Baggio Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2015 Mavi said: Riskli fon sectim. Fonlarin %60'i hisse senedi fonunda diger %40'i ise diger fonlarda. 1 hafta once ne olmus bitmis diye sisteme girip baktigimda 2.000 tl zararim olmus. Bankaci tanidigimla konustum su an piyasalar secimlerden ve teror olaylarindan dolayi berbat durumda normaldir dedi. Uzun vadede kazandiracagini, boyle anlik degisimlerin olabilecegini ve beklememi tavsiye etti. "Riskli" falan denen şeyleri aslında tamamen son 5-10 yılın değişim oranlarına göre belirliyorlar. Stabil ama az yükselme göstermiş fonlar düşük risk, bazen hayvan gibi getirmiş ama bazen de zarara girmiş fonlarsa riskli sayılıyor. Yine de en iyisi fon karmanızı kendiniz oluşturmanız. Yarısını garanti fonlarda tutup, yarısını da 3-4 ayda bir yoklayıp ülkenin dinamiklerine göre değiştirmek iyi bir taktik. Hepten micromanage edecekseniz BES işine girmeden bankada yapın fon işlemlerinizi. BES'te bir sene içerisinde max. 6 defa fon karması değiştirebiliyorsunuz çünkü, öyle her kafanıza estiğinde izin yok. Bu arada bir karmanın adına "hisse fonu" diyebilmeniz için o karma en az %80 hisse senedinden oluşmak zorunda kanuni olarak. Fakat hisselerin hangi hisse olduğu, kalan %20'ye neler konduğu vb. gibi detaylar sizin kontrolünüzde değil, o kadarı şirketin bileceği iş. Dolayısıyla her şirketin fon performansı da aynı değil. En iyilerden biri ERGO, oraya aktarım yapabilirsiniz şirketinizin fonlarından memnun değilseniz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cute Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2015 Kardeşim emeklilik demek para garantisi demektir, bireysel emeklilik tatlı bankası ağzıdır.Neyin emekliliği ¿ Kısaca sıkıntılısınız verin biz biriktirelim bizi finanse edin bakın develette %25 goyuyor.Goyan goyana. Hadi abi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2015 Cute said: Kardeşim emeklilik demek para garantisi demektir, bireysel emeklilik tatlı bankası ağzıdır.Neyin emekliliği ¿ Kısaca sıkıntılısınız verin biz biriktirelim bizi finanse edin bakın develette %25 goyuyor.Goyan goyana. Hadi abi. Aşırı yüksek sözleşme sayısı ve fon büyüklüğü olan şirketler dışında (Avivasa, Anadolu, Garanti, Allianz) kimse emeklilik işinden kar etmiyor. Hayat/ferdi kaza sigortası satmasalar maaş bile ödeyemezler, portföylerini satar giderler. O yüzden "bizi finanse edin" durumu yok. Ödediğin para emeklilik şirketinde durmuyor, Takasbank denilen devlet (Hazine) kurumu bünyesinde duruyor. Yani şirket banka gibi senin paranı işletmiyor, devlet işletiyor. Şirket sadece işleme aracı oluyor, bunun için de yılda ancak yüzbinde üç komisyon alıyor. Katılımcının parasını fonsuz, boşta tutman kesinlikle yasak. İki gün içerisinde fona yönlendirmek zorundasın. Devlet yılda 3 brüt asgari ücrete kadar katkı gerçekten yapıyor ve erken çıkmazsan bunu tamamen alıyorsun, yalan olduğu herhangi bir durum yok. Uzun vadeli bir sistem için müthiş bir katkı. Şirketler bu konuda aşırı hassas denetleniyor, özellikle 2013 sonrası dönemde. Sizin paranızı devlete yönetmeliğin dediğinden 1 gün geç yönlendirmiş olsalar, Hazine bunu denetimde 2 sene sonra da olsa tespit ediyor ve o 1 günlük süreden bir zararınız varsa (1 kuruş bile olsa) direk ceza hesaplanıp sözleşmeye ekleniyor. İşin sonunda toplu para diyebileceğiniz gibi, emekli maaşı alır gibi düzenli ödeme de talep edebiliyorsunuz. Her ay sadece size ödenecek kadar para bozuluyor, gerisi hayatına yine devlet fonunda devam ediyor. Devlet kendi sigorta ve emeklilik sistemini beceremediği için, orta sınıfa kendi emekliliğine kendi destek vermesi için bir orta açıyor kısacası. Bunu da şirket kesintilerini 2-3 yılda bir makaslayarak, devlet katkısı teşviği koyarak falan destekliyor. Artıları dediğim gibi zor çekilmesi ve devlet katkısı. Eksisi ise kısa ve orta vadede kişiye herhangi bir faydası olamaması, ama zaten amaç da bu değil. Gidin bankada fon oynayın amaç oysa. BES'in aşırı faydalı bir şey olmadığına ben de katılıyorum ama çok cahil yorumlar kısacası yaptıkların. Sistemleri adam gibi araştırmadan, bilgi sahibi olmadan ahkam kesmeyin. Hayat genelinde sıkıntı yaratır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Remus Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 28, 2015 Uzun vadede iyi BES, özellikle doğru düzgün fon ayarlarsanız çok daha iyi. Tabi yıllık 12000 maximumu var. Mesela benim 1 senelik BES karım %40. Ama o karı almak için 7 mi 10 mu sene beklemem gerekiyor. Riskli fonlara girseydim %60'lara varacaktı karım. Anadolu hayat/ Dolar fonuna yatırdım. %15 + %25. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cute Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Boş versene Baggio, ahkam dibine kadar keserim.Yalan dolanı servis biçimi değiştirmek bana sökmez he sistem yanlısısın belli.Yazıyıda düzgün okudun mu bilemedim.2 farklı sistem, ben emeklilik kelimesi bu olaya yanlış diyorum.Emeklilik farklı bir olay biz sizin için para biriktirelim farklı bir olay hayırdır abi ? Bankacımısın BES dedğin bireyler adına düzenli birikimler yaparak emekliliğimizde bize para sağlayan bir sistemden başka birşey değil.Dikkat edersen emekliliğimizde diyor sistemler yahu zaten emekli olup para garantisi alıyorum devletten.Bankalar o parayı kullanmıyormuş gibide yazıyorsun, 4. Levent finansbank genel müdürünüde solladın helal yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Yakin gecmisinizde yuce devletimizin nema, key ve oyak kesintilerindeki beceriksizligi ortada iken bes'e guvenen benim gozumde koyundur. Devletin %25 katkisi diye taahhutler altina girecegine ver otomatik fon alim talimati rahat et. Bu devlet ki gunu geldiginde vermiyorum lan bunlari diyebilir. Bugun anadolu grubunun tahvillerinde bile spread tr tahvillerine gore dusuk ise bu devlette bi pislik vardir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 @Cute: Yazdığım hiçbir şeye cevap veremediğin için çok cevap verilecek bir şey de yok. Ben işin teknik tarafını anlattım, sana kalmış. Bankacı değilim, direk emeklilikçi de değilim, 8 emeklilik şirketinin yazılımını ben yapıyorum ama. Senden iyi biliyorum yani yönetmelikleri, genelgeleri, sistemi. Herkesin kendi tercihi tabii. Bireysel emeklilik şirketleri sizin paranızdan bahsettiğim kuş kadar kesintiler dışında hiçbir şey kazanmıyorlar. İstersen 3 gün dursun paran, istersen 50 yıl. Bankalar da aynı şekilde. Bankaların para kazandığı tek durum, kredi kartıyla ödeme yaparsanız 30-38 gün arası blokaj süresi var. Yani sen 5 Ocak'ta ödüyorsun ama para emeklilik şirketine 15 Şubat'ta gidiyor mesela. Bu durumda emeklilik şirketinin çalıştığı VPos hangi bankayla çalışıyorsa orası kazanıyor. Fakat bu bakkaldan da alışveriş yapsan aynı. Adama net bilimsel bilgi veriyorsun, "BIRAQSANA QANQA YHAA" diyor. Ne anlatacaksın, nasıl kalkınacak ki bu ülke :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
goldbären Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 bu ülkede devleti teminat alıp başkasının yerime para biriktirmesine ben de güvenmem cinalinin dediği gibi, ama sadece şu anki hiyerarşiyi anlatan sistemin küçük karıncalarından birine "kanka şivesiyle" çıkışarak da sistemi çökertemezsin DÖRT LEVENT MÜDÜRÜNÜ GEÇTİN HELAL BANKACIMISIN Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cokomantis Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 bacyo ya çok saçma bişey sorucam ama, resmen utandığım için bes'çime soramıyorum. şimdi diyelim emekli oldum, devlet katkısı şu bu derken 100k para birikti. maaşa da çevrilebiliyor ya toplu almak yerine, o 100k eriyene kadar atıyorum 100 ay * 1k para mı veriyor; yoksa SONSUZA KADAR 1k para mı veriyor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kizillelma Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Cokomantis said: bacyo ya çok saçma bişey sorucam ama, resmen utandığım için bes'çime soramıyorum. şimdi diyelim emekli oldum, devlet katkısı şu bu derken 100k para birikti. maaşa da çevrilebiliyor ya toplu almak yerine, o 100k eriyene kadar atıyorum 100 ay * 1k para mı veriyor; yoksa SONSUZA KADAR 1k para mı veriyor? Sordum. Hatta hanım kız bunaldı merkezi aradı doğrulama için. Her üç Seçenek geçerli. Ancak Ölünceye kadar Maaş planlıyorsan çok ama çok fazla yatırmaz isen kuş kadar oluyor Maaş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
miyaw33 Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Ben aynı soruyu bescıye sordum.100k paran var ve yuzde 10 prim aldıgını farzedelım.Sonrakı sene sana 10k/12 seklınde aylık olarak ödenıyor,her yıl aynı sey oluyor ve anaparan artmıyor.Aylık almazsan sonrakı sene 110k ya yuzde 10 eklenıyor.Enflasyonun sabıt oldugu ulkelerde maas mantıklı ama bizim ulkede o para 5 yıl sonra sıgara paranı anca ödeyecek hale gelıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dana22 Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 para bitene kadar abi ister 3 er al ister tek seferde gotur.sadece hesabindaki para... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Malibu Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 29, 2015 BES i bozdurmak çok mu uzun sürüyor yoksa hemen halledebilir miyim? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Cokomantis said: bacyo ya çok saçma bişey sorucam ama, resmen utandığım için bes'çime soramıyorum. şimdi diyelim emekli oldum, devlet katkısı şu bu derken 100k para birikti. maaşa da çevrilebiliyor ya toplu almak yerine, o 100k eriyene kadar atıyorum 100 ay * 1k para mı veriyor; yoksa SONSUZA KADAR 1k para mı veriyor? Nasıl istersen öyle veriyorlar. "Bana x yıl her ay düzenli ödeme yap, her yıl başında da y TL ayrıca ver" bile diyebilirsin. Malibu said: BES i bozdurmak çok mu uzun sürüyor yoksa hemen halledebilir miyim? Çağrı merkezini arıyorsun, bir form gönderiyorlar, onu doldurup ilettiğinde ve işleme alındığında fonlarının satış emrini geçiyorlar devlete. Fon satışları tamamlandığında (1-3 gün fonuna göre) stopajı kesilmiş paranı hesabına geçiyorlar. Normalde 4-5 gün civarı sürüyor ama kağıt üstünde 20 iş gününe kadar yasal süreleri var, aşarlarsa cezalı ödüyorlar paranı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
noddle Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 10 yıldan önce çekersen zarar ediyorsun gibi şartları var onun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Zarar etmiyorsun, stopaj vergisi her zaman kardan kesiliyor. Kötü fon seçip zarar ettiysen olduğu gibi alıyorsun kalan paranı. Sistemde 10 yıl kalmadan çıkarsan %15, 10 yıl kalıp 56 yaşa gelmeden çıkarsan %10, hem 10 yıl kalıp hem 56 yaşı geçince çıkarsan %5 kardan stopaj vergisi alıyor devlet. Tüm paradan stopaj almak 4 yıl önce falan kalktı. Yazmıştım önceki mesajlarda, güncelde görüp cımbızla okuyup lambır lumbur cevap yazıyorsunuz. Hak edilen devlet katkısı için de 3 yıla kadar direk sıfır, 3-6 yıl %15, 6-10 yıl %35, 10+ ama 56 yaşa gelmeden %60 alınıyor. Tüm devlet katkısını almak ancak emeklilik, tam maluliyet ve vefatta mümkün. DK sistemi ortaya çıkmadan kaç yıldır sistemde olduğunuza göre de +1-3 yıl fazla sayılma durumu var hesaplanırken. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 https://www.garantiemeklilik.com.tr/bireysel-emeklilik-fon-getirileri-performanslari.aspx Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 He birde suna göz gezdir... https://sube.garantiemeklilik.com.tr/tr/html/fon_bilgileri_personal.html Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arma Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Baggio said: @Cute: Yazdığım hiçbir şeye cevap veremediğin için çok cevap verilecek bir şey de yok. Ben işin teknik tarafını anlattım, sana kalmış. Bankacı değilim, direk emeklilikçi de değilim, 8 emeklilik şirketinin yazılımını ben yapıyorum ama. Senden iyi biliyorum yani yönetmelikleri, genelgeleri, sistemi. Herkesin kendi tercihi tabii. Bireysel emeklilik şirketleri sizin paranızdan bahsettiğim kuş kadar kesintiler dışında hiçbir şey kazanmıyorlar. İstersen 3 gün dursun paran, istersen 50 yıl. Bankalar da aynı şekilde. Bankaların para kazandığı tek durum, kredi kartıyla ödeme yaparsanız 30-38 gün arası blokaj süresi var. Yani sen 5 Ocak'ta ödüyorsun ama para emeklilik şirketine 15 Şubat'ta gidiyor mesela. Bu durumda emeklilik şirketinin çalıştığı VPos hangi bankayla çalışıyorsa orası kazanıyor. Fakat bu bakkaldan da alışveriş yapsan aynı. Adama net bilimsel bilgi veriyorsun, "BIRAQSANA QANQA YHAA" diyor. Ne anlatacaksın, nasıl kalkınacak ki bu ülke :p Bes banka için süreklilik ve bağlayıcılık sağlayan bir ürün. Bankanın asıl beklentisi o. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Black-ice said: abi herşeyi boşverin. her ay 100 tl'ni bi kumbaraya koyup biriktirsem desen 3 ay sonra kumbaranın ağzını kırar parayı da ruslarla yersin. böyle olunca mecbur yatırıyon, otomatik ödemeye fln ayarlıyınca hele iyice unutuyosun o parayı. o para orada usul usul birikiyor. mis gibi. fazla sorgulamayın bence her türlü karın oluyor. bırakın biriksin işte. abim 4-5 senelik bes'ini çekip düğün yaptı zamanında. BES mantığı direk olarak budur... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masticore Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 en iyi bireysel emeklilik fonu fiba banka https://www.fibabanka.com.tr/bireysel/sigorta-ve-emeklilik/emeklilik.aspx Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cokomantis Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2015 eyvallah baggio. aylık olarak maaş bağlatınca bitiyor mu o para, yoksa devletteki düz bildiğimiz emeklilik gibi hayatta olduğum sürece mi maaşa bağlıyorlar demek istemiştim. anladığım kadarıyla "birikmiş paran bu kadar, istersen bi kerede çek, istersen yatır faiz verelim, ya da üç defada çek, ya da 2bin maaş bağlayalım artık kaç ayda tükenirse" durumu varmış. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 31, 2015 Masticore said: en iyi bireysel emeklilik fonu fiba banka https://www.fibabanka.com.tr/bireysel/sigorta-ve-emeklilik/emeklilik.aspx Ergo da baya iyi, hangisi daha iyidir bilmiyorum, bakmak lazım detaylı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Eylül 1, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 1, 2015 Cokomantis said: eyvallah baggio. aylık olarak maaş bağlatınca bitiyor mu o para, yoksa devletteki düz bildiğimiz emeklilik gibi hayatta olduğum sürece mi maaşa bağlıyorlar demek istemiştim. anladığım kadarıyla "birikmiş paran bu kadar, istersen bi kerede çek, istersen yatır faiz verelim, ya da üç defada çek, ya da 2bin maaş bağlayalım artık kaç ayda tükenirse" durumu varmış. Evet her türlüsü mevcut. Belli bir yıl belirtmeden "ölene kadar" dersen 109 yaşında mı ne öyle saçma bir yaşta öleceksin gibi hesaplanıyor yalnız, o zaman baya az gelir :p İçeride kalan para da ölünce varislerine ödenir. Bu seçeneği sonradan da değiştirebiliyorsun, yani baktın 6 ay sarmadı, "10 yıl ödenecek şekilde değiştirin" diyebilirsin, hatta "tamam kalanı verin gidiyom" bile dersin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dworgian Mesaj tarihi: Eylül 4, 2015 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 4, 2015 benjani said: annem benim adıma anadolu hayat'ta açtırmış da, aylık 100 tl ödüyor.yatırdığım 300 lira, 290 lira olmuş.fonlar -'de hep, zarar ediyorum galiba.var mı bu işten anlayan, ne yapmak lazım? başlığı şimdi gördüm. tam anlatılmamışsa eğer, riskli fonlara doğru kanalize edildiyse tutar, öyle düdük gibi inebiliyor yatırılan. risksiz az getiren güvenli fonlara doğru kayın plz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar