Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yurtdışında Yaşamak

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
akp hükümetinin de desteğiyle, son 8-10 senedir yurtdışına kaçma hayalleri tavan yaptı biliyorsunuz. Bu hayalleri bir kenara koyarsak, benim işim sebebiyle kendimi yurtdışına atabileceğim bir ortama sahibim. İstiyorum gitmek.

patronum alman, uzun yıllar orada yaşayıp 7-8 sene önce buraya kaçmayı uygun görmüş. kesinlikle uzun süreli hayatın dışardan göründüğü gibi olmadığı konusunda ısrarcı. bu işlere o ön ayak olabileceği için, ona sorduğumda aldığım geri dönüş bu. ama illa gitmek istersem yardımcı olacak.

şimdi, sorum yurtdışında bir süre yaşayanlara ve hala yaşamakta olanlara.

i. türk olarak ekstra bir zorlukla karşılaştınız mı? açayım; yetişme tarzımız, ortamımız, çevremiz, adetiydi göreneğiydi, belirli toplumsal kurallardı, çoğunluğu muhafazakar yapıdaki ülkede kısıtlama ve yaşayış biçimini az çok hepimiz biliyoruz. yurtdışına adapte olmanız ne kadar sürdü, nasıl zorlukları yaşadınız?

ii. gıda ve beslenme konusunda sıkıntı diyebileceğiniz durumlar var mı?

iii. sıfırdan başlayacağımı varsayarsanız, 1500-4000 euro aralığında stabil bir iş ile gitmeye/başlamaya değer mi ( zürih yahut berlin )

ilgili yorumlar için şimdiden teşekkürler.
Mesaj tarihi:
Seele said:

gelmeyin olm almanyaya.+1500 euroya tek basina yasarsin. (net maastan bahsediyorum). Hem oy veriyorsunuz akpye yok efendim melihe sonra gelip agliyorsunuz.

diğer sorularla ilgili ne diyorsun ?
Mesaj tarihi:
bı ara anlatırım 6 ay nepalde yaşadım. Ama genel olarak çok zorlanmadım
çünkü insanı çok sıcak ve çok rahat asimile olabiliyorum ben.
Yicek iççek, işte yaşam tarzını falan özlüyorsun orda, ama insanı çok sıcak olunca başka turlu kapatıyorsun orayı.

Ama değişmeyi sevmeyen bi adamsan zor he bide avrupaya gidersen ırkçılık ondaface olacaktır muhtemelen 2 gun viyanada gezdik, buzzz gibi ırkçılığı hissettim yani ( haklı haksız tartışılır ).

Hayat kaliten muhtemelen artar eu ülkelerinde oda ayrı konu tabi.
Mesaj tarihi:
ırkçılığın kısmen az olduğu yerlere gidilebilir. bir de senin hayat tarzına da bağlı. türkiye'de avrupai bir yaşam süren adam orada da zorlanmaz zaten. ama hem milliyetçi hem dini gereklilikleri yerine getiren birisiysen illa ki eninde sonunda daralırsın o ortamdan.

üstüne bir de ailenin sevdiklerinin ve akrabalarının senden hep uzak olması mevzusu var. ona da herkes dayanamaz.
Mesaj tarihi:
git yaşa abi en azından bir yıllığına anlaşma gibi bir durumun yok mu, ömürlük belge imzalamıyosun heralde?
nerde nasıl olduğu çok mühim değil bence, insanın doğduğu ülke dışında bir yerde uzun vakit geçirmesi önemli bir tecrübe.
Mesaj tarihi:
Suark said:

bı ara anlatırım 6 ay nepalde yaşadım. Ama genel olarak çok zorlanmadım
çünkü insanı çok sıcak ve çok rahat asimile olabiliyorum ben.
Yicek iççek, işte yaşam tarzını falan özlüyorsun orda, ama insanı çok sıcak olunca başka turlu kapatıyorsun orayı.

Ama değişmeyi sevmeyen bi adamsan zor he bide avrupaya gidersen ırkçılık ondaface olacaktır muhtemelen 2 gun viyanada gezdik, buzzz gibi ırkçılığı hissettim yani ( haklı haksız tartışılır ).

