Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Din, yaratıcı, öbür dünya hk.

Rasmon

Öne çıkan mesajlar

Komm said:

aquila said:

icgudusel o, insanligin basindan beri var napiyoruz lan biz burda, nerden geldik, bunlar ne gibi sorulara uydurma cevap, hepsini tanri yapti.

Peki anlayamadığımız bu konulara sen nasıl cevap veriyorsun? Sataşma amacıyla sormuyorum.

https://www.facebook.com/video.php?v=10152772674757906&set=vb.133726832905&type=2&theater
Sosyal ağlarda paylaş

applev0dka said:

Komm said:

aquila said:

icgudusel o, insanligin basindan beri var napiyoruz lan biz burda, nerden geldik, bunlar ne gibi sorulara uydurma cevap, hepsini tanri yapti.

Peki anlayamadığımız bu konulara sen nasıl cevap veriyorsun? Sataşma amacıyla sormuyorum.

https://www.facebook.com/video.php?v=10152772674757906&set=vb.133726832905&type=2&theater

Yani bu videoda bir yaratıcı olmadığını savunan düşünce nedir?
Sosyal ağlarda paylaş

applev0dka said:

izlediğinden eminmisin videoyu. çünkü kuranda açıklanan dünyada hayat nasıl başladıya karşılık olarak, hayır böyle başladı diyor işte.olabilir diyor daha doğrusu

ha tabi yaratıcı bu şekilde yaratıp, kuranda yalan söyleyip başka şeyler yazdıysa olay başka.

Kuran'da yazan bu konularla ilgili ayetler metaforik. Kalkıp 1400 yıl önce okuma yazma bilmeyen bir topluma elementlerden, evrimden mi bahsedecekti? Yani hidrojen,oksijen,karbon vs. den yaratıldın demesini bekleyemezsin sanırım çünkü bunlara karşı gelecek bir sözcük yok. Biyoloji kitabı olmasını da bekleyemezsin herşeyi ayrıntısıyla versin. Yani herşeyi önüne hazır koyacak ahanda işte böyle yarattım senin şimdi takıl kafana göre mi diyecekti ki...
Sosyal ağlarda paylaş

aynen öyle.

tanrı herşeyi bilen,geleceği gören değil mi.
yazsın karbon diye, insanlar bilmiyorsa da araştırsın öğrensin.

sen peygamber diye okuma bilmeyen adamı seçiyorsun, 3. defada okumayı öğretiyorsun, seni karbondan yarattım yazmıssın cok mu ?

tabi eger peygambere giden ayetleri yaşayan bir insan yazıp yollamadıysa, o zaman karbonu bilmemesi doğal
Sosyal ağlarda paylaş

Komodo said:

Yani birşey yazmamak yerine, yalan yazılmış?

Yani ben şöyle düşünüyorum,

Sudan geldiniz diyor, sonuçta evrimin gerçekleştiği ilk ortam olarak biliniyor.

Sonra su ile toprak arası bir ortam yani balçıktan yaratıldınız diyor, amfibi, sürüngen aşaması,

Topraktan yaratıldınız diyor artık burada memeli seviyesinde.

Çeşitli evreler halinde yaratıldınız diyor.

Başka ayette bütün canlılar tek bir canlıdan yaratıldı diyor.

Bunlar benzetme.

Ve birçok yerde de aklınızı kullanın, ayetleri okuyun (ayetlerden kasıt sadece Kuran'da yazan cümleler değil, hayata dair herkes tarafından kabul edilen gerçeklikler yani pozitif bilimlerin konuları örnek verilebilir)

Ayetlerin bir çoğu birden fazla anlamdadır diyor ve bu anlamları ancak bilgi bakımından derinleşmiş olanlar anlar diyor.

vs. vs.
Sosyal ağlarda paylaş

applev0dka said:

aynen öyle.

O zaman herşey çok basit olurdu. Halbuki birçok ayetde "isteseydim hepiniz iman ederdiniz" diyor ve ekliyor "hanginizin daha iyi iş yapacağını görmek istedim" diyor sonuçta özgür irade ile seçimi bize bırakıyor iyi veya kötü iş yapmaktaki seçimi

Yani Kuran'da rüzgarların çiçeklerin döllenmesini sağladığını yazıyor o zaman için bilinmeyen bir konu.

