Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Crossfit nedir ?

Killer

Öne çıkan mesajlar

Bence her şeyden önce herkes tabi ki sevdiği şeyi yapsın ve başkasına laf atmasın. Ama pratikte öyle olmuyor.
Bodybuilding çok ayrı bir konsept estetik gözükmek apayrı bir konu.
Crossfit in bodybuilding den ayrıldığı nokta estetiğe değil atletik performansa odaklanması. Sportif açıdan baktığında mantıklı gibi gözükse de yaptıkları bir sürü salak şey var ve bu yüzden eleştirilmesi çok doğru.
Hepsinden önce crossfit bir şirket ve tek amaçları kar etmek. Şirketin kurucusu ve ceo su Greg Glassman tamamen Amerikan kumaşında bir girişimci. İnsanların sağlıklarını umursadıkları yok.
Kurduklarını iddia ettikleri prensip jimnastik ve olimpik haltere dayanıyor. En çok eleştirildikleri nokta bu iki ayrı disiplini tek bir antrenmanda ve zamana dayalı bir şekilde yapıldığında tüm branşlarda kişinin hepsinde iyi olacağı ve ek olarak metabolik kondüsyon olarak da güçleneceklerini savunmaları. Başlangıç seviyesindeki insanlar için böyle bir durum söz konusu değil. İki disiplini ayrı ayrı çalışıp düzgünce aşama kaydetmiş bir insanın metabolik kondüsyon için başvuracağı tek alternatif crossfit hiç değil.

Sportif anlamda eleştirilecek bir çok eksisi olmasının dışında jimnastik ve olimpik halteri temel alması tamamen legit. Bunun dışında şirketin pazarlama prensiplerine uyan wodlar tamamen zararlı. Wodların kişiye özel scale edilmesi tamamen olanaksız. Bir çok box da (bunlar salona box diyor) scale edilmiyor. Scale edilecek olsa bile bu antrenmanın vücuda onların yaygara kopararak savundukları gibi etkileri yok.

Fitness kültürlerini pazarlamak adına çok büyük bir elitizm politikası güdüyorlar ve hedeflerinde tamamen geleneksel fitness salonları ve klasik bodybuilding konsepti var ve bunu globo-gym olarak adlandırıyorlar. Klasik bodybuilderler ile matrak geçip çok tepki topluyorlar ve onlarda doğal olarak crossfit topluluğu ile dalga geçiyor gerektiği yerde.
Yaptıkları hareketlerin tamamen fonksiyonel olduklarını günlük hayatta kullanım alanı olduğunu savunuyorlar bir çoğu öyle bu konuda bir yanlışlık yok.

En büyük pazarlama ağları senelerdir yaptıkları Crossfit oyunları ve atlet? dediği insanların bu oyunlarda gösterdikleri performanslar. Bir çoğu ciddi anlamda steroid kullanıyor.

Beslenme olarak paleo dieti benimsemiş gözükseler bile crossfitin resmi diyeti zone dietidir.

Bu crossfit boxları her sene şirkete 2000$ ödüyor resmi box olabilmek için. Buradan ciddi bir gelirleri söz konusu. Onun dışında lisanslı salonlarında yine hocaların lisanslı olması söz konusu. Trainer olabilmek için abuk subuk bir sözleşme de imzalamaları gerekiyor. Ben Antalyada yaşıyorum antalyada registered salon yok onun dışında crossfit yaptırdığını iddia eden 2 tane salon var ki salonları registered olmadığı gibi kendilerininde sertifikaları yok ve izlediğim kadarıyla kimse ne halt yediğini bilmedikleri için sakatlanma riskleri olmasın diye çok düşük ağırlık veriyorlar ve bu üyelerde bir halt yaptıklarını sanıp it gibi terliyorlar halbuki ne liftleri gelişiyor ne de jimnastikde bir yere gelebiliyorlar. Aldıkları birazcık metabolik kondüsyon (Kötü salonların hepsi böyle)

Tr de 5 Resmi salon var. Hiç biri gezmedim ama anadolu yakasındaki Crossfit34 ve yeni açılan Crossfit Balaban değerlendirilebilinir.

Daha anlatılabilecek çok konu var. Okuyan çıkarsa yazarım bende.

Bence ne klasik bodybuilding mantıklı ne crossfit in circuit training mantığı ve şirket politikası doğru. En mantıklı yaklaşım adam gibi bir hocadan temel jimnastik hareketlerini öğrenip onu çalışmak. Ne yaptığını bilen bir hocadan temel halter hareketlerini öğrenmek ve ikisini ayrı ayrı çalışmak. Bunun dışında haftada 2 kere 10-15 dk yı geçmeyecek şekilde yoğun koşular yapmak. Onun dışında genel olarak aktif olmak yürüyüş filan yapmak. Bunlar mantıklı şeyler. Yağ oranına dikkat edebilen birisi ise zaten estetik gözükecektir.
Bunların yapabilen kim var diyorsanız Ido Portal diye bir israilli eleman var.

