fenn Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Ardeth said: irandaki mollalar hakkında pek fikrin yok galiba throine :p neyse ne abi. türkiye'de cidden inançsızlık bile doğru düzgün yaşanamıyor. gerçekten de uzun yıllardır süre gelen bir ateist/agnostik kültürü yok ki ben gelip bunu paticikteki adamlardan bekleyeyim? bu haliyle her şeyimiz gibi inançsızlığımız da çarpık oluyor. sözüm ona inanmıyorum diyen adam gelip böyle bir anda molla kesilip islam hakkında ahkam kesiyor. garip bir ülkeyiz cidden, insanımız, inananımız ve inanmayanımız da bir garip. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
clownbaby Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 sizin soru sormanızı beklerken biraz daha bilgi veriyim islam hakkında. islam sadece allah'ı ilah olarak kabul etmeye dayanır.(tevhid/tawhid) yani kişinin allah'ı efendisi olarak kabul etmesi sadece ona kulluk etmesi, onun dediklerini yerine getirmesi başka bir otoritenin diktelerine karşı koyması veya en azından açıkça karşı olması. 'ilah' kelimesinin anlamı sadece metafizik anlamda bir güç anlamında değildir. kuranda yahudilerin hahamlarını ilah edindiğinden bahseder. burdaki anlam boyun eğilen, söylediklerine inanılıp itaat edilen anlamındadır. tekrarlamak gerekirse ilah'ı kuran; boyun eğilen, anlamında da kullanır. yani eğer bir ateist olduğunu iddia eden biri bir güce; ister bir devlet, ister herhangi bir yasa koyucu olsun saygı gösteriyor veya varlığında bir yanlış görmüyorsa bir ilahı vardır. kısacası buradaki olay kimin kurallarına uyduğundur. metafizik bir güç olan yaratıya mı boyun eğiyorsun yoksa senin gibi bağırsaklarında dışkı bulunan bir insana veya insanlardan oluşan topluluğa mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Myshkin Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 throine said: türkiye'de cidden inançsızlık bile doğru düzgün yaşanamıyor. gerçekten de uzun yıllardır süre gelen bir ateist/agnostik kültürü yok ki ben gelip bunu paticikteki adamlardan bekleyeyim? Şurda 20 yıl önceye kadar Turan Dursunlar öldürülüyordu bul ükede ne uzun süreli ateizminden bahsediyorsun, nasıl olabilir ki öyle bir şey. of ne kadar saçma konuşuyorsun ya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
copry Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 throine said: Ardeth said: irandaki mollalar hakkında pek fikrin yok galiba throine :p neyse ne abi. türkiye'de cidden inançsızlık bile doğru düzgün yaşanamıyor. gerçekten de uzun yıllardır süre gelen bir ateist/agnostik kültürü yok ki ben gelip bunu paticikteki adamlardan bekleyeyim? bu haliyle her şeyimiz gibi inançsızlığımız da çarpık oluyor. [b]sözüm ona inanmıyorum diyen adam gelip böyle bir anda molla kesilip islam hakkında ahkam kesiyor[/b]. garip bir ülkeyiz cidden, insanımız, inananımız ve inanmayanımız da bir garip. İnanmasa da okuyor çünkü. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 @throine Garip olan sensin kardeş. Buraya bir video konulmuş, adamın teki saçma sapan bir laf etmiş. Biz de bu kadar olmasa bile buna yakın bir düşünce sisteminin İslam ülkelerinde yoğun olduğunu söylüyoruz. Bu nedendir diyoruz, cevap alamıyoruz, inanmıyorsan ne karışıyorsun oluyor. Ben böyle sapık zihniyeti istemiyorum belki. Kaynağını sorgulamam çok mu yanlış. Bu adamı filan geç, bana kadının şu anki modern toplumda niye başının örtüldüğünü mantıklı bir şekilde izah edebilecek biri var mı. Her konuda bir yorumun var alakasız, genelde insanları ergen diye itap ediyorsun ama adam gibi mantıklı bir cevabını göremedik. İnanmak demek mantığı/düşünmeyi kapamak demek değil.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 ne dinmiş ya yemin ederim bu dinleri ortaya atan akıllı nasıl gülüyordur şimdi sdfds Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
