Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

basçılar nerede?


Litminov

Öne çıkan mesajlar

koskoca patide hiç bas çalan yok mu? 2 senedir elimde duruyor bir swing g1 ama tab ve parmak egzersizi yapmaktan öteye gitmedim.. kursa gidecek vakit bulamıyorum. müzik kulağım gelişti ama bunu gitara yansıtamıyorum. evde öğrenenler nasıl öğrendiler, tavsiye, taktik vs alabilirsem sevinirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Müzik kulağın varsa daha çok pratik yapmanı önermek en doğru şey olabilir şu an, egzersizden çok şarkı bölümlerini, sonra full parçaları coverlamayı dene, hem yaparken daha fazla zevk alacağına eminim. Ara verme çalmaya, beste falan yazmayı dene sonra kendi halinde, bolca kayıt al bunları yaparken.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

senko said:

nota dedin zor sey soyledin ya

nota bilmeden de bisiler oluyor da cok kisitli oluyor.

bak kerry king mesela ilk donem bestelerini nota bilmeden
yapmis, sonradan ogrenmis abi.


Oyuzden nota diyorum zaten. Nota bilmeden biseyler yapabilmek icin romanlar gibi anadan babadan dogal yetenek lazim. Nota bilip iyi bi muzik birikimi edindikten sonra assagi yukari biseyler yapabilmek zor bi mevzu degil. Azim ve vakit lazim sadece.

Buarada dirty loops'un basistiyle tanisiriz bayadir :P Hayvan gibi surekli calisiyo herifler. Izledigimiz o minnacik parcalarin arkasinda deliler gibi provalar, kayitlar, kafa patlatmalar vs. dönuyo. Örnek iste, basist ve davulcu konservatuvardalar zaten, solistinde muzik egitimi var. Böyle bi basariya ulasmak teorik bilgi olmadan olmuyo. Yok ben kendimi eglendiricem diyosan ve bu iste bi vizyonun yoksa zaten kafa patlatip teori ögrenmene gerek yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

liseden beri amatör olarak ilgileniyorum ben bas gitarla. Korax profesyonel çalıyor tabi çoğu noktada da yorum yapmış ama bi amatör gözünden naçizane önerilerim;

Nota elbet çok önemli ama ilk başlangıç için notalara dalmanı tavsiye etmiyorum. Birincisi müzikten soğumana sebep olabilir zira ağır matematik ve çalışma işi. İkincisi de özellikle bas gitar gibi eşlik, ritm unsurları ilk sırada gelen bi enstrüman için bazı noktaları atlamana sebep olabilir.

Bu sebeple ilk casual bir çalgıcı olacak isen, eşlik ve groove üzerine yoğunlaşmanı tavsiye ederim. Bunun da en iyi girişi bazı teknikleri kavramanla olur.

Şöyle ki öncelikle daha önce hiç gitar dahi çalmadıysan, sağ el-sol el uyumu için sürekli perdelere düzgün rahat basma şeklinde çalış. 3-4 perde üzerinde pinky parmağını da alıştırarak aşağı ve yukarı doğru bas.

Bunun yanında metronom çok önemli, temelde nasıl alışırsan öyle gider, muhakkak suretle yavaş metronomlarla nizami çalış. Kademe kademe hızlan.

Genel olarak solo bir enstrüman olarak yaygın olarak kullanılmadığından, çok hızlı çalmaya çalışma.

En büyük kaynağın bu aşamada yutub olabilir, bazı altyapılar salt davul ritmleri ve 4/4 ölçülerde. Bunlara eşlik et, dönüşlere, davul kicklerine, altyapı trafiğine göre ritmlerde çalış. 4/4'lük bir ölçünün her ölçüsüne göre kök ses ve oktav ses çalışmaları yap.

Teknik olarak da ghost note denilen şeye göz gezdir, çalış. Ritm olarak belirli bi seviyeye geldikten sonra notalara geçersen öğrenmen ve başarman daha kolay olacaktır. Hatta notadan ziyade ARALIK ÇALIŞ. Ghost note olayından belirli bi kademeye gelmeden de slap deneme. Basit şarkıların gitar akorlarına ait kök seslerle eşlik et. İleri aşamada akorların barındırdığı ses dizilerine göre farklı geçişler armoniler kullanabilirsin. Ama öncelik kök ses, bu aşamada en fazla 5'li si ve oktavını kullan. Fazlasını bilmeden kullanmak moralini bozacaktır.

Ve aldığın gitarla ilgili olarak büyük ihtimalle yeni tel ve güçlü bir amfi kabin eşliğinde aldıysan bütün gitarla usa fender gibi oluyor. Tellerin eskiyince ne dediğimi anlayacaksın. Kolay gelsin..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gitarı alalı 2 sene oluyor işte 1-2 kere amatör gruplarda tab ezberleyerek çaldım. çoğu parçanın tablarını ezberleyerek çalabiliyorum. Parmağım da bayağı hızlı, slap de atabiliyorum 3-4 tane slap parça var çalabildiğim. günümün çoğu zaten müzik dinlemekle geçiyor. müzikteki bas gitar sesini rahatlıkla ayırt edebiliyorum. ghost note'a da göz gezdirdim çaldığım 2 parçada ghost note var sıkıntı olmuyor çalarken. artık bu amatörlükten çıkıp orta derece olmak istiyorum. nota çalışmaya başladım hangi perde hangi nota onu ezberliyorum şu an. hızlı çalmak gibi bir amacım yok sevdiğim türler zaten hızlı çalmayı gerektirmiyor. metronomu da kendim ayarlayabiliyorum. ritmi hiç bozmadan metronom aleti olmadan çalabiliyorum ama planlı programlı olmayınca, nereden başlayacağımı bilmeyince ne yapacağımı şaşırıyorum. elimde bir kitap olsa, tutorial tarzı bir rehber olsa adım adım ne yapılacağını gösterse kendimden çok daha emin olacağım da şu an araştırıyorum, kitaplara bakıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...