Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Europa Universalis 4

Komutan

Öne çıkan mesajlar

AI de biraz akillanmis sanirim. Benim ordu harekete gecince dusmanin kucuk gruplari buyuk ordularin icine saklaniyo hemen. Ya da adamin buyuk ordusu seni yakalamaya calisiyosa kucuk ordularla onunu kesip esas ordu yakalasin diye tutuyo seni. Ben adamin kalesini kusatirken attacker penaltisinin bana yazacagini bilerek benden daha kucuk ordularla bile saldirip kusatmayi kiriyor. Bolge sendeyse ve AI saldirirken cok penalti yiyecekse saldirmiyor ama sen baska bolgeye hareket ettigin an tepene binebilmek icin civarda tutuyor askerleri falan. Kendinden guclu dusmanlarla savasmak zorlasmis.

Hareket surelerinde bir gariplik seziyorum, sanki ordular eskisinden daha cabuk hareket ediyor gibi geldi. Aliskanlik haline geldiginden eskiden birliklerin a noktasindan b'ye ne zaman varacagini, hangi asamada kilitleneceklerini kestirebiliyodum ama simdi yapamamaya basladim.
Sosyal ağlarda paylaş

dağlardaki fortları almak çok çok zor olmuş artık.fransanın op generalleri ile bile ispanyada pireneleri bi iki province dışında geçemedim.

ama daha çok hoşuma gitti bu sistem.artık dağlardaki fortların bi amacı olmuş.eski sistemde dezavantajdı dağda fort tutmak.adam kuşatmaya başladımı bekliyodun mecburen saldırıp penaltıları yememek için.

bide ai daha challenging olmuş.oldukça mantıklı hamleler yapıyor çoğu zaman.ama castile-aragon unionının daha 1460-70 küsürlerde toplam 50 küsür merc basıp manpowerımı ertimesi canımı sıktı.ekonomi zart zurt dinlemiyor ai ölümüne bütün kozlarını oynuyor dandirik bi 15 developmentlı provinceı kaptırmamak için.
Sosyal ağlarda paylaş

Savasta verilen kayplarin da kaydinin tutulmasi AI'nin nasil butun kozlarini oynadigini gosteriyor zaten. Toplamda 70k ordusu olan dusman savas sonunda 250k adam kaybetmis olunca goruyorsun ki adamlar 3-4 defa bastan kurmus ordusunu. Ana ordusu wipe yiyor, sonra utanmadan 2 ay icinde loana merce abanarak tekrar toparliyor o orduyu falan.

Avrupali bir devlet ile Osmanli'ya karsi savasmak cok zorlayici olmus. Surekli daglik arazilerden dolayi isgal etmek zorunda oldugun icin adam devasa ordusuyla kusatmalari kaldiriyor ve savas esnasinda da terbiyesizce ordu rotate ediyor.
Sosyal ağlarda paylaş

bence tam tersine estatelerin çok faydası var.

Nobility %20 manpower recovery veriyor çok önemli bu. Clergy %20 tax income bu da çok iyi. Merchants da yine trade incomeı artırıyor. Bunların yanında bir de %50 indirimli advisorlar. 2 tane level 3 adsivor yaklasık 40 ducat istiyor ve çoğu zengin ülke için bile mid-game civarı azımsanamayacak bir miktar. Nobilitynin %40 army traditionla general vermesi oyunun başında veya gerekli ideaları almamış pek savaşmayan ülkeler için faydalı oluyor. Clergy estate e verilen bölgede unrest i düşürmesi ve conversion rate i artırması özelliği var. Koloniciysek +15 colony growth.

Genel olarak faydalılar ama çok kurcalamamak da lazım çeşitli eventler ile sonra etkileri %80'i geçiyor sıkıntı çıkarıyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

eldar estates i beğenmemiş olabilirsin de boş mekanik demek yersiz olur. Oyunun geçtiği döneme bakıldığında pek de merkezi devletler yok ortalıkta özellikle avrupa için, adamlar da işi ck2 kompleksliğine sokmadan böyle bir ara yol buldular. Bu tabii çok da gerçekci olmamış olabilir ama EU böyle bir oyun, mümkün olduğunca basit ve sade. Estates e gelene kadar eu4de takılınacak çok yer var. eu3de population vardı onu kaldırdılar, yerine development geldi ama bir anda developmentı uçurabiliyoruz. Bu iyi bir mekanik mi estatesden farklı değil. Orduların askerlerin experience ı yok. Onun yerine tüm ordulara bonus veren bir army tradition sistemi var. Orduların ayrı ayrı maintenanceını ayarlıyamıyoruz bana göre tam bir saçmalık. Koca bir bölgenin tamamının tek bir etnik unsur ve dine mensup olması da son derece gerçekcilikten uzak ama bu oyun böyle işte basit.
Sosyal ağlarda paylaş

Fili said:

bence tam tersine estatelerin çok faydası var.

Nobility %20 manpower recovery veriyor çok önemli bu. Clergy %20 tax income bu da çok iyi. Merchants da yine trade incomeı artırıyor. Bunların yanında bir de %50 indirimli advisorlar. 2 tane level 3 adsivor yaklasık 40 ducat istiyor ve çoğu zengin ülke için bile mid-game civarı azımsanamayacak bir miktar. Nobilitynin %40 army traditionla general vermesi oyunun başında veya gerekli ideaları almamış pek savaşmayan ülkeler için faydalı oluyor. Clergy estate e verilen bölgede unrest i düşürmesi ve conversion rate i artırması özelliği var. Koloniciysek +15 colony growth.

Genel olarak faydalılar ama çok kurcalamamak da lazım çeşitli eventler ile sonra etkileri %80'i geçiyor sıkıntı çıkarıyorlar.

Şunların yanında 20 yılda bir fazladan 100+100+150 monarch points demek hiç uğraşmadan. (estate eventlerinin çoğu birinin influence'i arttırırken diğerini azalttığı için)
isteyen hepsinden 150 şer de alır; min max yaparak da gerek yok hani, kafa rahat dediğim şekilde.
Sosyal ağlarda paylaş

Estateler sana kattigi seyi herkese katiyo. Yani ha herkes +100 monarch point almis ha hic kimse almamis, ha herkes +20% tax almis ha hickimse almamis. Bir farki olmadigi icin, estatelerin bir derde care olmadigi seklinde dusunuyorum. Cok fazla estate influence ucuran olay koymuslar, halbuki oyunun cok kucuk bir kismina hukmeden bir mekanik. Eglenceli olabilecekken olamamis bir mekanik gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

amacın ne ona göre değişir biraz tabii ama bu gibi durumlarda yapılabilecek yegane şey, ikisinden birinin varsa zayıf bir müttefiğini seçip sonra savaşta bu ikilinin ittifağını separate peace ile bozmaktır. Aralarındaki truce dolmadan diğerine saldırırsın sonra. Tabii sene kaç, gerekli cb var mı, teke tekte alabilir misin bunları bilmiyorum :)
Sosyal ağlarda paylaş

artık o işe yaramıyo ya.great power isen diğer great powerlarla olan savaşlarına direk müdahele edebiliyor diğer great powerlar.

neyse çok zorlandım bıraktım.saolsun fransa birer ikişer provinceli adamlara 30ar 30ar condottieri yollayarak soğuttu oyunumdan sdfs.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...