emanet Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 paramecium said: Selam, @emanet: Ben benim okuduklarımdan çıkarımlarımı paylaşıyorum. Dediğim gibi benim eğitimim bu yönde değil. Ayrıca başkasının yorumlamasından ziyade, kendi beynimde neyin doğru denildiğine bakarım ben. Eğer ateist cennete giremiyorsa; çalışana Allah verir cümlesini düşün. Allah müslüman olmayanlara neden vermiş? Olay ne; çalışmak. Çalışan her kim olursa mükafatını veririm demiş, sadece çalışan müslümanlar dememiş. Tasavvuf islam dinindeki felsefi akımdır. Kitap ve peygamberi esas alırlar. Bence islamı yorumlamaktaki en doğru yol bunlarınkidir. Ben ezildiklerini sanmıyorum; o zaman İran'da falan da yayılamazlardı. inandığınız şeyler hakkında bilginiz olsun bari. Ben sana kaynağım veya doğrusu bende mi dedim; hayır. Neden agresif takılıyorsun ki. Sonunda nasıl olsa herkes ölecek, göreceğiz işin sonunda ne olacağını :) agresiflikten ziyade sitemdi o yanlış anlama. tamam işte kendi yorumunu katıyorsun, sünni müslümanlıktan çıkıyor o zaman olay. o yüzden bir sürü mezhep var zaten. tasavvuf esoteric (batıni) bir düşünce akımıdır. toplumdan gizli tutulan bilgi önemlidir. veya sembolizm ve metaforlarla gizlenir. bunun sebebi cahil halkın hışmına uğramamak, o bilgiye hazır olmayanların ulaşmasını engellemektir. bu topraklarda + orta doğuda çok tasavvufçu öldürüldü, sürgüne gönderildi tarih boyunca. belli bir tarihe kadar kimi dergahlarda çeşitli uyuşturucu maddeler de kullanılırdı mesela, tüm dünyada yasaklanmaya başlayınca bırakmak zorunda kaldılar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
clownbaby Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 şunu da belirteyim burada en azından ekseriyetiniz inanç olayına yaşadığınız zamanın size dayattığı gibi bakıyorsunuz. sizin bir başlangıç noktanız var. dünyada devletlerin olduğu, insan hakları mahkemesi gibi bir şakanın olduğu, özgürlükten bahsedildiği bir dünyayı haklı bir şekilde gerçek ama aynı zamanda olağan kabul edip bakıyorsunuz olaya. devletlerin aldığı vergilere ve devasa şirketleri de garipsemeden bakıyorsunuz size dayatıldığı için. şimdilik bu kadar umarım birileri beni haksız göstermek amacıyla da olsa okumuş ve cevap yazmak üzeredir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paramecium Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Selam, copry said: Paramecium islamın 'ahlak' teması üzerine yoğunlaşıp , doğru bulmadığın tatavaları bug sayıp atlayıp inanmayıp geri kalan kısmına gerekli çeki düzeni verdikten sonra adına 'islam' deyip inanmışsın adeta. Sorgulamadan kabul etme gibi bir huyum hiç olmadı. 'Kafir ise öldürülebilir' tutumu içerisinde olursam daha mı müslüman gözükeceğim nazarınızda? Veya 'bizden olmayan herkes cehennemde yanacak' dersem daha mı inançlı oluvereceğim? Ben sadece başkasını inançlarından dolayı irdelemeyen biriyim. Hatta belirli bir inançta olduğunu belirttiğinde bile bunu ne derece düzgün yaptığını sorgulamayı bile kendime vazife edinmemişimdir. Kimi arkadaşlar bunu 'su katılmış islam' diye yorumlayabilirler. Bu onların tercihi. Bana göre kişinin hayattaki duruşunun nihayi değerlendirmesini Allah yapacaktır, ötesi safsata. Daha önce dedim; herkes istediğine inanmakta özgürdür. Burada mesaj atmamda ki tek gaye fikirleri belirtirken yaptıkları genellemelerdi. Bir kişinin yaptığı veya milyonların yaptığı bir hata bir inanca mâl edilemez, çünkü bu inanç dâhilinde o görülen gruptan farklı insanlar da var ve bu düşünce yapısı onları incitir, üzer demeye çalışmıştım. Kimse bu noktadan yaklaşmak istemedi; genelledi, grupladı ve etiketledi. Bu tarz genellemelerde daha hassas olmak çok mu zor? Saygılar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
clownbaby Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 ayriyetten islam, marksizm, hristiyanlık gibi kavramlar kendilerini müslüman, marksist, hristiyan kabul eden insanlara bakarak öğrenilmez. bu kavramların öğretilerini anlamak lazım gelir önce. bunu yazmamın nedeni bu topicte bir arkadşın 'müslümanları görüyoruz zaten hmpfs.' gibi bir cümle kurması Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paramecium, sana o cevapları verenler islamın şu an bir çok insan tarafından kabul edilen halinin baya problematik olmasından ötürü öyle diyorlar tahminimce. Yani o insanların islam olarak kabul ettikleri din ve kurallar bütününü bir "hard reset"e ihtiyacı var gerçekten (diğer dinlere nazaran daha çok hem de bence). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
