Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Üniversite öğrencilerine ceza yağmuru


kolektifinsan

Öne çıkan mesajlar

Hacettepe Üniversitesi’nde Rektör Murat Tuncer’in göreve geldiğinden beri öğrencilere açılan tüm soruşturmalar birleştirilerek birçok öğrenciye uyarı, kınama ve uzaklaştırma cezaları verildi

Hacettepe Üniversitesi’nde bir yandan Rektör Murat Tuncer’in demokrasi şovları sürerken diğer yandan öğrencilere çeşitli sebeplerle açılan soruşturmalardan ceza yağdı. Murat Tuncer’in de misafirim dediği, okul dışından gelen bir grup faşistin Edebiyat Fakültesi’ne saldırısından kayıt dönemlerinde AGD adındaki gerici grubun saldırısına kadar birçok olayda üniversitelilere soruşturma açılmıştı. Bu soruşturmalar sonucunda, üniversitelilere uyarıdan uzaklaştırmaya kadar çeşitli cezalar verildi. Hacettepe’de üniversitelilere verilen bu cezalar üniversite yönetiminin “demokrat” kimliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

---------------------------------------------------------

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde 34 öğrenciye eyleme katıldıkları gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı. Ancak üniversite yönetimi tarafından açılan soruşturmalar arasında eyleme katılmayan öğrenciler dahi var

Üniversitelilere yollanan soruşturma kağıdında üç eyleme katıldıkları iddia ediliyor. Hapishanelerde yapılan açlık grevlerine destek eylemi, ulaşıma yapılan zamma karşı düzenlenen eylem ve YÖK’ü protesto etmek için düzenlenen eylemlerden kaynaklı 34 öğrenciye soruşturma açıldı. Ancak bu öğrencilerin hiçbiri bahsedilen ulaşum zammına karşı gerçekleştirilen eyleme katılmadı. Hatta eylemin gerçekleştirildiği saatte sınavda olduğu halde hakkında soruşturma açılan öğrenciler bile mevcut. Ayrıca ulaşım zammı ile ilgili gerçekleştirilen eyleme dekan yardımcısı destek verirken YÖK’ün protesto edildiği eylemi üniversiteliler akademisyenlerle birlikte düzenlemişti.

AİBÜ’deki bu soruşturmalar yeni YÖK disiplin yönetmeliğinin nasıl dönüşümlere hazırlık olduğunu da gösterir nitelikte. Bir yandan YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya “Darbe kurumunu ortadan kaldırıyoruz. Eylem yapmak suç sayılmayacak” derken diğer yandan afiş asan, eyleme katılan öğrencilere teker teker soruşturmalar açılıyor. Aynı şekilde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde de asılan her afişe ayrı ayrı soruşturma açılıyor. Üniversiteliler her afiş için birer hafta uzaklaştırma cezalarıyla okuldan uzaklaştırılıyor.

----------------------------------

Ankara'da 11 Eylül günü ikinci öğretim harçlarının kaldırılması talebiyle üniversitenin gerçek temsilcileri Başbakanlık önünde bir eylem gerçekleştirmişti. Eyleme katılan Kolektif üyelerinden 22'si hakkında savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Eyleme katılanların dışında bu eylemin görüntüsünü almak için orada bulunan Kolektif Basın Merkezi üyesi de soruşturma kapsamına dahil edildi

Tayyip Erdoğan ve Bülent Arınç’ın “müjdelediği” "Harçları kaldıracağız" açıklamasından sonra üniversiteliler Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıkararak “AKP’nin harç oyununu bozacağız” demişlerdi. İkinci öğretim harçlarının da kaldırılması ve parasız eğitim talebiyle, öğrenci temsilcisi olduklarını iddia eden ve harçlarının kaldırılmasında kendi payları olduğunu savunarak Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden ÖTK’lara yanıt vermek için üniversitenin gerçek sahipleri, temsilcileriyle Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Başbakanlık kapısının önünde buluşan üniversitelilere polis saldırmıştı (Habere ulaşmak için tıklayınız).

Saldırıya uğrayarak mağdur olan üniversiteliler hakkında bir de savcılık soruşturma başlattı. Alınan bilgiye göre 22 üniversite öğrencisi bu soruşturmanın kapsamı dahilinde. Bu üniversitelilerden biri de orada fotoğraf çekmek ve haber yapmak için bulunan Kolektif Basın Merkezi üyesi.

Haber yapmak ve bunun için fotoğraf çekme amacıyla orada bulunan bir üniversite öğrencisinin açılan soruşturmanın kapsamına dahil edilmesi Türkiye'de basın özgürlüğünün ne halde olduğunu göstermektedir. Gazetecilerin tutuklandığı, resim çizenin, şiir okuyanın bile terörist ilan edildiği bu ülkede tüm baskılara inat Kolektif Basın Merkezi olarak toplumsal muhalefetin ve üniversitelinin gözünden haberler aktarmaya devam edeceğiz.

-----------------------------------

kaynak: http://www.kolektifler.net/
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Teknik liselerin sanayi ile işbirliğini arttıracak uygulamalara gitmek lazım. Yetiştirdiğin öğrenciye göre vergi muafiyeti vb bi ekstrayla olur bu. 2 ayda 3 ayda bir bizim çocuklar uslu duruyor mu demekten öteye gitmiyor teknik lise hocalarının soruları. Adam gibi gelip bizim çocuklara ne öğretiyorsunuz diyen yok, çocukları zaten sorgulayan yok yasak savma zorunlu stajlar.

Tabi başka bi konu ara eleman ücretleri. Gerçekten az veriyoruz, çocuklar da haliyle gidip mühendis olmak istiyor. Ben uğraşıyorum ama alışkanlık varken sanayiciyi ikna etmek zor. Yine belki teşvik falan olsa işler daha hızlı ilerler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Sutten eylemci bunlar. Eylem var olan bir soruna karsi yapilir ama yasalar ve yasadisi davranmanin sonuclari da bellidir. Once yasadisi bir harekette bulunup sonra ceza alinca mizikcilik yapan eylemciyi iki yanagindan opup evine yollamak lazim bence, cok mantikli davraniyor.

Bu arada sinavda oldugu esnada eyleme katildi diye pekala sorusturma acilabilir ogrenciye, eger sorusturmanin sonunda sinav listesinde imzasi olmasina ragmen ceza alirsa haber olur, simdilik durumda garip bir sey yok bence.

Universitelerin gercek sahipleri de ogrencilar filan degiller, universite bir hizmet, gercek sahibi de o hizmeti verenler. Sen arabani tamir edilsin diye tamirciye goturdugunde arabanin gercek sahibi tamir hizmetini veren tamirci mi oluyor? Ogrenciler ailelerinin verdigi vergiler karsiligi egitim goren gencler sadece.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır anlamadığım nokta, üniversiteler bizim diyen gurubun karşıt görüşünde olanların da üniversitesi buralar. Napıcaz binaları 3'e 5'e bölüp dağıtıcaz mı gruplara.


Politik bi kaygısı olmayan öğrenciler napıcak sidiringidin mi diyeceğiz?


Sanki çok umurlarında üniversiteleri. Ya bizim okullarımızdan niye düzgün bi başarı, niye bi gelişme fln çıkmıyor diye kaygı duymak yerine üniversitelerin sahibi kim onu tartışıyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

axedice said:

Teknik liselerin sanayi ile işbirliğini arttıracak uygulamalara gitmek lazım. Yetiştirdiğin öğrenciye göre vergi muafiyeti vb bi ekstrayla olur bu. 2 ayda 3 ayda bir bizim çocuklar uslu duruyor mu demekten öteye gitmiyor teknik lise hocalarının soruları. Adam gibi gelip bizim çocuklara ne öğretiyorsunuz diyen yok, çocukları zaten sorgulayan yok yasak savma zorunlu stajlar.

Tabi başka bi konu ara eleman ücretleri. Gerçekten az veriyoruz, çocuklar da haliyle gidip mühendis olmak istiyor. Ben uğraşıyorum ama alışkanlık varken sanayiciyi ikna etmek zor. Yine belki teşvik falan olsa işler daha hızlı ilerler.



Abi Türkiye genelinde varsa 100 tane iyi teknik lise vardır, kalanı tamamen çöp.

Teknik lise-sanayi işbirliğinden önce liselere el atıp bi çekip çevirmek lazım. Gerekirse okumaya niyeti olmayan grupları postalayacaksın hatta, o denli bi dönüşüm gerek.


Hoca bıçaklayan adam var teknik liselerde ya, döven fln geçtim artık bıçaklıyorlar. Bunu yapan kişiden ne hayır beklenebilir uzun vadede.


Dönem içi staj muhabbeti var bizde şimdi, bi fabrikaya devam ediyorum ben. Üniversite stajyeriyim, abim bulunduğum mekanik atölyenin şefi + üretimin 2 bölmünden sorumlu mühendis. 2 tane de teknik lise stajyeri var 4. sınıf. Ben it gibi koşturuyorum bişeyler öğreneyim diye ki belki bazı koşturduğum şeyler hiç işime yaramayacak. Hani yine de hem millet "aa abisinin torpili" demesin, hem de alakasız bi işten başka bi olay çıkar da tecrübe kazanırım diye sağa sola koşturuyorum bakımcılarla birlikte.


Bi iş için teknik lise stajyerlerini arıyosun fabrikanın bi ucunda çay+sigara+muhabbet adamlar. Ustalar biraz sert yapınca da atarlı giderli konuşmaya kalkıyorlar da tabi 35 yıllık ustaya diş geçiremedikleri için götün götün kaçıyorlar usta üstlerine zıplayınca.


Benim koşturduğum işlere onlar koştursalar mükemmel bakımcı olurlar, işsiz kalma gibi bi olayları olmaz. Kaç kez anlatmaya çalıştık "bakın bunlar sizin işinize yarayacak şeyler yapmayın kaçmayın" diye, dinliyormuş gibi yapıp 2 dk sonra aynen firar yine.


O yüzden teknik liseleri de böyle hiçbiyeri tutturamamış da zorunluluktan gelmiş tipte adamlardan arındırmadıktan sonra o da bi işe yaramaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Flassh said:

yıllardır hükümetlerin ideolojik baskısıyla yönetildiği için olmasın bu tartışma ha seagle? tayyibin telefonuyla alkollu konseri engellemeye çalışan özel üniversiteler var bu ülkede ama hala bık bık



Bi özel üniversite tayyibe karşı dik duramıyorsa bunun yarı ayıbı da üniversitededir kusura bakmayın. Devlet üniversitesi zaten devlete bağlı. O konuda devlet ideolojisi karışıyor ne yazık ki.


Ama bi özel üniversite dik duramıyorsa üniversite yönetiminin omurgasızlığı da var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu eylemler eğitimi kamusal hak olmaktan çıkaran uygulamalara karşı yapıldı. Özel üniversitelerin açılması, eğitimin paralılaştırılması, üniversitede halk için bilim üretilmesi yerine sermayeyle işbirliğine gidilmesi, üniversitelerde öğrencilerin hiçbir şekilde yönetimde yer almaması, göstermelik rektör seçimlerinin bile kaldırılması, eğitimin kamusal hak olmaktan çıkarılması, üniversitelere devlet ödeneğinin kesilmesi, akademik özgürlüklerin yok edilmesi gibi birbiriyle bağlantılı konulara karşı.

Örneğin doğayı yağmayalan HESler'i, milyonların evini başına yıkan kentsel dönüşümü meşrulaştırmak, bunun kar hesaplaması ve planlamasını yapmak üniversitelerde sermaye işbirliğiyle gerçekleştirilecek, ama HESlerin doğaya ve insanlara verdiği zararı belgeleyen akademisyen süründürülecek, örnek:

http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=46122

Ek: Bahsedilen değişimin kanıtları:
Bologna Süreci
Yeni YÖK Yasası:
[yeniyasa.yok.gov.tr]
Aynı proje kapsamındaki teknokentler, ar-geler, yüzlerce öğrencinin gözaltına alındığı ve pek çoğunun tutuklandığı eylemler sonucu 1. öğretim harçlarının kaldırılmasının 'parasız eğitim' diye propagandasının yapılması da kanıt sayılır, öznel örnekler çoğaltılabilir.

dasaaa said:

ne zamandır wot okumuyorum ya.
biraz daha açalım bu mesajı;
babacım copy paste ile bu iş güzel olmuyor çok. bi yorum olursa daha iyi oluyor taaam mı?
yoksa isteyen açar okur haberleri falan


Ben sosyalistim, haberi nasıl yorumlayacağım çok açık, ben bu haberi copy/paste yapmayıp kendi yorumumla versem direk o propagandaya girecek diye yorum yazmadım. Keşke öyle yapsaymışım, daha sağlıklı olacakmış
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...