Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yediğiniz tavuklar tavuk değil


fenn

Öne çıkan mesajlar

xaty said:

Gece 2 rakı, 2 bira, 4 shot rom-malibu-tequila'lı bişeyler, 2 tequila shot'tan sonra gece 4 gibi food, inc. diye bi belgesel koydu arkadaş. orda tavuklara bişiler yapıyolardı da sonrasını hatırlamıyorum. ama tavukların tavuk olmadığından bahsediyodu galiba


yıl 2012 hala içtiklerini detaylı detaylı yazanlar var..
lolin'

birde rakının yanında başka içki içen hiç içki içmesin,özentimisiniz nesiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Şunu söyleyebilirim; tavuk eti o arkadaşların bok attığı gibi değil. Daha demin de mekanik kıymalı sucuklar diye bir başlık okudum ve açıklama yapanın cahilliğine acıdım.

İşim tavuk kümesleri ve seralar (ve artık fabrikalar için de kullanılıyor) için aksiyel havalandırma fanları ve bunların kontrol panolarını üretmek. Ayrıca diğer malzemeler için de bir Avrupa firmasının distribütörlüğünü yapıyorum. Montaj ve ziyaret amaçlı olarak birçok büyük firmanın etlik piliç kümeslerini, damızlık üretim kümeslerini ve kesimhanelerini gezdim. Okuduklarıma sadece gülüyorum :D Bilgisi olmadan fikri olan üstün bir ırk olduğumuz kanaatine vardım :)

Saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Bahsettiğim mekanik kıyma yazısı:
said:
Gıdada büyük hile: Sucuk ve salama kemik unu katıyorlar

Yapılan incelemelerde yüzde yüz dana eti denilen bazı ürünlerde tavuk eti çıkarken, skandallara bir yenisi daha eklendi. Pazar ve market raflarında ucuz fiyata satılan sucuk, salam ve sosisin üretiminde maliyeti düşürmek amacıyla tavuk kemiği kullanıldığı iddia edildi. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz'un verdiği bilgilere göre çok sayıda firmanın kilosu 4-5 liraya sattığı sucuk, salam ve sosiste tavuk kemiğinden yapılan mekanik kıyma bulunuyor. Toplu tüketim yerlerinden toplanan tavuk derisi ve kemiği ile mekanik kıyma yapılıyor. Bu da entegre tesislerde üretim yapan bazı firmalarla merdivenaltı şirketler tarafından kullanılıyor.

İstanbul Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz, firmaların mekanik kıymayı, merdivenaltında üretim yapan imalathanelere kilosunu 1 liradan sattığını belirtiyor. Normal tavuğun kilogram fiyatı 7-10 lira arasında değişiyor. Ancak mekanik kıyma ile yapılan işlenmiş ürünlerin ortalama satış fiyatı 5 lirayı geçmiyor. Ürünün ambalajı üzerinde yüzde 40 dana, yüzde 40 tavuk eti gibi ibareler olduğuna dikkat çeken Kopuz, tavuk etinden kastedilenin mekanik kıyma olduğu görüşünde. Gerçek tavuk etinden sucuk, salam ve sosis yapılmasının sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadığına dikkat çeken İTB Et Mamulleri Meslek Komitesi Başkanı Kopuz, "Tavuğun içerisindeki deri, kemik ve satılmayan hammaddelerle un yapılarak çok sayıda katkı malzemesi katılarak et mamulü yapıyor. Katkı malzemeler ile rengi kırılarak insan sağlığı ile oynanıyor. Yoksa normal tavuk etinden yapılsa bunun sağlık açısından herhangi bir sıkıntısı yok. Ama o zaman fiyat, kemik unu ile yapılanın üzerine çıkıyor. Merdivenaltında düşük fiyata üretim yapanlar da bunu istemiyor." diye konuştu. Türkiye'de son yıllarda sıkça kullanılmaya başlayan mekanik kıyma, tavuk kemiklerinin makineler aracılığı ile un haline getirilmesinden sonra oluşuyor. Ortalama satış fiyatı bir lirayı bulan bu üründen yapılan salam, sosis ve sucuk düşük fiyata market raflarında ve pazar tezgâhlarında satılabiliyor. Avrupa'da da mekanik kıymanın kullanıldığını aktaran Kopuz, "Avrupa Birliği'nin her dediğini yapmak zorunda değiliz. Ekonomiye katkı olduğu ifade ediliyor. Ancak tavuğun içindeki deri ve kemiğin yanı sıra satılmayan hammadde konuluyor bu ürünün içerisine. Sonuçta rengi tutturmak için boya katılıyor." değerlendirmesinde bulundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kanunda yer aldığı için bu konuda fazlaca bir şey yapamadığını aktaran Kopuz, "Bu konu oldukça önemli. Mekanik kıyma entegre tesislerin yanı sıra merdivenaltında da bu ürün üretilebiliyor. Mekanik kıymalar lokantalardan veya büyük toplu tüketim yerlerinden toplanan kemiklerden yapılabiliyor. Bu konunun da iyi denetlenmesi lazım." diye konuştu. Mekanik kıyma yerine gerçek dana ve tavuk etinden sucuk, salam ve sosis yapılmasının vergi kaybına yol açmayacağını ifade eden Kopuz'a merdivenaltı üretimi engellediği için tersine vergi artışına neden olur. Öte yandan Kopuz, ilk olarak geçtiğimiz aylarda Et Mamullerinin Üretim Koşulları ve Sağlığa Etkileri Paneli'nde konuyu masaya yatırmıştı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eskiden eminönü alt geçidinde 250.000 tl'ye tavuk döner adı altında martı döner satıyorlar diye söylenti vardı. Hakikaten o kadar ucuza sattıklarına şahidim

Yemleri alkolleyip kuşlara atıp bayılanları sıcak servis yaptıklarını söylüyorlardı ahaha
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

Soğuk hava deposunda tavuk etini stoklayanlar genelde, Kurban bayramı ve kışın düşük fiyatlarla eti stoklayıp yazın her şey dâhil sistem ile hizmet sunan güneydeki işletmeler oluyor. Bir çoğu kendi soğuk hava depolarını kurdular.

KFC donmuş ürün kullanmıyordu yanılmıyorsam.

Saygılar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Eskiden eminönü alt geçidinde 250.000 tl'ye tavuk döner adı altında martı döner satıyorlar diye söylenti vardı. Hakikaten o kadar ucuza sattıklarına şahidim
Yemleri alkolleyip kuşlara atıp bayılanları sıcak servis yaptıklarını söylüyorlardı ahaha

1,5 liraya tavuk döner satan, 3 liraya köfte ekmek satanlar hala var.
Döner zehirlemez ise belki çok zararlı değildir anca derisini gerisini takarlar ama şu köfte cidden komik, bazı bakkalların falan camında ilan oluyor "50 adet Tekirdağ köftesi 4tl" falan diye, anlaşılan ekmek en pahalı parçası oluyor bu köfte-ekmek denilen şeyin, rezillik yani

Adam gibi bir denetim gelmesi lazım bu gıda olayına artık
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...