BonePART Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Yazının her yerinde bir şey katıyor musun kendine şirkete akıyor sen takılmışın AR-GE'ye. Ok Pazartesi gel başla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 BonePART said: DoruK said: BonePART said: Adam haklı demiyor kimse. Farklı bir şey umması hata diyoruz sadece. Kim ne derse desin sıfır üniversite mezunu adam meslek mezunundan daha az yararlı bir şirkete. Eline lehim almamış elektroniköi hayatında panı görmemeiş elektrikçi makine ayırmamak makinacı mezun oluyo çünkü. Bende böyleydim ordan biliyorum. Ha adam kaypak mı kaypak adam terbiyesiz mi terbiyesiz. Ama mühendiste szen kimsin lan dicek kadar kendine güvenmiyor ki problem orda.hahah bone kusra bakma da nasil bir yorum bu? tr gercekleri ayri bir sey, bir seyin nasil olmasi gerektigi ayri. oyle veya boyle minimum 4 yil kendine yatirim yapmis, staj vs. kosusturmus adama 18k yatirim yapamayacaksan o zaman lise mezununa razi olacaksin 1. "ben sana bu yatirimi yapacagim cekip gitmeyecegin ne malum" demis, bunun risk yonetimini yapip dogru adayi secemeyecek leveldaysan patron olmayacaksin 2. karsisinda yeni yetme gordun diye saygisizliga baglayip ego tatmini yapacaksan is mulakatlarini sen yapmayacaksin 3. muhendis diye tepeden inme yonetici olacak demiyor kimse ama zaten o sacma yere is gorusmesine gittigine gore bazi seyleri goze almis. new hire investment/internal development/sustainability konularinda ar-ge level'i okunmus bakla olan turk sirketlerimizin bunlari goz onunde bulundurmasini beklemek aptallik ayri, adamin anlattiklari hemen herkesin basina gelmistir. yine de internette bu tip seylerin yazilip cizilmesi ve milletin ayar olmasi iyi gelisimler. Üniversite mezunu adamın 4 sene kendine yatırım yaptığını nerden çıkardın bana onu anlatırmısın. Ben mezun oldum lan ben. Hemde Türkiyenin en iyi üçüncü teknik ünveristesinden. Hemde mühendis olarak. 5.5 sene okudum toplam 5.5 gün okulda vaktim geçmemiştir. Yıldıza 4 sene eşşeği bağlasan mezun olan hocaya 2 sene daha bağlasan doçent oluyor diyen adamla okudum ben. Abicim siz nasıl hayallerle nasıl çabalarla okudunuz bilmiyorum. Yıldız bana mühendislik formasyonu dışında hiç bir şey katmadı. O formasyonda zaten kafa yapısında olan bir şey. Adam 5 sene internet kafede dota, nargilede wow oynuyo ondan sonra ben kendime emek harcadım. Lan ebru diye bi kız vardı ebru yıldız elektrik adını ezbere biliyodu kızın. Star fotokopide her sene notları çıkardı koşa koşa alırdık kız sabancıda öğretim üyesi olmuş sona zaten. Derse gitme, not alma. Sınav öncesi hap niyetine fotokopileri lüplet at kafaya beyin bedava sınava gir. C aldın mı çözdün faradayı gaussu. Hacı ya beni yiyosunuz ya kendinizi kandırıyosunuz. Mühendisim diyen beri gelsin kaçınızın ciddi mühendislik çalışması var. AR-GE'ci misiniz? en mühendisim diyen bilgisayarda kod yazıyo. Ha onun suçu mu o ayrı. Böle göte böle yarak hesabı böle eğpitime böle öğrenci oluşuyor. Akademisyen dediği,n adam 3ü 5 i harici başka bi bok olamayınca akademisyen olmuş. İyi olanlarda sektörden yediği kaymağın temeli titlesi diye okulda kalıyo. Birbirimizi kandırmayalım ya. Biz bizi biliriz hacılar.valla ben muhendis falan degilim. nasi yuruyor bilmiyorum o isler ama bir zaman bu ulkeden, insanindan ve parasindan bir bok olmayacagina karar vererek yurtdisina yerlestim, hem de benim icin en onemli seyleri feda ederek. su yazdiginiz yorumlar o karari neden vermis oldugumu aciklar nitelikte. ogrencinin mal olmasi ayri bir olay, isverenin bedavaya adam calistirmayi planlamasi, ise alim sureclerinde sifir bilgiye sahip olmasi ve bu kapasitesizlikle tr'nin "sektorunun onde gelen (lol)" firmalarindan birini yurutmesi apayri. yani sen burada adam hakli dersen, yaptigi seyi onaylamis ve dogrusunun bu oldugunu soylemis oluyorsun. halbuki dogrusu yatirimi neye ve nerede yapacagini bilmektir. adamin 6 ay sonra isten cikip cikmayacagini bilemiyorsan donup kendi stratejilerini sorgulayacaksin; cikip pat diye is mulakatinda yeni yetmeyi ezme amaciyla soylemek yerine. 