiz bir sekilde evrilmesine sebep olarak akilli mutasyonlar oldugunu gosterirsen lab ortaminda, o zaman evrimin bir teori olarak bir nebze kanitlamis olursun. en basidinden bazi durumlar icin curutulemez bir hale getirmis olursun. Yakin gelecekte en azindan hucresel bazda bunun tartisilamaz bir bicimde ortaya konulacagina inaniyorum.
yani dogada conserved sequence gozlemleyip de "hmm demek ki evrim bunlari korumus" dedigin zaman evrimi kanitlamis olmuyorsun. cumlenin kendisinden bariz evrimi bir kabul olarak aldigin. burda kanitlama kelimesini oldukca temelsiz bir sekilde kullaniyorum. zaten fizikte biyolojide birseyi kanitlamak mumkun degil. ama bazi gozlemler vardir ki elindeki modelle uyumludur ya da elindeki model tarafindan aciklanabilir (bu senin verdigin ornek), bazi gozlemler vardir ki elindeki modeli aciklar, benim dedigim ise bu.
İyi de bu sorunun bir dayanağı dolayısıyla bir cevabı olamaz ki. Sorduğun şuna benziyor; fasulyeler niye konuşmuyor, papatyalar niye beyaz, balıklar neden uçamıyor vs.vs. İnsan da evrimsel süreçte şu an günümüzde gördüğün özellikleri edinerek gelişmiş bir canlı.
Yani konunun başında dinden sıyırmak istediğini belirtmişsin ama şu sorduğun soruya cevap arayan insanlar zaten dine yöneliyor. "Bir tek insan bu kadar zeki demek var bir hikmeti" demekten başka bir cevabı olamaz zira.
Zaten olay o bu bir teori. Eksik ve bilinmeyen kısımları olabilir. Olmayadabilir. Biz bilmiyorsak din var değil. Belki henüz bilmiyoruzdur belki de şuan bilindiği kadarıyla son mesajlarda bahsedildiği gibi bilinç çok önemli bir özellik değildir.
Ama ben dışardan bakılınca çok önemli bir özellik olmadığı fikrine katılmıyorum çünkü bariz bir üstünlük sağlıyor. Bilinç dışındaki özellikler sadece belli yerlerde üstünlük sağlarken bilinç sayesinde geliştirdikler diğer hertürlü canlı üzerinde hakimiyet kurmanı sağlayabiliyor. Bu +123928429348259 bir item.
Vardır bir hikmet evet ama dini anlamda değil. Peki o hikmet ne ? Bununla ilgili bir teori var mı ? Sorum buydu aslında çok başka yerlere çekildi.
Ha insanın bu evrimsel süreçte nasıl diğer canlılardan farklı bilince ulaştığına dair teoriler mevcut. Bizim çevresel şartlara uyum deyip geçtiğimiz konular için elbette birileri kafa patlatmış. Eğer spesifik olarak bunu sormak istiyorsan?
Dunber's number olayına bir bakabilirsin. Özetle; insan beyninin evrimsel süreçte oluşturduğu sosyal grupların büyüklüğü ile doğru orantılı olarak büyüdüğüne dair bir teori. Sosyal çevremizle kurduğumuz bağların ve dayanışmanın ister istemez zekamızı geliştirdiğini öneriyor. Ortalama bir insan için 150 kişi kadar bağ kurma kapasitesinden bahsediyor.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dunbar%27s_number
Ama neden biz diye soruyorsan bunun bir açıklaması yok dediğim gibi dayanaksız bir soru, sincaplar böyle evrilmiş olsa onlar bunu tartışıyor olacaktı ama bizim evrimimiz bunu müsait kılmış ve evet, bu özellik tabii ki çok önemli. Nasıl ki bir yunus için hızlı yüzebilmek önemliyse bizim için de bu özellik hayati önem taşıyor.
ellerini kullanma kapasitesi ve beyinnin büyümesi paralel ilerleyen şeyler mesela. hızınmı yetmiyo alet yapabilcek seviyede gelişmiş elleer sahip olan insanlar hayatta kalıyo gerisi mefta.
Op un merak ettiği bu zaten sanırım. Diğer hayvanlarda hızlı olan daha çok hayatta kalıp daha çok üremiş. Sadece insan hız yerine aklı koymuş, daha akıllı olan çok üremiş?
Öne çıkan mesajlar