copry Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 @ paramecium İnandığımız şeyler çok aynı sadece adını farklı koymuşuz bunu demek istedim sadece. Keşke herkes senin gibi yaşasa inancını ahlak değerleri üstüne ; fanatismden ziyade. Ve inancını kullanıp insanların duygularını sömürmek, ülke yönetmek, para kazanmak vb. gibi olaylara girmese. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Flameoffear Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 İslama inansam @Paramecium gibi düşünürdüm ben de. Gayet doğru bir mantıkla hareker ediyorsun. Yani dinin temeli insanın iyi olması değil mi? Bunu sağladıktan sonra hangi yoldan gittiğinin ne önemi var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 onun icin dine inanmaya gerek yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
emanet Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 throine said: neyse ne abi. türkiye'de cidden inançsızlık bile doğru düzgün yaşanamıyor. gerçekten de uzun yıllardır süre gelen bir ateist/agnostik kültürü yok ki ben gelip bunu paticikteki adamlardan bekleyeyim? bu haliyle her şeyimiz gibi inançsızlığımız da çarpık oluyor. sözüm ona inanmıyorum diyen adam gelip böyle bir anda molla kesilip islam hakkında ahkam kesiyor. garip bir ülkeyiz cidden, insanımız, inananımız ve inanmayanımız da bir garip. ahah mantığa gel. inanmıyorsan hakkında konuşamazsın. critical thinking terk adam. bu ülkedeki müslümanların %99'undan daha çok şey biliyorum islam hakkında ama inanmadığım için konuşamam öyle mi? sen çık biraz hava al artık saçmaladın iyice. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Aynen aquila'nın dediği işte. Birçok şey için asgari düzeyde mantık diyorum hep. Bu kadar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Feamer Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 niye Allah, din, islma ve islami rituelleri bir arada düşünüp tartışıyorsunuz ki sorun buradan çıkıyor. bir kere din dediğiniz şeyi niye hocalara imamlara cemaate indirgeyip böyle düşünüyorlar diyorsunuz. ilk yazdığım örnek bu yöndeydi, bir din alimi canını kurtarmak için allahi inkar edebilirsin diyorsa ben ne onla ne onun inacıyla sıçmaya bile gitmem sonra millet bu ve bunun gibi adamların refaransı ile bak islam sapık dini, zorba dini....v.s v.s öte yandan benim bilgime göre Allahın varlığını ve emirlerini bilip, kendi çıkarı için inkar eden veya saptıran, fesat çıkartan, insanları yoldan çıkartanlar v.b. leri hariç kimse hakkında kesin cehennem azabı yoktur diye biliyorum tabi (mesela Hz. isa ve Hz. muhammet in gerçek peygammber olduğunu bilip de kendi kavimdaşları değiller diye karşı çıkanlar gibi anlayan anladı) birileri çıkacak allah yok zaten diyecek tabi o ayrı bir boyut ama başında söylüyorum sonunda da ve anlatmak istediğim de bu zaten, din, islma, Allah kavramlarını konuşur ve sorgularken bu konuya vesile olan adam gibi adamları referans almayın veya aradan seçmede günün şartlarına yönelik uygulama ayetlerini almayın, alıpta din-allah eleştirisi yapmayın şöyle bir örnek var mesela ben bunu referans alıyorum: ÇOBAN VE HZ. MUSA Hz. Mûsa bir gün giderken bir çobana rastladı. Çoban hafif yüksek sesle şu şekilde kendi kendine konuşuyordu: -Ey kerem sâhibi olan Tanrım, neredesin ki sana kul kurban olayım. Çarığını dikeyim, saçını tarayayım. Elbiseni yıkayayım, bitlerini kırayım. Yüce Rabbim sana taze süt ikram edeyim. Bütün keçilerim sana kurban olsun, deyip duruyordu. Hz. Mûsa sordu: -Kiminle konuşuyorsun? dedi. Çoban: “Yeri göğü yaratan Allah’ımla konuşuyorum” dedi. Mûsa çobanı azarladı: Yaptıkların yanlıştır! Allah haşa insan mıdır k!. O’na bu şekilde hitap etmek doğru değildir! dedi. Çobanın dünyası yıkılmıştı. Ne yapacağını bilemeden başını alıp gitti, çöllere doğru koşmaya başladı. Biraz sonra Hz. Mûsa’ya Cenab-ı Hak’tan şöyle bir hitap geldi: -Ey Mûsa senin görevin insanları benden uzaklaştırmak mı yoksa bana yaklaştırmak mı? Neden o saf kulumuzu bizden ayırdın? Biz söze, dile bakmayız; gönüle ve hâle bakarız!” diyordu. Hz. Mûsa çölün yolunu tutarak çobanı buldu ve müjdeyi verdi. Dilediği gibi Rabbine seslenebileceğini bildirdi. Şimdi bu kafanın oluştuğu bir dinde, bu din budur diye siz neleri tartışıyorsunuz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 copry said: @ paramecium İnandığımız şeyler çok aynı sadece adını farklı koymuşuz bunu demek istedim sadece. Keşke herkes senin gibi yaşasa inancını ahlak değerleri üstüne ; fanatismden ziyade. Ve inancını kullanıp insanların duygularını sömürmek, ülke yönetmek, para kazanmak vb. gibi olaylara girmese. Üstteki mesaj alıntılanmaz ama perspektif farklı olsa da bunu demeye gelmiştim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
