Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

3DS vs. Vita

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici
http://cl.ly/image/360j0F1k1e2g/Screen%20Shot%202013-06-11%20at%2010.00.16.png

Tartismaya bununla baslayayim dedim. Vita GPU ve CPU olarak daha iyi olmasina ragmen durum bu. Forumda 3DS salgin gibi yayildi bu bir ayda, VIta zaten kullanan epey var.

Niye bu, niye o diyelim, yeni alacaklara rehber olsun. Hep hangisi diye soruyor insanlar, bana soran 3-4 kisi oldu yani.

PSone Classics vs. Virtual Console diye bakarsak once zevk meselesi derim. PSone Classics'de cidden klasik oyunlar var ama Virtual Console da ayni yani. Mesela gecen hafta Zelda Oracle of Ages/Seasons cikti. PSone Classics'in Virtual Console'dan cok daha kotu bir alma nedeni olacagini soyleme sebebim ama 2012'den bu yana sadece 4 oyun cikmis olmasi WIkipedia'ya gore. Virtual Console'a hala oyunlar geliyor. Mesela bu Persembe saat 16'da sunlar geliyor: Columns, Dr. Robotnik's Mean Bean Machine, Shining Force: The Sword of Hajya, Sonic the Hedgehog. Haftaya ciddi ciddi kendimi zor tutarak bekledigim Shantae gelecek. En buyuk artilarindan biri sanirim SEGA + Nintendo olmasi Virtual Console'un.

Sonra 3DS'de DSiWare oyunlari var. Bunlar kucuk, indie dolu, ucuz oyunlar ama Dark Void Zero gibi epey saglam oyunlar var aralarinda.

App olarak Vita acik ara daha iyi. Film, muzik filan 3DS'de olmuyor. Ama oyun konsollorunu karsilastirirken bu ne kadar onemli bilmiyorum.

Platform oyunlari olarak kisiye bagli biraz. Exlusive oyun olarak 3DS Vita'yi ezip gecer derim ama. Konsol satislarindan belli. Geriye uyum konusunda da oyle. 154m satan DS var arkasinda. Gerci PSP de 76m satti. Nintendo daha cok basitlik ve strateji odakli. Platform, strateji, adventure olarak bakarsak Nintendo tarafi onde. Sony tarafinda spor oyunlari, aksiyon oyunlari, FPS gibi seyler var. Nintendo tarafinda neredeyse hic yok bunlar.

En buyuk fark sudur ama:

3DS'de norm turn-based oyunlar. Vita'da real-time oyunlar var PS3'den, PS2'den port.
Sosyal ağlarda paylaş

kendi adima konusayim el konsolunda grafige kasmak falan yalan isler bunlar, yenilikci olacaksin. bir de nintendonun decadelik el konsolu tecrubesi var adam yapiyor, yaptiriyor abi. psp inanilmaz batti dse karsi fakat 3ds iyi acilis yapamamasina ragmen yeni editionlar ile belini dogrulttu. ben gba oynadim, psp ve ds lite hala evde var. psp actirtmiyor kendini. sonynin politiklari oyun tutsun japonyada ps3 ile sonra pspye yap falan hani niye el konsolu bu ne manasi var. insanlar farkli seyler bekliyor, gba ve 3dsdeki acayip lan veya net olaylari falan. nintendoda hepsinde farkli oynanis su bu. sony bu zihniyetle el konsolunda hep ezilir.
Sosyal ağlarda paylaş

ben 3ds i yanlışlıkla alana kadar çok ön yargılı bakıyordum fakat 3ds gerçekten çok iyi bir konsol. vitada malesef aynı kaliteyi göremiyorum. grafik falan herşey değil 3ds de hayatta oynamam bune lan çocuk oyunu dediğim oyunları şuan her wc ziyaretinde oynuyorum(legends of zelda, mario kart, 3d land, resident evil coop, street fighter vs..)

dsi ware de çok güzel ama hiç bir oyunu bilmediğim ve adlarını dahi ilk defa duyduğum için (nintendo ile geç tanışmamdan dolayı) tavsiye alabilirim sizden :)
Sosyal ağlarda paylaş

Ben PC'de oynadığım oyunlardan farklı bir türde oyunları denemek için nintento tercih ettim, VITA oyunlarıda güzeldi ama baktığım zaman hep batı kültürü oyunları.

