Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Emlak devri - yasal mevzuat hk.

skywalkr

Öne çıkan mesajlar

Kayınpeder icralık olmuş, 30bin nakte sıkışmış.

Elinde bağcılarda 2 tane kentsel dönüşüm ayağına 1 senelik dairesi var, 2+1 90m2, tahmini fiyatı 150Bin ( o bölgenin emlak piyasasını bilen birisi aydınlatırsa sevinirim)

Normalde bu dairelerden birtanesi eşime ve diğeri de baldıza kalacak miras.

Fakat kayınpederin bu aksayan işleri ve sürekli eriyen malvarlığını dikkate aldığımızda bu daireler miras kalamadan elden gitme ihtimali var.

Mesele şu, bu dairelerin 2 sini benim üzerime geçirmek istiyorlar(1 tanesi ileride baldıza iade edilmek kaydıyla). Bende kayınpedere karşılığında 30bin tl vereceğim, borçlarını kapatacak.

1) Bu dairelerin noter devir teslim ücretleri neye göre belirleniyor? Bana tanesi kaça patlar.

2) Bu daireleri üzerime alırken kredi çekmeyeceğim ve ücret ödemeyeceğim için arada bir nakit akışı olmayacak, bir nevi hediye gibi. Bunun bir cezası yada yasalarda herhangi bir mevzuatı var mı? Bu durumda daire %100 benim olmuş olur mu?

3) Kayınpeder yarınöbürgün yine icralık olursa bendeki dairelerin bedel ödenmeden devri yapıldığı için (mal kaçırmak) avukatlar bu daireleri elimden alabalir mi? Kayınpederin yada davalıların herhangi bir söz hakkı olabilir mi?

4) Yarın öbürgün yeni vârisler ortaya çıkarsa, bu daireler üzerinde herhangi bir hakları olabilir mi?

Süre 90 dk :) Herbiri 25 puan.

Kafamı kurcalayan noktalarda var, daha öncede kayınpeder evleneli 1-2 ay olmuşken, 3bin borç istedi 1 hafta sonra vermek koşulu ile, 1 ay sonra 2bin'ini zor alabildim, sonradan tekrar istediğinde ise para yok fln dedim, sonrasında istemedi bidaha. O nedenle kayınpederle araya akçeli işler için bir mesafe koymuşken bu olaylar nedeniyle aramızdaki o mesafe gidecek. Dolayısıyla kayınpeder her borca sıkıştığında benden 3-5 bin tl çıkmamı ister diye korkuyorum, öyle bir ihtimal var ve hiç sevmem borç alıp vermeyi.
Sosyal ağlarda paylaş

skywalkr said:

1) Bu dairelerin noter devir teslim ücretleri neye göre belirleniyor? Bana tanesi kaça patlar.

2) Bu daireleri üzerime alırken kredi çekmeyeceğim ve ücret ödemeyeceğim için arada bir nakit akışı olmayacak, bir nevi hediye gibi. Bunun bir cezası yada yasalarda herhangi bir mevzuatı var mı? Bu durumda daire %100 benim olmuş olur mu?

3) Kayınpeder yarınöbürgün yine icralık olursa bendeki dairelerin bedel ödenmeden devri yapıldığı için (mal kaçırmak) avukatlar bu daireleri elimden alabalir mi? Kayınpederin yada davalıların herhangi bir söz hakkı olabilir mi?

4) Yarın öbürgün yeni vârisler ortaya çıkarsa, bu daireler üzerinde herhangi bir hakları olabilir mi?

Süre 90 dk :) Herbiri 25 puan.

1. bilmiyorum
2.bu duruma karşılık gelen hukuki terim muvazaa. internetten bak ona da
3.tasarrufun iptali davası açabilirler , ama nereden bilecekler seninle anlaşıp verdiğini tabi o da var. ( önceden yapılmış borç varsa tabi )
4.varisler muvazaaya dayanarak tapu iptali ve tescil davası açıp tapuyu tekrar kayın pederinin üzerine tescil ettirebilirler.
Sosyal ağlarda paylaş

yapılmış bitmiş dairelerden bahsediyorsun sanırım

daire noterden değil tapudan alıyorsun

satış fiyatının binde 20si üzerinden vergi ödüyorsun, alan satan ayrı ayrı
satış bedelinin en düşüğünü de belediye belirler
çok düşükten gösterirsen takibe takılabilirsin

8bin liranın üstünün bankadan gitmesi lazım
ama salla araştırmıyorlar

icralık olursa, mmal kaçırmak için devrettiğine dair dava açabilirler ama oradan da kolay kolay bir şey çıkmaz

varislerden de bir şey çıkmaz

bir de direk baldıza ve eşinin üzerine yaptır ben konmayacağım diyorsan bu dairelere ileride tekrar satışla uğraşırsın
Sosyal ağlarda paylaş

baldıza olanınkini üzerine almayacaksan, e zaten diğerini de size verecelerse niye bu işe girişiyorsun abi?

sizin vereceğini versin, baldızda yetemiyorsa satsın birlikte yesinler parayı

nakit akışı belgesi vs. hiçbir şey istemiyorlar. soruyor parayı aldın mı diye, aldım diyor, tamam diyor imza atıyorsunuz.

yarın öbür gün yeni varis çıksa hiçbir şey iddia edemez senden çünkü satın almış gözükeceksin.
Sosyal ağlarda paylaş

tambjk said:

Baldızın ki teferruat.

Eşimin olan daire için ise yanlış anlamadıysam bağış olarak vermesi durumunda icra yada yeni vârislerin ortaya çıkması durumunda dairenin elden gitme durumu var.

