thecure Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 çok güzel topik açmışsın eline sağlık. argümanlar süpermiş. ama karikatürle tamamlanmış herşey. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hamsilipilav Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 sütten güzel ne var lan şöyle soğuk soğuk uyşş Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Seele Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 votka? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
hamsilipilav Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 vodkayıda koy süte soğuk güzel olur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 İnsan süt ihtiyacını anne sütünden karşılıyor zaten ondan sonrasında süte filan ihtiyacı yok hiçbir şekilde. Süt konusunda zararlı olan nokta şu; bir kere marketden alabileceğiniz süt adındaki hiçbirşey süt değil. Onu önce bir bilin. Peki gidip açık sütü köylüden almak istediniz diyelim. Kaynatırsanız bir problem olmaz. Fakat o köylü hayvanlarını otlatıyormu yemletiyormu bu da çok önemli. Sütün kalitesini belirleyecek şey bu. Çoğu yemletiyor o noktada da sütün gerçek değeri olmuyor. İneğini otlatan köylü buldunuz sütünü aldınız diyelim. Bu durumda da insana en uygun süt at sütüdür. Sonrasında keçi sütü gelir. İnek sütünün pek bir numarası yok yani. Hadi diyelim en güzel sütü bir şekilde buldunuz. Bu durumda sütü kefir veya yoğurt olarak (özellikle kefir) tüketebilecekken içmek enayiliktir. Ben her haftasonu köylülerden 5 litre süt alıp kendim yoğurt veya kefir yaparım. Direk içmem sütü. Yazık olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
codename_curse Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 marketlerde oda sıcaklığında son kullanma tarihi 6 ay olan sütün zararlı olmadığını pek düşünmüyorum ha normal süt zararlı mıdır bilemiyorum ama keçi sütü kesinlikle daha güzel Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 10, 2012 Keçi sütü imba ya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daemir Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Soris said: İnsan süt ihtiyacını anne sütünden karşılıyor zaten ondan sonrasında süte filan ihtiyacı yok hiçbir şekilde. Süt konusunda zararlı olan nokta şu; bir kere marketden alabileceğiniz süt adındaki hiçbirşey süt değil. Onu önce bir bilin. Peki gidip açık sütü köylüden almak istediniz diyelim. Kaynatırsanız bir problem olmaz. Fakat o köylü hayvanlarını otlatıyormu yemletiyormu bu da çok önemli. Sütün kalitesini belirleyecek şey bu. Çoğu yemletiyor o noktada da sütün gerçek değeri olmuyor. İneğini otlatan köylü buldunuz sütünü aldınız diyelim. Bu durumda da insana en uygun süt at sütüdür. Sonrasında keçi sütü gelir. İnek sütünün pek bir numarası yok yani. Hadi diyelim en güzel sütü bir şekilde buldunuz. Bu durumda sütü kefir veya yoğurt olarak (özellikle kefir) tüketebilecekken içmek enayiliktir. Ben her haftasonu köylülerden 5 litre süt alıp kendim yoğurt veya kefir yaparım. Direk içmem sütü. Yazık olur. Ciddi misin? İnsanın süt ihtiyacı diye bir şey yok. İnsanın besin ihtiyacı diye bir şey var ve süt son derece besleyici bir şey. Besin ihtiyacı ise ömür boyu sürüyor ve başka hiçbir yiyecek de olmayan maddeler de var sütte yararlı. İnsan annesinden karşılıyor sonrasında gerek yok diye bir şey düşünülemez bile. Kaynatırsanız bir problem olmaz demişsin. Kaynatmak dediğin şey UHT sütlerde yapılan işlemin kontrolsüz