Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

her kutu sigaradan 60 kuruş hastalık parası alınacak

pontipati

Öne çıkan mesajlar

senko said:

yemek olayi da bi degisik
akrabalar var bizim 90+ yaslarinda, baksan hala kuyruk yagi ile yemek yapiyorlar. catir catir dayiyolar.
aslonan sanirsm bizim yiyip yiyip sonra camis gibi oturmamiz.

hareket, spor bisiler ssart.

Eskiden kuyruk yağı vs vs gibi yemekler yaparlar. Hatta eski teyzeler öyle esirgemez malzemeyi. Yemeğe avuç avuç tuz, hayvan gbi yağ katarlar ama biz bisküvi çocuğumuyuz neyiz her şeyde bize denk geliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

U.S.A

Pure alcohol consumption among adults (age 15+)
in litres per capita per year (Total) : 9.44
Number of cigarette per adult per year : 1,196
Life expectancy at birth : 78.2

daha yağlısından. elbetteki şu yaptığım karşılaştırma bir tuzla gemi işçilerini, kot taşlamada çalışan çalışanları, ya da bir maganda kurşununda ölenleri içermiyor. Ama genede bir genel kanı oluşturabilecek bir düzeyde bence.

benim anlamadığım, pati gibi eğitim seviyesinin doruk noktalarında gezdiği, en kötümüzün cv'sini alıp micheal jordan posterinin yanına duvara asabilceğimiz bir yerde şöyle bir düşünce olabiliyor ki, zaten sapına kadar vergi verdiğimiz bir ülkede (doğuda kullanılan kaçak elektiriğin bile vergisini veriyoruz), saçma sapan şekilde alınabilecek yeni vergi kanallarına destek gelebiliyor. biz değil miyiz %50 oy oranı çıkınca "2 kişiden 1'i biz değiliz kim veriyor akü?" yapan.

evet sigaradan böyle bir vergi bölümü ayırsınlar, eyvallah. ama zaten boru gibi vergi veriyoruz, verdiğimiz vergi ile yapsınlar. Yeni zam yapma politakasına uyupta bunlara kananlara şaşırıyorum ben.

" Sigaradan sağlık harcamaları için ekstra vergi alınacaktır."
- AAA, evet çok iyi oldu gerçekten yapılması lazımdı. O gerizekalıların sağlık harcamalarını ben mi vericem.

ile 2 gün sonra alınacak

" Alkollü gerçekleşen trafik kazaları yüzünden sakat kalan insanların sağlık masraflarını karşılamak üzere vergi alınacaktır."

yada

" Ossurmanız yüzünden oluşan metan gazını temizlemek üzere alınacak vergiyi gelecek aydan itibaren alıyoruz."

arasında hiç bir fark yok. Lan zaten sapına kadar vergi veriyoruz ve karşılığını almıyoruz. Daha ne verebiliriz ?

Roket dediğin adam bildiğim kadarıyla Almanya görmüş insan. Abi Almanya'da 50'lik bira ne kadar o söylesin. (ki adamlar dünyanın en iyi biralarını içiyorlar, efes ne sdf ?)

Ben portekiz, ispanya, hollanda gördüm. Almanya'yı bilemeyeceğim (aslında biliyorum sdf). Abi krizin göbeğindeki portekizde bakıyorsun, bir halt tarla yok, buğday yok, arpa yok, adam geliyor sana 1 lt birayı (sagres, superbock) 1.4 euro'a verebiliyor. 50'lik satmıyorlar fazla zaten. O içtiğin en güzel porto şarapları 8-10 euro'ya marketlerden alınıyor.

Arpa buğday üzüm basıyoruz. Bizdeki fiyat zikimsonik efes için 3.5 Tl, 4.5 Tl olsun diyoruz. Dünyanın en dandik şarabı cumartesi, 17-18 Tl. Bak aradaki milli hasıla gelir falan incelemiyorum, adamlar bizim 3 katımız gelire sahip kişi başı, ona rağmen daha pahalı alıyoruz canavar vergiler veriyoruz.

Ve bunu avrupa görüpte gelmiş insanlarımız bile destek veriyor. Sonra birde ağlıyoruz üstüne, yaşam kalitemiz niye böyle diye ?