Kayınperede 30bin tl çıkacak isem o daire ile ilgili hiçbir hukuku pürüz olmaması ve ilerinde hak talep edememesi gerek, anca öyle kabul ederim. Bu durumda da satış diye göstererek devralmak gerekirse ne gibi sorunlarla karşılaşırım öğrenmek istiyorum. Ama ortada bir nakit akışı da olmayacak, sorun da burada başlıyor.

satış yoluyla alacaksın, ödeyeceğin 30 bini bankadan göndereceksin. geri kalanını elden verdim diyeceksin ki paranın ne kadarını nasıl verdin diye sormuyorlar. bankadan bir miktarını yollasan yetiyor. 30 bin değil muhtemelen 10-15 bin bile bankadan yollasan yeter yani.

kayınpederin de tapu da parayı aldım dedi mi tamamdır
Sosyal ağlarda paylaş

Baldızım da asgari ücretle çalışıyor fakat çok para harcadığından kredi kartları hep icralık oluyor. Bu nedenle onun üzerine yapılması da sağlıklı değil, kabul etmezler.

Zaten baldızın hakkı olan daireyi üzerime almak istemiyorum, çünkü o masrafları karşılayacak gücü yok, gereksiz yede 5-10bin tl masraf olur benim açımdan.

Bağış ve satış arasında ne gibi farklılıklar var peki?

Tapuya gittiğimizde arada bir nakit akışını gösteren belge talep ederler mi?

Baldızın ki teferruat.

Eşimin olan daire için ise yanlış anlamadıysam bağış olarak vermesi durumunda icra yada yeni vârislerin ortaya çıkması durumunda dairenin elden gitme durumu var.

Kayınperede 30bin tl çıkacak isem o daire ile ilgili hiçbir hukuku pürüz olmaması ve ilerinde hak talep edememesi gerek, anca öyle kabul ederim. Bu durumda da satış diye göstererek devralmak gerekirse ne gibi sorunlarla karşılaşırım öğrenmek istiyorum. Ama ortada bir nakit akışı da olmayacak, sorun da burada başlıyor.

Dairelerin mevcutta kira getirisi var ve emekli maaşı ve kira getirisi ile geçiniyorlar. Eğer bu icralık olma durumu olmasaydı o daireler anca vefatları durumunda fln miras olarak kalacaktı.

Ama icra durumu çıkınca borçları karşılığı dairenin üzerime geçmesini teklif etti eşim. Mirası, satış adı altında öne çekmiş olacağız. Benimde ev almak gibi bir planıp olduğundan 1-2 sene sonra satıp krediye peşinat yapacağım eğer devralırsak. Bu 1-2 sene yada ben ev almak için satana kadar kira geliri yine kayınpedere gidecek.
Sosyal ağlarda paylaş

forgiver said:

hepsi bankadan olmalı ama takip etmiyorlar o işi
o yüzdenn önemi yok

bundan çok daha önemlisi
devlet kimseye 30bine daire sattırmaz
hani benim vergim der
tespit edilince de ki araştırıyorlar
cezasıyla rayiç bedelden tekrar vergi alır

Satış sırasında fiyatını çok düşük göstermeyeceğim, 100-150 bin fln ne kadar aşağı inebilirsem artık. şu vergi fln neyse artık ona göre öderim. Ama tabi buna karşılık belgeli bir para akışı olmayacak.
Sosyal ağlarda paylaş

skywalkr said:

Tam anlamadım ama, daire bitmişse tapudan işlem yapacaksınız. Önce gidip belediyeye rayiç bedel alacaksın ev için, sonra onun biraz üstünden(100.500-TL ise 101k gibi) evi satın aldığını beyan edeceksin. Satın alınan değerin %2si alan, %2si satan harç ödüyor(101k nın %2si yani) ve 145 lira(bu neydi hiç hatırlamıyorum.) gibi bişi daha masraf çıkıyordu sanırım ondan sonra evi satarken arada fark gözükürse(101kya sattım değil de 150kya satarsan [(150k-101k) x %20 idi sanırım] gelir vergisi veriyorsun o kadar. Rayiç bedelin altına satamazsın ama istersen yukarı gösterebilirsin paşa gönlün bilir. Tapu işlemi bittikten sonra kayınpedere verirsin parasını. Tapuda kayınbabana soracaklar paranızı aldınız mı? Evet mi? Evet dicek ondan sonra istediği kadar icra gelsin malı satın almışsın zaten senin o. Tapu üzerinde ipotek var ise önce onu ödeyeceksiniz kalkacak sonra satış işlemi olacak(aynı anda olabiliyor bu tabisi belki 1 gün aksayabilir.) Onun dışında şuan beynim az çalışıyor daha spesifik öm atabilirsin kafana takılan bişi varsa.
ps:Bağışlamaysa sana olay, olmayabilir o iş. Tabisi kendi tahminim bu o konuda bilgim yok çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

ben hizlica soyliyim

tapu harci binde 20 binde 20

binde 40 tir

bu rakami tapuda evin kayitli degeri uzerinden yaparsin(belediye belirliyordu sanirim), genelde bu deger dusuktur ama yine sormak

eger ev 5 seneden fazladir kayinpederine kisisel olarak aitse evi 100 milyonada satsa vergi odemez.
eger isim tamamen saglam olmasini istiyorsam atiyorum, ev 100 bin liraysa 100 bin lirayi bankadan gecir git , hemen o saniye git bankadan babandan parayi al.

boylece yarin bir sikinti cikip dava acildiginda bakin ben evin degerini odedim aldim dersin.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...