Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yılmaz Erdoğan'ın açıklamaları


sipeyskeyk

Öne çıkan mesajlar

http://www.haberturk.com/polemik/haber/740580-sette-ezan-var-filmde-yok

"İran sinemasının kimlik oluşturduğu ve bizim bunu başaramadığımız doğru. Ama bizde olan bazı gelişmeler sebebiyle maalesef böyle oldu. Onlar bir tarihte toplanıp sözlüklerinin tamamını değiştirmediler. Kelimelerinin hepsini değiştirip herkesin kendini yabancı hissettiği bir alanda yeniden kendilerini tanımlamadılar. Dolayısıyla o geleneksel bağ kopmadı. Özellikle de şiirle olan bağları kopmadı; kaldı ki biz aynı havuzdan besleniyorduk, biz aynı insandık aslında. Biraz bağnaz bir batıcılık kafası, halkın önüne sunulan yeni bir şeyler uğruna eskiyi tamamen çıkarmak, bir ağacın meyvesinin kökleriyle olan bağını kesmesi anlamına geldi ki, aslında en çok darbeyi de sanat yedi bu yüzden."

"Divan şiirini madara ettik"
"Divan şiirini madara ettik, Farsçayı, Arapçayı madara ettik. Sadece uzaklaşmadık bir de madara ettik. İngilizceyi, Fransızcayı, batı kültürünü, Amerika'yı kendi kafamızda yücelttik. Böyle eğitildik, böyle şekillendik. Şimdi Farsça bir şiir okuduğumda bir lise öğrencisi seninle alay eder. Çünkü ona öğretilmemiş. Kaldı ki benim okuduğum liselerde öğretildiği gibi öğretiliyorsa divan edebiyatı hiç öğretilmesin."

"Sette ezan var, filmde yok"
"Türkiye'deki bir sette günde beş kez ezan için durursun, 'Aziz Allah' dersin, beklersin, çay içersin ama filmde duyulmaz o ezan. Bir yabancı buraya geldiğinde mutlaka bir İstanbul sabahı uyanıp ezanı çeker. Sen de Batıcı kafalı biri isen 'bunlar da bizi böyle gösteriyor' dersin. Yerelliğin bir numaralı şeyi din. Gelişim olarak materyalist bir kampın ağırlığı söz konusu. Buradaki materyalizmin bizdeki karşılığı laikliktir. Bu iş din eşittir yobazlık denklemine kadar gitti. Hepimize yansıyan din deyince gözümüzün önüne Cumhuriyet dönemi filmlerindeki deli, kötü kişiler geldi."


Yorumum;

Adamı Atatürk'ü eleştiriyor diye linç edecekler şimdi ama söyledikleri o kadar doğru, o kadar yıllardır bas bas bağırdığım, o kadar eleştirildiğim şeyler ki sevmediğim bir insan olmasına rağmen her bir kelimesine katılıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yılmaz erdoğan işte ilerisi gerisi yok. piyasanın bombacısı salak salak laflar edip kenara çekilip bekliyo biri gelsin üstüne bassın sıçtığım bokun diye.

dönem dönem türkiyede sükse yapıp yaptığı sükseyi sıçtığı bok zanneden dallamalar her zaman oldu oluyor olacak çok ciddiye almamak lazım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yılmaz erdogan ın bu söyledikleri hakkaten cok dogru.ama bunu söyleyen yılmaz erdogan oldugu için itici geliyor dedikleri.ben de mesela hiç sevmem bu adamı o yüzden yaptıgı herseye bi önyargıyla yaklasıyorum cok cok guzel de olsa yaptıgı iş keyif almıyorum herkes gibi.
atatürk eleştirisi meselesine gelince sanmıyorum ki atatürk zamanında bu devrimleri yaparken bu sonucların ortaya cıkmasını istesin.bana göre şuanki sonuc istenmeyen bir yan etki.ama dediği gibi bi kısım elitiz biz türkiye bizden sorulurcu zümre bu yan etkileri asıl istenilen şeymiş gibi sahiplenip övüyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hiç dikkatimi çekmedi filmlerde ezan olup olmadığı. Ezan sesi duyulan filmlerden rahatsız olduğumu da hatırlamıyorum. Yabancılar gelip Türkleri ve Türkiye'yi arabistan gibi gösterince rahatsız oldum doğal olarak her insan gibi ama ne ezan duyduğumda ne de İstanbul çekimlerinde cami gördüğümde rahatsız olmadım. Rahatsız olan ve bunu beyan eden adam da ne gördüm ne duydum bugüne kadar.

Kendisi okadar film çekti. Kullansın ezanı. Kullanma diyen mi var. yeter ki " bak ezan kullanıyorum nekadar iyi müslümanım" tarzında göze sokmasın. Ama belli, bi film/dizi çekecek bu aralar gözümüze sokacak şimdi. Ondan sonra insanlar da kör göze parmak misali yapılan bu işi eleştirince "bakın nekadar haklıyım" moduna girecek.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

nası doğru ezan mı yok abi filmlerde? basbaya var yav.

ama evet esas kadının türbanlı olmaması gibi bi durum var, tuna kiremitçide sormuştu bunu aylar önce.


abi default insan türbansız genelde çünkü. bide türbanlı yada 5 vakit namazında bir kişinin ne tarz ilginç bir hayatını anlatabilirsin ki ilgi çekecek?

ha türbanlı olunca da "bakın türbanlı üniversite gencinin yaşadıkları" konseptli yapıyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ne bu şimdi, hükümet tam tiyatroda-sinemada sadece beğendiğimiz projelere destek olacaz para bulacaz diye açıklama yapıyor, ne hikmetse 3 gün sonra bu arkadaş dindar oluyor lol
Kimsenin bişeye yasak koyduğu engel olduğu yok herkes istediğini çeksin ama bunun sırf birilerinin dikkatini çekmek için konuştuğu besbelli. Çok sıkıldıysa gitsin çokgüzelhareketcileri alkışlatsın tvde çoluğa çocuğa iyiydi ööle
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sipeyskeyk said:

Buradaki materyalizmin bizdeki karşılığı laikliktir.


lal

materyalizmle laikliği bir tutmak çok talihsiz olmuş, kendi kafasında aydın geçinen bi adam bi de bu.

yılmaz erdoğan farkında değil ama "bizim kültürümüz" diye söylediği kültür arap ağırlıklı osmanlı kültürü, ne idüğü belirsiz freak bi kültür. gerçek türk kültürü falan değil.

şimdi de arabesk kültürüyle batı kültürü arasına sıkıştık, iki extreme ucu da bu toprakların unique özelliklerini yansıtmıyor.

amaaan neyse ya bu herifin söyledikleri üzerine yazmaya değmez.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu sefiller için yapmadı devrimleri zaten merak etme. o zaman da vardı bunlar. "din elden gidiyor" "istemezük" diye boklu şalvarlarıyla koşuşturuyorlardı etrafta, hala devam.

atatürk'ün "amaan silkerler, ne uğraşıcam" diyip devrimleri yapmadığını düşün. kurtuluş savaşı'nı gene bi şekilde kazandığımızı varsayalım. osmanlı'nın o rotten, çağ dışı, miğde bulandırıcı gerici kafasının aynen devam ettiğini düşün. bahsettiğimiz kafa matbaayı icadından 200 yıl sonra kullanmaya başlayan kafa.

insan kadar vefasız, küstah, hain bi canlı türü yok zaten. çocuğunu yiyen timsah da bile vefa duygusu var, bizim insanda yok malesef.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...