Nintento 3 yaş grubuna hitap etse bile çok eğlenceli farklı müzikleri sesleri oynanışı olan oyunları ile gayet başarılı, forumda oluşan hypeında tercihimde rol oynadığı bir gerçek, vitayıda düşünüyordum.

Bence PS4 alın mobile konsolunuzda nintendo olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

iyi oldu bu başlık, ihtiyaç vardı.

ben de 3ds xl aldım ama pişmanım doğrusu şu ana dek. fire emblem güzel oyun ama konsol aldıracak kadar mıymış derseniz, "evet" demekte zorlanıyorum.

3ds alet olarak kötü. kontroller, tasarım, uyumluluk, menüler, app'ler, eshop, hepsi kötü. us'i bilmiyorum da eu eshop'ta çöp yok 2 yıl geçmiş olduğu halde. tam anlamıyla çoluk çocuk oyunları paso. 3 saatte oynanmaya değer bütün demoları indirebildim yani o kadar çeşit var diyeyim siz anlayın.

xl olanı ancak alınmaya değer ama o da pahalı. küçük olanı minnacık resmen. oyunlar gene pahalı region lock olduğu için. 40$'lık oyunu 50$'a alıyorsunuz eu sürümünü. o da tabii oyun çıkmışsa, istediğiniz oyunların hatırı sayılır kısmının eu çıkış tarihinin belirsiz olduğunu göreceksiniz.

vita kontrol şemasını geliştirirken nintendo yerine saydı, alette 3d olayı dışında bir yenilik yok. grafikler psp grafiğinden biraz iyi. vita çok ötesinde.

gene kontroller 3ds'te artık antika kalmış halde. aşağıdaki ekran dokunmatik değil, stylus veya tırnağınızın tersini kullanmanız gerekiyor. iphone'un henüz piyasada olmadığı devirde stylus ekranı büyük yenilikti ama bugün resmen çağdışı. "abiler şu ekranı dokunmatik yapalım" dememesi kimsenin nintendo'da ne kadar piyasadan kopuk olduklarının göstergesi.

tek analog stick, süper rahatsız ve minnacık d-pad ve a, b, x, y tuşları. sık kullanılan start düğmesi alakasız bir yerde, devamlı başparmağa pergel açtırıyor. omuz düğmeleri gene başarısız. 30 yıldır controller yapan şirketten çinli çakma handheld kalitesi görmek dehşete düşürdü beni.

ds oyunları yok estore'da, geriye dönük uyumluluk olarak ya ebay'den pahalı discontinued oyunlar toplayacaksınız ya da firmware update ile patlayan yasadışı yöntemlere para harcayacaksınız. tabii yeni oyunlar için fw güncellemeniz gerekecek doğal olarak. 3000-5000 oyun library'si var diye düşünmeden önce o konuyu araştırın iyice, benim gibi aldıktan sonra öğrenmeyin aman.

3ds'e özel oyun kütüphanesinin genişliği de hala sınırlı, özellikle eu için. ileride canlanabilir ama şu anda üçüncü parti yetişkinlere yönelik oyun yapımı sınırlı hayl, atlus iyi destek veriyor. araştırın ve istediğiniz oyunu tespit edip eu'da çıkmış mı öğrenin. internet siteleri sağolsun ingilizce çıkan oyunlar us'te mi çıktı nerede çıktı anlatmıyor, "aaa bu oyun çıkmamış" deyip kalıyorsunuz öyle aleti aldıktan sonra.

vita alet olarak her açıdan dövüyor: kontroller, (ön&arka touchscreen, 2 analog stick, bütün tuşlar iyi boyda ve yüksek kalite) ekran, (3ds'ten çok daha büyük ve ppi çok daha iyi 3ds xl'den) geriye dönük (psp oyunları upscale daha iyi kalitede oynanıyor) ve şimdiki (region lock yok) uyumluluk iyi, (umd-only oyunlar patlak) lakin onun da kütüphane eşkın oyunu istemiyorsanız zayıf. genişlemeye başlayabilir ama en iyi oyunlarının çoğu hala psp'ye ait olanlar. ne var ki psn store'da en iyi psp oyunlarının çoğunu düşük fiyatlarda bulabilirsiniz.