4 yil dedigin, harcanan vakit, onca para, hepsi yatirim. ben boyle bakiyorum, siz farkli sekilde bakiyorsaniz bilemem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 sen 5 gün okulda kalmadan mezun olmuş olabilirsin herkes öyle değil. okulda ar-ge yapan var bu arada evet hocasına projelerde yardım eden var, tez yazarak adam akıllı mezun olan var, firmalardan ödenek alıp proje yarışmalarına katılan var Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Bağdat Baharat Tanıtım Filmi http://www.dailymotion.com/video/xg3q0j_bagdat-baharat-tanitim-filmi_news Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valvyn Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Hangi ülkede yaşıyonuz ya siz bu yazdıklarınız hangi ülkede oluyo bizde oraya gidelim.Arada bi evden çıkıp sokağa çarşıya inin biraz esnafla konuşun işverenle konuşun.Bu ülkede şu an yazdıklarınızın hangisi olabiliyo hangi firma aldığı stajyere adam gibi iş öğretip devam edebilmesini sağlıyo.En basit örnek bak arkadaşım üni de okurken mercedes e staja gitti bu gidenler 100 kişiye yakındı ve stajdan sonra mercedes sadece 2 kişiyi işe alıp devam ettirdi kalan 98 şu an işsiz. Şu an türkiyede işverenin mi işçiye ihtiyacı var işçinin işe mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Abide bu oluyor herhalde https://www.youtube.com/watch?v=QmCLwYVkWt4 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasBock Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 bonepart, bence sen az kendine bişe kat benden sana tavsiye. ülkede senle aynı fikre sahip bi dolu işveren olduğu için ben yurtdışına kaçtım ekstrem bi durum olmazsa da gelmeyi inan hiç istemiyorum. şu tasvir ettiğin ülke "düzen halinden memnun düzülen ne zaman değişecek" ülkesi ve işin üzücü tarafı sizler de bundan hiç şikayetçi görünmüyorsunuz. kazandığınız 3 kuruşla yarını da kurtarın 10 sene sonranız vahim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 benzer olay.. saglam bir seminere gittim. seminerde islami kalkinma bankasi basta olmak uzere bir suru grup var. tabii piyasanin onde gelen okuz patronlari da onlarin pesinde gidiyor. ben seminerlere katilmaya gittim.. arada kahve aralarinda patronlarimiz o kuveytli senin, bu katarli benim mekik dokuyorlar. ben de random bir masada cay icip kurabiye kemiriyorum. abi masaya gelen adamlardan birisi, karsisinda araplar. bana selam verdi, tanistik.. ve adam bana buradaki muameleyi cekti -sen ne ariyon ki burda? -hayir yani bana ne faydan olur senin? -bana ne verebilirsin ki? -benden ne istiyorsun sen simdi? +hiic -lan ben herkes bisi ister. ben bu araplarin agzinin kokusunu is icin cekiyom. para icin cekiyom. sen de benden bisi istiyon da ne istiyon tabii wtf'lik bir durum. ama burasi turkiye yani, son derece normal. yurtdisinda business development yaptim. bir suru patron gordum, devletten buyuklerle ayni ortamlarda bulundum. vallahi bu kadar okuzu bi arada gormemistim dogrusu. bu kuveytlinin seminerde dedigi seyle bitireyim. -sabahtan beri WHITE collar diyorsunuz! bu irkci bir soz degil mi? ha bu okuz elemana gicik oldugum icin ben de ona ozel baska bisiler yaptim. ama bu uzun senelerin konusu olur.