İsra suresi 70. ayette "insanlar yaratılanların bazılarından üstün diyor"

Ve Kuran'da yaratılan şuurlu canlıları ikiye ayırmış; İnsanlar ve Cinler(görünmeyenler)

Bunlardan cinler ikiye ayrılmış;

Melekler (yaratılışlarını ışık ile sembolize ettiği şuurlu varlılar ama özgür irade sahibi değiller)

Ve Cinler (yaratılışlarını ateş ile sembolize ettiği diğer şuurlu varlıkar ve bunlar özgür irade sahibi)

Başka ayetlerde ise İnsanların bunlardan üstün olduğunu söylüyor.

İsra suresi 70. ayette ise "insanlar yaratılanların bazılarından üstündür" diyerek evrende yalnız değilsiniz sizin gibi şuurlu varlıklar var sizden üstün diyor.
Sosyal ağlarda paylaş

applev0dka said:

o zaman neden insanlar evrime bu kadar düşman oluyor ben onu anlamadım.

madem evrim tanrının varlığını kanıtlayacak, neden yasaklanıyor islami rejimlerde

şimdi soruyla alakasız ama benim de anlamadığım bir şey var.
bilinçli ve iyi niyetli insanların ışidi ve diğer yobazları göstererek gerçek islam bu değil demelerine rağmen niye bunlara bakarak islamdan nefret ediyorsun?
adamlar bir şeyleri kendi kafalarına göre kötüye kullanıyorlar diye ondan uzaklaşmak zorunda mısın?
eğer öyleyse atom bombası atıldı diye veya kimyasal, nükleer silahlar yapılıyor diye kendini bilim ve teknolojiden niye uzakta tutmuyorsun mesela?
Sosyal ağlarda paylaş

applev0dka said:

o zaman neden insanlar evrime bu kadar düşman oluyor ben onu anlamadım.

madem evrim tanrının varlığını kanıtlayacak, neden yasaklanıyor islami rejimlerde

Problem de burada. Evrime karşı çıkan İslam değil, sadece sağdan soldan duydukları ile dini öğrendiğini zanneden cahil / yarı cahil insanlar ki bunlar islamın en büyük savunucusu olduğu düşüncesindeler ...

1000 yıl öncesinde dönemin insanları çalışmalar yaparak evrim konusuna girmişler. Bazıları pozitif bilimci bazıları filozof, tarihçi vs. Ve bunlar müslüman.

Örnek vereyim;

Cabir bin Hayyan : Canlıların spontane oluşumu, suni yolla canlı üretme fikri

Nazzam : Kozmolojik evrim teorisi

Cahız: Biyolojik evrim teorisi

Biruni: Suni seçilimle evrim teorisi

Ihvanu-s Safa okulları: sosyo-psikolojik evrim teorisi

Ibn-i Tufeyl : Hayat ve insanın menşei

Mevlana : Özümleme ile evrim teorisi

Iraki : Minerallerin evrimi

İbn-i Miskeveyh : Evrim düşüncesi

İbn Haldun: Kozmolojik, biyolojik ve sosyolojik evrim

Kınalızade Ali Efendi, İbn-i Arabi vs.. yanlış hatırlamıyorsam Hallac'ın da evrimle ilgili fikirleri vardı.

