MartinLGore Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Türk Lirasından 6 sıfır atılıyor ve inanılmaz bir sessizlik var. Bir aralar ortaya çıkan yuvarlama itirazları dışında hiçbir şey yok. O herşeyin uzmanı kimi yazarlar da sus puslar. Bu suskunluk, kimilerinin itiraz etmezliğine, kimilerininse bilgisizliklerine ve bu bilgisizliklerini kabul ederliklerine karşılık geliyor. Ama ne yazık ki, yapılan, basit bir sıfır atma işlemi değil. Toplum üzerinde bir deney yapılıyor ve deneyin sonuçlarının kesin olarak bilindiği düşünülüyor. Oysa, YTLye geçişten birkaç gün öncesine dek topladığımız veriler, başka konuşuyor. Bu yazıda, uluslararası bilimsel bir dergi için hazırladığımız kapsamlı araştırmanın konumuzla ilgili olan bölümlerini yalın bir dille anlatacağız. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı çalışmada, bilişsel bilimler alanındaki 3 etkiye ve bu etkilerin YTL üzerinden farklılık gösterip göstermediğine bakıldı. Önce bu etkilerin ne olduğunu kısaca açıklayalım: 1) Bahşedilme Etkisi: Bahşedilme etkisi, insanların, sahip oldukları bir mala, sahip olmadıkları aynı malla karşılaştırıldığında daha çok değer vermeleridir. Bu da, satıcıların biçtikleri ederle (fiyat) alıcılarınınki arasında bir bakışımsızlık (asimetri) yaratmaktadır. Bahşedilme etkisini incelemek amacıyla, çalışmaya katılanlar, satıcılar ve alıcılar olmak üzere iki öbeğe ayrıldılar. 2) Çıpa Etkisi: Çıpa etkisi, insanların herhangi bir türden değer biçerken, ellerindeki başlangıç değerine göre değerlendirme yapmalarıdır. Bu konudaki en ünlü deneyde, bir öbek insana, 8x7x6x5x4x3x2x1 çarpımının, yaklaşık olarak ne kadar olabileceği sorulmuştur. Çok kısa bir zamanda yanıt vermeleri istenmiştir. Başka bir öbek insana, aynı biçimde, 1x2x3x4x5x6x7x8 çarpımı sorulmuştur. Birinci öbekteki insanların, ikincilere göre daha yüksek sayıları dile getirdikleri ortaya çıkmıştır. Çünkü daha yüksek değerlerden başlamışlardı. Bu çalışmada, çıpa etkisini incelemek amacıyla, katılımcılar, üçe ayrıldılar: Yüksek çıpa ve düşük çıpa öbekleri ve çıpasız öbek. 3) Para Yanılsaması: Para yanılsaması, insanların paranın gerçel (reel) değeri yerine sözde (nominal) değeri üzerinden düşünce, tutum ve davranışlarını biçimlendirmeleridir. İnsanlar, 3-5 yıl önceki parayla şu anki aynı miktarı, eşdeğer görme eğilimindedirler. Dahası, belli durumlarda, gerçel değeri, sözde değeri ve bu ikisinin bir karmasını kullandıkları ortaya çıkmaktadır. Bu yanılsama, ilk iki etki kadar bilinmediği için, az bilinen bir çalışmada, tutumbilimsel (ekonomik) iyi olmada, gerçel değerin; mutluluk değerlendirmesinde, sözde değerin ve iş değiştirmede ikisinin bir karmasının etkili olduğu bulunmuştur. Bulgular ve Değerlendirme Bahşedilme Etkisi: Çeşitli çalışmalarda sürekli rastlanan bahşedilme etkisi, bu çalışmada ortaya çıkmamıştır. Bu durum, soruların, katılımcıların yarısına YTL üzerinden, diğer yarısına TL üzerinden sorulmasından kaynaklanmış olabilir. İkisi de TL üzerinden düşünen alıcı ve satıcı arasında bahşedilme etkisine rastlanmamıştır. İkisi de YTL üzerinden düşünen alıcı ve satıcı da bahşedilme etkisi sergilememiştir. Öte yandan, YTL-TL çaprazında bakıldığında, önemli bir bulgu ortaya çıkmaktadır: YTL üzerinden düşünen satıcı ile TL üzerinden düşünen alıcı arasında bahşedilme etkisi ortaya çıkmıştır. YTL üzerinde düşünen satıcı, TL üzerinden düşünen alıcıyla karşılaştırıldığında, daha yüksek bir değer biçmektedir. Bu bulgu, benzer alanlarda yapılan çalışmaların önerisini doğrulamaktadır: satıcı, bahşedilme bakışımsızlığı nedeniyle, 1-2 YTLyi az bulmakta, üstüne eklmektedir. Satıcıya göre, 1,000,000 Lira ve 2,000,000 Lira arasındaki fark, 1 YTL ve 2 YTL arasındaki farkla aynı değildir. 