son tavsiyem: iki aleti almak için de maalesef hala erken türkiye'de yaşayan birisi için. ikisinin de kütüphanesi hala zayıf. vita'nın biraz daha zayıf olabilir. ille almak istiyorsanız, istediğiniz oyunları arayıp tespit edin ve onun üzerinden karar verin. sadece aletler kıyaslanacak olursa vita 3ds'ten fersah fersah ötede ama.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
30m vs. 2m farki bosuna degil ama, odak noktalari belli Nintendo ve Sony'nin. PSP zaten PS3 Lite gibi birseydi, VIta ile biraz farklilasmak istediler ama 2m satmis konsola sifirdan, buyuk, exlusive oyun yapmaya gelmiyor yapimci. Indie denince zaten DSiWare ve eShop. eShop'da da indie'ler cikmaya basladi. Dun mesela sunu aldim, 3D ile inanilmaz zevkli: http://www.nintendolife.com/reviews/eshop/speedx_3d_hyper_edition Iki hafta once cikti ve 1.99 Euro.
Sosyal ağlarda paylaş

3ds fiyat kırdı, vita henüz kırmadı. insanlar fiyat düşüşünü bekliyor halen. sony niye inat yapıyor hala bilmiyorum. vita fiyat kırınca daha dengelenir o satış rakamı. mini'ler psn store'da eshop daha açılmadan önce bile vardı. indie'yi itici güç olarak görmemek lazım çünkü ios ve android zaten çok daha zengin ve ucuz o bakımdan, konsol sattıran aletler aaa+ blockbuster exclusive'ler.

platformdaki en çok satan oyunun hala super maryo olması düşündürücü öte taraftan. "a/b/c türünde bir oyun tavsiye edin" deyince gelen cevapların yarısı zelda veya maryo/luyci ise ortada bir sorun var.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Bu arada Sam cok kati giriyorsun sen, kirilma ama buyer's remorse var sende direk, tarafsiz bakamiyorsun. Ben de fanboyum, dogru ama isin dogrusu da sanirim ikimizin ortasi.

O kadar kotu bir alet degil. Oyunlari cok guzel, baska oyunlar da satiyor. Shin Megami Tensei cikti hafta 200k mi ne satmisti mesela. Nintendo disinda buyuk oyun daha az cikti remake olmayan, ondan oyle o. DS'de Nintendo oyunundan cok otekileri soyluyoruz mesela. Cogu yeni yeni cikiyor zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

buyer's remorse evet var (çok uğraştım olmasın diye ama araştırdıkça, kullandıkça daha battıkça battı alet gözümde, nintendo'nun günümüz politikaları da facia, kotick kafasıyla yarışan işler görüyorum dlc ve demo olaylarında) ama ona ek olarak aleti almadan önce farkedilemeyen şeyleri de farkettim. oyun çeşitliliği konusunda ve region lock'un tahminimi çok aşan kazığı konusunda özellikle. internet'te bu bilgileri bulamıyorsunuz, sağolsun kimsecikler yazmıyor eshop'ta ne satılıyor veya inceleme yaptıkları ingilizce oyun aslında sadece us sürümü. abd'de yaşasak başka bir yazı yazardım.

ondan önceki mesajlarımı da bulursanız gene vita'nın 3ds'ten üstün olduğunu anlattığım kısımları aynı bulursunuz. kontroller, region lock, grafikler filan. 3ds'in app namına ölü olduğunu, düğmelerin ne kadar ucuz işçilik olduğunu filan gene kullanınca görebildim. gameboy classic elinizde halen varsa çıkarın, bir basın ve d-pad'in, a, b tuşunun 3ds'te daha iyi olduğunu söyleyebilecek misiniz? psp zaten aynı dünyanın ürünü bile değil bunun yanında. ben bu kadar kötü düğmeler ve layout (start, select vs tuşları neden orada? onları oraya koyan adam ömründe oyun oynamış mı?) görünce resmen şoke oldum. birisi bana dese inanmazdım, neden? çünkü nintendo'yu eleştireceğim başlıklar arasında hiçbir zaman olmamıştır kontroller, adamların hayatı bu işi yapmakla geçti çünkü. 1989 model cihazlarının kontrolleri hala kaymak gibi. bir de 3ds'e bak!

