Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Grafik kartı değiştirememe sorunu

Redeagle

Öne çıkan mesajlar

Selam arkadaşlar /:

Yine inanılmaz uyuz bir sorunla karşınızdayım.

Önce makine specleri

Masaüstü makine bu
Anakart: MSi Z77A-G43
Güç kaynağı: Corsair GS600
win 7 64 bit
grafik kartı: AMD Radeon 6850
işlemci: i7 2700 3.50 ghz
RAM: 12 GB

Şimdi bu meretin grafik kartı kötüydü. Benimde elimde çok para olmadığı için gtx 960 civarına kadar çıkarmayı planladım.

NVIDIA GeForce GTX 960 ve AMD Radeon R9 280X kartlarını çalıştırmayı denedik.

Radeon kartı anakart üzerine taktıktan sonra güç kaynağından gelen 2 kabloyu bağladığımız vakit bilgisayar açıldığında ekran, klavye ve mouse'a enerji gitmedi. Işıkları yanmadı. Adam güç kaynağımızın yeterli olacağını iddia etmesine rağmen ben bunu güç kaynağının yetmediğine bağladım. Kartı geri verip gtx 960'ı aldık. 960 önceki karttan daha az enerji çekiyordu.

960'ın tek güç kablosu girişi vardı. Onu taktık. Makine düzgün açıldı. Fakat makine sürücüleri de kurmamıza karşın kesinlikle kartın varlığını detect etmedi. Ne yaparsak yapalım görmedi. Vatan'dan almıştık. Onlara götürdük taksınlar diye. Onlar da beceremedi.

En son bize dendi ki "Aynı specteki bir makineye biz 960'ı daha önce taktık. Anakartınızda bir problem olabilir. Onu da değiştirin bizce."

Sorun şu. Anakartlar da para. Şimdi çalışmıyor diye grafik kartını iade edip hediye çeki aldık. Üzerine para koyup anakart alırsam çalışacağına emin olmam gerekiyor çünkü o sefer de çalışmazsa yine daha fazla parayı vatan'a kaptırmış olacam ve bu sefer adamın hediye çeki vermeme ihtimali de var. Hediye çeki verirse de kötü. Çünkü makinenin sorununu bilmiyorum. Nasıl çözeceğimiz de belli değil. Sorun hala güç kaynağından da olabilir. Ama eski kartım bu donanımlarda sorunsuz çalışmaya devam ediyor.

Ben bütün makineyi baştan aşağı yenileyebilecek param olsa zaten 960 alayım derdinde olmazdım. İşin içinden çıkamadım. Fikriniz var mı?
Sosyal ağlarda paylaş

Ayakta şey etmişler gene ya.

O PSU listelediğin bütün donanımı çalıştırmak için yeterli.

Yapacağınız önce bir BIOS update'i anakarta.

Devamında ekran kartı değiştirmeden önce diğer ekran kartının driver'ları kaldırılacak safe mode'da, DDU'yla. (download link)

Ondan sonra ekran kartı değiştirilecek, driver setup çalıştırılacak vs.

Yüksek ihtimal bunlar çözecektir.

Çözmezse aynı işlemleri format atıp deneyin

Ayrıca yüklenmemiş Windows Update'i falan varsa da yükleyin.

Bunlar işe yaramazsa bir CMOS clear denenebilir.

Bu yazılımsal değişikliklerin sorunu çözmesi lazım. Çözmezse de sorun ya PSU'da ya anakarttadır, onların da çıkartılıp tek tek denenmesi lazm. Ancak anakartta sorun olma şansı oldukça düşük gözüktü şu anki ekran kartıyla sorunsuz çalışıyorsa kart.
Sosyal ağlarda paylaş

960 ekran kartını ilk taktığımızda radeon gibi açılmayabilir endişesiyle önce açılışını test ettik. Makine şunu yapıyor:

Açılış esnasında windowsa geçmeden ve biosa geçiş hakkı veren ekrana gelmeden önce bir siyah ekranı var. O ekran normalde çok hızlı geçiyor. 960 takılı olduğu vakit o ekranda 1 dakika kadar bekledi. Ekranın köşesinde A2 gibi bir yazı var. O B2'ye dönüşüyor ve windows ekranına geçiyoruz. Benim tahminim o siyah ekranda ekran kartını bulmaya çalışıp başaramıyor makine. Anakart üzerindeki grafik ayarlarına geçip windowsu öyle başlatıyor.

-Deno- said:

bence anakart ve ekran kartı uyumsuzluğu var.

ekran kartının içinden çıkan cd ile denediğinizde de görmedi mi?

Açıldıktan sonra ekran kartını görmediğini fark ettik. Hemen cdsini kurup restart ettik. Sürücüler yüklüykende görmedi

Güç kaynağını sorun olarak eleyemememin nedeni de şu. Radeon kartı test ederken karta iki adet güç kablosu takmamız gerekiyordu ve bu durumda makinenin uzuvlarına güç gitmiyordu. İki kablo yerine tek kabloyu takıp denedik. Bu sefer makine ekran kartı ışıkları yanıyor olsa da kartı detect etmedi. 960'da tek güç kablosu girişi var. Ve makine kartı yine görmüyor(ışıkları falan yanıyor olmasına karşın).

edit: Bright yazdığını okumadan postladım. Dediğine bakıyorum şimdi.

edit2: Bios update'i mevzusuna bakayım o zaman öncelikle.
Sosyal ağlarda paylaş

şundan söyledim.

geçen haftalarda ben de ekran kartı driver'ı updatelerken yanlışlıkla bilgisayarın detect etmemesine sebep oldum ekran kartını. driver yükleyemiyordum, ekran kartı yok diyordu setup'da.

sonra kutusunun içindeki cd ile kurdum basic driver'ı, üstüne güncel driver'ı çektim. o şekilde görmesini sağlamıştım.
Sosyal ağlarda paylaş

Abi o ekran kartına takılan kablolar dediğiniz PCI-E güç kablolarının 6-pin olanları 75W, 8-pin olanları 150W çekiyor. PCI-E portu da kendi başına 75W güç sağlıyor (hepsi için maksimum).

O 280x en kötü 2x8-pin girişle fiziksel max. 375W güç çeker. İşlemci zaten 95W, etti 480W. Geri kalan parçalar 120W isteseler de harcayamazlar zaten. Hani PSU'nun rahat sağlaması lazm gerekli gücü, güç yetmiyor diyorlarsa PSU satmak istediklerindendir.

Şu DDU'yu kullanın. Hatta hem ATI için hem Nvidia için ayrı ayrı kullanın. Ekran kartı yazılımı şakaya gelmez içinde Windows'dan fazla kod var.
Sosyal ağlarda paylaş

Adamlar psu diye zorlamadı ama ben Radeon kartı takınca ekrana ve klavyeye güç gitmediği vakit kıllandım.

Yazılım fark yaratır diyorsanız önce şu biosu halledeyim. Sonra bir yolunu bulup ekran kartı yazılımını sildikten sonra kartı takmayı deneyelim(nasıl ayarlayacam onu da bilmiyorum hiç).
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...