Pordakal Mesaj tarihi: Nisan 7, 2025 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2025 Şunu Kawasaki'den önce boston dynamics'den bekliyordum.
razzRaziel Mesaj tarihi: Nisan 7, 2025 Mesaj tarihi: Nisan 7, 2025 vizyon primal çekici bir dokunuş yapıyor ama at gibi tepindirmek de geriye gidiş yani. şu önceki sayfada var ayakların ucunda tekerlek olacak düzlük veya bayır aşağı buldu mu efficient akacak alet. gerekirse kitlenerek de pati gibi yumuşatan bir ayak oluyor tekerlek.
incredibull Mesaj tarihi: Nisan 10, 2025 Mesaj tarihi: Nisan 10, 2025 (düzenlendi) razzRaziel, 10.04.2025 03:54 tarihinde dedi ki: bu adamlar inanılmaz yol kat etti, 5 sene önceki hali şuydu projenin Nisan 10, 2025 incredibull tarafından düzenlendi
Norak Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2025 Mesaj tarihi: Mayıs 2, 2025 (düzenlendi) hmm Spoiler Mayıs 2, 2025 Norak tarafından düzenlendi 2
Drall Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 "If you are strong, make a show of being weak. If you are ready, make a show of being unready."
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 yani uçaklar ilk başlarken de böyle komik videolar var o ilk aletler çeşit çeşit, gene adamlar böyle fuar yapacak kadar çok girişimciyle aynı anda deniyor. batı büyük fark yiyebilir 5-10 yıl içinde ciddi yatırım yapılmazsa. ilk bulandan ziyade çok üreten kazanıyor yarışı. amerika gene uğraşıyor da avrupa bayağı koptu. geçen gün dw'nin alman şirketinin (1 adet) videosu vardı, adamlar fuara getirdikleri robotu açmadı bile "hazır değil" diye lol. hammer bile selam verdirtmişti.
dasaaa Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 (düzenlendi) razzRaziel, 16.08.2025 22:27 tarihinde dedi ki: atlas 160,000USD civarinda olmasi bekleniyor. figure ai f02 50,000USD ile 150,000USD arasinda bu arada unitreee g1 bugun 16,000USD'ye alabilirsiniz. simdi, aninda siparis verebilirsiniz. ve surekli update geliyor. surekli gelisim var. atlas vs halk arasinda kullanmasi konusunda cekimser, figure ai da ayni sekilde limitli olarak workforce'a katiyor. bu arada cin dark factories'e gecti bile. full otomasyon olarak bu fabrikalarda insanlarin ihtiyac duydugu isiklandirma gerekmedigi icin dark factories diye geciyor. bu robotics konusunda cin cok cok cok feci ileride. sadece sunu dusunun, cinde, halka acik yerlerde show yapmaya getirecek kadar fazla sayida bipedal robot var! bu manyak bir sey acikcasi. diger yandan ne kadar da korkutucu ki cogu labour "cani sikilmayan, cise gitmesi gerekmeyen, hastalik izni kullanmayan" bu robotlarda cok cok cok kisa sure icinde tum dunyada degistirilmeye baslayacak. cok zor zamanlar gecirecegiz ama bizler yitip gittikten sonra zenginler guzel yasayacaklar sdfsdfsdf. Ağustos 18, 2025 dasaaa tarafından düzenlendi
dasaaa Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 Sam, 18.08.2025 16:14 tarihinde dedi ki: yani uçaklar ilk başlarken de böyle komik videolar var o ilk aletler çeşit çeşit, gene adamlar böyle fuar yapacak kadar çok girişimciyle aynı anda deniyor. batı büyük fark yiyebilir 5-10 yıl içinde ciddi yatırım yapılmazsa. ilk bulandan ziyade çok üreten kazanıyor yarışı. amerika gene uğraşıyor da avrupa bayağı koptu. geçen gün dw'nin alman şirketinin (1 adet) videosu vardı, adamlar fuara getirdikleri robotu açmadı bile "hazır değil" diye lol. hammer bile selam verdirtmişti. avrupali tembel abi. cidden cok tembeller. almanlar feci kayisi koparmis durumda "cok esitlikci bi yer olacagiz!" derken sscb olmuslar da farkinda degiller. iste bmw genel 1950 sonrasi almanlarin yaptigi gibi amerikana popo aciyor. "figure f02 bizim fabrikalarda denenecek" diye. ama kendi yatirimlari yok. olsa bitirebileceklerini sanmam. bitirebilseler dahi sacma kurallar ve regulasyonlar yuzunden uygulamaya alacaklarini sanmam. bu adamlar o kadar embesil ki, su anda "adblocker copyright yasalarini cigniyor mu?" konusunu konusuyorlar. geyik ama konuyu guzel acikliyor, "bizans surlarina osmanli top atisi yaparken bizansli alimler meleklerin cinsiyetini tartisiyorlarmis" gibi bokboktan konular ile vakit yitiriyor avrupali gene.
axedice Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 dasaaa, 18.08.2025 17:18 tarihinde dedi ki: diger yandan ne kadar da korkutucu ki cogu labour "cani sikilmayan, cise gitmesi gerekmeyen, hastalik izni kullanmayan" bu robotlarda cok cok cok kisa sure icinde tum dunyada degistirilmeye baslayacak. Fabrikalarda makineleşmenin yaygınlaşmasından farklı bi olay yok burda, o da yalnızca zenginlere değil genel herkese yarayan bi gelişme olmuştu. Gelir dağılımı adaletsizliği kesinlikle artacak ilerki yıllarda ama AI'daki gelişmelerden bağımsız işçi sınıfının organize hareket edememesiyle bağlantılı bu durum, o da ancak büyük açlık kıtlık felaket savaş vs. ile ortaya çıkıyor.
razzRaziel Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 axedice, 18.08.2025 17:39 tarihinde dedi ki: Fabrikalarda makineleşmenin yaygınlaşmasından farklı bi olay yok burda var aslında, endüstri çoştuğunda bir yandan da yine iş alanı açmıştı oralarda çalışacak kişiler için. bitirdiği çok iş oldu ama topluca açtığı da çok oldu. adam başka fabrikadan çıkan ürünü kendi çalıştığı fabrikadan aldığı parayla alıyordu. burada bitirilen alanlar heryer, açtığı ise çok çok kısıtlı. çin yardırıyor ama en çok işçi de orada var bakalım nasıl bir sonuç doğuracak.
dasaaa Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 (düzenlendi) cinin nufusu azaliyor, tek cocuk konusu kendilerini asiri etkiledi. orta sinif hizlica buyudu ancak cok oturakli sosyal haklari yok. yani "universal basic income" gibi bir distopya icin yasanacak hayat kalitesi dususu asiri yuksek degil. diger yandan avrupada almanya 15K kisi kovmaya calisti VW'den falan. ortalik ayaga kalkti. senenin cogunu "got buyuterek" geciren avrupali isciyi etkileyecek acikcasi. elbette ki alman salak yoneticler bugunku oy ugruna ulkenin gelecegini satip "aman kizmasinlar simdi, biz matbaayi gec kabul ederiz" diyebilirler. ancak dunyanin cogu sweatshop ulkesinde isleri elbette etkileyecektir. uzerine global isinma, kitlik vs gelince tamamen berbat bir yerlere gidiyoruz. en guzeli ise cidden bipedal ve el- kamera koordinasyonu gelismis urunler yapildigi anda imalat hattini degistirmeden, aninda ertesi gun full robota verebilecek olman. 2-3 tane robotlara bakim yapan adam calisiyor cindeki karanlik fabrikalarda. yani oyle hic "yeni is alani" yaratmadi. ben karamsarim cok. cok uzun vade degil, bi 30-40 seneye isci sinifinin kalmayacagini, belki bi 50 seneye de ai ile de cogu beyaz yakalinin da kalmayacagini dusunuyorum hatta. bayagi sickkirigi gibi yasayacagiz. Ağustos 18, 2025 dasaaa tarafından düzenlendi
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 18, 2025 işgücü azalıyor sanayileşmiş dünyada ve azalmaya devam edecek, ekvator kuşağından işçi ithal etmek ve sosyal türbülans yaşamak yerine bütün robot üretip kullanmaya gücü yetecek ülkeler için en mantıklı çözüm. işçi ithalinin de geleceği yok kaldı ki, 2100'e kadar her yerin buna ihtiyacı olacak. nasıl sanayi devrimi sayesinde 19. yy'da emeklilik konsepti yaratılabildiyse onun kapsamını bütün hayata yayarak insanlar güvence altına alınır. elle çapadan sığırla çapaya, sonra traktörle çapaya geçtik. şimdi traktör kendini sürüyor. bir noktada "yaşamak için çalışmak" konseptinin artık devrinin bittiğini kabullenecek insanoğlu. teknoloji tarihi insanın kendi yaptığı işleri ya kölelere ya hayvanlara yaptırmasının tarihi bir yandan. makineler hayvanlardan devraldı ilk safhada. robotlar da kölelerden memur ve işçiye geçen işleri devralacak. insanların "çalışmak istiyoruz robot almayın" yerine "çalışmadan yaşamak istiyoruz" lobisi yapması lazım. hani "çalışmadan yaşam olmaz" argümanıyla bunu reddeden insanlarla tartıştım bayağı ama doğanın kendisinde çalışma konsepti yok kendini doyurma harici. dışarıdan otomatik doyurulan hayvanlar boş boş yatıyor bütün gün, doğanın kendisi çalışmayı bir yaşam nedeni olarak saymıyor. hücre sürüne sürüne birşeyi yiyorsa birisi getirip dibine bırakmıyor diye. ha yok insanlar makinede dişli olmak için uğraşırsa ancak işte belli 1-2 alanda geçici kanun-kural filan olur "illa insan çalışacak" diye, sonra o kuralın olmadığı bir yere kayar sanayi. dün marvel vs nasıl georgia'yı bırakıp ingiltere'ye gidiyormuş çekimler için onu okuyordum. biz makine ve robotların ilelebet önünde olamayacağız, onların bize bakıp bizim keyfimizi sürdüğümüz bir sistemi oluşturmaya başlamamız lazım.
dasaaa Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2025 Sam, 18.08.2025 18:36 tarihinde dedi ki: nasıl sanayi devrimi sayesinde 19. yy'da emeklilik konsepti yaratılabildiyse onun kapsamını bütün hayata yayarak insanlar güvence altına alınır. elle çapadan sığırla çapaya, sonra traktörle çapaya geçtik. şimdi traktör kendini sürüyor. bir noktada "yaşamak için çalışmak" konseptinin artık devrinin bittiğini kabullenecek insanoğlu. cok iyimser goruyorum. sadece hayatta kalmaniza yetecek kadar para verilecek bence. Sam, 18.08.2025 18:36 tarihinde dedi ki: insanların "çalışmak istiyoruz robot almayın" yerine "çalışmadan yaşamak istiyoruz" lobisi yapması lazım. su da cok cok cok tehlikeli. hatta universal basic income bence en guzel expanse dizisinde gosterilmisti. mars ordusundan kiz, gorduklerini anlatmak icin dunyaya geldigi bolumde universal basic income olayinin ne kadar korkunc bir sey oldugunu gozlemleyebilirsiniz. hatta orada cok cok daha temiz bir sekilde "ne income abi! support yeterli! bu gerizekalilar calismadan yasamak istiyor anca, paraya gerek yok ver gidayi, saglik hizmetin falan, olmesinler iste. azalarak bitsinler!" diye geciriyor zenginler sdfsdf. su da onemli, yatirimcilar mesela... (kalpsiz, ruhsuz organik yasam formlarindan bahsediyoruz) bu 2 alana (ai ve robotlar) cok cok cok cok para yatirdi. kesinlikle hizli geri donus bekleyecekler. 1 kisinin yaptigi isin verimi artti diye imalat, tuketim aninda etki etmeyecek. ama eger bu adamin ai kullanarak verimliligi 1,5 artti ise ve bu arkadasin yanindaki elemani kovarsan??? PROFIT!! YASASIN KOTULUK! (mesela itci, bilgisayarci beyaz yaka, musk twitter'i alip milleti catir catir kovmaya baslayinca bitmisti aslinda. buyuk bir shift idi o donem. ornegi digerleri izledi. buyuk ihtimalle benzeri hareketleri yine cok cok buyuk %lerde degil ama ilk basta belki %4 gibi azaltmalar ile ai etkisinde de gozlemlemeye baslayacagiz diye dusunuyorum. [alphabet %4 civari, meta 19% civari azaltmisti diye hatirliyorum o donemde.] ayrica yanilmiyorsam o donemden sonra manali tek maas artisi (enflasyon degerlerinin uzerinde ve dise dokunur miktarda) microsoft tarafinda gerceklesmisti) yineliyorum hemen onumuzdeki sene calisanlar sayisindaki etkiyi gorecegiz demiyorum, ama bizim hayatimiz suresi icinde kesinlikle gorecegiz ve bu bizim ve bizden sonraki 2 kusak icin buyuk ihtimalle hic de iyi olamayacak. ancak "abi eskiden tekstil iscileri..." falan olayindan cok farkli konulardayiz bu iki konuda. isin bir de bitcoin ayagi var. eger para devlet sistemi altinda cikarsa o da ayri bir konu... devletlerin hizmet vermek icin aldiklari vergi miktarinin, aldigimiz hizmeti karsilamadigini ben de dusunuyorum. her ulkede devleti olusturan yapinin berbat ve guvenilmez oldugunu da dusunuyorum. ancak elindeki maddi miktar devletlerden daha buyuk olan gruplar icin bu konuda karar alma veya devleti cok cabuk sekillendirme mekanizmasina ulasilmasi korkutucudur.
Duygucuk Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2025 dasaaa, 19.08.2025 12:08 tarihinde dedi ki: sadece hayatta kalmaniza yetecek kadar para verilecek bence. çok iyimser goruyorum
dasaaa Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 19, 2025 grassroots a gore yasayinca zaten aqb cikiyor sdfsdfsdf. onlar da kendilerinin onceki durumlarina gore cok cok iyimser goruyorlar su andaki durumu.
razzRaziel Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2025 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2025 tatlis elleri var yavas yavas parca parca sekilleniyor
Öne çıkan mesajlar