Hayat kaliten muhtemelen artar eu ülkelerinde oda ayrı konu tabi.

dediğin gibi avrupa ve amerika dışında rahatsız edici bir milliyetçilik yok sanırım. avrupada da daha çok hor görme benzeri birşeyler olduğuna dair kulaktan dolma bilgilerim var işte

ahmedinejad said:

ırkçılığın kısmen az olduğu yerlere gidilebilir. bir de senin hayat tarzına da bağlı. türkiye'de avrupai bir yaşam süren adam orada da zorlanmaz zaten. ama hem milliyetçi hem dini gereklilikleri yerine getiren birisiysen illa ki eninde sonunda daralırsın o ortamdan.

üstüne bir de ailenin sevdiklerinin ve akrabalarının senden hep uzak olması mevzusu var. ona da herkes dayanamaz.

çok aile, akraba düşkünü değilim oıradan yırtıyorum sanırım. dini bir duruşum olduğunu da söyleyemeyiz. daha çok spesifik olaylarda ortaya çıkar heralde bu adaptasyon sorunları.

yav said:

git yaşa abi en azından bir yıllığına anlaşma gibi bir durumun yok mu, ömürlük belge imzalamıyosun heralde?
nerde nasıl olduğu çok mühim değil bence, insanın doğduğu ülke dışında bir yerde uzun vakit geçirmesi önemli bir tecrübe.

bende aslında tecrübe etmeliyim diye kovalıyorum ama, bu şekilde kim kime iş verir ki. sefillik olacak bu şekilde.
Mesaj tarihi:
1500 ile 4000 arasında 2500 euro fark var. bence kesin git kız arkadaşını burda bırakırsan paslanmış mızrağı saplayacak yerler bulursun. konu ne kadar da ciddi olsa sen yazınca insanın aklına direk mızrak geliyor tüm ciddiyetini kaybediyor.
Mesaj tarihi:
Hollanda'da yaşadım 2 sene civarında. 1998-2000 döneminden bahsediyorum.

Türk olduğumu öğrenince önyargılı davrananlar da oldu, davranmayanlar da. Şaşıranların sayısı daha fazlaydı. (Kafalarında belli bir Türk imajı var. Alkol tüketen, iyi İngilizce konuşan, absürd davranışlar sergilemeyen bir Türk gördüklerinde şaşırıyorlar ve adam yerine koyuyorlar.)

Avrupa'da yemek konusunda sıkıntı çekmezsin.

Bahsettiğin rakamlar arasında ciddi fark var. 0'dan gidip 1500 Euro ile Zürih'te ağlayabilirsin ama Berlin daha rahat olur.
Mesaj tarihi:
Anelor said:

yurtdışı dediğin çok ucu açık bişey olmuş senin gideceğin ülke almanya mı önce onu bi söyle. soruların cevapları ülkeden ülkeye baya değişkenlik göstericektir diye düşünüyorum

almanya yada isviçre, hangisini olacak net değil.
Mesaj tarihi:
Gangren said:

Hollanda'da yaşadım 2 sene civarında. 1998-2000 döneminden bahsediyorum.

Türk olduğumu öğrenince önyargılı davrananlar da oldu, davranmayanlar da. Şaşıranların sayısı daha fazlaydı. (Kafalarında belli bir Türk imajı var. Alkol tüketen, iyi İngilizce konuşan, absürd davranışlar sergilemeyen bir Türk gördüklerinde şaşırıyorlar ve adam yerine koyuyorlar.)

Avrupa'da yemek konusunda sıkıntı çekmezsin.

Bahsettiğin rakamlar arasında ciddi fark var. 0'dan gidip 1500 Euro ile Zürih'te ağlayabilirsin ama Berlin daha rahat olur.

