Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

e-ticaret yapanlar , alibaba vs. yi aktif kullananlar

Dynun

Öne çıkan mesajlar

aramızda var mı?
üretim değil ticaret yapmak istiyorum artık.
şirket işi fabrika işi olacak iş gibi gelmiyor bana yıllarımı veremeyeceğim.
muhtemelen burdaki herkesin de kafasından birden fazla defa geçmiştir.
fikir yürütüp , hayata geçiren var mı?
upsides downsides alalım.
hikayenizi alalım
Sosyal ağlarda paylaş

abi ithalat dünyanın en boktan işleri sıralamasında 2. sırada falan. gerçekten operasyonel olarak çok zor bu ülkede. yasalarda inanılmaz gri alanlar var, her şeyi mevzuata uygun yapsan bir dert (maliyetlerin çok artıyor, gri alanları kullanan veya tanıdığı olanlara göre fiyat dezavantajı yaşıyorsun), gri alanları kullansan ayrı bir dert (her gün biri kapını çalabilir korkusuyla yaşıyorsun)

bir distribütörde çalışan biri olarak söylüyorum bunu. ithalat gerçekten zor bir iş, yüzlerce adam çalıştıran firmalarda bile dert.
Sosyal ağlarda paylaş

eğer kendin kullanacaksan, vergisini ödersen ve mevzuata çok aykırı bir durum yoksa evet takılmaz. ama kol gibi vergi ödüyorsun, bir de gümrükte beklediği her gün ekstra bi dünya para ödüyorsun.

eğer tekrardan satacaksan, tse, ce, rohs bilmemne olmak üzere bin tane farklı mevzuata uyması lazım. özellikle elektronikte çok sıkı tutuyorlar. sırf üzerindeki ce logosu 5-10 milim küçük diye bi dünya uğraştığımızı çok net hatırlıyorum. garanti belgeleri olacak, onaylı olacak, kullanma kılavuzları olacak, kutuda ithalatçı etiketi olacak. zart zurt.
Sosyal ağlarda paylaş

geçenlerde HSBC nin otelde bir eventi vardı.
Kaplan'dan ingiltere'den eğitim için materyal gelecekti 2 ufak kutu. FedEx ile göndermişler MNG de gümrükte takılmış.

firma HSBC eventine bizim ofisteki kızın adına yollamış. E haliyle takıldı orada vergilendirmeden ötürü.
170 TL ödenmesi gerekiyordu.
para ödendi ancak bir sürü mevduatı varmış.

HSBC, Kaplan ve otel bir araya geldi yine de o 2 kutuyu çıkaramadı.

kutu 3 aydır hala orada :)
Çözümü için bu işlere bakan biri gerekiyormuş ne hsbc de ne de bizde yok öyle biri bizim otel olarak zaten karışamıyoruz. Kızın gitmesi gerek gitmiyor tabi saçma sapan bir sürü iş.

yani ithalat boyutunu düşünemiyorum :)

ayrıca aliexpress'te şans 5 tane ürün söyledik 4 ü geldi 2'si çok dandik çıktı diğeri ne oldu bilmiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

geçen mesela yurtdışından eğitim materyali olarak kitap getirttik birkaç koli. parası falan ödendi. kargoyla yolladılar. çat diye geldi. şirkette duruyodu. lan stoğa çekemedik. neden, gümrüğe takılmamış. hiç incelememişler direkt çat diye yollamışlar.

aslında olması gereken bu di mi? yok abi. ürünleri gümrüksüz bölgeye geri yolladık. tekrar bize gönderttik. arada da gümrüğe dedik ki bunlar gümrüğe tabii ürünler. gümrükleme işlemini yaptırın öyle yollayın.

yani gümrüğe takılmayan şeyi gümrüğe taktırttık ki mevzuata uygun olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

bi sefer ingiltereden bi cihaz gelicek, bildiğin access point. öyle ekstra bi özelliği yok. adam benim adıma, evime yollasa, 2 günde geliyor. abi şirket adına yolladılar, faturadaki modelle kutu üzerindeki model ismi tutmuyor diye 3 hafta gümrükte bekledi. sıfırı 300 dolar olan cihaz için 800 dolar mı ne gümrük ücreti ödedik. düşündükçe kafayı yiyecem. neyse ki dış ticaret departmanı zartı zurtu var da ben uğraşmıyorum yoksa kesin adam öldürürdüm.
Sosyal ağlarda paylaş

di said:

Peki alakali soru o zaman.

Vergisini falan odeyince niye takilsin urun gumrukte? Kesici alet zehirli oyuncak falan olmadigini varsayiyorum tabi.

Devlet resmen ithalat yapmanı istemiyor. Tam parça ürün sokmaya çalıştığın müddetçe eğer cebinde gerçekten fazla para yoksa her şekilde zorlanıyorsun. cebinde fazla para olan adamlarda genelde piyasaya hükmeden adamlar, ödediği fazla parayı ürüne bindirip parasını çıkartıyor ama senin benim gibi adamların bu şansı olmuyor.

Benim figür işini bırakmamın temel sebebi zaten düşük bütçe ile ithalat temelli bir iş kurmamdı. TR den alım yapamayacağım için bu ürünleri ithalat zorunluydu ve devlet resmen seni engelliyor.