1 YTL ile 2 YTL arasındaki fark, yansıbilimsel (psikolojik) açıdan daha az gelmektedir. Alıcı ise, yine bahşedilme etkisi nedeniyle, 1 YTL ve 2 YTL arasındaki farkı az bulmamaktadır, çünkü TL üzerinden düşünmektedir: 1 YTL ile 2 YTL arasında, alıcıya göre, 1 milyon birim vardır. Çıpa Etkisi: Yüksek değerlerle başlamanın, düşük değerlerle ya da bir başlangıç değeri vermeden değer biçmeyle karşılaştırıldığında, daha yüksek değerler vermeye yol açtığı ortaya çıkmıştır. Bu, beklenen bir bulgudur. Çıpa etkisinin varlığı, daha önceki birçok çalışmada zaten gösterilmişti. Öte yandan, hiçbir başlangıç değeri verilmeden yapılan değerlendirmelerde, YTL ile istenen değerlemelerin TL ile istenen değerlenmelerden daha yüksek miktarlara vardığı ortaya çıkmıştır ve bu bulgu, bir insanın, satıcı ya da alıcı olmasından bağımsızdır. Diğer bir deyişle, YTL, satıcıların da alıcıların da gözünde, yansıbilimsel olarak daha düşük bir değere sahiptir. Bunun yanında, düşük ve yüksek başlangıç değerleri verildiğinde, bu bulgunun yinelenmediği görülmüştür. Kısaca belirtmek gerekirse, insanlar, YTLyi daha az değerli görmektedirler. 1 YTL ile 1 milyon TL, onlar için, eşit değildir. Ederlerin YTL ve TL algısında, yüksek ve düşük çıpa durumlarında fark çıkmaması da dikkate değer bir olgudur. Bu, şöyle yorumlanabilir: ederler üz
Fistan Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 sıfır atan ülkelerin %90 ı ekonomik olarak başarılı olmuş. nokta.[signature][hline]i love this game! Kitaplık dizaynı... Yaratıcılığınızı gösterin!
Qui Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Bildiğim kadarıyla Brezilya bu konuda başarısız olan, daha doğrusu başarıya erişemeyen tek ülke. Buna rağmen yinede ciddi boyutta ekonomik bir toparlanma sağlamış. Ama gerisini getirememişler.[signature][hline]ICQ#: 1957744 MSN Messenger: [email protected] ek$i:topluignebasi | WoW : Hordish Manner Forum[/b]
Daniel Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 0 ları atsınlar tamam akıl karıstırıcı ama ismi saçma o ne Yeni türk lirası , bence türk lirası ve kurus demek daha mantıklı olurdu yeni olunca sacma olacak bundan 1 asır sonrada belki bu birim kullanılacak ama eskimiş olcak ancak ismi hala yeni olcak[signature][hline]Lathor Wyrm :)
Fistan Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 oda olacak koç. 2006 dan sonra yeni ibaresi kalkacak.[signature][hline]i love this game! Kitaplık dizaynı... Yaratıcılığınızı gösterin!
togi92 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 devlet belki 6-0 ı atar ama tarih atmaz :) bence kotu olacak ben bin lira lık şeyi az gorcem alcam . . . gerisini dusunmuom[signature][hline] »§-Bir Gun Herkez Pati Olacak-§« / 0 0 =o=/
Cthulhu Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 hiçbirşey değişmeyecek bana göre..[signature][hline]herkes, düşlerinin büyüklüğü kadar özgürdür.(chE) Üstüne Şehir Örten Şehir www.heavymetaltr.com/forum
KillJoy Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 p.s: hepsini okuyamadım:) +1 said: Fistan, 28 Aralık 2004 15:30 tarihinde demiş ki: sıfır atan ülkelerin %90 ı ekonomik olarak başarılı olmuş. nokta. [signature][hline]www.RankHosting.net bilgi için msn: [email protected] --- --- --- --- --- --- $imdi Oyun SunucuLarına WebHosting Sponsorlugu... --- --- --- --- --- --- Saygılarımla KJ. & e-ekrem
Disappear Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 said: togi92, 28 Aralık 2004 17:01 tarihinde demiş ki: devlet belki 6-0 ı atar ama tarih atmaz :) bence kotu olacak ben bin lira lık şeyi az gorcem alcam . . . gerisini dusunmuom bin liralik seyi az gorecen alacam diyosunda bin liralik sey yeni tl ile milyarlik ediyo bilmem anlatabildimmi. ha diyosan su andan bahsediyorum su an 100.000 tl lik sakiz ucuz geliyo falan bilemem ...[signature][hline]duty ... honor ... courage... *cough* semper fiiiii....
