Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kafamda Deli Sorular

feverfeverray

Öne çıkan mesajlar

Selam ahali, biraz garip olacak ama birkaç sorum var. Cahiliyetime verin diyorum...

Sanırım en son 6 sene önce falan masaüstü bilgisayar kullandım. O zaman da oyun oynamadığım için bilgisayar bileşenleri hakkında hiçbir bilgim yoktu. O yıllardan beri laptop kullanıyorum ve 2 yıl kadar olmuş olacak, bilgisayar oyunları oynuyorum. Bugün 8 aylık ağlama, zırlama sonrasında gidip parçalarımı aldım.

4x2 Ripjaws RAM
Powercolor 7870 O.C. 2 GB 256 Bit
1 TB HDD
AMD FX6300 3.5 ghz

Şimdi bu overclock olayıyla ilgili hiçbir bilgim yok. "Bilmiyorsan kurcalama kardeş." demek en büyük hakkınız tabii ama OC yapacağımdan değil de, öğrenmek istiyorum. Nedir, ne değildir, şu anki ayarlarım donanımıma zarar verir mi, ekran kartını mikrodalgadaki mısıra çevirmeden en yüksek hangi performansta kullanabilirim v.b. gibi sorularım var.

Bana bunları sabırla yazabilecek biri varsa mesajımın üstünde yeri var!

Teşekkürler şimdiden.

Sosyal ağlarda paylaş

j_bLiND said:

işlemci için isteseydin yardım ederdim. cpu overdrive çok basit çalışıyo çünkü. ama o zaman da sistemin ısınır ayıp olur.
ekran kartına niye overclock yapcaksın ki? madem yeni almışın seni uzun süre rahat götürür yani.

Ultra ayarlarda BF3 açtım da az önce, 90 FPS veriyor. Laptopla 15'i zor alırdım. Ama kasa şu an baya ısınmış durumda. Patlıcak diye fanının gözünün içine bakıyorum asdasd. Normal mi ısınması şimdi bunun
Sosyal ağlarda paylaş

j_bLiND said:

hwmonitor yükle bi sistem sıcaklıklarına bak. sen overclock falan yapmadıysan zaten sorun olmaz sanırım. kendi yağıyla kavrulur.

Yok az buçuk arttırmıştım ayarları da, şu an default konumunda yani. İnternet durmuş durumda şu an indiremiyorum bir şey. 3 bilgisayar aynı anda kullanıyor, torrent açık, origin açık. Heheyt.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya şimdi benim de çok bilgim yok oc konusunda. Ama oc hakkında burda bir şeyler yazmaya kalksak bir sürü şey yazmak lazım. Sen en iyisi Google'dan oc hakkında araştırma yap. Bu oc olayı kısaca yavaş yavaş MHz artırarak ve sürekli test ederek oluyor. Şimdi tam aklımda değil de, olduğu kadarını yazayım. CPU oc için, biosa girip mhz artıracaksın, 100'er-200'er MHz(tamamen sallıyorum) artırıp, sisteme reset atıp, test programını açıp, test edip, sıcaklıklara bakacaksın. Tabii hangi test programıyla test edeceğini, CPU için sıcaklık üst limitini falan bilmiyorum. Bu sadece oc'nin nasıl bir şey olduğunu anlaman içindi. Tabii stok fanla oc olmaz. Adam gibi bir CPU soğutucusu alacaksın. Yanında bakır ısı boruları da olacak.(stok fan denilen zımbırtı, işlemcinin yanında gelen fan oluyor. Ben 2011'de PC'ye 5500 lira bayıldıktan sonra "eh o kadar para bayıldık, bari bir şeyler öğrenelim" diyerekten Facebook'ta girdiğim gruplarda bunu öğrenene kadar göbeğim çatlamıştı.)

GPU oc içinse bios'la falan uğraşmana gerek yok. Gerçi son zamanlarda CPU oc için de bios'la uğraşmana gerek kalmıyordu. Programla hallediyordun. Ama en sağlıklısı bios'tan halledip sisteme reset atmak. GPU oc için mevcut oc programlarından birini indiriyorsun. En bilineni MSI Afterburner'dır. Bu programın, oyun içinde FPS değerlerini, VRam kullanımını, GPU sıcaklıklarını(çoklu GPU kullanılıyorsa eğer, her iki GPU'nun da sıcaklığını görebiliyorsun) gösterme gibi bir özelliği de var. Her neyse açıyorsun programı. GPU Clock yazan yerden 20'şer 20'şer MHz artırıp,(okuduğum bir yerde öyle yazıyordu. E tabi GPU frekansları daha 1.5 GHz'de falan, işlemci gibi 8 GHz'leri göremedi daha.) bir miktar voltajı da artırıp, GPU'yu test programlarıyla(Furmark da en bilinenlerindendir)5 dakika test edip, kartın maksimum ulaştığı sıcaklığa ve hata verip vermediğine bakıyoruz. Bu işlem, GPU ideal sıcaklık değerini aşıncaya ve hata verinceye kadar devam ediyor. İşlemci oc'sinde de bu böyle. Stabilite bozuluncaya kadar aynı işlemleri uyguluyoruz.(Biosa gir, voltaj ve MHz artır, reset at, sistemi test et vs.) Yukarıda yazmayı unutmuşum. CPU'da da voltaj olayı varmış. Baktım sonradan. Oc işleriyle uğraşmayalı epey zaman oldu. Unuttum artık işlemcide voltaj olayı var mıydı yok muydu. Tabi voltajın ne kadar artırılması gerektiği hakkında pek bir fikrim yok. Ama internette her model işlemci ve GPU'nun oc değerleri(kaç MHz'de çalıştığı ve voltaj değerleri) oc yapan birçok kullanıcı tarafından paylaşılıyor. Bir de bu voltaj olayı önemli. Her donanımın voltaj artırılmadan oc olabileceği değer kısıtlıdır. Voltaj verilmeden MHz artırılınca tam olarak ne olacağını bilmiyorum ama o iş bok gibi olur. Aynı şekilde internette yazan her oc değeri sizin GPU'nuza da uyacak değil. İnternette yazan oc değerlerine göre bir GPU'nun 880 MHz'den 1 GHz'e oc olabiliyor olması sizin de aynı model GPU'ya sahip olmanız durumunda GPU'nuzun 1 GHz'e oc olacak anlamına gelmiyor. Üretilen her bir GPU'nun oc olma potansiyeli farklıdır. Bu, aynı model GPU da olsa böyledir. Hatta aynı PCB'ye oturtulan, üzerinde aynı bileşenler kullanılan GPU da olsa. Hani ekran kartı üreticilerinin özel üretim modelleri olur ya, aynı PCB'den kastım, aynı özel üretim modelindeki PCB. Misal atıyorum her iki 7970 Lightning'in de oc olma potansiyeli birbirinden farklıdır. İlla birisi, diğerinden daha önde veya geride olacaktır. Ha, bir de referans tasarım(standart üretim, bileşenlerinde hiçbir değişiklik yapılmamış, fabrika çıkışlı olan model) karta oc yapılmaz. Zaten ses yapan ve sıcak çalışan kart, artan saat frekanslarının etkisiyle fanlarını hızlandırarak daha çok ses yapacak ve daha da ısınacaktır. Oc yapılan referans kartların yanma riski de oldukça fazladır. Senin kartın özel üretim kartlardan anladığım kadarıyla. Yani en azından referans değil. Çok fazla bilgim olmadan, bildiğim kadarıyla yazdım. Eğer yanlış bir bilgi verdiysem, düzeltiverirsiniz. Zaten uykum da var.
Sosyal ağlarda paylaş

