Mithat Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 html,css ve bootstrap programının syntax denilen (sanırım sytanx denilen) kısımları bitti , elimde notlarım ile bakıyorum ne yapsam ne gibi bir proje ile bu anı süsleyip öyle devam etsem diye kararsız kaldım. Practise practise practise yazıyor her yerde ama neye nasıl girişiceğimi bilemedim. Fikri olan şöyle bişi yap şuna benzer bişi dene , şunu yap falan diyecek birileri varsa çok makbule geçer , yaptıktan sonra github'a atar sizede gösteririm olmuş olmamış dersiniz (di bu lafım sana :D )
SpiderS_DangeR Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 https://www.godaddy.com/ surdan bi domain (olmasa da olur), https://www.digitalocean.com/?refcode=f905d80c598d (referral link) surdan bi linux sunucu kirala 5 dolara, basla.
Mithat Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 Soru zaten neye başliim :D
SpiderS_DangeR Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 Kutuphane yap, otopark sistemi yap, ne biliyim basla iste basic biseylerle. Cok hardcore girme hevesin kirilmasin.
khazadum Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 Mesaj tarihi: Haziran 28, 2015 Türkiye'de Front-End olarak iş bulmak çok zor. Çünkü aranan kriterler arasında PHP'de bilmeni istiyorlar hatta ben PHP framework bilgisi isteyen iş ilanı bile görmüştüm. (Evet bence de en büyük soru bu, yapılan programı arayüz'e giydirme kimin işi? Çalıştığım yerde de en çok bu problem oluyordu ama bir Arayüz geliştiricisi olarak hep bana kalıyordu :D) Ayrıca "Web Arayüz Tasarımcısı" ve "Web Arayüz Geliştiricisi" fark ülkemizce bilinmediği için senden tasarım yapmanı isteyen firmalar bile çıkabiliyor. Front-End olayına yoğunlaşmak yerine eğer illa Web ile uğraşmak istiyorsan PHP, ASP gibi dinamik programlama dillerine yoğunlaşman daha bence daha yararlı olur gibi geliyor.
Mithat Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 Bende iş bulmakta çok zorlanacağımı düşünüyorum zaten ama bakalım bir umut çabalıyorum . Daha önce burada yazdım mı bilmiyorum ama başka yerde de dedim , meslek olarak edinemesem bile hobi olarak yaparım en azından eğlenceli. Proje olarak hava durumu sitesi uygun geldi, onu denicem , bakalım basit bişiler çabalarım olursa olur olmazsa olana kadar denerim :D
Oce4n Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 Şöyle bir gerçek var ki: piyasada bilgili front-end ci malesef yok. full front end developerlar (js+css3+html5) 6k gibi rakamlarla çalışabiliyorlar. çoğu frontendci lise mezununun yapabileceği photoşopdan resmi kırp al siteye koy işine alışmış böyle devam ediyor. kendimi geliştireyim animasyon efekt ekleyebileyim demek yok. böyleleri de 2k ya filan piyasada dolaşıyor.
di Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 khazadum said: Türkiye'de Front-End olarak iş bulmak çok zor. Çünkü aranan kriterler arasında PHP'de bilmeni istiyorlar hatta ben PHP framework bilgisi isteyen iş ilanı bile görmüştüm. (Evet bence de en büyük soru bu, yapılan programı arayüz'e giydirme kimin işi? Çalıştığım yerde de en çok bu problem oluyordu ama bir Arayüz geliştiricisi olarak hep bana kalıyordu :D) Ayrıca "Web Arayüz Tasarımcısı" ve "Web Arayüz Geliştiricisi" fark ülkemizce bilinmediği için senden tasarım yapmanı isteyen firmalar bile çıkabiliyor. Front-End olayına yoğunlaşmak yerine eğer illa Web ile uğraşmak istiyorsan PHP, ASP gibi dinamik programlama dillerine yoğunlaşman daha bence daha yararlı olur gibi geliyor. O farki bilen adam da TDD/BDD isticek ki memleket developer'larinin bi haber oldugu sey. O yuzden Turkiye'de is yok, olsa da adam ne istedigini bilmiyo diye yakinmanin alemi yok cunku memeleketimin developer'i da isteneni bilmiyo =) Bu arada elini sallasan PHP developer'a carpiyo ki cok ama cok kotu geneli. O yuzden o da bi cozum degil cunku 3'te 1'in fiyatina calisiyolar. Biseyler ogreneyim, cabucak is bulayim derseniz en guzeli Wordpress gibi sistemleri ogrenmek heralde. Millet hala deli gibi ekmegini yiyo. Ha yok kral developer olayim yeterince caba harcayayim sonra gelsin paralar derseniz neyin ne oldugunu adam akilli okuyup ogrenmek gerekiyo iste. Sadece syntax ogrenmek yetmiyo, best practice nedir, felsefesi nedir diye bakmak gerekiyo. Hatta ornek de vereyim; Ruby ile zerre alakam olmamasina ragmen sirf TDD/BDD kafasina yatkinligim olsun diye RSpec kitabi okuyorum su anda cunku ilk chapter'lar bu is soyle Ruby'de boyle olur degil, bu is overall'da soyle olmali diye anlatiyo.
khazadum Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 O bambaşka bir konu abi. Aylık yüzbinlerce dolar geliri olan şirketler grubunun yazılım bölümünde çalıştım 2 yıl. Bir proje ortaya çıktığında ne bir fizibilite çalışması ne de proje için görevlendirme yapılmazdı. Projede Allah'a emanet yürürdü. Türkiye 'de bu tarz çalışan firma sayısı -bence- bir elin beş parmağını geçmez. Zaten çalıştığım firmaların hemen hemen hiçbirinde ARGE olayı yoktu. "Proje bitti mi? bitti. Tamam o zaman iş bitti. Hadi başka projeye." şeklinde mantık. Büyük bir sorun olduğunda anca geri dönüyorduk projeye. Hatırlarım şirkete ait bir portal için yazılım ve tasarım yenileme olayına gidecektik. İçerik yöneticisi, müdürler, yazılımcılar, grafikerler toplandık. Fizibilite çalışması yaptık. En son kararımız projenin en az 8 ay süreceği, 8 ayda tamamlanırsa da 1 ay boyunca test aşamasından geçileceği kararını almıştık. Bu proje bir şekilde diğer işler yüzünden iptal edildi. Aradan yaklaşık bir 6 ay geçtikten sonra aynı proje tekrar gündeme geldi ve patronlar 3 ayda çıkartmamızı istemişlerdi. Projenin tasarımını ve arayüz geliştirmesini ve çoğu yerin yazılım giydirmesini ben yapmıştım. (O dönemde 3 tane grafiker çalışanımız olmasına rağmen.) Ayrıca TR'deki GSF mezunlarının grafikerliği daha çok çizim alanında geliştiği için ve web tasarım konusunda çok fazla bilgileri olmadıkları için grafikerler konusunda da çok başın ağrır. Ben çok çekmiştim. O kadar inanılmaz gradientler yaparlar ki çıldırırsın. Hadi bunları geçtim hover stateler bile yapılmadan dümdüz teslim alırsın projeyi ve optimizasyon konusunu da düşüneceğin için kafayı yeme noktasına gelebilirsin :D Geçenlerde bir banka ile görüşmeye gittim Front-End iş konusunda. Konuştuğum İK elemanı o kadar samimiydi ki bende artık işi geyiğine vurmaya başlamıştım. En son "genel olarak hangi işleri yapmamı bekliyorsunuz" sorusunu sorduğumda bana "işte böyle banner manner tasarımı, email tasarımı, vb. gibi işler" demişti. Tabi ki işini çok iyi yapan firmalarda mevcut. Bknz. userspots -> https://vimeo.com/91287943 Mithat eğer hobi olarak öğrenmek istiyorsan yine öğren tabi her türlü bilgi senin için ekstra bir avantaj ekstra bir artı olacaktır. Ama ben ülkede uzun bir süre front-end mesleğinin istenilen düzeye gelebileceğine inanmıyorum. Bu konuda baya yazabilirim ben ya çok doluyum sanırım :D Mainim de Front-End olsa gam yemeyeceğim de neyse.
Genwa Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 Mesaj tarihi: Haziran 29, 2015 Biz front-endcilerle back-endcileri kıyasladığımızda her daim backendciler daha iyi çıktı. 3.5 yıldır adam alıyoruz işe iki pozisyon için de. Frontend aradığımızda da genelde CV'sinde hayvan gibi .NET/PHP olanlar önceliği alıyor. Sebebi adamın backendini de bi ara kullanırız belki değil, o adamların frontendi, ben frontend biliyorum diyenden daha iyi bilmesi. Üstüne işsizlik + bizim firmanın benefitleri eklenince bu adamlar frontend iş teklifini havada kapıyor. Türkiye'de mal işveren sayısı kadar mal iş arayan var bu sektörde. Kimler kimler başvuruyor. Yaptığım site gugılda birinci sayfa da çıkıyo diyenler, responsive önemli değil mobile özel sayfa yapıyorum ben diyenler, ingilizce neymiş önemli olan işi yapmak diyenler vs vs.
Mithat Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 Şuan için hava durumu sitesi yapmaya çalışıyorum. Şu tarz bişi yapmanın peşindeyim. Codepen.io kullanıyorum şunu tasarlarken , çok rahatlık oluyor. edit : gelebildiğim noktayı takip edebiliyosunuz sanırım ; http://codepen.io/mithatcanozdemir/pen/zGRxjv görebilen varsa , görüyorum desin. Bi de pazartesi salı çarşamba vs yan yana olmuyor sırayla oluyor bir ara ona el atmam lazım , o arada onların hepsini bir link dayanmalı sonra altına manuel hava durumunu giricem , api falan kasacak seviyede değilim. Kalanlar bunlar , sıraya diz , tıklandığında farklı şeyler çıkmasını sağla , çıkanlar o şekilde beyazın ortasında manuel girilen hava durumu olsun...
kermit Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 türkçe karakter kullanma en başta class isimlerinde falan div içinde ul yok li neden var
Mithat Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 Genwa said: Günlerin divler yanlış. nolması gerekiyor ki?
kermit Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 günlere tek tek ayrı class vermek yerine tek bi class ver ortak madem hepsi margin right ve left alıyo.
Mithat Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Haziran 30, 2015 O zaman her birine tıklandığında farklı hava durumu sonucu vermeyi nasıl yapıcam? Bu kutucukları tıkladığında o günün hava durumu olsun istiyorum zira. Ya da komple tek tek her günün hava durumunu ana sayfada verir halde yaparsam o zaman dediğin gibi tek class yapabilirim sıkıntı olmaz aslında.
khazadum Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 O işi javascript ile çözmen gerekiyor. Eğer js için bir kütüphane kullanırsan (jQuery gibi) internette bir çok tutorial bulabilirsin. (Tab menu diye aratırsın). li etiketinin kullanımı listeleme elemanları içindir. Örnekle açıklama yapayım sana; <ul class="gunler"> <li>Pazartesi</li> <li>Salı</li> <li>Çarşamba</li> <li>Perşembe</li> <li>Cuma</li> <li>Cumartesi</li> <li>Salı</li> </ul> ul etiketine genel olarak; ul.gunler { list-style-type: none; /* listelemede noktalardan kurtulmak için */ margin: 0; padding: 0; /* bu ikisi boşlukları alır */ } ul etiketinin listelemeleri (li) içinde; ul.gunler li { float: left; /* Hepsini yan yana dizer */ margin-right: 15px; /* sağ taraftan biraz boşluk verir */ padding: 5px 15px; /* li elementinin içindekilere yukardan/aşağıdan 5px, sağdan soldan 15px boşluk uygular. Bu da iç içe görünmelerini engelleyecektir. */ } öncelikle bu kodları kendine göre biraz düzenle karıştır. Öğren daha sonra tab menü yapalım :p CSS'in asıl amacı senin yaptığın gibi kod karmaşalığından kurtulmak ve aynı tip elementlere tek bir stil sınıfı oluşturarak uygulama mantığı.