Goering Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Brezilya ekonomisi ile Türkiye ekonomisi kıyaslanamaz, brezilya güney amerikanın en büyük nüfusu ve güney amerikanın en gelişmiş ülkesi...[signature][hline]
tunch Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 said: togi92, 28 Aralık 2004 17:01 tarihinde demiş ki: devlet belki 6-0 ı atar ama tarih atmaz :) bence kotu olacak ben bin lira lık şeyi az gorcem alcam . . . gerisini dusunmuom olayda biraz burda aslında. paranın değeri değişmemiş olmasına rağmen gözümüzde paranın değeri çok fazla artıcak. buda insanları psikolojik olarak rahatlatığ harcama yapmasını kolaylaştırıcak. harcama yapan insanın parayı verdiği kişide eline para geçip harcama yapıcak vs. vs. bu böyle gidicek ve ülkedeki para döngüsü artıcak. devlet vergi oranı artmamasına hatta azalmasına rağmen daha çok vergi toplıycak. borçler ödenirlen bürokratlar ve üst düzey yetkililerde yiyecek ordan. fena gözükmüyor gibi ama her öngörü tutmaz. benim umudum bu yönde.[signature][hline] MSN : [email protected] --- Sözlükte Ben :D --- Cem_Jedi, 20 Aralık 2004 19:03 tarihinde demiş ki: beni kızdırmayın siteyi hackletirim [b] 1. Geleneksel Paticik İstanbul Lan Party 28 Ocak 2005'te!
SmoLaFein Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Bence cok para harcanılacak..[signature][hline]Onen-i Estel Edain ü Chebin Estel Anim
Qui Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 said: Goering, 28 Aralık 2004 18:17 tarihinde demiş ki: Brezilya ekonomisi ile Türkiye ekonomisi kıyaslanamaz, brezilya güney amerikanın en büyük nüfusu ve güney amerikanın en gelişmiş ülkesi... Bildiğim kadarıyla Brezilya ve Arjantin, Türkiyeye ekonomik olarak yakın sayılan ülkeler arasında.[signature][hline]ICQ#: 1957744 MSN Messenger: [email protected] ek$i:topluignebasi | WoW : Hordish Manner Forum[/b]
SmoLaFein Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Evet dogru ozellıkle arjantın hala tam olarak toparlayamamıs durumda kendısını bır zamanlarki yasadıgı ekonomık krızden[signature][hline]Onen-i Estel Edain ü Chebin Estel Anim
tunch Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 sonuçta bizden geriler her türlü ekonomi olarak. ayrıca yaşadıkları yerin durumu olarakta bizden daha çok dışa mahkumlar -ki bizde bu kadar bile olmayabiliriz. şlöe bi kendi kendimize yeteriz çekilin ulan başımızdan desek imf anlaşması sonrasında. süper bomba olucak.[signature][hline] MSN : [email protected] --- Sözlükte Ben :D --- Cem_Jedi, 20 Aralık 2004 19:03 tarihinde demiş ki: beni kızdırmayın siteyi hackletirim [b] 1. Geleneksel Paticik İstanbul Lan Party 28 Ocak 2005'te!
hired_gun Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 yazıyı dikkatlice okudum ve çoğu noktasini haklı buldum ... benden yaşça büyük olup da kuruşlu dönemi geçirmiş olanlar benden yaşça ufak olup da milyon liranın altini çok az bilen yeni nesile göre daha bilinçli bir para değerlendirme yetisine sahip olabilecek .. örneğin bir kazağa 50 milyon tl etikete pahali denile bilecek iken , hayati boyunca milyonlari sarfetmeye alışmış olan birisi için 50 lira nın lafı bile olamayabilecek ... ayrica uuuzun süredir çok sesli olmasa da piyasada bulunan yüksek meblağlı banknot basimi antipatisi de bahane ile kırılacak . 50.000.000 ve 100.000.000 banknotlar 1 gecede hızlı bir şekilde piyasaya sürülecek , piyasada dolaşmakta olan likit para miktari da aynı hızla artacaktır ( ha bunun ne önemi var diyenler olacaktir aranizda , hafizanizi zorlayip tansu çiller dönemindeki devaluasyonu hatirlayin , dış borcu ödemek için para basimini arttirma gibi bir işleme girişiliş , tutmayinca döviz birkaç gecede 2 katına kadar çıkmıştı .... ) velhasıl kelam , siz siz olun bişey alip / satacak iseniz dikkatli atın adımlarınızı , sonra cısss olur[signature][hline]isimler değişsede , kahpeliktir baki kalan ...Animelist.xls
Head Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 ya 50 milyon ve 100 milyon geliyor , daha ne kadar bir millet kandırılabilir enflasyon düşüyor diye?[signature][hline]valandil ownz j0o! -emokid*- i don't want a teenage queen,i just want my m-14.