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Patron haksiz. Hatta sacmalamis. Ben senin karliligini arttiriyorsam zaten 1 ayda, kusura bakma ama sirketteki herkesi kovup benim uzerime yapman gerekir sirketi. Hatta kendini de kovman lazim. Neymis 1250 ye calisan adam sirketin aciklarini bulacakmis. Lol, McKinsey dan danismanlik mi aliyorsun be. Onu yapabilenlere yuzbinlerce dolar fee veriliyor zaten costu %1 dusurebilsin diye. Kusura bakmayin da universite mezunu demek hazir adam demek hic degil. Is iste ogrenilir. Adamin 6 ay demesi dogru. Bugun 1 ayda ise girip o sirketin karliligini arttiracak adamin o sirkette isi ne, dalga mi geciyorsunuz. Istersen Harvard mezunu ol bunu yapamazsin. Bunun egitimle bir ilgisi yok. Bunun uzerine dunyada sirketler var, danismanlik diye bir sektor var. Adamlar aylarca calisiyorlar senin dandirik costlarini dusurelim diye. Ben bunu tek basima yapabiliyor olsaydim, zaten bir danismanlik firmasi acar, birak 1250 TL yi sana 100k dolar fee cekerdim. Bu isler boyle siz nasil bir dunyada yasiyorsunuz bilmem ama 1 aylik adam benim patron olarak goremedigimi gorebilecekse anahtarini veririm o adama o sirketin. Kurumsal dunyada sirketler bilgiye degil potansiyele yatirim yapar. Sen bugun cok sey bilebilirsin ama 6 ay sonra potansiyeli fazla olan adam seni sollayacaktir. O yuzden adamlar Bogazici bilmemne mezununu X Universite muhendislik okumus adama tercih ediyor. Cunku potansiyele vizyona baska seylere yatirim yapiyor. Yatirim dedigin zaten long term birseydir, calisan elbette ayrilabilir ama sen insanlar ayrilacak diye alim yapmazsin. Boyle sacma bir mantik yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Valvyn said: Hangi ülkede yaşıyonuz ya siz bu yazdıklarınız hangi ülkede oluyo bizde oraya gidelim.Arada bi evden çıkıp sokağa çarşıya inin biraz esnafla konuşun işverenle konuşun.Bu ülkede şu an yazdıklarınızın hangisi olabiliyo hangi firma aldığı stajyere adam gibi iş öğretip devam edebilmesini sağlıyo.En basit örnek bak arkadaşım üni de okurken mercedes e staja gitti bu gidenler 100 kişiye yakındı ve stajdan sonra mercedes sadece 2 kişiyi işe alıp devam ettirdi kalan 98 şu an işsiz. Şu an türkiyede işverenin mi işçiye ihtiyacı var işçinin işe mi? Büyük firmalarda adam ne kadar iyi olursa olsun kadroda boşluağa göre, yıllık planlamaya göre ve tabii kişinin uygunluğuna göre ayrım oluyor. En basidinden verdiğin örnekten yola çıkarsak Mercedes'te belli departmanlarda 35- yaş çalışanların yarıdan fazlası uzun dönem stajyerden başlamış ve sonradan kadroda devam etmiş çalışanlar. Tabii ki yeni kurulmamış ve çok ciddi yapılanma değişikliğine gitmemiş hiçbir firma aynı anda 100 tane beyaz yaka işe almaz. Ama elindeki kadroyu işi bilen, kendini tanıyan, kendisinin de tanıdığı ve daha önceden onaylayarak kabul ettiği uzun dönem stajyerlerden doldurmayı tercih eder. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Adam akıllı firmaların hepsi zaten stajyer olarak lisans öğrencisi alıyor yazın 3 aylık paralı staj yaptırıyor sonra mezun olunca direk işe alıp çalıştırıyor onların arasından. Bunlar okulda bir şey öğrenmiyor ben işi öğretip zaman kaybedicem para vermeyip deyip yeni mezun adam çalıştırmaya kasmak tam türk kafası, azıcık uluslararası firmaların yapılanmasından örnek alsınlar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Tipik aile şirketi örneği olmuş bu.