Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

En iyi bireysel emeklilik


barbu

Öne çıkan mesajlar

BES sistemine bir sigortacı olarak mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Yastık altına her ay 100 TL yatırmaktan tek farkı bir enflasyona karşı belki bir nebze koruma sağlıyor.

BES yerine döviz veya iyi para varsa gayri menkul almak daha mantıklı geliyor...

Buna rağmen BES yaptırmak istiyorum (şirket ne kadar yatırırsam o kadar yatırıcak gibi durumlar varsa) yatırım tercihleri konusunda ne kadar çok alternatif veriyorsa, işletim ücreti ne kadar düşük ise ve finansal gücü iyi bir şirket ise tercih edilebilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sizlerin BESleri neler?

Yok. Asla yaptırmam. Ponzi Scheme'den farkı yok gözümde.

Nelere dikkat etmek lazım?

Devlet katkısı muhabbetine aldanmamak lazım. Bu ülke ne nemalar, ne konut edindirme yardımları gördü. Hepsini pula çevirdi devlet. İlk para alma 3 yıldan sonra galiba, bi tek o biraz mantıklı, hani sonuçta 3 yıl biraz daha öngörülebilir bir zaman. onda da katkı %15 mi ne veriyorlar.

Önerileriniz neler?

Yaptırmayın. Para biriktiremeyenler için ideal diye kandırıyorlar genelde. Öyle bahane mi olur yahu. Sırf bunun için araya bir oyuncu daha sokup (sigorta şirketi) ona da para kazandırmanın anlamı yok. Zaten BES'teki parayı da alıp fonlara yatırıyorlar, aynı fonlara kişi kendisi yatırırsa, aynı getiriyi daha ucuza elde eder.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kısaca Devlet katkısına faiz verilmiyor. O yüzden kendin işletirsen daha çok getirisi oluyor. (2 senelik tecrübem) Sene sonunda %15'i kazanınca çıkacam bende.

%15 nasil oluyor ilk yatırdığım paranın %15'mi yoksa sene sonunda bir 12K yatırsam onun %25'nin %15'inide alabiliyormuyum? Yoksa 3 sene daha beklemem gerekecek mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Ben BES'e Nisan 2012'de Allianz(Yapı Kredi)'da başlattım.

%50 AMG GELİR AMAÇLI BİRİNCİ KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU

Portföyünün en az % 80'ini USD cinsinden kamu dış borçlanma araçlarına (Eurotahvil) yatıran ve faiz geliri elde etmeyi hedefleyen fon, uzun vadeli döviz cinsinden menkul kıymetlere yatırım yapmayı tercih eden katılımcılar içindir.



%50 ALR İKİNCİ ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU

Portföyünün en az % 70'ini yabancı teknoloji ortaklık paylarına yatırarak faiz ve temettü geliri elde etmeyi hedefleyen fon, katkı paylarını yabancı para ve sermaye piyasası araçlarında değerlendirmek isteyen katılımcılar içindir.



Aidat falan yok. Gruba bağlı olduğu için yüzdeler falan oldukça düşük.

Fon olayı takip gerektiriyor ama. Devletin katkısına müdahale edilemiyor o biraz saçma. 2016 getirisi %10'a yakın bir değer.

Saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Parayı bozdurup sistemden çıkmak 5-10 iş günü sürer, o yüzden son çare olmadıkça üşenirsiniz. Onun dışında çok gereksiz bir şey BES, bankada fona para koymaktan farkı yok, kötü fon seçerseniz eksiye bile düşersiniz. O şirketlerin sitelerindeki tahmini birikim hesaplayıcılar falan hep yalan, insanda garanti faiz/kar algısı yaratıyorlar. Hepsi tahmin, iyimserlik, spekülasyon.

Hele sıfır kesintili bir plan yakalamadıysanız sakın ha girmeyin. Giriş aidatıymış, yönetim gideri kesintisiymiş, zaten kuş kadar getirisi olan sisteme bir de haraç vermeyin.

Not: Forumda benden iyi bilen olduğunu düşünmüyorum, 2 sene BES şirketinin kendisinde çalıştım, 3 senedir de yazılım tarafına geçtim aynı sektörün, son 3 yönetmelik benim üzerimden yürüdü falan filan. Hürriyet'ten okuduğu üç beş cümleyle ahkam kesmesin kimse lütfen :p Onun dışında her türlü sorunuza yardımcı olurum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dolar 4 tl olacak
tl ile yatırım yapmanın anlamı yok

bes fonları faiz'e mi koyuluyor yoksa proje finansmanı da var mı acaba


hatta mevcut emeklilik sistemine gömdüğün para bile
ev kirasından daha çok getirmiyor
üstelik çocuğuna daire kalır

beton kafası oldu ama gerçekler bunlar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

İlk maaş kesintiniz yapıldığında max. 1-2 gün içerisinde SMS gelir "zorunlunuz yürürlüğe girdi" diye, o geldiği zaman gönderen BES şirketini arayıp "cayma hakkımı kullanacağım bana evrak işlerini ayarlayın" diyeceksiniz.

Hiç maaş kesilmeden "katılmıyorum" demenin bir yolu yok maalesef, işverenler suistimal eder diye önlem aldı ona Hazine.

Sabit "Nisan" diye bir şey de yok bu arada, şirketin çalışan sayısına göre değişiyor. Çalışan sayısı 1000+ ise yılbaşı, 250+ ise Nisan, 100+ ise Temmuz vb. diye 2018 yılbaşına kadar gidiyor kademeli.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

avivasa her ay 150tl veriyorum.

çok eski 2007'de başlatmıştım. 1.500 tl ödeyip bırakmışım bildiğin sdfs. sözleşmem dondurulmuştu. bu sene aradım geri alabiliyoruz mu diye. 400 tl ancak alabiliyormuşum geri. ben de e amk parayı alamıyorsak bari devam edelim diye devam ettim.

bi boka yaramıyorsa iptal edelim zararın neresinden dönersek kardır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

"Anca 400 TL alıyormuşum" dediğin şey ertelenmiş giriş aidatıdır abi, 10 seneden sonra onu sevseler alamazlar, bir sene daha bekle öyle çık bari. Soymasın seni ipneler. İstersen bir detaylı hesap özeti talep et de sağını solunu maskele gönder bana, daha detaylı anlatayım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Seru said:

maastan kesilip bese eklenen parayi degistirme sansimiz var mi? bir de besde devvletin katki yapmasi icin bi sinir var mi?


Brüt maaşın %3'ten aşağısına çekemezsin, arttırabilirsin. (İşsiz kalıp şahsen ödemeye devam edicem dersen brüt asgari ücretin %3'üne iniyor bu, yani bu sene için ayda 50 TL falan.)

Devlet katkısının sınırı senede 3 brüt asgari ücret. Zorunlu ("otomatik katılım") ile gönüllü bireysel BES'in tavanı birbirinden bağımsız, dolayısıyla hayvan gibi para gömecem dersen teorik max. devlet katkısı 6 brüt asgari oluyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Devlet katkısının yatması kabaca 2 ayı bulur diyebiliriz. Ödediğin paranın şirkete vardığı (kredi kartıyla ödediysen 30-40 gün blokaj süresi olur) tarihin bir sonraki takvim ayının sonunda yatar devlet katkısı. Öder ödemez şak diye yansıyan bir şey değil yani, ondan sıfırdır. Minimum diye bir şey yok yoksa, cap var sadece.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...