forgiver Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 enfilasyon düştü zaten ama 25 lerden 13e düşünce ortalama enf. 2-3 olan ülkelerin yanında bi woga yaramadı[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
McFrenzy Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 said: Head, 28 Aralık 2004 20:31 tarihinde demiş ki: ya 50 milyon ve 100 milyon geliyor , daha ne kadar bir millet kandırılabilir enflasyon düşüyor diye? Bence direk ona bağlamamak lazım. Sonuçta abd de 1000 dolar bile var. Ama ben demiyorum ki enflasyon cidden düşüyor diye...[signature][hline]ICQ#:149976315 | Msn: [email protected] Kellindil
forgiver Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 28, 2004 millet kredi kartlarına iyice abancak bu ytl herhalde, gerçi iyi olur kayır dışı azda olsa azalır[signature][hline]be the vanquisher, to forgive
Laurelin Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 yastıkaltı ve kayıtdışı ekonomıyı bıtırıcek YTL cunkı parayı muhakak bır sekılde YTL ye cevırmek zorunda kalıcaklar paraların ustunde YTL yazmıyormu nasıl kaldırıcaklar "yenı" ıfadesını yınemı para basıcaklar? bıde fıyatta su fark edıcek hatta sımdıden edıyor mısal markette 0.35 YTL ye gordugum bır krakere cok ucuz 5-6 tane alalım dıye atlıyorum veya 1.64 YTL olan mala aa hemen alıyım 1 ytl seklınde tepkı verebılıyorum kafa karıstırıyor harbıden bıde marketler kusuratını bit kadar yazıyorlar o yuzden ınsan dırek 1.42 yı gorunce 42 yı gormeden atlıycaktır[signature][hline]Hiko Seijuro,öğrencisi Kenshine bılınmıyen bir tarihde demişki: Sword is just a weapon,Swordmanship is learning how to kill.
Selamon Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Sanıldığı kadar karışıklık çıkcağına kesinlikle inanmıyorum. "0" atma politikası uygulayıp başarılı olan devletlere imreniyorum. Ayrıca evet Viktor işler yolunda giderse -ki burası Türkiye- 2006 yada 2007 de altı adet sıfırı atılmış yepyeni tasarımları olan TL leri piyasaya sürecekler.[signature][hline]PFMTBİH - "Paticik Forumları'nda Mobil Teknolojiler Bölümü İstiyoruz" Hareketi. Lütfen eleştirilerinizi ve önerilerinizi linki tıklayarak ulaşacağınız konu başlığında dile getiriniz.
Popeye Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 said: togi92, 28 Aralık 2004 17:01 tarihinde demiş ki: devlet belki 6-0 ı atar ama tarih atmaz :) ya ben paranoyak oldum yada bu sıfır atma olayındanda gs-fb konusu çıkarmayı başardınız lol[signature][hline]Don't be afraid of the dark! Be afraid of what it hides! Bonecrusher, 13 Mayıs 2004 23:29 tarihinde demiş ki: Ekşi sözlük beni arasına almadıysa, kendi kayıbıdır.
Afterdeep Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Enflasyon falan dusmedi. O bastaki yalancilarin laf ebeligi. DIE (devlet istatistik enstitusu) baskani aciklama yaptiginda hicbirseyin degerlere gore dususe gecmedigini soylemisti..[signature][hline]Sungur - Scout - 7L2 - ML6 - LGM Fletcher - Retired Necrocks - Necromancer - 1L8 - Retired Olcayto - Infiltrator - 3L4 - Retired Alaattin -Sorcerer - 2L3 - Retired Olcayto - Nightshade - 3L0 - ML4 - Assistant Tailor - Retired Sungur - Orc Hunter - Level 1x - (Warsong) - Active Now in Sydney, Australia...
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 Mesaj tarihi: Aralık 29, 2004 said: Goering, 28 Aralık 2004 18:17 tarihinde demiş ki: Brezilya ekonomisi ile Türkiye ekonomisi kıyaslanamaz, brezilya güney amerikanın en büyük nüfusu ve güney amerikanın en gelişmiş ülkesi... güney amerikanın hepsi gelişmiş olsa ne olacak. turizm ülkeleri dizisi. ayrıca kaç yıldır 20 milyonluk banknotları kullandığımızı ve bun paraların yenilenmediğini hatırlarsanız enflasyondaki değişimi anlarsınız. eskiden her sene standart yeni bir para birimi çıkardı, fakat 20 milyonlukları 2000'den beri kullanıyoruz.[signature][hline]en ince yerim bileğim..!?!
Öne çıkan mesajlar