Bunların hepsi ayrı disiplin. Her disipline saygı duymak gerekiyor. Ben kendi disiplininde yeteri kadar iyi olanların yani profesyonellerin kimseye bok attığını görmedim bugüne kadar. Bok atanlar genelde fanboy. Crossfit inde bir sürü fanboyu var bodybuilding camiasının da. Pilates yoga konusunda bile var bu zaten biraz bakış açısı ile alakalı.
Sosyal ağlarda paylaş

kanuni çok iyi ya. yaşı tipi falan bilmesem 12 yaşında incici ortaokullu sanıcam

soris güzel açıklamış. ben uslüben tabi dalga geçiyorum böyle şeylerle biraz haterlık doğal. crossfit sakatlanmaya baya müsait crossfit yaptırıyorum diyen salonlar da tatava

ama şöyle bi fark var. crossfit yaptırıyoruzla, crossfite benzer antrenman yapıyoruz arasında fark var. salonlardan bilgi alırken dikkat edin ona
Sosyal ağlarda paylaş

Bence bilgi almak için bile resmi salonların dışında hiç bir salona gitmeyin. Hele kendi klasik salonunuzda kesinlikle videolardan izleyip crossfit wodlarını yapmaya çalışmayın. Salonunuzda temel halter bilen adam yoksa halterede bulaşmayın. İşin tabiatından dolayı sakatlıklar çok mümkün en iyi sporcular bile sakatlanıyor kendini ne kadar zorladığın ile alakalı bu.
Fakat crossfit tam bir recipe for disaster. Hepsini geç form çok düzgün olsa bile merkezi sinir sistemine bindirdiği yük inanılmaz boyutta ve öyle 1 gün dinlenme ile recover edilcek bir şey değil. Kaldı ki tüm buna rağmen öyle elle tutulur bir yararı da yok.
İnsanlar milyon yıldır evriliyor neden ve bu süre boyunca mecburen koşmuşlar. Şimdi neden salak gibi gidip metabolik kondüsyon için koşu varken crossfit yapalım ki. Sırf havalı gözüküyor vs diye.
Savunduğu jimnastik ve temel halter prensipleri tamamen doğru. Bunları istasyon şeklinde yaptırması yanlış. Çünkü ilerleme şansın yok.
Crossfit yarışmalarını kazanan adamların hiç birisi crossfit antrenmanı yapmıyor. Demek ki savundukları sistemde iyi olmak için kendi antrenmanları bile işe yaramaz.
Onun yerine tamamen göz boyamaca var. Pazarlama var.

Bir şirket olarak yedikleri bir çok halt var. Black Box Summit olayı var Mark Twight ve Gym Jones olayı var. Mark Rippetoe ile yaşadıkları var. Daha neler neler. Crossfit white papers diye aratınca çıkıyor.

Ben şahsen bu kerizlerden olimpik halter öğreneceğime giderim işi en iyi bilen adamlardan yani Ruslardan öğrenirim. Temel jimnastik hareketlerini giderim iyi bir hocadan öğrenirim. Onun dışında tabi ki bir gym e yazılacağıma bir crossfit salonuna yazılırım oda sunduğu ekipmanlardan dolayı ve kendi başıma ve benden daha iyi birisinin rehberliğinde çalışırım.

Tartışmasız başarılı oldukları nokta ise inanılmaz bir trend yarattılar ve biraz da farkındalık getirdiler bu işlere. Bunda en büyük pay işin içine rekabeti sokmaları. İnsanların hırsları üzerinden para kazanıyorlar. 30 yaşındaki bir Amerikan annesine 2 günlük bir olympic lifting seminarı için 1000$ ödetmeyi başardılar. İnanılmaz bir girişimcilik örneği.
Sosyal ağlarda paylaş

fizban said:

simdi ben cok kasli olmak istemiyorum, o ne oyle iyyy.. crossfit bana gore bildigim kadariyla, oyle di mi ? axedice iyi bilir.

Panpa kaslı olmamak (kızlar beğenmiyor çok kası) ve bu yüzden az spor yapmak hepimizin arzusu ama crossfit sakat ya. Sorisin wotlar haklı fazla ticari bi ortam var. Sen yine siporunu yap ama az yap fit görünürsün.

Bu arada herkesin ortak fikirde olduğu bi konuda nasıl 10 sayfa hararetle tartışmışız diye baktım da mesele killer ın butthurtüymüş...

KİLLER YOKSA BU DEFA POPONU MU SAKATLADIN ONDAN MI AĞRIYOR PAHAHAHAHAH
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...