GONDARCENGIZ said:

enable diyip hepsini fulle o fanın sesini hisset akosdkasod

Voltaj vermeden fullemesi hiçbir işe yaramaz. OverDrive'da bir yere kadar oc edebilirsin GPU'yu. O da kartın voltajsız olabileceği maksimum oc'dir. HD 4650 kullanırken OverDrive'dan GPU clock'u sona dayıyordum, sorun olmuyordu. Çünkü limiti o kadardı. HD 6970 alınca, "bunun da limiti bu kadardır" deyip 2 GHz'e kökledim kartı. Tabi karta voltaj vermediğim için hiçbir şey olmadı. Sadece "Görüntü Sürücüsü Çalışmayı Durdurdu" gibi bir hata alınca değeri default'a aldım ve sorun çözülmüş oldu. :D
Sosyal ağlarda paylaş

feverfeverray said:

j_bLiND said:

işlemci için isteseydin yardım ederdim. cpu overdrive çok basit çalışıyo çünkü. ama o zaman da sistemin ısınır ayıp olur.
ekran kartına niye overclock yapcaksın ki? madem yeni almışın seni uzun süre rahat götürür yani.

Ultra ayarlarda BF3 açtım da az önce, 90 FPS veriyor. Laptopla 15'i zor alırdım. Ama kasa şu an baya ısınmış durumda. Patlıcak diye fanının gözünün içine bakıyorum asdasd. Normal mi ısınması şimdi bunun

Aynen o karta oc'ye gerek yok şimdilik. Anca Crysis 3'te Ultra açmak için falan veya multiplayer'da Ultra açmak için oc yapılabilir ama multi'de Ultra'da kasabilir. Zaten single'da bile Ultra açmak için 7970 istiyor oyun en az. Ha, bu arada, madem 7870 gibi bir kartın var(bu ayar o kadar kastırıcı bir özellik değil ama olsun) Catalyst Control Center'ı aç, sol sekmelerden Gaming'e gel, 3D Application Settings'e tıkla, ordan Texture Filtering Quality'i High Quality olarak işaretle. Az bir şey dokuların kalitesi artıyor, belki farketmezsin ama olsun, psikolojik olarak rahatlatır seni. :D

Ayrıca sana bu ayarı anlatmak için dil değiştirirken, Tercihler kısmında bulunan "Windows Düzenini İzle"nin işaretli olduğunu ve yeni güncellemeye bağladığım CCC'nin saçma tasarımının bu ayarla ilgili olduğunu anlayıp, kaldırmama vesile olduğun için teşekkür ederim. :D
Sosyal ağlarda paylaş

Donanımının kaldıramadığı oyunlar geldiğinde OC 'yi düşün. Yeni alınmış bir bilgisayar için özellikle de şu özelliklerde gereksiz OC yapmak. 5 ay önce bende hemen hemen aynı bilgisayarı topladım. Değişiklikler ise ekran kartı Asus HD7870, bir de SSD. OC yapmadan Battlefield 4 High ayarlarda sabit çakılı 60 FPS oynayabiliyorum. O yüzden düşünmme derim ben OC'yi. Keza ömrü azaltıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Şöyle ilginç bir sıkıntım var, sırf meraktan fan speed'i %100 yaptık erkek arkadaşımla, ama tık yok. Vuuv diye bi uçuşa geçmesi gerekmiyor mu? Ayarları ellemeden BF3'den ultrada en az 60, en fazla 116 fps aldım. Ki genelde 80-90 arasında sabit kalıyor.

Aslında bilgisayarı biraz da stream falan yapmak için aldım. O konuya yoğunlaşmayı düşünüyorum. O.C. yapmak için sormamıştım aslında bunları, biraz bilgi sahibi olmak iyi olur diye düşündüm zira dediğim gibi en son masaüstü bilgisayar kullanmamdan bu yana her şey çok değişmiş.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...