shin megami tensei işte hala çıkmadı efektif olarak. eu? TBA! us'e çıkan bütün oyunları eu'ya çıktıktan sonra tekrar yeni bir yazı yazabilirim ama bu 2014'te mi olur, orası belli değil. aleti almak için hala erken bizim açımızdan gördüğüm. eu eshop ve amazon uk, shopto'yu taradıktan sonra vardığım kanı bu yönde.

kütüphane konusunda ayrı yorumluyorum, iki alet de erken. region lock olmasa 3ds daha önde diyebilirdim, öyle sanıyordum ama değilmiş. donanım olarak ise ayrı yorumluyorum ve kağıt üzerindekiyle kendi deneyimim örtüşüyor zaten orada. ama vita daha iyi bir alet diye vita alın demedim bakın çünkü oyun kütüphanesi onun da zayıf halen. psp sahibi olana tavsiye etmem. psp hiç almamış biri olan ancak eski oyunlarla kafi denebilecek bir kütüphaneye erişime sahip, ama sırf onun için de alet pahalı.

yani 3ds almayın da vita alın demiyorum kimseye gerge, ikisi için de erken diyorum hala. 3ds yeterince olgunlaşmış sandım ama öyle değilmiş.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
3DS DS'den gectigin icin donanim olarak cok iyi geldi sana diyorsun yani? Haklisin buyuk ihtimalle bu konuda.

Oyun farki acisindan haksiz miyim ama? Sony spor, aksiyon ve PS portu odakli geldi bana. Ozel olarak handheld icin yapilmis oyun epey az Nintendo'ya kisayla.
Sosyal ağlarda paylaş

evet o sayfayı buldum da alet için siparişi verdikten sonra buldum maalesef gerge, "aaa şu da çıkmış, bu da çıkmış" diye geziliyor ama inceleme sitelerinde. sonra bir bakıyorsun aslında TBA.

inşallah önümüzdeki 3-4 yılda neredeyse yarısı zelda/maryo/luyci olmayan bir aaa+ kütüphanesi oluşur alette. artık onu umut ediyorum mecbur.

"psp'den geçtin" demek istedin sanırım? grafik vs namına 3ds psp'den biraz iyi. valkyria chronicles 2 ile fire emblem'i kıyaslarsam işte fark yok gibi aşağı yukarı. kontroller dersen psp 3ds'i alır, meydan dayağı atar. iki alet de önümde duruyor şu anda, gayet objektif yazıyorum isterseniz yanyana resimlerini çekip koyarım hani tuş büyüklüğü vs kıyası için, layout'u zaten görebilirsiniz. psp'nin analog stick çok rahatsızdı sadece ama vita'da düzelttiler onu bildiğim. 3ds'in analog stick çok iyi ama geri kalan kontroller süper ucuz, görüntüsünden hissiyatına ve kullanımına kadar. tuşların büyüklüğü 6 yaş eline hitap ediyor. ki benim parmaklar ince uzundur. dolma parmaklı insan ne yapıyor tahayyül edemiyorum.

gene menüler filan kötü, pc ile iletişimi sıfır aletin. psp'ye pspvc ile convert edip anime koyup seyrediyordum cutscene kalitesinde. böyle olanaklar göremedim 3ds'te. savegame yedekleme filan olayları da yok. oyunu pc'ye yedekleyip sileyim, yerine başka oyun koyayım olayı da yok. alet 2000 kafasıyla hazırlanmış, evrensel bağı yok diğer elektronik cihazlarla yani.