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aktiftablet Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Neyini savunuyo savunanlar? Adam 1 ay bedava çalış demiş. Fabrikada sorun bul kara geçir demiş, sanki 1 ayda olan şey üretimin maliyetini düşürecek degişikligi bulup yapmak? Sırf marjinallik olsun diye yazanlar var aminoasit. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fistan Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 adamın savunulcak yanı yok bence de tam bir öküz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valvyn Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 benim burda savunduğum adamın böyle konuşması değilneden böyle konuşabiliyo olması yanlış anlaşılmasın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Adam lütfen işe alıyor modunda. Çocuğa da tecrübe işte. Bu çocuklar daha iyi yer ve şartlarda iş bulabilirler ise ne âlâ. Bulamazlarsa da kaderim diyip çekecekler. Sizi neden işe almalıyız tadında bi durum bu. Ben hiç bu pozisyonda bırakmadım kendimi. İki taraf da karşıdakine ne sağlayacağını bilmeli. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jeeztro Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 horace iki cümleyle olayı bitirmiş. tartışmaya gerek yok ki, bone a da +10 yani. adam gerçekleri koymuş ortaya, gerisi tatava yani. ki hani özel sektördeyiz çoğumuz, minietekli beyni sadece yılanlığa çalışan bir insanla it gibi çalışan etliye sütlüye karışmayan adamın gördüğü muamelenin farkını bilmeyen yoktur. bu adam o fabrikada çığır açsa ne olur, bu patron gözüne hoş geleni seçecek bu mühendisin de tepesine yerleştirecek. sonra tırnak yiyeceğiz. çok uluslu, epic firmalarla bunu kıyaslayan yok zaten. o adamların başarılı olması zaten çok uçuk kafada olmaları. kaç tane var zaten onlardan, oralarda olmayanlar da zaten bu mühendis arkadaş gibi iş arıyor. ya aza tahammül edip kafanın en rahat olduğu yerde çalışacaksın 10 sene, ya da işte bu çileleri çekip o çok uluslu şirketlere geçeceksin. tabi bu sırada deli gibi şanslı olman lazım. tabi dayınız, amcanız holding sahibi bir tip ise hiçbiri geçerli değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
µh Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Türk şirket de var gayet abicim, siz görmemişsiniz. 10 yılda deli gibi büyüyüp 2 tane daha fabrika yaptıran adamlar milletin parasından çalarak değil parasını verip adam gibi çalıştırarak büyüyor. vizyonsuz kroları gelip savunmayın en azından şurda lütfen. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aktiftablet Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 suBzer0 said: Rewendor said: Şurada patron/ik haklıymış diyen herkesin kafasına ayıplı yüklem uygulayayım. Anladınız siz yüklemi. Eğer "ben yeni alacağım elemanın direkt müdahalesini istiyorum" diyorsan tecrübeli adam ilanı açarsın, tabii o adam parayı da ona göre ister. Eğer adam 6 ay sonra kaçacak diye korkuyorsan ona göre adam gibi maaş verirsin, adamın gözü dışarıda olmaz. Kaçacak adam dışarıda verdiği emeğe daha iyi karşılık alıyor diye kaçar, sen o karşılığı veremiyosan konuşmayacaksın. Yeni mezuna ilan aç, mezun diye para verme, sonra yetişince de kaçabilir diye bi de neredeyse borçlu çıkar. Zaten 2 kuruş maaş istemiş adam, o da gözünde büyüyorsa ilan açmayacan zaten. Yeni mezun olsun, 2 kuruşa çalıştırayım, adam da daha insani ücret istemesin, başka yer teklif edince de gitmesin yok öyle. Kapitalizm sana çalışırken "sen gelmezsen gelecek çok adam var" diye maaş düşürürken 2 kuruşa adam çalıştırırken iyi, kapitalizm adama çalışınca o adam işi öğrenip hakettiği parayı senden alamayıp dışarıdan alıp gidince kötü. Oldu canım. Endüstri bile olsa mühendis diploması olan adama 2000 TL altı maaşı layık görenin de kafasına aynı yüklemi denkleştireyim. Neyse ki gayet memnun olduğum bir işte çalışıyorum da uzun süredir böyle görüşme mörüşmeye gitmiyorum. Bari bi tanıdık ortamında falan bu zihniyette adam denk gelse de ağzının payını versem. abi yanlış anlama dediğimi ama patron penceresinden bakamıyorsunuz olaylara. şimdi örnekle gidelim ; yetiştirmek üzere müh. aldım işe , yetiştirdim adamı ; bilgi birikimimi aktardım onu kalifiye eleman yaptım. adamın maaşını da hakettiğive tecrübesi ölçüsünde arttırdım. Sonra adam bişeyler oldu , çok iyi şantiye şefi oldu mesela ve bu adamı transfer etmek istediler. adamda 3 kuruş fazla alıcam diye gitti. Napıcaz biz şimdi sil baştan tekrar mı başlıcaz , yoksa adam elimizden kaçmasın diye bütün ipleri adama verip maaşını mı arttırıcaz. Hep daha fazla veren çıkıcak bu adama. işte bunu nasıl çözebiliriz? prim usulünü teklif etmiş patron ; tarzı vs. filan inanılmaz yanlış ama ben biraz da post ilgi çeksin diye yazar tarafından abartıldığını düşünüyorum. İşveren açısından bakmıyosunuz demişsin de o adama daha fazla para verip senden alan da işveren sonuçta. Çalışanı kendini geliştirmedigi için eleştir, bilgisi az diye eleştir vs ok. Ama başka şirkeye geçiyo diye eleştiremezsin. İşveren işine geldiginde "çalışacak başka adam bulurum, adam çok nasılsa" diye bakıyosa, çalışan da "şirket çok nasılsa" diye bakabilir, ikisi de normal. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Abi zaten dogru duzgun uni-staj altyapisi olsaydi heralde mahmut ticarete dusmezdi cv si. Gelip arel universitesinden mezun oluyosunuz sonra "patron niye bizi adam yerine koymuyo yaa" Odtu mezununa cekebilir misin boyle ayar mesela? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Bi ulkede sicar gibi cocuk uredikce emek uzerinden para kazanmak hak haline gelir. Ayni paraya ayni isi yapacak adami bulmaktan kolay ne var abi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valvyn Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 işte burdakiler bu olaya insani olarak bakıyo bizde mantıksal ve günün şartları olarak açıklama yapmaya çalışıyoruz. İnsani:Adam nasıl böyle konuşur öküz şerefsiz bla bla Mantıksal günün şartları:Adam böyle konuşabilir tabiki kapıda 100 kişi daha beklıyo o kabul etmese başkası edecek Olayın özeti bu aslında 2 taraf da aynı şeyi söyluyo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Kacin abi danimarkaya boka pusur Simit satin onurlu yasayin. Gerci simit satarak ayda 4k € falan garanti Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
navyamphs Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 KuddusiMavra said: mühendis lan bu, boru mu?! mezun olan 3 kişiden 2si müyendiz diye biliyom ben ama bknz. said: ... Mimar, mühendis fakülteleri her yıl 25 bin mezun veriyor Türkiye'de mühendis, mimar ve şehir planlamacılarının yüzde 25'i işsiz. Çalışanların ücretleri 10 yılda yüzde 57 düştü. 70 bin işsiz mimar, mühendis ve şehir planlamacısı var. Mühendislik ve mimarlık fakülteleri her yıl 25 bin mezun veriyor. i.e. sallasan müyendize değiyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valvyn Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 24, 2015 Mesela bu ülkede yenilenebilir enerji mühendisliğine ihtiyacımız yok bunların çoğu işsiz olabilir bizde daya kömürü daya gazı şimdi rusyayla bu olaylardan sonra başlasak 10-15 senede o da belki belli bir % yi yenilenebilirden karşılarız. Bizde genelde makina elektrik Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar