Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

daha fazla kedi kalkış yapan araçların etrafında ölmesin diye bir fikrim var yardım edin

chrome

Öne çıkan mesajlar

bu gün yanlışlıkla bir kedini ölmesine sebep oldum. çok üzgünüm. gerçekten çok üzgünüm. aracı çalıştırırken yavaş kalkış yaparım hep. yine öyle yaptım. çalıştırdıktan sonra gaz verip gürülü de yaptım. zaten olay da o sırada olmadı. sonrasında garaj çıkışında dönüş yaparken bir anda önüne fırlamış arabanın 20km süratim bile yokken tekerleğin altında kaldı. aldık gömdük zavallıyı. yavru kediydi. gerçekten çok üzgünüm.

sonra fark ettim ki bu gibi şeyler yüzünden suçluluk duymuyor kimse. oysa ki duymamız lazım. araçlarımız bu kadar büyük ve kaba saba makineler oldukları için bu canlılar ölüyor. gerekiyorsa inip kontrol bile etmemiz lazım her defasında. ben bundan sonra öyle yapacağım.

sonra aklıma geldi ki birçok kişi bunu asla yapmaz. bu sebepten de can veren bir sürü kedi oluyor. aklıma acaba araçlara bir entegre sistem yapıp bu sorunu kökünden çözmenin bir yolu olabilir mi sorusu geldi.

2 adet alternatif ürettim. aşağıda yazacağım bunları. fakat ben inşaat mühendisi olduğum için elektronikten neredeyse hiç anlamıyorum. bilenleriniz varsa lütfen fikirlerini paylaşşsın ya da daha iyi bir fikir varsa onu da paylaşşsın. daha çok kedi bu şekilde can vermesin.

1-gürültü üreteci: araçlar çalıştıktan sonraki 3 dakika boyunca sürekli olarak 78kHz ses üreten bir parçanın araca entegrasyonu. kediler 79 kHz e kadar duyabiliyorlarmış. muhtemelen bu onlar için ciddi şekilde kaçmalarına sebep olan bir gürültü olur. kalkıp da başka bir aracın önüne fırlama riskleri de var ama böyle bir şey olursa. o yüzden çok mantıklı bir fikir gibi gelmedi bana.

2-hareket sensörü ve otomatik fren : araç çalıştıktan sonraki yine 2 dakika boyunca 40km ya da benzer bir hıza ulaşana kadar yerden belli bir mesafede belirli bir çapta hareket eden bir objenin aracın önüne doğru hareket ediyor olması halinde sürücüden bağımsız olarak aracın fren yapmasına sebep olacak bir mekanizma tasarlanabilir. bu durumda da aracın alt bölümlerine sensör takmak gerekecek. ultrasonik mi olur bu nasıl olabilir hiç bir fikrim yok. ayrıca fren sistemine de entegre olması gerekiyor.

başka bir alternatif de olabilir. hiç bunlara gerek olmadan başka bir çözüm de olabilir. fakat problem sadece aracı çalıştırmadan önceki süreç için geçerli değil malesef. aracın kalkışından sonrası manevralar esnasında da önünüze kedi fırlayabiliyor. bir şekilde onları tamamen uzaklaştırmak lazım oradan.
Sosyal ağlarda paylaş

Elektronik araçlar insanlar duyabilsin diye "gürültü üreteç"leriyle birlikte geliyorlar.

O arabanın altında kalan kedi de aptalmış biraz, bizim zemin kattaki veteriner yüzünden rahat 10 kedi oluyor arabanın altında, üstünde, her yerinde, kontağı daha çevirmeden ortadan kayboluyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

kornaya basmaktan bahsediyorsun sanırım. gece gündüz her araç çalıştırdığında kornaya basmaya ikna etmek çok kolay bir şey değil abi milleti. o manevrayı yaptığın süre boyunca kornaya basılı tutman gerekiyor ayrıca aracı, o da kimsenin yapacağı bir şey değil.
kimse zaten her gün kedi ezmiyor. insanın hayatında başında birkaç defa gelir böyle bir şey. ama asla olmamalı. hiç olmaması mümkünse nasıl olur diye en azından düşünmek lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strek.whistle.cat

şöyle bir mobil uygulama var mesela. fakat bu kedilerin etrafınızda toplanmasına sebep oluyor.
bunun tersi şekilde uzaklaştıracak bir uygulama da yapılabilir. ya da araca entegre olabilir belirli bir süreliğine. tabi bunun riski de kaçışan kedilerin başka bir araç altında kalması olabilir.

@bright abi lütfen...
Sosyal ağlarda paylaş

abi şu tarz bir devre üretip bunu da aracın bir yerindeki güneş paneli ve şarj edilebilir bir pil ile senkron çalıştırmak mümkün olursa.
8ohm 78kHz için yeterli mi bilmiyorum
http://www.sengpielaudio.com/calculator-RC.htm
şu sitede hesaplanabiliyor kaç farad gerektiğini, farad ın ne olduğunu bilmediğim için bulamadım. biri bulabilirse bu mesela olabilir gibi geliyor bana.

gerçi yine bu da tehlikeli sağa sola kaçışan ve sinirleri sürekli bozulan kediler demek.
Sosyal ağlarda paylaş

78khz sesin frekansı değil mi yav? insandakiyle benzerse frekansa bağlı duyma meselesi, ve eğer duyma sınırı 79khz ise yaşlı kediler duyamıyodur o frekansları. Anatomisine bakmak lazım tabi, ama kaç hz olursa olsun ses çıkardın diye kaçacak değil. Hadi kaçacak oldu, bu sefer de o kadar yüksek frekansa yaşlılar kaçmayınca onlar ölcek. Ki şehir hayatındaki gürültü kedilerde hangi frekanslarda zayıflamaya sebep oluyo ona da bakmak lazım. O frekansta bi sesi yine iyi duyamayabilir kediler. Gürültü yüzünden insanda ilk 4khz patlıyo mesela.
Kaçırmak için bana en mantıklı gelen köpek sesi entegre etmen. Bizim kediye yavru kedi sesi dinletince hemen koşup geliyo mesela hoparlörün etrafında dolanıyo. Bu mantıkla gerçek kayıt köpek sesi dinletsem aksi yönde kaçması muhtemel. Ama denemicem tabi yazık hayvana korkmasın evde köpek mi var diye
Bi de her şey bi yana seninki gibiler hakikaten nadir oluyo, öyle çocuk çıksa onu bile ezebilirmişsin eğer orası o kadar kör bi çıkışsa. Asıl kedili mahallelerde ara sokaklarda hayvan gibi hızlı giden adamlar ciddi kedi ölümlerine sebep oluyo, onu engellemek lazım bence
Sosyal ağlarda paylaş

araca entegre balıkgözü kameralar takılabilir, belediye otobüslerinde kapıyı görüyo ya hani öyle ineni bineni, bunun tamponda dışarıda kör noktaları göstereni işte.araba alırken 3-5yüz fazla para verirsin en fazla. Hem otomatik fren yapan sistem tehlikeli olur bence, kendinin görüp fren yapman daha güvenli gibi geldi bana
Sosyal ağlarda paylaş

Niye canım dikiz aynasına bakayım derken çocuk eziyo musun? Sadece göz ucuyla hareket eden bişey var mı yok mu diye bakacaksın normal ayna kullanır gibi, hareket eden bişey gördün mü durursun, ama kedi ama lastik top o kadar detaylı seyretmene gerek yok o ekranı

Ha bi de ön tamponun alt bölgesini de göstericek kamera sonuçta, dolayısıyla çarpmazsın hiçbir türlü. Pcde olsam paintten çizer gösterirdim kafamdaki görüş açısını sdf
Sosyal ağlarda paylaş

aptallık olduğunu zannetmiyorum ben. bir sorun var ortada, böyle ölen çok fazla da kedi var, buna bir çare de bulunabilir nihayetinde.
ayrıca niye hakaret edip aşağılıyorsun ki? insanların yüzüne söyleyemeceğin şeyleri internetteki bir foruma yazarak atlatamadığın erken dönem problemlerini mi iyileştirmeye çalışıyorsun. nedir yani
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...