versiyonu zaten. Marketlerde satılan yani UHT süt, yüksek sıcaklıkta bir süre(sıcaklığa göre değişir tutulan süre) bekletilerek içindeki mikroorganizmaların öldürülmesi işlemidir. Bu yüzden raf ömrü uzundur. UHT sırasında sütün florasına zarar veriliyor biraz ancak insan zararı için kesinlikle bir zararı yoktur ve hala son derece besleyicidir ve süt gene süttür. İnsan sağlığı için bu işlem zorunludur. Günlük sütlere sadece pastörizasyon işlemi yapılıyor(ki o da ısıl işlemdir ancak sıcaklık daha düşüktür) yani o gün tüketecekseniz daha iyidir denebilir. Ayrıca belirteyim Türkiye'deki ineklerin çoğunda Mastitis denilen bir hastalık var zaten kaynatmadan tüketilmemeli. Öyle olmasaydı bile süt çabuk bozulan ve mikroorganizmaların içerisinde çoğalmasına son derece müsait bir madde olduğu için ısıtılmalıydı. Otlatmak ile yemletmek? Bilgin olmadan nasıl böyle konusabiliyorsun hayretler içerisindeyim. Komik yani. Neyse açıklayayım; yemletmek ile otlatmak arasında sütün kalitesini etkileyen bir şey yoktur. Otlatma derken hangi otun tüketildiğini bile bilmiyorsun. Her ot ineğin ihtiyacı olan besini veremeyebilir. Mesela yonca çok değerli bir besin maddesidir ama içerisindeki gazdan dolayı sürekli beslemede ineği öldürebilirsin. Yemleme denilen şey, ineğin ihtiyacı olan besinlerin rasyonlar hazırlanarak bir araya getirilip verilmesidir. İneğin mide yapısına göre her türlü besin yüzdesel olarak ayarlanır. Meraya çıkartıp otlatmak üretici için iyidir çünkü yeme para vermez(hayvancılıkta en büyük masraf yemdir). Ama otlatma ile yemleme arasında süt kalitesini dediğim gibi etkileyen bir şey yok. Bilinçli yemleme daha iyidir. Böylece ineğin süt oluşumu için gerekli her besini verebilirsin. Türkiye'de ineğe bolca saman veriliyor o ayrı. O yüzden süt verimi ve sütteki kuru madde oranı(yani besin değeri) düşük. İnsana en uygun sütün at sütü olduğu konusuna gelince... At,eşek, köpek, domuz, insan sütlerinin kuru madde oranı inek, koyun, keçi, manda sütlerine göre daha düşüktür ve daha kolay sindirilirler insan tarafından. At sütünün diğerlerinden daha üstün bir olayı yoktur yani. Ayrıca tüm dünyada süt denilince inek sütü akla gelir, bunun nedeni insan tüketimi için en uygun 'seçilmiş' olmasıdır. Zira besleyici değeri ve sindirilebilirliği açısından en uygun olanıdır. Koyun sütü inek sütünden yüzde 50 daha fazla kuru maddeye sahiptir ancak ağır ve kokulu olduğu için daha az kullanılır mesela. Keçi sütünün besin değeri inek sütüne yakındır ancak B12 ve demir bulundurmadığı için uzun süre keçi sütü içen kişilerde anemi gözükebilir. Keçi sütünün sindirilebilirliği inek sütüne göre daha yüksektir o yüzden çocuk ve yaşlılara verilebilir. Sağdan soldan duyup bir şey biliyormuş gibi konuşmak üstüne insanları yanıltmak ayıptır. Ahanda doğrusu bunlardır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 mevzuyla ilgili: http://class.fst.ohio-state.edu/Dairy_Tech/11.