Evet, alkol-sigara'daki 1 Tl'lik vergi ile hepimiz daha mutlu olacağız, tekrardan gj bro.

Daha fazla vergi verelim, hep verelim.

edit: ve yani şu tartışmayı her seferinde yapmaktanda bıktım. lisede yaptığımız din, siyasi tartışmaları yapar gibi oluyorum. sürekli aynı şeyden bahsediyorum sdf.

Alkol fiyatları karşılaştırması
http://i.imgur.com/XWw9s.png

Norveç, finlandiya, isveç. Hayat standartının maksimum olduğu 3 ülke. Ve arasında biz. Bu nedir lütfen şimdi ki sen böyle bir ülkeyken, ve belli bir eğitim seviyesine ulaşmışken, daha fazla vergi alınmasına destek vermek nasıl bir mantıktır ?

( ki bu vergilerin havaya uçacağına hepimiz eminiz bunlardan bahsetmiyorum :) )
Sosyal ağlarda paylaş

abim güzel diyosun hoş diyosun da, 3 dakikalık google aramasıyla bile bir sürü benzer uygulama çıkıyor ortaya. bizde özel sağlık sigortası hedesi çok yaygın olmadığından 'aa sigara içiyorum diye fazla fiyat çektiler' haberleri çıkmıyor, ama yurtdışında öyle değil. içmeyen 90-100 dolar öderken, bir başkası sırf sigara içiyor diye 350 dolar ödüyor. dolayısıyla sigorta maliyetlerinde çok ciddi bir fark var. hatta bazılarının sigorta başvurusu sırf bu yüzden reddediliyor.

e yine dolayısıyla, bize de bu maliyet bir şekilde yansıtılmak zorunda. dediğim gibi, biz özel sigorta yaptırmıyoruz, o yüzden devlet eliyle ek vergi olarak yansıtılıyor, ben burada yanlış bir şey görmüyorum.

ha yanlış olabilecek şey şu, dediğin gibi bir sürü vergi varken, neden onların içinden ayrılmıyor bu kaynak da ayrıca bir vergi olarak alınıyor? bu konuda haklısın, ek bir vergi 'bahane'si yerine olan verginin içinden kaynak ayrılsa çok daha mantıklı olurmuş.

yine de ben sıradan içki / sigara kullanmayan vatandaşın, benim ileride alkol kullandığım için doğacak pahalı sağlık giderlerimi karşılamasını istemem, varsın bi lira fazla olsun, ben karşılayayım.

http://insurance.yahoo.com/lh/smoking.in.html
http://www.costofsmoking.com/smokers_have_higher_health_insurance_costs.html
http://patients.about.com/od/followthemoney/f/FAQnoinsurance.htm

alkol ve sigara fiyatlarının yüksek olmasındaki etken sağlığa giden o yüksek risk vergileri değil, tamamen özel tüketim vergisi. yani bunun parası vardır, bak keyif için neler yapıyo, vergi keselim vergisi. o yüzden tepki gösterilecek kısım çok daha farklı oluyor bu durumda.
Sosyal ağlarda paylaş

"roket adam" said:

ha yanlış olabilecek şey şu, dediğin gibi bir sürü vergi varken, neden onların içinden ayrılmıyor bu kaynak da ayrıca bir vergi olarak alınıyor? bu konuda haklısın, ek bir vergi 'bahane'si yerine olan verginin içinden kaynak ayrılsa çok daha mantıklı olurmuş.

This. Benim dediğim aynen bu. Sapına kadar vergi verdiğimiz bir ülkede, yeni kanallar açmak için uydurulmuş bir bahane sadece. Yok yani bundan sonrada ;

kimsesiz çocukları koruma amaçlı vergi alırlar,
- "ay canım, tabi onlarıda korumak lazım çok mantıklı" deriz bizde.

Zaten vergide kaçakçılık üst noktalarda. Birde bu kaçan vergileri sıradan bir vatandaşın üstüne yıkıyorlar. Bir iskandinav ülkesinde yaşayan adam kadar vergi veriyorum, ama hayat standartımın niye o şekilde olduğunu sorgulamıyorum. Var mı böyle bir dünya, lütfen ?

