Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Konut kredisi hakkında yardım

fenn

Öne çıkan mesajlar

Faiz oranları konusunda öngörüde bulunmak gerçekten zor. Aslına bakarsan 1.05 oran çok yüksek değil. Sadece daha düşüğüne tanık olduğumuz için fazla geliyor. Eskiden 1.05'den daha yüksek oranlarda mortgage kullandırımları yapılıyordu.

İşin güzel tarafı, şu an 1.05'den kredi kullanıp daha sonra faiz oranları düşerse yapılandırma isteyebiliyorsun. Tabi karşılığında bir miktar masraf ödüyorsun.

Sıkıntı ise, faiz oranları değil ev fiyatlarının şişmesi. Dediğim gibi, eskiden daha yüksek faiz oranları ile daha fazla kullandırım yapılırken bugün neredeyse konut kredileri durma noktasına geldi (bunda senetle yapılan satışlardaki artışların da bir miktar etkisi var).
Sosyal ağlarda paylaş

Faizlerin düşürülmesi konusunda ciddi siyasi baskı var fakat ekonomik konjonktür buna müsait değil. Keza düştü diyelim bu sefer kuru politikası ciddi sıkıntıya gelecek.

Projelerde açıklanan "şu kadar bitti, son daire, son fırsat, vb" açıklamalara sakın aldanmayın. Tamamen satış amaçlı bir taktik. Yıllardır aynı yöntemle çok ekmek yediler.

Şimdi ev alınır mı sorusunun cevabı ise, hak ettiği fiyatı verecek bir daire bulursanız neden olmasın. Gönül ister ki, işinin yakınında 3+1, balkonlu, otoparklı, bahçesinde ağaçlar olan bir dairede herkes kira öder gibi ev sahibi olmalı. Varsın vadesi 20-30 yıl olsun (ki mortgage dediğin böyle olur).
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 yıl sonra ...
0,85 ten kredi çektim ve ödemekte zorluk çekiyorum.

Şu an yapılandırmak için hangi banka iyidir. Bankacılar ve tecrübeliler yardım elebilir mi pls ?

Detay verirsem. 171k çektim ve 24 ay 2665, 48 ay 3465 olarak ödeyecektim. 24 ay bitti 48 ayın ise 9 taksitini ödedim. 2665 e tam alışmıştık fakat 2. çocuğun masrafları ve 1. nin artan masrafları ve artan kredi taksiti cidden zorlamaya başladı. Şu an daha maaş vakti gelmeden -2500 lerdeyim.
Sosyal ağlarda paylaş

Bugün bir arkadaş Ziraatten 250k TL 72 ay vade için 0.88 ile kullandı. Kamu bankalarından daha iyi mortgage oranı verecek banka/şube olacağını sanmıyorum.

Tabi ilk önce mevcut kredinin bulunduğu banka ile görüş. En azından ipotek devri ve ekspertiz için evrak masrafın olmaz. Nihayetinde toplam masrafı hesaplayıp en kârlısını seçersin.
Sosyal ağlarda paylaş

fenn said:

0,85 ten kredi çektim ve ödemekte zorluk çekiyorum.

Şu an yapılandırmak için hangi banka iyidir. Bankacılar ve tecrübeliler yardım elebilir mi pls ?

Detay verirsem. 171k çektim ve 24 ay 2665, 48 ay 3465 olarak ödeyecektim. 24 ay bitti 48 ayın ise 9 taksitini ödedim. 2665 e tam alışmıştık fakat 2. çocuğun masrafları ve 1. nin artan masrafları ve artan kredi taksiti cidden zorlamaya başladı. Şu an daha maaş vakti gelmeden -2500 lerdeyim.

Hacı abi bi de bugün kapatırsan ne kadar ödersin aşağı yukarı yani anapara riskin ne kaldı biliyo musun ona göre bi plan yapalım
Sosyal ağlarda paylaş

fenn said:

2000-2500 ideal olur. 2500 sonrası her artış beni kasıyor. 3465 biraz acımasız bir rakam şu anın şartına göre. Bankaya gidip bi danışacağım bakalım ne diyecekler

hacı abi 115K kapama olsa 60 ay vade olsa 2.490 tl aylık taksit üzerine gelen masrafda 35K yani daha önce ödediğin taksit tutarı :(
Sosyal ağlarda paylaş

quixef said:

ginaly said:

Ben de bi kredi çeksem ya,
hiç borcum yok, equity/asset=0.99999
leverage olmadan bilanço büyüme hızı çok yavaş kalıyor :/

Anlık olarak hiç borcun yok mu? Kredi kartı kullanmıyor musun? Utility billerin yok mu? Mağarada mı yaşıyorsun?

ay başı geldiği için yok valla.
sadece muaccel olmamış borçlar. kredi kartı dönem içi harcamaları yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Yatırım olarak bence de ev kötü.

Ama bedavaya (0.88 10 yil bedava demek bence) para dagitiliyor ve bu parayı almak icin ev almak gerektigine gore alinabilir.

Yaptigim hesaplara gore 1500-1800 arasinda kira odeyen birinin 100k pesin verip 500k'lik bir ev alip ona gecmesi, mevcut faiz oranlari ve enflasyon beklentisi isiginda 10 yilda 100 ile 120 bin lira arasinda tasarruf sagliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...