%20Heat.htm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Buradaki yazıları ilgililer okuyabilir: http://beslenmebulteni.com/bes/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=42&Itemid=401 Daemir evet sağdan soldan duyduklarımı yazıyorum büyük oranda da Beslenme Bülteninden öğrendiklerimi yazıyorum. Çünkü kendim okudum uyguladım derste anlatılanları gelip söylemiyorum burada. Ben şu noktada gidip marketden süt almam o kadar salak değilim. Çünkü o marketdeki süt değil başka bir sıvıdır. Buna kimse itiraz edemez. Tencerede kaynatılan süt ile UHT işlemine hemen hemen aynı demek de nasıl bir kafadır cidden onu hiç anlamadım. Sen sütü kaynatmana rağmen bile en geç 1 haftada hatta bilemeden 4-5 günde bozulabiliyorken uht sütler aylarca dayanıyor. Demek aynı işlem değilmiş? Onun dışında ineğin insan için en uygunu olduğunu kim seçmiş pardon? İnsanların çoğu inek sütünü zor sindiriyor. Demekki insanların genetik mirası seçmemiş inek sütünü. Uzakdoğuda süt tüketen topluluklar çok az ve nedense gayet sağlıklılar. Sütü mükemmel birşeymiş gibi pazarlayıp marketlerde de en kötü halini satıp insanları yıllardır kandırdılar. Gerçek sütü bulsanız bile onu kefir veya yoğurt olarak tüketin bence. Ben öyle yapıyorum çünkü en yararlısı o. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daemir Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Marketten süt almak aptallıktır? İyiymiş. Evde kaynatmayla işletmede kaynatma arasında tabii ki fark olacak. Evde ne kadar süre kaynattığını kaç derece sıcaklığa çıkardığını bilmiyorsun. Evde çıkardığın sıcaklık derecesi de mikroorganizmaların tamamını öldürmeni sağlamıyor, o yüzden daha erken bozuluyor. UHT (Ultra High Temperature) işlemi bir sterilizasyon işlemidir. Yani sütü steril hale getiriyorsun. 135-150 derecede 2-20 saniye ısıl işlem uygulanıyor. Bone yukarıda linkini vermiş zaten orada pastörizasyon, uht ve klasik streilizasyon falan var. Normal sütten tek farkı florasında hafif bir değişimdir ki sen evde kaynatırken de bunu yapıyorsun. Hatta ısıl işlemi uyguladığı süre daha az olduğu için florasındaki değişim senin evde kaynatarak yaptığından daha az. Süt fabrikalarını savunmuyorum. Ancak süt teknolojisinde bir problem yok. İnsanlar UHT sütü tartışacağına ekşimiş ve tarihi geçmiş yoğurtların tekrar işlenerek taze kaşar diye satılmasını konuşmalı. Lor peyniri diye satılan ama lor peyniri olmayan peynirleri konuşmalı. Tıp doktoru ne sütten ne de süt teknolojisinden anlar Soris. Yıllardır süt teknolojisi ve süt üzerine çalışan bilim insanlarını, gıda mühendislerini gözardı edip bir tıp doktoruna bu konuda güvenmen yanlış. İnek sütünün uygunluğunu insanlar seçmiş tabii ki. İnek sütüne talep olmuş ki arz oluşmuş. Diğer canlılardan daha fazla süt veriyor oluşu da avantajlarından biri. Dünyada tüketilen sütün yüzde 80 i inek sütüdür ayrıca. Sindirmekte zorlanan insanlar peynir ve yoğurt yiyebilirler, sindirimleri kolaydır. Ama sindirilmesi çok da zor bir şey değil yani günde bir litre süt içtiğim olur benim hiçbir sıkıntı hissetmem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daemir Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Soris said: Ben öyle yapıyorum çünkü en yararlısı o. peki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici GERGE Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Süte zararlı diyenler eskinin MSG'sine zararlı, kanser yapıyor diyenleri. Yine MSG pek bilinmeyen bir şeydi, süt lan bu! Yıllardır her sabah günlük süt içerim (Sek alın, bir kaç aydır günlük sütleri bir feci güzel tatlı), zararını görmedim. İçmesem görürdüm ama belki, bilmiyorum. Süt ve şarap zaten, çok faydalı ve sık tükettiğim iki içki. Sütçüden süt alıp kefir yapıpı içiyormuş, yoğurt yapıp yiyormuş bir de arkadaş. Hangi devir de kaldın? Kefir zaten tadı iğrenç bir şey bence, isterse dünyanın en faydalı şeyi olsun. Hem kefirin içinde alkol var, şarap içerim onun yerine, çok daha faydalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 yıllardır sabah ve aksam koca bardak süt içen biri olarak marketten almıcamda nerden bulup tüketicem arkadaş bize de yol göstersin hemen alalım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
