Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

bireysel emeklilik

benjani

Öne çıkan mesajlar

tam bilmiyorum ama 290 TL olması zarar ettiğin için değildir. Zaten o parana en son güncel hali yansımıyor diye biliyorum. Vergi ödemesi gibi birşeyler var, kesintilerin var.

Firmaların son 3 yılı baz alarak tahmini 10 ve 30 yıl sonraki kazancı çıkartabiliyorlar gidip bir sorman lazım. En karli hali 30 yıl sonra oluyor sanırım.

Not: devletin %25'i hemen geçmiyor hesabına en az 3 yıl bireysel emeklilikte kalırsan geciyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Aylık para işletim ücreti mi ne alıyorlar. Garanti bankası aylık 950 tl ve üzeri yatırırsanız bu parayı almıyor o zaman iyi paralar oluyor zaten.

Evet zarar etme olayı da var zaten fon alıyor banka sizin adınıza.

Devletin verdiği parayı da emekli olursanız alıyorsunuz. Yoksa ben toplu para isterim diyorsanız babayı alıyorsunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

Malibu said:

Aylık para işletim ücreti mi ne alıyorlar. Garanti bankası aylık 950 tl ve üzeri yatırırsanız bu parayı almıyor o zaman iyi paralar oluyor zaten.

Evet zarar etme olayı da var zaten fon alıyor banka sizin adınıza.

Devletin verdiği parayı da emekli olursanız alıyorsunuz. Yoksa ben toplu para isterim diyorsanız babayı alıyorsunuz.

Mesela ben emekli oldum 30 sene yatırdım hatta parayı diyelim. 30 sene sonunda maaş olarak bağlatmak yerine birikmiş parayı toplam almak istediğimde devletin verdiği kadarını kesecek mi? Yoksa eğer emekli olmadan paranı çekmek istersen mi devlet kesiyor?
Sosyal ağlarda paylaş

barbu said:

Ya sen neden böylesin dana. Neden hep baltalıyorsun insanları.

evet ya neden ben boyleyim..normal hayatta da baltali ilah gibi geziyorum..surekli olumsuz surekli kotuler moddayim..bir nevi savunma mekanizmasi sanirim herseyin en kotusune hazir olup olumsuzluklar meydana geldiginde sasirmamak yada hazirlikli olmak emelim...

bu arada beslerin cikis amaci harbiden o abi..

bes
Sosyal ağlarda paylaş

abi herşeyi boşverin.

her ay 100 tl'ni bi kumbaraya koyup biriktirsem desen 3 ay sonra kumbaranın ağzını kırar parayı da ruslarla yersin. böyle olunca mecbur yatırıyon, otomatik ödemeye fln ayarlıyınca hele iyice unutuyosun o parayı. o para orada usul usul birikiyor. mis gibi.

fazla sorgulamayın bence her türlü karın oluyor. bırakın biriksin işte.

abim 4-5 senelik bes'ini çekip düğün yaptı zamanında.
Sosyal ağlarda paylaş

ben de bu işe bi gaz girek salaklardanım. %25 falan diyince, "ooo devletten para mı alcaz" diye gazlandım. 2 yıldır falan sistemdeyim.

Yatırdığım para çok az değer kazanmış.

Çıksan bi türlü kalsan bi türlü. Şu an ödemeleri olabldiğince düşük tutuyorum.

Fon seçimine gelince de, dövize bağlı (yani kamu dışı borçlanma falan yazıyor) ve altın falan seçmek en mantıklısı. Hisse senedi falan direk zarar. Devlet borçlanma zımbırtıları ise çok cüzi kar getiriyor.
Sosyal ağlarda paylaş

benjani said:

annem benim adıma anadolu hayat'ta açtırmış da, aylık 100 tl ödüyor.yatırdığım 300 lira, 290 lira olmuş.fonlar -'de hep, zarar ediyorum galiba.var mı bu işten anlayan, ne yapmak lazım?

Fon karmasının ne olduğuna göre değişir. Değer kaybetmiş olabilir. Faiz gibi sabit kar getiren bir şey değil her ne kadar öyle lanse etmeye çalışsalar da. Bankaya koyup fona yatırmaktan farkı yok. Sendekiler hisse/tahvil falan ağırlıklıysa şu son döviz patlamasında değer kaybetmiştir mesela.

Olası kesintiler:
- Tahsilat bazında maksimum %2'ye kadar Yönetim Gideri kesintisi alınabiliyor.
- Giriş Aidati Kesintisi olabiliyor. Bir de Ertelenmiş Giriş Aidatı var, başta almıyor veya az alıyor, x seneden önce çıkarsan kalanını da kesiyor parandan.
- Üç dönemden fazla ödeme yapmazsan, duran paradan kesinti yapabiliyorlar her ay 3 TL mi ne.

Çıkış yaparsan getiriden (kardan) kaldığın süreye göre %15 ile %5 arası stopaj ödüyorsun. Yatırdığın para (anapara) şu anki birikiminden (toplam paran) fazlaysa, yani getirin eksideyse, stopaj yok. (Bunun aksi söylenmiş mesela tüm paradan diye, değil, 2-3 sene önce değişti o. Tüm para üzerinden ödeyenlere geri ödeme falan yapıldı hatta.)

Sektördenim, başka merakı olan varsa şirinlerim.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben geçen senenin sonlarından beri %60 risksizler tarzı bir karma + %40 dövizdeyim, %25 falan değerlendi. Onun dışında öyle fon eksperi değilim, devlet katkısı benim uzmanlığım. Seçimlerden sonra AKP tek parti hükümetine dönerse tahvil, hisse falan yapmayı düşünüyorum. Suni bir düzelme yaratacaklardır çünkü bir süre spekülasyonlarla.

O %25 gelen devlet katkısını tam hak etmek için de sistemde 10 yıl ve 56 yaş şart bu arada, onlar olmadan hak edebileceğiniz maksimum %60, o da 10 sene kalıp henüz 56 olmama durumunda. (Ölür veya tam malul olursanız da veriyorlar :p)
Sosyal ağlarda paylaş

Kesintilerle ilgili yeni yönetmelik devreye giriyor bu arada 01.01.2016'da. Devlet katkısı gelirken 2013'te giren yönetmelikte zaten baya kısmışlardı giriş aidatı ve yönetim gideri kesintisini, şimdi iyice kuşa çeviriyorlar. Katılımcı için baya iyi yani.

Yüzmilyonlarca fon büyüklüğü olan 4 büyük şirket dışındaki şirketler resmen ürün çeşitliliği için tutacaklar artık emekliliği, hayat/ferdi kaza satmadan kar etmeleri mümkün değil.

Çekmek için bir sürü form doldurmak, kesintilere razı olmak, devlet katkısının büyük bölümünü (belki de tümünü) kaybetmek, fon blokajı ve bu prosedürler nedeniyle en iyi ihtimalle (en hızlı satılan fonlarla bile) 3-4 gün beklemek gerekiyor. BES sisteminin bankaya koyup kendi elinizle fona yatırmaya göre artıları, devlet katkısı ve acil bir ihtiyaç yoksa bu zorluklara girmeye üşenmek.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben 4 senedir bes'e para yatiriyorum.

Riskli fon sectim. Fonlarin %60'i hisse senedi fonunda diger %40'i ise diger fonlarda. 1 hafta once ne olmus bitmis diye sisteme girip baktigimda 2.000 tl zararim olmus. Bankaci tanidigimla konustum su an piyasalar secimlerden ve teror olaylarindan dolayi berbat durumda normaldir dedi. Uzun vadede kazandiracagini, boyle anlik degisimlerin olabilecegini ve beklememi tavsiye etti.

Bekliyoruz bakalim.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...