Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yazılım alanında diploma ne kadar önemli?

Mithat

Öne çıkan mesajlar

cevap

Mithat said:

İşte o lise mezunu vs tipleri yakalasam sormak istediğim basic 3-5 tane soru var.

1- İşe ararken ne gibi zorluklar yaşadılar? İş bulmaları çok zor oldu mu? İş aramaya başladıktan sonra ne kadar sürdü iş bulmaları?

Şans eseri başvurduğu bi yer aradı, tam o sırada flash bilen birini arıyorlarmış aldılar direk. Diploma ve ingilizce şartları vardı ama neyse diyip diplomasızlığımı sallamadılar.

2- İşe girdikten sonra çok geride kaldı mı ? Alaylı olmanın ne gibi dezavantajlarını yaşadılar? Terfi konusunda çok mu geri plana itildiler?

Herkesten çok biliyodum, ama bi eziklik hissediyosun. Adamlarda masterlar vs havada uçuyo

3- İşi bulduktan ve başladıktan sonra , ilk işinden ikinci işine geçerken yine ilk işte yaşadığı gibi ikinci işine geçerken diploma ile ilgili sorunla karşılatı mı? Yoksa artık tecrübesi var diye diplomaya hiç bakılmadı mı?

4 yıldır aynı firmadayım. Buraya da starbucks part time elemanıyken girdim (öğrencilik dvam ediyodu, yalan oldu şimdi okul falan. Gogo açıköğretimim)

4- Hangi konuda yazılımla ilgili çalışıyolar? Ne iş yapıyolar? Hangi dilleri biliyorlar?

Weble ilgili herşey var şuan. Yeni teknolojileri kullanmakta özgürüz. Eskiden c# ve phpydi. Frontend zaten kimse bilionmu diye sormaya tenezül etmiyo

5- Alaylı olmanın maaş konusunda çok büyük sıkıntılarını yaşadılar mı? Diplomalı kişilere göre çok mu daha az maaş verilen yerlerde işe başladılar? Ne kadar süre bu devam etti? Ne kadar çalıştıktan sonra diplomalı/diplomasız farketmez seviyelerine ulaştılar?

Firmanın standart maaş politikası var, onunla başladım. Şuan departmanın yöneticisi benim, geçen hafta itibariyle giriş maaşımın 3.9 katını alıyorum.

6- Diplomasız olarak hayatlarında ilk defa yazılımla alaklı bir işe girdiklerinde ne iş yaptılar ve ne kadar maaş aldılar?

abartısız 2 ay flash banner yaptım, bi sürü de amele işi. Sonra baktılar anlıyorum başka iş verdiler

(bu hepinize gelsin) 7- Saat durumu nasıl? Evde çalışırım hiç sorun değil fakat en son işim otelcilikti ve vardiyalıydı , sabahı akşamı gecesi farketmiyodu , öğlen 13te işten çıkıp gece 23te işe geldiğimi bilirim. Bu iş yine arada acil durumlar hariç normal şartlar altında insani saatli mesaileri olan bir iş mi? Kaç saat çalışacağımdan ziyade geceleri çalışmak istemiyorum , gece 23 sabah 7 arası çok acil bişi olmadıkça çalışmam gerekmez değil mi?

çok kaldım geceleri, ofiste yattığım oldu, 30 saat çalıştığım oldu, ha biz de mesai hayvan gibiydi o yüzden moralli çalıştım hep. Normal saatler 9-5.30. Şuara gene projeler var, her akşam bi yarım saat kalıyorum toplantı vs için

Biraz kaşarlanınca baya firmayla görüştüm, cık türk firmaları köle arıyo para vermiyo. Veren varsa da bana denk gelmedi.

Bizim firmanın diploma takımtısı devam ediyor hala. Ben hariç 2 kişi daha var şimdi diplomasız, onları da ben aldım işe, canavar gibi ikisi de
Sosyal ağlarda paylaş

bazi kurumsal sirketler diploma ariyorlar.Hatta buyuk bir kismi ariyor diye biliyorum.
sebebide maaslar arasinda kirilim yaratabilmek sanirim, iste tepeden gelen bi karar oluyor genelde.
onun disinda bence onemsiz. Zaten uniden mezun olunca aslinda muhendis adayi oluyorsun.
master yapinca muh, doktora yapinca alaninda iyi olabiliosun iste.

mesela ben ee muhendisiyim guya, yaptigim is teknik ama benim unideki hocam, prof olan adam su anda 25 tane patenti var 3g icin. amerikada alakali bir cirketin cto su herif ayni zamanda.
Bu noktada diploma onemli mi? evet =). ama su devirde bachelorla lise mezunu arasindaki fark meslekten cok genel kultur ve bilgi icerigidir.
Sosyal ağlarda paylaş

Bilgisayar olmasa bile elektrik-elektronik veya matematik muhendisi olmak sart bence. Sektorun her yerinde olmasa bile startup kafasinda bi yerde buyuk ve ozgun bi seyler yapacaksan o formasyona gercekten ihtiyac olabiliyo, trigonometridir, istatistiktir, programlama dillerinin temelleridir vs

En basitinden su an calisiyo oldugum sirkette temel duzey fonksiyonel programlama egitimi verdim bi yarim gunde falan, muhendislik egitimi almamis olanlar veya unide matematigi zayif olanlar falan girizgah sonrasinda dustu direk konudan.
Sosyal ağlarda paylaş

keriz işi. işe alım açısından en iyi şey kendini gerçekten geliştirmek olur. yani nasıl desem millet internet üzerinden millet web 3.0 4.0 peşinde sen web 1.0 peşindesin. diplomasız işe alınmak mı istiyorsun, o zaman diğerlerinden iyi yaptığın bir şeyler olacak bu kadar basit. bu yazılım olur, düşünme yöntemin olur, pratik çözümlerin olur, kısa sürede ortaya çıkardığın şey olur olur da olur.

internet derya deniz. ogrenmek isteyene millet gerizekalıya anlatır gibi binlerce kaynak hazırlıyor. hala soracağına git başla birine birader sevdiğin. yazılısı da var, beraber yapmalısı da var, zombiden kaçışlısı da var, pratiği de var, teoriği de var var oğlu var.

zaten su topici açtıgın süreden beri günde 6 saat izleye deneye yanıla yapsan baya yol gelmiştin başlangıç açısından. milleti yorma abi boş yere.

al sana örnek: 2 ay önceye kadar bir şey yaratmak istediğim zaman en iyi tasarımcılarla uicılarla çalışmak istiyordum. cebimden 10k civarı çıkıyordu gerçekten dünyadaki dribbbledaki top 50deki adamlarla çalıştıgın zaman, sermayemi yiyordu deli gibi. evet tasarım altyapım vardı ama 1.5 ay boyunca kimseye lagaluga yapmadan günde 2-3 saat minimum onu izle bunu dene onu izle bunu dene bilmedigin soruların yanıtlarına bak şu an o herifler kadar yapabiliyorum. böylece sermayem cebimde kalıyor. ha şimdi napıcam 2-3 ay baya boş vaktim var. oturucam evde deli gibi ruby / ruby on rails öğrenicem kafamdakilerle hızlıca prototip çıkarmak için. çünkü yazılım da her zaman önümde engel. yapacaksan yap abi. burada millet sana zaman ayırıp öneri veriyor her seferinde. en azından insanların zamanına saygılı ol. belki benden de bir bok olmaz ama en azından bir bok olması için her gün bir şeyler yapıyorum. sana da tavsiyem sen de artık lagalugayı bırak yapacaksan yap.

şu topici açalı kaç gün olmuş, ilk gün ne soruyorsan onu soruyorsun hala. ve sıkıntılı olan şu senin için. öyle şeyler soruyorsun ki derya deniz internette hiç okuyup araştırmadıgın belli oluyor. öğrenicem diyorsun eyvallah öğren, ama bir bak kardeşim ne nedir ne işe yarar nasıl birbirine uyar nasıl kullanılır yeni teknolojiler nedir nasıl calışır hangi ihtiyacı karşılamak için çıkmış vs.
Sosyal ağlarda paylaş

Kendi kendime bişiler yapmaya çalışıyorum orada sıkıntı yok , şu başlığı açtığım günden beri harbiden bir ilerleme oldu , fakat kursa gidersem daha disiplinli çalışırım , 'şunu yap bunu yap' diyecek kişiler olur daha rahat olur. Kendi kendime çalışırken dikkatim dağılıyor sıklıkla. Bi de işe başvurduğum zaman sertifa falan bile yok direk 'biliyorum' dediğimde adam nereden bilecek bildiğimi bari bir sertifika göstereyim adama bildiğime dair.

Bunun dışında dil olarak .net öğrenmek mi saçma? Onu bilmiyorum bak harbiden , bende bugüne kadar hep java, android , javascript , jquery , ruby , ruby on rails falan bu tarz şeylere bakıyodum , yazılım firmasında çalışan arkadaş iş bulma açısından bu daha iyi olur bunu al işe gir biraz işi öğren sonra onlara geçersin nasıl olsa dedi. Bende gidiim öğreniim geliştiriim sonra işe girip 1-2 sene piştikten sonra yazılım dünyasının durumuna göre üzerine başka diller eklerim nasıl olsa diye düşünmüştüm. Aman mithat napıyosun .net mi kaldı git başka bişi öğren diyosanız onun kursunuda gösterin ona da bakiim.
Sosyal ağlarda paylaş

bak bu mesajımda çok güzel bir tüyo var ciddiye al :)

bize bu ara 4-5 tane yazılımcı başladı java için(minik bir bankadayım)

hepsinin ortak noktası işkurun açtığı bir kursu tamamlayıp gelmeleri(wissen academy gibi bir şey galiba)

şirketler bu tarz elemanlara vergi avantajından dolayı öncelik veriyorlar.

bence bir araştır derim, işkur beklenmedik sonuç çıkarabilir kurslarına katılırsan
Sosyal ağlarda paylaş

türkiyede çok önemli diploma.
İK'cılar yazılımdan pek anlamadığı için direk basıyor Boğaziçi, Odtü, İTÜ'den mezun olan bilgisayar mühendisi diye.

Bazı İK'cılar bunu aşmış durumda. Üniversiteye bakmıyorlar. Fakat diplomanda pc müh yazıyorsa kalitelidir gözüyle bakılıp daha fazla maaş veriliyor.

Türkiyenin çoğu yeri bu şekilde işliyor. İK'cıya kaldıysanız durum bu.
Sosyal ağlarda paylaş

Oce4n said:

türkiyede çok önemli diploma.
İK'cılar yazılımdan pek anlamadığı için direk basıyor Boğaziçi, Odtü, İTÜ'den mezun olan bilgisayar mühendisi diye.

Bundan korkuyorum işte. Fakat korkunun ecele faydası olmadığı kanaatine vardım , bu kurs mu olur işkurun kursu mu olur online mı olur nolursa olur ben bu işi öğrenicem , bu işe giricem ve kendimi geliştiricem , o sırada iş bulabilirsem ne ala , girer çalışırım , bulamazsam gerekirse iş bulana kadar starbucksta part-time/full-time çalışır kendimi geliştirmeye işe alınacak kadar iyi olmaya çalışırım.

İşe girebilir miyim diye düşünerek korkarak tırsarak bir yere varamam artık , iş ciddi , ben bu işi yapmak istiyorum , bundan sonra geri dönüşü yok.

Bu saatten sonra sadece kendime yol çizmek kaldı , o yolu gidecek miyim gitmeyecek miyim sorusu artık ortadan kalktı , bu işi yapıcam , sadece 'nasıl' yapıcam kaldı.
Sosyal ağlarda paylaş

Sen wisseni mi öneriyosun işkuru mu anlamadım :D İşkura bakıyodum ben yazılım geliştirme kursuna . Wissene baktım şimdi onda süper

http://www.wissenakademie.com/bireysel-egitim/microsoft-yazilim-ve-veritabani/

şöyle bir kurs var onun fiyatını öğrenicem şimdi ulaşıp.
Sosyal ağlarda paylaş

Oha lan işsizim diye devlet bana para mı ödüyor?

Her ay hem işsizim diye para alıcam hem her katıldığım gün 20 tl mi ödeyecekler? O ne güzel şey lan , biri çabuk bana taksi çağırsın.

edit : ben kaçtım , wissene gidiyorum. Zaten beşiktaşa gidecektim, ilk oraya uğrar bilgi alırım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...