copry Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Bülent Ersoy şimdiye ölmüştü öyle birşey olsaydı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
iarwain Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 abi manyakmısınız süt kötü bişey olsa annem içermezdi bana Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 11, 2012 Arkadaşlar ben kimseye birşey ispatlamak zorunda değilim karar sizin. Sütün kendisi 20 ise kefir 100 dür. Araştırın bakın faydalarını. Yoğurt da süt ile kefir arası birşeydir. Marketden aldığınız sütlerin hiçbiri süt değil öyle olduğuna inanıyorsanız içmekte serbestsiniz tabiki. Kefirde alkol yok denecek kadar azdır onuda söyleyim. Sana tadı iğrenç geliyor diye belki içilebilecek en iyi şeye alkol muamelesi yapamazsın :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mardox Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 süt sağlıklı birşeydir için. ama market ürünü alıyorsanız ben peyniri tavsiye ederim. süt oranını çok düşüremezler. oysa karton süt ve yoğurtta ne kadarı süt ne kadarı su kim bilir :) UHT'yi keyfimizden bulmadık, bunun brusellasından tutun da şarbonuna kadar yolu var. çok tehlikeli. cengaverlik yapmayın. güvendiğiniz yerlerden alın. kaynatmak bakteeri sporlarını öldürmez! tıp doktoru sütten anlamazmış :) tamam diyip geçiyorum o yoruma. ama asıl şunu yazmak için geldim. çocuğunuza içirdiğiniz süte dikkat edin. özellikle keçi sütü çocuklarda folik asit eksikliğinin çok sık görülen bir sebebidir. bu gün biri de at sütünde 80 kat fazla kalsiyum var onu içirelim demişti. önemli olan sadece kalsiyum miktarı değil. kalsiyumun diğer iyonlarla oranı. çünkü birbirlerinin emilimini inhibe ve aktive ederler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daemir Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 İçme sütü için en kaliteli sütler ayrılır. Peynirler için daha az kaliteliler kullanılır çünkü 10 kilo sütten 1 kilo peynir yapılır. Ayrıca süt oranı diye bir şey yok. Hepsi süt. Süt diye satılan şey süttür. Kaçak olarak bazıları stabilizatör(sağlığa zararları yoktur, sütün yapısını bozmazlar ama yine de katkı maddesidirler türkiye de yasaktır) kullanıyor olabilir tabii o yüzden güvendiğiniz markaları kullanın. Örneğin çoğu dondurma diye bildiğiniz şeyin üstünde dondurma yazmaz, dondurma değillerdir. Dondurulmuş süt ürünü yazar. Doktorlar beslenme konusunda süt hakkında bilgilidirler tabii. Sütün yapımı konusunda bilgi verecek kadar değil. Aksi takdirde bazı doktorlar çıkıp insanları cahilce yönlendirebiliyor evde kaynatın diye. Evde 3-4 saat kaynatıyorlar fabrikada kısa bir süre kontrol altında ısıtılmaması için. Etkili olmadığı gibi sütün yapısına da daha çok zarar veriyor bu yöntem. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 Valla pazar günü yine 10 kilo süt aldım 5 kilosuna direk yoğurt yaptım. 