clownbaby Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 fenn said: bunu yazarken arkadan dinliyorum. hepsini dinlemiş olamayacağım bu yüzden ama islam tabiki tehlikeli şuan sistemini oluşturmuş insanlar için, kendi ilahlığını ilan etmiş ülkeler için tabiki tehlikeli çünkü ilahlığı yaratıcıya veriyor kendilerinden alıp. gayet doğal yani tehlikeli olarak karşılanması. tabi gerçek islamın, müslüman olduğunu iddia edip tayyibi alkışlayan, türk milliyetçisi olan, vatansever olan, sisteme perçinli olup ta müslüman olduğunu iddia edenler konu edilmeye bile deymez bu konuda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 sana kalsa cumayı bile kıldırırsın abi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paramecium Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Selam, Ticaretin altın kuralı için şöyle demişti bir abim: İnsanları 3 noktadan yakalayabilirsin; pipilerinden, midelerinden, dinlerinden! Bu kuramlar üstünden kazanç sağlamayı hedefleyen çok insan çıkacaktır :) Musa örneği bence güzel açıklıyor olayın özünü. Saygılar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 tartisilan teorik islam degil, pratikte ben muslumanim diyen adamlarin yaptiklari, bu yaptiklarinin modern toplum olarak tabir edilen sey icindeki yeri, ve hatta inaniyorum dedikleri seye bile olan zaman zaman tezatliklari. yoksa, islam bu degil demenin muslumanim diyenlerin davranislarina bi etkisi yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fenn Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 MÜKEMMEL BİR DURUM FIKRASI...... Küçük kasabanın birinde, bir caminin tam karşısında arazisi olan adam, arazisi üzerine bir genelev inşa etmeye başlamış. İmam ve cemaat buna şiddetle itiraz etmişler, ancak mal sahibinin kendi arazisi üzerine nasıl bir iş yeri açacağına da yasal olarak karşı çıkamamışlar. Tüm cemaatin tek yapabildiği şey, imamın öncülüğünde bu genelev için hergün beddua etmekten öteye geçememiş. İnşaat ilerlemiş ve açılışına birkaç gün kala her nasılsa şiddetli bir yıldırım düşmesi sonucu genelev yerle bir olmuş. Caminin cemaati bu olaydan duydukları büyük memnuniyeti saklamaya gerek görmemişler, ancak genelev sahibi adam, cami imamının ve cemaatin direk veya indirek olarak bu hasardan sorumlu oldukları iddası ile camiye karşı tazminat davası açmış. Cami imamı ve cemaat, savcılığa verdikleri savunmalarında bu konuda herhangi bir şekilde sorumlu tutulmalarına şiddetle itiraz etmişler, Bu olayın kendi dualarından dolayı meydana gelmiş olabileceği iddiasını da kabul etmemişler. Gerekli tüm belgeler tamamlanıp mahkemeye günü geldiğinde hakim dosyayı dikkatle incelemiş ve taraflara dönüp: "Bu konuda nasıl bir hüküm verebileceğimi bilmiyorum," demiş. ....Ancak dosyadaki tutanaklara bakarsak ortada tuhaf bir durum var. Taraflardan birisi duanın gücüne inanan bir genelev sahibi, diğeri ise duanın gücüne kesinlikle inanmayan bir imam ve cemaati...!" alıntı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 12, 2012 emanet said: ahah mantığa gel. inanmıyorsan hakkında konuşamazsın. critical thinking terk adam. bu ülkedeki müslümanların %99'undan daha çok şey biliyorum islam hakkında ama inanmadığım için konuşamam öyle mi? sen çık biraz hava al artık saçmaladın iyice. düzeltelim. inanmıyorsan gidip inananlara "şunu şöyle yapcaksın bunu böyle yapacaksın, şu caiz, şu haram aslında" diye ahkam kesmezsin. varlığını reddettiğin, yok saydığın bir şeyde gidip insanlara "doğrusu bu, şunu şöyle yapacaksın" diye molla vari tavsiyeler vermek cidden komik. emanet said: bu ülkedeki müslümanların %99'undan daha çok şey biliyorum islam hakkında sen cumayı da kıldırırsın şimdi. lol zaten bu halinle tipik türk ateistisin. benim dediğim de bu. aynen devam abi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar