Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

BIST, Döviz, Altın, Tahvil, Bono [piyasalar başlığı]

Mayhem

Öne çıkan mesajlar

off bugün 15.30 civarından sonra ne oldu dolara öyle ya. birden yükseldi. 2.22 bandından 2.27 bandına çıktı yaklaşık 2 saaatte. sanırım tarım gelirleri ile ilgili bir rakam açıklanmış abd de o da beklenilenden iyi gelince fırlamış dolar.
ne ilginç bişi ya, dolarla çalışan müşteri olduğu için adamların riski arttı bir anda.

ayrıca yüklü dolar bakiyesi olan adamlar bir kaç saatte paranın ebesine atladılar.
Sosyal ağlarda paylaş

monoscope said:

beyler şimdi vadesiz döviz ya da altın hesabı açıp oraya maaşımın belli bir kısmını atayım diyorum. Hangisini açmak uzun vadede mantıklı olur ?

uzun vade atıp unutayım diyosan BES en mantıklısı. döviz ve altın için takip etmen gerekli piyasayı. BES e giriş yap, %25 devlet katkılı. gerçekten iyi bir yatırım ama uzun vadeli
Sosyal ağlarda paylaş

o banka tarafindan acilan yatirim hesaplarinin hemen hic biri para kazandirmaz..neden ?

islemler bankanin kendi kurlari uzerinden yapiliyor. anlik hoplamalar ziplamalar genellikle yansitilmiyor ya da makas cok acik oluyor. yani serbest piyasada gun icerisindeki dalgalanmada dolar 1.2 iken atiyorum 1.22 yi gordu satis bakiyorsun bankada 1.23 satis 1.19 alis ..keza altinda da ole.

emeklilik fonlarini da ufak ufak eritiyorlar iste..
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 ay sonra ...
Selam,

Bu hafta biraz altına yatırım yapmayı planlıyorum. 1-10-100 gramlık gerçek altınlardan almayı düşünüoyurum. Alım fiyatlarını, bankada satılan sanal altın kağıtı ile çok yakın fakat satış fiyatları, nerede satılır vs bilmiyorum.

Var mı altını fiziki olarak alım satım yapmış kişiler, yatırım amaçlı ? Makas, bankalara göre çok yüksek midir ?
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 ay sonra ...
said:
Kaç Çeşit Hisse Senedi vardır?
Farklı özelliklere sahip senet türlerini iki ana grupta toplamak mümkündür: imtiyazlı senetler ve adi (normal) hisse senetleri. Bunlar içerdikleri özelliklere göre sınıflandırmışlardır. İmtiyazlı hisse senedi türü, başta Amerika olmak üzere gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılmakla birlikte, ülkemizin mevzuatları bu tür hisse senetlerine izin vermemekte ve şirketlerimiz ve yatırımcılarımız bu tür bir enstrümandan yararlanamamaktadırlar.

Hisse Senedi Nedir?
Hisse Senetleri, Anonim ortaklıklar tarafından çıkarılan ve belirli ortaklık sermayesine katılma payını temsil eden, yasa ve sermaye piyasası kural ve şartlarına uygun olarak düzenlenmiş kıymetli evraklardır.

Hisse Senetleri, şirket sermayesinin belirli bir kısmını temsil eder, sahibine her türlü ortaklık haklarından yararlanma imkanı verir. Bu haklar;
• Şirket karından pay alma hakkı,
• Şirket yönetimine katılma hakkı,
• Oy kullanma hakkı,
• Rüçhan hakkı,
• Tasfiyeden pay alma hakkı,
• Şirket faaliyetleri hakkında bilgi edinme hakkı.

İmtiyazlı Senet (Preferred Stock) Nedir?
İmtiyazlı senetler, adi hisse senedi ile tahvil karışımı bir özellik taşıyan bir hisse senedi türüdür. Hisse senedidir, çünkü adi hisse senetlerinin taşıdığı ortaklık hakkı (ör. oy hakkı) yanında adi hisse senetlerden farklı ve öncelikli olarak temettü hakkı vardır. Bu ikinci özelliği de tahvillere benzer. Şöyle ki, imtiyazlı senetler temettüden öncelikli ve sabit bir tutarda yararlanır. İmtiyazlı senetlerin temettü ödemeleri yapıldıktan sonra, ancak arta kalan dağıtılabilir kar üzerinden, adi hisse senetleri için bir temettü ödemesi yapılabilinir.

Türkiye'deki halihazırdaki mevzuatlar uyarınca imtiyazlı senet olarak adlandırılan tür senetler şirketler tarafından ihraç edilememektedirler. Bu tür bir enstrümandan yararlanamayan Türk şirketleri, normal adi senetlerin yanında değişik özellikler taşıyan ve imtiyazlı senetlere kısmen benzetmeye çalıştıkları farklı grup adi senetler oluşturmaya çalışmaktadırlar. İMKB'ye kote birçok şirket bu tür farklı grup senetlere sahip olmalarına rağmen (bu farklı gruplar genellikle halka arz edilmedikleri dolayısı ile İMKB'ye kote olmadıklarından pek tanınmamıştır, örneğin, Anadolu Gıda) en bilinenleri İş Bankası, Adana Çimento ve Kardemir'dir. Örnek olarak Adana Çimento'yu ele alacak olursak, bu şirketin üç farklı grup senedi bulunmaktadır; A, B ve C olarak adlandırılan bu senet sahipleri farklı tutarlarda temettü geliri elde etmektedirler; A grubu senet sahipleri dağıtılacak toplam temettünün %54'ünü hak kazanırlarken, B grubu %36'sını ve C grubu'da %10'unu hak kazanmaktadırlar.

Adi Senet (Common Stock) Nedir?
Adi senet türü İMKB'de karşımıza çıkan ve genelde bilinen senet türüdür. Yalın bir tür olmasına rağmen kanunlarımızın verdiği bazı olanaklar sayesinde bu tür senetlerimiz kendi içinde değişik özelliklere sahip gruplara bölünebiliyorlar. Bu şekilde bir gruplandırma, imtiyazlı senetten farklı bir şekilde olmaktadır. Herhangi bir öncelik veya sabit temettü ödeme şeklinden çok, temettü dağıtım oranında farklılık ve/veya oy hakkındaki farklılık şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

---
bize niye adi sened veriyorlar lan kaç senedir buna takıyorum
ne saçam bir düzen
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • Genel Yönetici
Ya bende yeni yeni başladım bu borsa olayına şimdi geçen gün aldığım hisseyi bugün cidden ufak bir karla satayım dedim. Şimdi alınca iyi güzel para direkt gidiyor hesaptan ama satınca T1 ve T2 olayı varmış yani 1 yada 2 iş günü sonra hesaba geçiyor. Ilk olarak neden böyle bide tüm hisseler mi T1 ve T2 şeklinde yoksa hemen satabildiğin çeşitleri de var mı? :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Aynen düşünce alıp sonra vakti gelince satmalı :)

Temettü olayı nasıl oluyor? Hisseleri belli süre elinde bulunduranlara elindeki miktara paralel açıkladıkları tutardan ödüyorlar diye tahmin ediyorum. Son olarak şimdi T2'den dolayı 2 gün sonra geçecek ya ancak yatırım hesabına bakınca portföy büyüklüğünde satılan hisse tutarları görünüyor. Nakit olarak geri alamasam bile sattığım hisseleri T2 olmadan tekrar başka hisse almak için kullanabiliyor muyum? :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...