2 kilosunuda kefire koydum direk. Sizde karton karton süte benzeyen sıvıları için ahah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daemir Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 yoğurdu nasıl yaptın anlatır mısın merak ettim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Soris Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 17, 2012 Aldığım sütü yarım saat 45 dk filan kaynattım. Soğuması için biraz beklettim tam maya tutacak ısıya geldiğinde daha önceden kalan yoğurttan koydum sonra örtüye sardım 6-7 saate oluyo işte. Isıyı bulmak için parmağınızı koyun 12 ye kadar sayın diyorlar başta bana komik geldi koca karı formülü gibi geldi ama doğru birşey. Güzel oluyor yaptığımız yoğurtlar sulu sulu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Daemir Mesaj tarihi: Nisan 18, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 18, 2012 Evde termometren varsa bir güzel yıkayıp sütü kaynatırken kullanmanı tavsiye ederim. Sütü 90-95 derecede 5-10 dk tutsan yeter, içindeki mikroorganizmalar ölür(toplamda senin kaynattığın süreye de denk gelebilir tabii ama bilerek, sıcaklığı ölçerek yapman daha iyi olur). Sonra sıcaklığın biraz düşmesini beklersin yine öyle örtersin. Mayanın optimum gelişme sıcaklığı 42-45 derecedir.Süt o dereceye geldiğinde maya koyman lazım. Koyduğun maya miktarı da önemli. Kaynattığın sütün %2 si kadar maya koysan ideal. Bunu da hassas tartın varsa rahatlıkla yapabilirsin. Süt alırken kefir için aldığın kısmı ayrı al böylece önceden alırken bilirsin kaç kilo süt aldığını, yoğurt yapımında kullandığını. 10 kiloysa 200gram maya kullanman gerekir yani. Yaptığın yoğurdun sulu olması az maya koyduğundan yoğurdun yeteri kadar pıhtılaşmamasından kaynaklanıyordur. Mayayı bir kaba koy, oraya kaynattığın sütten bir miktar kat(ne kadar maya koyacağına göre) karıştır. Mayayı koyduğun yoğurt erisin sütün içinde.Sonra koyarsın hepsini birden kalan süte. Mayayı koyduktan sonra sıcaklığı 42-45 derece arasında tutabilirsen çok iyi olur. pH ı ölçebilsen tam olarak ne zaman soğutacağını bilirdin yoğurdu. pH 4.6-4.7 olduğunda yeteri kadar pıhtılaşmış olması lazım ve 10 derecenin altına düşürmen lazım sıcaklığı, buzdolabına koyarsın(böylece daha fazla pıhtı oluşumu olmaz. 4.6 pH dan sonra pıhtı oluşumu yapısını bozar yoğurdun). Mayayı %2 koyarsan 3-3.5 saat sürer pH'ın 4.6 ya inmesi. 5-6 saat çok fazla, tat-aromasında sorun oluşabilir. Mayayı az koyduğun için de o kadar sürüyordur. Bir dene derim. Memnun kalırsın. Yaptığın yoğurt sulu olduğu için süt kaliteli mi anlayamayız. Anlattığım gibi denediğinde yoğurdun üstünde iyi kaymak oluşumu varsa kalitelidir. Kaymak dediğimiz şey sütün içindeki yağdır, yoğunluğu az olduğu için üste çıkar. Normalde sütte %3 oranında olur. Tam yağlı sütlerde yağ oranı %3 dür. Kaymak hiç görmüyorsan veya çok azsa adam ineklerini iyi beslemiyor olabilir. Aldığın yerden emin olman da önemli. Su,soda karıştırırlar fazla satmak için. Bozulmasını önlemek için deterjan falan karıştırırlar. Aldığın yerden şüpheleniyorsan hepsinin testi var deneriz. editler: ek bilgiler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lopeth Mesaj tarihi: Nisan 18, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 18, 2012 yoğurt tanrısı varmış burda Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
FromTheHell Mesaj tarihi: Nisan 18, 2012 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 18, 2012 okumadım yazılanların hiçbirini ama, baya ucuza hayvan yemi ithal ediliyo gdo'lu olarak. ve yasallaşmış yanlış hatırlamıyosam. o yüzden hayvan ürünleri, eti, yumurtası, otu, boku zararlı olarak sayılabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar