Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

maaş çevirmece


dasBock

Öne çıkan mesajlar

selam

burada işletme sahipleri veya ekonomiden anlayanlar vardır diye düşünüyorum o yüzden mantıklı bi cevap bulacağımı umuyorum.

türkiyede 3 yıl çalıştıktan sonra almanyaya yüksek lisansa geldim. şimdi burada ve amerikada iş aramaktayım. bazen karşıma "son işinizdeki maaşınız nedir?" gibi sorular çıkıyor. buna kafadan sallama bi değer girmek istemiyorum ancak türkiyede iyi sayılan maaşı euro veya dolara çevirince çük gibi bi rakam çıktığından bunu da girip maaşı aşağı çekmek istemiyorum.

bunu ülkeler arasındaki ekonomik farklılıkları birbirine nasıl uyarlamak gerekir? mesela türkiye aldığım maaş 2013'te 45k net idi yıllık. bunun euroya dönüşümü kabaca 15k (bkz. yukardaki çük) ancak yaşam koşullarına bakınca almanyada bi mühendisin aylık net aldığı 2400euroya denk geliyor aşağı yukarı (bunu derken herhangi bi parametreyi baz almıyorum, sadece tecrübeden yola çıkıyorum)

şu konuya bi el atsanız çok güzel olur gerçekten. her mülakatta otuz kez "türkiye ile almanyanın amerikanın ekonomik koşulları farklı size söylediğim bu komik değer aslında sizdeki şu rakama tekabül ediyor diye açıklamak istemiyorum.

ha diyeceksiniz ki 49k yaz işte almanyadaki sendikalar böyle diyor vs. ancak şöyle bi durum var bazı işlerin hakkı 49dan fazla oluyor ve istediğiniz rakam kısmına da yine kafadan bi değer değil de mantıklı bişeyler yazmak istiyorum. işin hakkı 55k ise oraya 60 yazıp riske etmemek adına.

gopatigo
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sektörde istediğin pozisyonun fiyatlamasını araştır
ek değerlerini kat
ek başarılarını kat

ortaya çıkan rakamı 10% pazarlık payı bırakarak söyle

atıyorum 3500 ise
master + yurtdışı değeri 500 ise
başarılı proje etc var ise 500 ise

4500 diyelim

4750'den aç kapıyı, 4500 veya 4350 e settle olabilecekmiş gibi konumlanırsın
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@dana22

ahah çok abi bira sudan ucuz ki efesin şişesi bile daha ucuz burda:P makine mühendisiyim. bu arada payscale'i biliyorum da mesela bana 35k$ verdi ortalama. bu diğer ülkelerin piyasalarına göre endekslenmiş bi değer midir yoksa direkt istanbulda aldığın paranın dolara vurumu mudur?

@bingildak

abi buranın sıkıntısı o zaten. glassdoor'a gir amerikadaki her pozisyonun bedelini buluyosun ama almanyada kolay kolay ulaşamıyosun bu bilgiye. herkes sır gibi saklar 100 euro fazla alsa bile. kültürleri böyle.


@seele

makine mühendisliği. türkiyede direkt tam 3 yıl tecrübe + almanyada da part time olarak 1.5 yıl türkiyedeki bi firmanın uluslararası teknik işlemlerini yürüttüm.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dana22

ikinci link ilginçmiş kurcaliyim bunu biraz

dragon

işte onu nası yapmalı hiç basmıyo kafam bu konulara :)

fin

... diyecek bişe yok

roket adam

evet ama o firmalara başvurmuyorum. genelde junior pozisyona astronot arıyolar çünkü. boşa sinir bozuyor. o yüzden tecrübeli olduğum alandaki firmalara yöneldim ve çoğu ya zaten büyük cirolu firmalar ya da üdnya devi holdinglerin bünyesine katılmış firmalar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Seele said:

baktim yeni mezun 40k aliyor. Ben senin yerinde olsam 45K yi rahat zorlarim AMA almancan ne kadar yeterli. eger ingilizcen iyi ise direkt amerika kanada ingiltere firmlarina bakarim. paraya ihtiyacin varsa ve almancada vasatsa 38K falan yaparim. yada türk firmasi 45k.


bundan önceki yaptığım 3 görüşmede de sordular bunu "emin olmamakla birlikte araştırmalarım yıllık 49k brüt gösteriyor" dedim ve aldığım cevaplar da tereddütsüz hep "ha zaten bu rakam normal tamamdır" yönündeydi. ancak şöyle bi durum var. mesela bazı pozisyonlar %25 travel isterken bazıları %80e kadar diyor. birinde ev yüzü görmüyosun kısaca.sorun değil benim için ama hayvan gibi koşturduğun işe de aynı rakamı vermek istemiyorum açıkcası. sırf fiziken bile yorucu oluyor çünkü.

almanca C1 (DSH-2) görüşmelerim zaten hep almanca oluyor. amerikayı kovalıyorum ancak h1b vizesi yüzünden işverenler pek pas vermiyor. ingilterede de var başvurularım ancak almanyada öğrenci vizemi doğrudan dönüştürebilirken ingiltere için yeniden baştan vize almam gerekiyor. kanadada istediğim işler pek yok ama bulduğuma gönderiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

he şimdi anladım. firmalar genelde yabancı menşeyli zaten o konuda çok sıkıntım yok ama mesela Ametek'in sahip olduğu ve çalışmayı istediğim firmanın almanya şubesi full alman dolu. o dediğine burada sadece Valeo'da rastladım ki orası da pek çalışmak istediğim bi firma değil.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Absolut said:

Önce işi al sonra zamanla maaşı arttırırsın.


38e girip almanla aynı ağırlıkta çalışmak mantıklı gelmiyo abi ya. bi de şöyle bi durum var aradığım branşta tecrübeli elemanım. hani almanı sıfırdan alıp yetiştirmek yerine bana 1 ay verse yeter. o yüzden tırmalıyorum maaşı biraz.

Dragonfire said:

yüksek lisansında almanyada olduğuna göre almanyada kazımaya devam et yalnız fiyat sanki almanya için düşük gibi geldi bana. Mühendis min 2k eu + 2x ikramiye/prim yada 14ay maaş değilmi yıllık?
ÖM atıyorum.


14 ay maaş olayı avusturyada var almanyada duymadım hiç. avusturyada iş aldığında otomatik olarak net maaş * 14 olarak hesaplıyosun
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...