Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çizgi Film mi anime mi

Suark

Öne çıkan mesajlar

olay şu: işin başlangıcı cartoon. steamboat willie vs. bizde bunun için kullanılan kelime çizgi film oldu. lakin sonradan japonlar kendilerini geliştirip, amerika'nın o cartoon ekolünden tümden kopunca burada kullanılan terim anime oldu. aynı şey comics ile manga kelimeleri için de geçerli.

biz ise türkiye olarak bu işin kültüründen, neyi nasılından kopuk olduğumuz için bu ayrımı betimleyecek yeni kelime üretmedik. üretmediğimiz için anime ile mangayı kullanıyoruz dünyanın geri kalanı gibi. polonyalı da anime diyor, norveçli de. biz de diyeceğiz. çünkü aynı şey değil.

ha ama 'murican kompleksli redneck styla "JAPANESE KAHTUUN SAME SHITE" diyen bir grup var tabii, bizim türkiye olarak kaybedeceğimiz birşey olmadığı için amarigan zenofobi ajandasını desteklememize gerek yok yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Akito said:

amerikan filmine hollywood filmi diyebilmen bunu HOLLYWOOD BU BAŞKA Bİ ŞEY HACIT YA diye ifade edebilmeni sağlamaz. yanılıyor da olabilirim tabii.

amariga öyle bir ayrımı özel bir kelimeyle yapsaydı olurdu. alakasız bir benzetme o nedenle.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

Akito said:

amerikan filmine hollywood filmi diyebilmen bunu HOLLYWOOD BU BAŞKA Bİ ŞEY HACIT YA diye ifade edebilmeni sağlamaz. yanılıyor da olabilirim tabii.

amariga öyle bir ayrımı özel bir kelimeyle yapsaydı olurdu. alakasız bir benzetme o nedenle.

film olduğu gerçeğini değiştirir miydi bu ?
Sosyal ağlarda paylaş

cartoon dediğimiz sey cizgi film dediğimiz sey değil.

bizim türkiyede cizgi film dediğimiz sey, cell animation, traditional animation dediğimiz teknikle yapılmsı hersey.

bunun ıcınde anime'lerin tilliyatıda var, pamukprenses ve yedi cücelerde var, dark wing duckta var. aslında cell shaded 3dlerin bir kısmıda var.
bir teknik+estetiğin adı cizgi film, anime'de bu grupbun içinde.
Sosyal ağlarda paylaş

Akito said:

bollywood gibi bi ornek daha mantıklı olabilir. gibi. hepsi film ama ben bollywood filmi izledim dedigin zaman hindistanda yapılmıs o garip danslı filmlerden bahsettigin anlasılıyor. anime izliyorum dedigin zaman da japon cizgi filmi izliyorum demek oluyor. Anime diye ayrı adlandırılmasını da bone anlatmıs guzel bi sekilde.

e yani cizgi film izliyosun dedigin zaman ki defansif cevabın sebebi bugs bunny izlemiyorum yani demek. bi cok animenin contenti kurgusu ıvırı zıvırı baya zengin sonucta bir cok diziden bir cok filmden cok daha iyi animeler/ovalar var yani.

Kısaca o duzeltme ben bugs bunny izlemiyorum. "izledigim sey senin game of thrones un dan farklı bisey degil" duzeltmesi oluyo
Sosyal ağlarda paylaş

Akito said:

film olduğu gerçeğini değiştirir miydi bu ?

ya kamyonla araba aynı şey değil ama ikisi de motorlu taşıt. kamyona arabanın büyüğü mü demek lazım gelir?
Cuce said:

cartoon dediğimiz sey cizgi film dediğimiz sey değil.

bizim türkiyede cizgi film dediğimiz sey, cell animation, traditional animation dediğimiz teknikle yapılmsı hersey.

bunun ıcınde anime'lerin tilliyatıda var, pamukprenses ve yedi cücelerde var, dark wing duckta var. aslında cell shaded 3dlerin bir kısmıda var.
bir teknik+estetiğin adı cizgi film, anime'de bu grupbun içinde.

bu tamamen türkiye'de hangi ekolün egemen olduğu ve hangi taraftan para girdiğiyle alakalı. pixar/dreamworks filmleri için animasyon kelimesini soktular mesela dilimize. benzer bir anime yatırımı olsa ona da uydururlardı bir kelime kesin.

traş bıçağına jilet diyen ülkeyiz yani heh. buzdolabı neyse ki firiciderlikten kurtulmuş.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...