Mithat Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Her biri ayrı link ayrı hava durumu olması için o günleri html kısmında ; Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday Şu şekilde ayarladım , tıkladığında hangi günü tıklarsan o günün hava durumunu gösterecek şekilde olması lazım. Ama baya işe yaradı en azından li ile ayırmam gerekiyordu div ile ayırmak yerine o kesin. Gerçekten bu işin püf noktası okuyarak neyin ne olduğunu öğrenmek değil yaparak neyin ne olduğunu öğrenmek dediğiniz gibi :D edit : aha valla beyaz orta yapmayı beceredim :D ahahahhah bildiğin oldu ya :D acaip mutluyum şuan. ahanda burda bir bakıverin. http://codepen.io/mithatcanozdemir/pen/bdLdXp
khazadum Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 http://codepen.io/khazadum/pen/ZGrbXR senin için şöyle birşey oluşturdum. Biraz kurcala değiştir. Üzerinde oynayabilirsin :)
Mithat Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Javascript bilmiyorum tabii o sıkıntı oldu onu yaparken. Onun dışında kendim direk sıfırdan yapiim takıldığım yerde yardım aliim istiyorum. Şimdilik sanırım tab tab ayrı ayrı değilde her birinin altında bir tane şeklinde yapabilirim daha kolay olacak sanırım. Senin gönderdiğin ile tam istediğimi yapabilirim gerçi kolay olur benim için ama öyle yapınca da kolaya kaçmak olur diye düşünüyorum.
pulkas Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Mithat said: Javascript bilmiyorum tabii o sıkıntı oldu onu yaparken. Onun dışında kendim direk sıfırdan yapiim takıldığım yerde yardım aliim istiyorum. Şimdilik sanırım tab tab ayrı ayrı değilde her birinin altında bir tane şeklinde yapabilirim daha kolay olacak sanırım. Senin gönderdiğin ile tam istediğimi yapabilirim gerçi kolay olur benim için ama öyle yapınca da kolaya kaçmak olur diye düşünüyorum. Boyle bodoslama pata kute gitmekten ziyade, once adam akilli bi html tutoriali kitabi falan bitirirsin neyi neden yaptigin/yapacagin konusunda bi bilgin olur. http://www.w3schools.com/html/default.asp bu tutoriali takip et mesela.uygulamalari copy paste degil de, elle yaz tek tek o hamalligi yap. html tutoriali bitince ustune css e baslarsin.sonra onlari harmanlarsin.html css kismi bittiginde kendine static bi sayfa yapacak hale gelirsin zaten.oradan sonrasi tamamen tasarim alginla alakali.bu noktada bol bol proje yapacagin nokta iste.su anda yapmaya calistigin seyler. tasarimina aksiyon katmak istiyosan ustune bide js ogrenirsin.frameworklerden ziyade once pure js ogrenip bi alt yapi yapmak lazim.sonra angularjs dir mithriljs dir emberdir node dur bunlari kullanmayi ogrenirsin.o noktada ne yapmak istedigine bagli olarak ilerler bu surec zaten. bootstrap foundation gibi seylerin icine girmeden once html/css tutoriallarini bastan sonra bitir.butun uygulamalari elle tek tek yaz.youtube videolari izle.sittirilyon tane var zaten.ondan sonra bunlari kesfetmeye basla. css canini sikar less baslar.less hosune gitmez sass olur.falan ama css bilmeden bunlar olmuyo.
Mithat Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Zaten codeacademyde bulunan tutorial sonrası bu noktaya geldim :D yani o syntax olayına baktım sonra onları tek tek deftere falan yazdım bir 4-5 sayfa syntax var şuan elimde sırf :D
Mithat Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 Konuyu açan Mesaj tarihi: Temmuz 1, 2015 hee deftere yazdım :D div napar li napar vs diye girdim herşeyi yazdım :D Bu arada hafiften pazartesiyi tamamladım , bu şekilde hepsinin altına yapabilirim sanırım daha kolay olacak gibi. Güneşte çizdim :D http://codepen.io/mithatcanozdemir/pen/Nqyrbd
Öne çıkan mesajlar