Ve devletin bu zamlara açıklaması "Avrupa'da da bu şekilde".
O adam burda yaşıyor bak.

http://www.roamintl.com/wp-content/uploads/2011/08/amsterdam1.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-mYsQ-Ca8ad8/Th2jQA43sPI/AAAAAAAAhg0/n7DJFFLIWHM/s1600/05+Zurich-Switzerland.jpg

sen ise burada.

http://yuvarlanipgidiyoruz.files.wordpress.com/2011/11/2007122013.jpg

aynı vergiyi veriyoruz ve hizmet alamadığımız ortada iken, sen diyorsun ki o halde daha fazla verelim ? çok güzel çözüm.

"roket adam" said:

alkol ve sigara fiyatlarının yüksek olmasındaki etken sağlığa giden o yüksek risk vergileri değil, tamamen özel tüketim vergisi. yani bunun parası vardır, bak keyif için neler yapıyo, vergi keselim vergisi. o yüzden tepki gösterilecek kısım çok daha farklı oluyor bu durumda.

Konumuz sağlık için ekstra vergi alınması ama benim bahsettiğim konu vatandaştan alınan toplam vergi ve dahada arttırılması. o yüzden özel tüketim vergisinide devlet belirliyor. np.

dipnot: konu biraz sağlıktan uzaklaştı farkındayım. Evet, o konuda ortalaması alındığında sigara içen bir insanın daha fazla sağlık harcaması vardır, doğrudur. ama böyle bir hükümet varken (bundan öncekilerde dahil olmak üzere), bir kuruş vergi verirken bile düşünmek lazımken, ben "sigara içmiyorum alsınlar tabi mantığı" ne kadar doğrudur, o tartışılır.

edit: birde tabi, fotoğrafını koyduğum bir hollanda ya da bir isviçre olmayı beklemiyorum yanlış anlamayın sdf. Ama yaşam standartım krizdeki bir yunanistanın fersah fersah altında yani.
Sosyal ağlarda paylaş

imamizer said:

zaten artık açık hava dışında hiçbir yerde de içilmiyor.

bir ara yasak koymuşlardı ama artık azaldı, çoğu yerde serbest.

zaten açık hava olmasına gerek yok. lokantalar "açık alan" kısımlarının çevresini kapattılar, klima ve radyatör koydular, insanlar içerdeymiş gibi sıcak sıcak oturup sigarasını içiyor.
sigara içen için her lüksü düşünüyorlar da, havalandırmayı yine ihmal ediyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

BAIIHAN said:

hastaneye giden boy/kilo oranını tutturamayan herkesdende ekstra ücret talep edelim o zaman.

etin yağını çorba gibi içen, yemeğe tuzsuz girmeyen, günde 30 tane çayı şekerle içmek gibi iğrenç yiyecek alışkanlıkları türkiyede sigaradan daha büyük tehlike ve hastane masrafına sebep oluyor.

bu arada alakasız kaçcak ama, boy/kilo oranıyla yağı, tuzu, şekeri aşırı tüketmenin direk bir alakası yok.
çayına 5 şeker atıp içen, et pişirirken içyağ kullanan ama tığ gibi zayıf kişiler gördüm.

metabolizma ve kalori harcaması gibi şeyler önem taşıyor.

tabii sonra şeker hastası oluyor o adam, o ayrı.
Sosyal ağlarda paylaş

Deathblade said:
Ve devletin bu zamlara açıklaması "Avrupa'da da bu şekilde".
O adam burda yaşıyor bak.

http://www.roamintl.com/wp-content/uploads/2011/08/amsterdam1.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-mYsQ-Ca8ad8/Th2jQA43sPI/AAAAAAAAhg0/n7DJFFLIWHM/s1600/05+Zurich-Switzerland.jpg

sen ise burada.

http://yuvarlanipgidiyoruz.files.wordpress.com/2011/11/2007122013.jpg

aynı vergiyi veriyoruz ve hizmet alamadığımız ortada iken, sen diyorsun ki o halde daha fazla verelim ? çok güzel çözüm.

türkiye'deki insanların zihniyeti ile avrupa'daki insanın zihniyeti çok farklı aslında.
aradaki uçurum ondan kaynaklı.

avrupa'daki insan trafik kurallarına uyuyor, vergisinin hesabını soruyor, elindeki malın kıymetini biliyor, çevresine sahip çıkıyor.
türkiye'ye bakıyorsun, yaya yolundan geçerken şöför yol vermiyor, hep bir karmaşa içinde koşturuyor, "neden böyle" veya "nasıl düzeltilebilinir" sorusunu sormuyor,
onun yerine "BENİM DEĞERLİ VARLIĞIM SİGARAMA ZAM GELMİŞ YİNE :((((" diyor anca.

öyle olunca o iki resim arasındaki 7 fark çıkıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

Bende onu diyorum işte.

Tamam kabul ettik ülkemiz eğitimsiz, 50-60 yılda körelmiş gitmiş. Artık bu ülkeden bir cacık olmaz diyoruz. Mantıklı fikirleri olanlar parti başlarına gelse, devrim yapıp ülkeye çağ atlacak olsa, iki kg kömür dağıtıp din üzerinden ucuz propaganda yapmazsa büyük ihtimal seçilmez bu saatten sonra.

Abi burada patide ne güzel anlaşıyorduk işte. En kötümüz doktora yapmış adamlarız. Ülke kuracaktık, United States Of Paticik olacaktık. Şaşırdım bende.

Tamam abi verelim ekstra vergide, yok yani karşılığını aldığımız hepiniz biliyorsunuz. Sigara, alkol tamam hadi özel tüketim olsun. Benim gerizekalı halkım alkolü hiç bir zaman bir alman bir fransız gibi zevk aracı olarak kullanamayacak. Yani gıda da aynı. Taşıtlardan alınan vergiler belli zaten, vergilerin vergisini alıyorlar. Benzine hiç girmiyorum.

Neyse konudan iyice yelken açtık, kısacası karşı çıktığım olay, ben bir Avrupa ülkesi kadar vergi verip üstüne bunun karşılığını alamıyorsam bir sorgulama beklerim. Bunu bu saatten sonra ülkemden beklemiyorum, iyice "doğ-çalış-öl" çin stiline geçiş yaptık, da patideyiz abi ?
Sosyal ağlarda paylaş

sıkıntı devletin sigaraya karşı tavır alması değil, buradaki olayda devlet ağzı kulaklarında "ulan nerden itiştirsek acaba bir şeyler" diyerek ordan burdan millete ödeme kakıyor. sonra "durmak yok yola devam..."

ha bi de yukardaki postlara katılıyorum.

örnek: emniyet şeridi

yabancı ülkelerde tutup da trafik tıkalı diye emniyet şerididen kaçayım dersen resmen döverler adamı o derece sadıklar yani böyle şeylere.
türkiye'de eğer trafik tıkanırsa ve sen emniyet şeridini kullanmazsan döverler seni. işte fark bu...

şimdi bi de toplu taşıt şeridi yapacaklarmış, lol...
Sosyal ağlarda paylaş

Deathblade said:

Tamam kabul ettik ülkemiz eğitimsiz, 50-60 yılda körelmiş gitmiş. Artık bu ülkeden bir cacık olmaz diyoruz. Mantıklı fikirleri olanlar parti başlarına gelse, devrim yapıp ülkeye çağ atlacak olsa, iki kg kömür dağıtıp din üzerinden ucuz propaganda yapmazsa büyük ihtimal seçilmez bu saatten sonra.

Abi burada patide ne güzel anlaşıyorduk işte. En kötümüz doktora yapmış adamlarız. Ülke kuracaktık, United States Of Paticik olacaktık. Şaşırdım bende.

Tamam abi verelim ekstra vergide, yok yani karşılığını aldığımız hepiniz biliyorsunuz. Sigara, alkol tamam hadi özel tüketim olsun. Benim gerizekalı halkım alkolü hiç bir zaman bir alman bir fransız gibi zevk aracı olarak kullanamayacak. Yani gıda da aynı. Taşıtlardan alınan vergiler belli zaten, vergilerin vergisini alıyorlar. Benzine hiç girmiyorum.