gene mesela kullanmadan anlayamayacağım birşey: kapak açılınca tam düzleştirilemediği için değişik açılarda duruyor iki ekran da. tamamen zifiri karanlık bir odada bu sorun değil. ama şimdi gidip, kanepeye yayılıp oynamak istersem şu öğle saatinde, bir ekranda devamlı kuvvetli yansıma var ve okunacak halde değil. 3d olan üst ekrana bakarken alt ekrandaki character sheet'i görebilmek için elimde açısını değiştirmem gerekiyor aletin. üste kafamı çevirince gene elimle düzeltmem gerekiyor. bu 1-2 kere olan birşey değil bildiğiniz üzere. ki salonumdaki bütün perdeler kapalı. gün ışığında dışarıda nasıl artık yorum yok.

vita'da evet dediğin gibi sony'nin önceliği maalesef gerge ama psp oyunlarında durum bambaşka. hala yeni, psp exclusive srpg yayınlanıyor psn store'de.

bunlara rağmen "aman almayın 3ds" demiyorum ama "almadan önce oyunlarını araştırın" diyorum. "nintendo bu, ne yapsa yerim" veya "aa ucuzmuş 200 lira" diye atlamayın yani.
Sosyal ağlarda paylaş

satis rakamlarina aldanmayin.konsol iyi satiyor diye onu iyi bir konsol yapmiyor maalesef.

iki sisteme sahip biri olarak sunu cok rahatlikla soyleyebilirim ki,keske su fire emblem tarzi system seller oyunlar vita'da olsada 3ds'i almak zorunda birakmasa milletti(biz ynadik siz yanmayin sadfgf)

vita'nin donanim gucu,2 analog stick olayini gectim en kaba sekilde oyun oynamakla alakasiz birine gosterseniz dahi iki aleti goruntu ile vita'nin daha cok teknolojik bir alet oldugunu cok rahat soyleyebilir.

sam deginilecek noktalara yeterince deginmis,daha cok bahsetmeye gerek yok,eshop kismi olsun vs..

ha birde vita'nin iyi satamamasi oyun yok diye degilde,fiyatinin pahali olmasi ve mem card sacmaligi 32gb mem card aletin yari fiyati neyse.

japonya'da fiyat indirimine gittiler,bati'da boyle birsey yapacaklar haberler o yonde.

E3'de ps3/4 agirlikli oldu gene ama beklenen birseydi,kalkip 6m filan satmis bir alete cikip orda cok degerli zamanlarini yemelerine izin veremezlerdi zaten..

psvita 2.yasinda ayni daha cook erken oldu vita demek icin.gecenlerde bir sony calisani 'shahid kamal ahmad' bir anket gerceklestirdi vita'da hangi jrpg'leri gormek isterseniz diye binlerce kisi katildi.yani demek istedigim kullaniciyi dinliyorlar.ayni calisanin dedigine gore bir iki tane AAA vita oyunu aciklanmayi bekliyor.onumuzde gamescom var tgs var bakalim gorecez..
Sosyal ağlarda paylaş

birde bu konu cok gereksiz olmus,3ds vs vita sdsfdfs

bu iki sistemden almaya karar verecek,bu konudan yararlanacaksa eyvah diyorum lol.

iki sistemden birini tercih edecekseniz,oncelikle ne tarz oyunlardan hoslandiginizi, iki aletin pil omurlerini(ikiside bu konuda sinifta kaliyor,hadi vita oled ekran filan cok yiyorda,3d kapali nintendonun o sekil pili emmesi komedi) fiyatlari ve oyunlarina erisebilirlik.bunlari cok iyi arastirin ve karar verin.

ps4 alma gibi bir dusunceniz varsa,ps vita almak mantikli olabilir,remote play olsun vs
Sosyal ağlarda paylaş

olay teknolojiyse zaten psp ile ds de karsilastirilmaz. ben 3ds tartismasina girmiyorum bi kere drde kullanmistim sarmamisti, hani o iyidir bu iyidir vs. fakat nintendo el konsollarini oyunlari daha iyi ve yaratici. sony konsollari ps2nin ps3un el versiyonu farkli birsey yok beni cezbetmiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...