Hayır benim ithalatı geç, ihracat yapmaya "çalışan" tanıdıklar bile var. Amcam mesela bir ara Iran'a mal gönderiyordu. Elinde 2005'den kalma transistörler vardı. Piyasa fiyatının altına anlaştı işte gönderiyor. Gümrükteki eleman diyor ki bunlar niye bu kadar ucuz?

Ulan yavşak sanane, belgelerde var bu mallar zaten 2005'te giriş yapmış. O zaman kaçtan alınmış, şimdi kaçtan gidiyor. Enflasyon ortada, onu geçtik 2005'ten beri stokta duran mal niye ucuza gidiyor sorusunun cevabı zaten bellidir.

İnat ediyor göndermiyor malı, kurula gönderiyor fiyat tespit için. En az 1 hafta orada kalıyor. Malı çekemiyorsun da, ardiyesini de senden alıyorlar. 1.5 hafta sonra tamam sorun yok diyip kuruldan olumlu yanıt çıkıyor ve malı gönderiyorsun. Zaman kaybı, para kaybı = sinir hastalığı...

Hani şeyde diyor amcam, bu şerefsizler kurula gönderiyor. Kuruldan da bir kere bile döndüğünü, yeni fiyat girilsin dediklerini duymadık han olarak diyor. Ama inadına gönderiyorlar işte... Gerçi bu kurula gittiği süre içinde sanırım malı çekip dışarıda tutabiliyorsun yeni mevzuat ile, tam bilgim yok.

Gümrük ve gümrük memurları, hatta müşavirleri bu ülkedeki en şerefsiz adamların başında geliyor. O yüzden bir iş yapılacaksa mümkün mertebe ithalattan uzak durmak gerekiyor.

Üretim en temiz iş, evde süs davetiye bile üretsen feci kâr yapıyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Ha bir de aliexpress vs. tarzı Çin sitelerinden yapılan alışverişlerde artık herkes kaçakçılık yapıyor.

Bu siteler EMS ya da Hong Kong postası ile yolladığından her şekilde PTT'nin gümrüğüne düşüyor. Müşavirlerin bir çoğunun orada tanıdıkları vs. var ve ticaret hacmi hayvani olduğundan ötürü de iş yükünü azaltmak adına hızlıca geçirmeye çalışıyorlar.

Eğer sikimsonik ürünler getirmiyorsanız, mevzuata aykırı vs. şirket adına değilde malları bireysel kendi adınıza getirseniz oradaki gümrük memuru ve müşavirler anlaşıp, ürünü "kişisel koleksiyon" vs. adı altında direkt geçiriyorlar. Müşavirler para kazanıyor, biraz da tahminen memurlara koklatıyorlar. Sistem onun üzerine feci gidiyor.

Ben Japonya'dan getirttiğim ikinci parti malda bunu yapmıştım. EMS ile gelmişti, 15 parça maldı ve işte kişisel koleksiyon adı altında rahatça geçmişti. Satarken de gider makbuzu ile çakıyordum, sorun olmuyordu. Yine de full buna dayalı ithalat yaparsanız ve maliye çakarsa boku yersin diyordu müşavirim. O yüzden arada normal alımda yapıyordum asdfsda

İlk partide ise Japonya'dan gelen, EMS yerine DHL ile getirttiğim için 1 ay ardiyede falan kalmıştı. 2900TL'ye patlamıştı yine 40 civarı figür bana... Malların fiyatı ve nakliyesi 4000TL'ye mal olmuşken...
Sosyal ağlarda paylaş

bir sürü dalavere dönüyor abi gümrükte. hava kargosu işi yaptık biz yıllarca. aynısı orada da geçerli. müşterinin belgeli malını taşırken bile problem yaşıyorsun (çicek vs.). operasyon gideri diye bir şey var ithalatta, bu da oradaki adamlara yedirdiğin kayıt dışı paralar oluyor. bizim 1-1.5 milyon civarında ciromuz vardı, her ay 10-15 bin e yakın para yediriliyordu gümrüktekilere, operasyon akıcı olsun müşterinin malı takılmasın diye. tanıdık varsa yine para yediriyorsun ama kime yedirdiğini, sorun olursa kimi arayacağını biliyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

abi üretim yapın üretim, üretim yapan bu ülkede hiçbir şekilde kaybetmez.

ham madde ve işçilik bu kadar ucuzken yani ithalat ile uğraşmak ciddi anlamda en mantıksız şey...

edit:

Ticaret yapacağım diyorsanız iç ticaret yapın işte sorunsuz şekilde, en temizi. Doğu'dan bal getirip satın mesela ne bileyim sadfsad
Sosyal ağlarda paylaş

al bi küçük kamyonetimsi araç, arkasına kokoreç tezgahı yaptır 5k dan fazla tutmaz en lüksünü yapsan.
sonra lise, hastane, devlet üniversitesi yurtlarının önü 3lüsüne göre güzergah çiz kendine dolaş dolaş dur.
10k maaş mis gibi
eksileri ise zabıtalar ve rakip kokoreççilere karşı vereceğin mücadele
Sosyal ağlarda paylaş

baya soğudum şimdilik, biraz daha yazın
komple vazgeçerim sonra sanırım
vay arkadaş. zorluğu vardır diyordum, açıktan spor olsun diye dış ticaret okumuşum, az biraz bilgim var, çalıştım da 3 ay öyle bi işte.
amma ve lakin.
saygılar diyorum
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...