1500 euro civarı almanya için. 4000 ise zürih için yazdım. orada yaşayanlardan aldığım genel maaş ortalaması buydu benim sektörde.

ve de geri mi döndün? isteyerek mi vs iş gereği mi
Mesaj tarihi:
Grego said:

Anelor said:

yurtdışı dediğin çok ucu açık bişey olmuş senin gideceğin ülke almanya mı önce onu bi söyle. soruların cevapları ülkeden ülkeye baya değişkenlik göstericektir diye düşünüyorum

ben 2 yıldır polonya'da yaşıyorum. almanya'da bi tek berlin'e gittim zaten berlin'den sonra almanya'dan soğuyup ülkeyi gezme hevesimi kaybettim. kişisel olarak polonya'yı her türlü almanya'ya tercih ederim. 2k euro ile yaşarsın berlin'de 3k+ ile tek başına güzel hayat sürersin. yetiştirme tarzı gene çok göreceli bir kavram türk aile kültüründen çok senin aile kültürünle alakalı bir durum olduğunu düşünüyorum. sıkıntı çekilecek bir durum yok genel hatları ile. polonya'da hayatımdan baya memnunum mutluyum huzurluyum.

1500 euro sıkıntı bu arada. bence 2000'in altını düşünme.
Mesaj tarihi:
Anelor said:

Grego said:

Anelor said:

ben 2 yıldır polonya'da yaşıyorum. almanya'da bi tek berlin'e gittim zaten berlin'den sonra almanya'dan soğuyup ülkeyi gezme hevesimi kaybettim. kişisel olarak polonya'yı her türlü almanya'ya tercih ederim. 2k euro ile yaşarsın berlin'de 3k+ ile tek başına güzel hayat sürersin. yetiştirme tarzı gene çok göreceli bir kavram türk aile kültüründen çok senin aile kültürünle alakalı bir durum olduğunu düşünüyorum. sıkıntı çekilecek bir durum yok genel hatları ile. polonya'da hayatımdan baya memnunum mutluyum huzurluyum.

1500 euro sıkıntı bu arada. bence 2000'in altını düşünme.

şunu biraz açar mısın? polonya nın nesi daha iyi almanya ya göre?
Mesaj tarihi:
kişisel tercih meselesi aslında. insanlar sıcak kanlı ve inanılmaz yardım severler. almanlar genel olarak soğuk ve mesafeli yer yer AĞIR kaba davranışlarda bulunabiliyolar.

örnek veriyim, okuduğum program avrupa birliği destekli bi program bu yüzden berlin'de birkaç biyoteknoloji firmasına gidip gezme fırsatımız oldu. firmaların tekinde ceo'nun danışmanı girişte bizi içeri sokmadan tuvalete yönlendirip herkese elini yıkattı. polonya'lıların umrunda değildi ama bana bildiğin koydu "sen kimsin .....rraaaam benim götüm senin elinden temizdir gerizekalı alman" diye gezdim bütün gün sürekli soruyorum bizimkilere yaptıkları ayıp değil mi falan diye herkese normal gelmişti gerçi.

almanya'yı sevmiyorum kısaca doktora için tercih etme fırsatım var ancak orda mutlu olabileceğimi düşünmüyorum o yüzden tercih etmeyi de düşünmüyorum.
Mesaj tarihi:
GenjuroXXX said:

Tek diyebileceğim 1500 euro'ya Zürih'de ağlarsın, Mcdonalds da hamburger menü 35 liraya filan denk geliyordu en son gittiğimde 8-)

evet zürih baya bir pahalıymış. mayışlarda ona göre diyorlar, onunla yetiniyoruz.

Anelor said:

kişisel tercih meselesi aslında. insanlar sıcak kanlı ve inanılmaz yardım severler. almanlar genel olarak soğuk ve mesafeli yer yer AĞIR kaba davranışlarda bulunabiliyolar.

örnek veriyim, okuduğum program avrupa birliği destekli bi program bu yüzden berlin'de birkaç biyoteknoloji firmasına gidip gezme fırsatımız oldu. firmaların tekinde ceo'nun danışmanı girişte bizi içeri sokmadan tuvalete yönlendirip herkese elini yıkattı. polonya'lıların umrunda değildi ama bana bildiğin koydu "sen kimsin .....rraaaam benim götüm senin elinden temizdir gerizekalı alman" diye gezdim bütün gün sürekli soruyorum bizimkilere yaptıkları ayıp değil mi falan diye herkese normal gelmişti gerçi.