Neyse konudan iyice yelken açtık, kısacası karşı çıktığım olay, ben bir Avrupa ülkesi kadar vergi verip üstüne bunun karşılığını alamıyorsam bir sorgulama beklerim. Bunu bu saatten sonra ülkemden beklemiyorum, iyice "doğ-çalış-öl" çin stiline geçiş yaptık, da patideyiz abi ?

Deathblade said:
benim anlamadığım, pati gibi eğitim seviyesinin doruk noktalarında gezdiği, en kötümüzün cv'sini alıp micheal jordan posterinin yanına duvara asabilceğimiz bir yerde şöyle bir düşünce olabiliyor ki, zaten sapına kadar vergi verdiğimiz bir ülkede (doğuda kullanılan kaçak elektiriğin bile vergisini veriyoruz), saçma sapan şekilde alınabilecek yeni vergi kanallarına destek gelebiliyor. biz değil miyiz %50 oy oranı çıkınca "2 kişiden 1'i biz değiliz kim veriyor akü?" yapan.

evet sigaradan böyle bir vergi bölümü ayırsınlar, eyvallah. ama zaten boru gibi vergi veriyoruz, verdiğimiz vergi ile yapsınlar. Yeni zam yapma politakasına uyupta bunlara kananlara şaşırıyorum ben.

hükümetten hesap soran bir millet değiliz ki biz, hatta üstüne hükümeti "PADİŞAH" gibi görmeye çok hevesliyiz.

örneğin benzinde, telefonda, elektrikte verginin vergisinin vergisini aldıklarında umursamayan kitle, mevzu sigara olduğunda "BİR ZEVKİM VARDI ONU DA ALDILAR AĞKÜ :((" tribi atar.

zaten öyle bir toplum yetiştirdik ki, sadece sigara ve futboldan anlayan ve bunları umursamayan bir haldeler.
mesela benzine zam yap, "aman ya öderim nolcak" diye düşünür, sigaraya zam yap, sanırsın ki dünya yokoluyor.

isveç, ingiltere vb ülkelerde sigara fiyatı yüksektir. ama bu ülkelerde avrupa sosyalizmi var zaten, devlete ödediğin vergi de sana hizmet olarak geri döner.

bizde ise devlet komunist rejim edasıyla vergi toplar, neoliberal kapitalist kadar hizmet verir.

kimse de tepki göstermez buna, hatta bundan memnun olanlar da vardır.

maykıl muur amcanın da filmleri vardır bunla ilgili (misal sicko). avrupada devletin vergilerin nasıl dağıttığını anlatıyor, bir de amerikanın özel sektöre teslim oluşunu felan.
bizim ki de aynı hesap, "küçük amerika olma" hevesi içinde milleti soyup soğana çeviriyoruz.

mesela bu hususta,
devlet zaten bizden sağlık hizmeti için vergi alıyor.
yani sigara içen de içmeyen de gidip faydalanabilmeli o hizmetten.
ama utanmadan "ya sigara içenlerden daha çok vergi alalım çünkü onların sağlık hizmetine harcarız" diyebiliyorlar.
yahu o sigaraya ödediğin vergilerde dahil zaten sağlık bedelleri de...
Sosyal ağlarda paylaş

SeaGle said:

İyi olmuş bu iş ya. Aptal gibi sigara içip üstüne sigortaya sigaraya bağlı akciğer kanserinin tedavisini ödettirmek fazla çakallıktı. Hastane masraflarını da karşılasınlar sigara üreticisini zengin ederken.

hayır sigara üreticisini zengin etmesi hiç bişey değil, sigarayı kullanan etrafımda ne kadar insan varsa en ufacık bir uyarıda "kime ne ciğer benim, para benim" demeyi biliyor öküz sigaradan çıkan zehirli havayı hesaba katmadan.
Bu durumda "bak başının çaresine" demek kadar normal bişey yokken neden burda tepkiler geliyor hala anlamış değilim asıl bu devirde hala bunlara tepki gösterilmesi tuhaf
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...