Bunların tabi hepsi Arap değil bazıları Türk, Fars vd. milletlerden.
Sosyal ağlarda paylaş

islamdan nefret etmiyorum, sorun islamda değil müslümanlarda. Din denen şey olmasa dünyanın cok daha güzel bir yer olabileceğine inanıyorum.

islamı yanlıs yorumlayan sadece işid de değil.

yoldaki random bir adam bile bilmiyor islamı, kuran okumadan müslümanım diye gezenlerden, ateist öldürmeyi din için yapılacak hayırlı bir iş gören lise mezunlarından falan bahsediyoruz.

genel olarak sorun kitapta değil, okuyup anlamayan ya da okumadan kulak duyma körü körüne inananlarda
Sosyal ağlarda paylaş

maide 33. allah ve resûlüne karşı savaşanların ve yeryüzünde (hak) düzeni bozmaya çalışanların cezası ancak ya (acımadan) öldürülmeleri, ya asılmaları, yahut el ve ayaklarının çaprazlama kesilmesi, yahut da bulundukları yerden sürülmeleridir. bu onların dünyadaki rüsvaylığıdır. onlar için ahirette de büyük azap vardır.
Sosyal ağlarda paylaş

applev0dka said:

2015 yılındayız, yılın gereklerini ne kadar karşılayabilir ki.

çakma dinciler kıçlarından uygurdukları hadislerle olayı 2000 lere yorumlamaya çalışıyor.

islamiyet hoşgörü dini, ama kafa kesmek serbest sdafa

8/ENFÂL-12
Rabbin, meleklere şöyle vahyediyordu: "Ben sizinle beraberim. İmanı olanları sağlamlaştırın. İnkâr edenlerin kalpleri içine korku salacağım; vurun boyunların üstüne, vurun onların her parmağına."

baya hosgoru dini harbiden
Sosyal ağlarda paylaş

Nekro said:

8/ENFÂL-12
Rabbin, meleklere şöyle vahyediyordu: "Ben sizinle beraberim. İmanı olanları sağlamlaştırın. İnkâr edenlerin kalpleri içine korku salacağım; vurun boyunların üstüne, vurun onların her parmağına."

Şöyle düşün, kendini yaratıcının yerine koy;

Herşeyi görüyorsun, herşeyi biliyosun, herşeyi duyuyorsun.

İnsanların doğaya, kendilerine ve birbirlerine yaptıkları zulmleri düşün,

Onca cinayet, katliam, nefret, kin, yalan, haksızlık, yağma, tecavüz vs.

Bunların hepsini görüyorsun (aynı anda) fakat onların özgür iradesine karışmaman lazım çünkü yaratırken yapılan ahdleşme sözkonusu.

Bu durumda uyarıcı olarak gönderdiğin bir kitapta tehtidlerde bulunmaz mısın?

Yapılanın kötülüğün karşılığında bir cezanın olması gayet doğal.

Bunun önceden bildirilmesi de doğal.

Birde bunun yanında güzel olan şeyler var insanlarda.

Onlara karşı olan ahd de burada söz konusu.

Yani toptan yok edeyim gitsin dediğinde kendi özgür iradesi ile iyi işler yapacakların da önüne geçme durumu var.

Verdiğin sözde durmayan, adil olmayan bir yaratıcı Allah olabilir mi?

Ben böyle düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

cevap aramiyorum. sorularin coguna da bilim cevap vermis, veriyor gunumuzde. 3000 yil once yasiyo olsam belki ben de zeusun tassani operdim bu seneki hasadim iyi olsun diye.

Komm said:

aquila said:

Sosyal ağlarda paylaş

Komm said:

Nekro said:

8/ENFÂL-12

Herşeyi görüyorsun, herşeyi biliyosun, herşeyi duyuyorsun.

İnsanların doğaya, kendilerine ve birbirlerine yaptıkları zulmleri düşün,

Onca cinayet, katliam, nefret, kin, yalan, haksızlık, yağma, tecavüz vs.

Bunların hepsini görüyorsun (aynı anda) fakat onların özgür iradesine karışmaman lazım çünkü yaratırken yapılan ahdleşme sözkonusu.

Bu durumda uyarıcı olarak gönderdiğin bir kitapta tehtidlerde bulunmaz mısın?

Yapılanın kötülüğün karşılığında bir cezanın olması gayet doğal.

Bunun önceden bildirilmesi de doğal.

Birde bunun yanında güzel olan şeyler var insanlarda.

Onlara karşı olan ahd de burada söz konusu.

Yani toptan yok edeyim gitsin dediğinde kendi özgür iradesi ile iyi işler yapacakların da önüne geçme durumu var.

Verdiğin sözde durmayan, adil olmayan bir yaratıcı Allah olabilir mi?

Ben böyle düşünüyorum.

ne anlatiyon sen ya.
inanmayanin kafasini kesin dekapite edin diyor acik acik.
Sosyal ağlarda paylaş

Nekro said:

Komm said:

Nekro said:

8/ENFÂL-12

....

Ben böyle düşünüyorum.

ne anlatiyon sen ya.
inanmayanin kafasini kesin dekapite edin diyor acik acik.

Sen Kuran'da geçen iman ve küfür/inkar ile ilgili sözcükleri sadece teolojik manada algılıyorsun. Yapılan kötülüklerin karşılıksız kalacağına, yani ahiret hayatına inanmayıp ben istediğim herşeyi yaparım giderim masum insanları da öldürürüm diyen birisini düşün ki bu kişi veya kişiler terör estirdi insanlara zarar verdi, öldürdü vs... Ayette söylenen de bunun cezasız kalmayacağına ama verilen cezanın da verdiği zarar kadar olacağı (aşırı suçlar için yapılan benzetme orada boynun vurulması vs.) ile ilgili.

Yok sırf ben Allah'a inanmıyorum diyen ama dürüst bir hayat yaşayan kanunlara uyan suç işlemeyen vs. sıradan birinin bu tip bir cezaya maruz kalacağını mı sanıyorsun (veya herhangi bir cezaya maruz mu kalır?) ?

Diğer ayette zulmedene zulmettiğinden fazla ceza verilmez diyor.

Ayrıca Kuran'da geçen "kafir, küfür vb." sözcüklerinin direkt anlamı "Allah'a inanmamak" değil. Yani nankörlük etmek, gerçeklerin üzerini örtmek, yalan söylemek, iftira atmak vb. anlamında. Bu anlamlarda okuyunca ayetler daha anlaşılır oluyor yoksa her kafir sözcüğünün görüldüğü yerde "Allahsız" anlamını yapıştırınca anlam amacına ulaşmıyor.

Kuran'da zaten Allah'ı inkar etmekle ilgili bir şey de yok ama Allah'ın yetkisini başkalarıyla paylaştırmak var yani "şirk" denen mevzu. Şirk'i yasaklamasının sebebi teolojik sebebler değil zulm sebebi çünkü başka bir ayette "şirk çok büyük bir zulmdür" diyor diğer bir ayette ise "Tek düşmanımız zalimlerdir, zülumdür" diyor. Olay bir kişinin "müslümanım" demekle cenneti garantilemesi veya "ateistim" demekle cehennemi garantilemesi değil...
Sosyal ağlarda paylaş

applev0dka said:

aynen öyle.

sen peygamber diye okuma bilmeyen adamı seçiyorsun, 3. defada okumayı öğretiyorsun, seni karbondan yarattım yazmıssın cok mu ?

tabi eger peygambere giden ayetleri yaşayan bir insan yazıp yollamadıysa, o zaman karbonu bilmemesi doğal

AMA SICAK SUYLAN SOĞUK SUYU KARIŞTIRMADIĞINI YAZMIŞ NEREDEN BİLİYOR MUŞ OZAMAN BİRİSİ YAZSINKİ ALLAH ISLAH ETSİN HEP İNİZİ
Sosyal ağlarda paylaş

2 şey sorucam;

1.si kaç oldu, öyle yazıyor ama bunu anlatıyor, o kelime o anlama geliyor ama gerçek anlamı bu falan diye. Her okuyan farklı bir anlam cıkartıyor yani kitaptan, neden yazdığı anlamdan başka bu anlama geliyor aslında deme gereği duyuluyor, tanrı yolladıysa 2. anlamını anlasınlar diye değil direk o anlamı ile yollamamısmıdır ?

2. sorum kuran inmeye basladıgında zaten dünya üzerinde yüzyıllardır farklı medeniyetlerin uyguladığı ceza sistemleri var, ayrıca bir de ben bi ceza hukuyu yazayım araplar için durumu mu var ?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...