almanya'yı sevmiyorum kısaca doktora için tercih etme fırsatım var ancak orda mutlu olabileceğimi düşünmüyorum o yüzden tercih etmeyi de düşünmüyorum.

heh, bana tam da böyle spesifik olaylar lazım. çünkü bizim müşterilerden de bazen böyle garip hödük tavırlar görüyorum. bunu genel yaşama tarzlarına bir oturtamadım. yani sanıyorsun normal bir iletişimin var biriyle ama meğersem sadece görünürde o anlık bir iletişim. sonra ara ki bulasın. garip bir soğukluk var tam detaylandıramadığım.

biraz da eski kız arkadaşım vasıtasıyla biliyorum. can ciğer olduğu ev arkadaşları, gün geliyor gece 10dan sonra banyo yapmamalısın çok yanlış deyip trip atıyor kızıyor. ne ayak bu gavurlar tam belli değil.
Mesaj tarihi:
Bioteknoloji firmasına girerken eldeki muhtemel bakterilerden arınmak yerine sızlanan ve bunu gurur yapan türk... Bizi en doğal halimizle temsil ettiğin için teşekkürler anelor (tu)
Mesaj tarihi:
adamın hevesini kırma lan, anlatsın. dudullu yla çemişgezek in farkını sorarsak yaz sen.

~ ayrıca magirüs e otokar diyen adamsın. biyoteknoloji yazmaman lazım. kelime olarak bile.
Mesaj tarihi:
bence bu konuda cekincelerin varsa uzun vadede bunu yapamayacak bir kisilige sahip olma ihtimalin yuksek.

aslinda gittigin ulkeye entegre olmayacaksan hayatinda cok fazla bir degisiklik de olmayacaktir.

misal, almanya'ya gidiyorsan ve almanca bilmiyorsan gazete okuyamayacaksin; tv izleyemeyeceksin; lokal insanlarla arkadasliklarin cok sinirli olacak; ya sikko bi expat grubuna bagli kalacaksin; ya da aksamlari cay demleyip Euro D izleyen turkler ile yasayacaksin. gittigin yerin Harringay'i veya Kreuzberg'in de takilacaksin. eve geldiginde veya uyandiginda ilk isin bunlarin equivalent'i yerine paticik, hurriyet, ne biliym eksi sozluk'e bakmak olacak vs.

o yuzden yasayacagin ulkenin dilini ''working profeciency''den de ote ''testis muhabbeti proficiency'' bilmen gerektigini dusunuyorum. aksi takdirde santiye de yasamak gibi biseye donebilir yurtdisi macerasi. ki yurtdisindaki diasporalarin olusmasina iliskin bir tez yazarsam bi gun baslangic noktam bu olacak.

yukarida birinin dedigi gibi, git dene. omur boyu mukaveleye imza atmiyosun sonuc olarak. seversen kalirsin, donersen de donersin. kim ne diyecek.
Mesaj tarihi:
axedice said:

Bioteknoloji firmasına girerken eldeki muhtemel bakterilerden arınmak yerine sızlanan ve bunu gurur yapan türk... Bizi en doğal halimizle temsil ettiğin için teşekkürler anelor (tu)

senin bana takıntın nedir hayırdır ya?
firma binası ile laboratuar arasındaki farkı ayırt edemeden gelip atlamışsın yine. öyle dışardan gelen adamı laboratuarına sokmazsın zaten el yıkamakla da sağlanıcak bir dezenfeksiyon değil o üstündeki kıyafet zart zurt. ha elini de yıkatmazsın ayrıca eldiven taktırırsın öyle bi durumda bone taktırırsın laboratuar önlüğü giydirir ayağına da galoş geçirtirsin.

bilmeden gelip saçmalama bari. mesleğimi nasıl icra etmem nerde nasıl davranmam konusunda gerekli eğitimi aldım merak etme sen.
Mesaj tarihi:
adamlar topluca elinizi yikatmis. bundan gocunuyorsun. savunulacak tarafi nedir? birinin evine girerken ayakkabilirini cikarmani isterse hayir mi diyorsun? adamin sirketi, policy boyle demek ki.

26 kisinin icinden parmakla seni secip elini yika demedikce sorun yok.
  • Yeni Oluştur...